Ordlista Kaffe: Kafferelaterade ord och termer

Är du förvirrad över vissa termer som används av kaffekännare och folk inom kaffeindustrin? Även om det inte är tänkt att vara uttömmande, finns här en kort lista över viktiga termer och definitioner som kan hjälpa dig att känna dig som en person som är ”insatt”. Här nedan hittar du en mängd med ord och annat som är relaterat till allt runt kaffe. 

Ordlista över kafferelaterade termer

A

SÄTTNING Den behagliga syrligheten i ett gott kaffe, som ofta kallas ljushet eller livlighet och som bär upp de höga smaknyanserna i ett kaffe.

AEROPRESS En anordning för att brygga kaffe. Kaffet dras i 10-50 sekunder (beroende på malning och önskad styrka) och pressas sedan genom ett filter genom att trycka kolven genom röret.

AFFOGATO Glass (vanligtvis vanilj) ”dränkt” med en skott espresso.

AGED COFFEE Kaffe som har lagrats i lager i flera år, ibland avsiktligt, ibland oavsiktligt. Sådan lagring minskar syran och ökar fylligheten.

AMERICAN ROAST Även känd som ”City Roast”, kaffebönor som är mellanbruna och har full smak, syra och sortkaraktär; den rostningsstil som traditionellt föredras i USA.

AMERICANO En espresso som skärs av med mycket varmt vatten för att fylla en amerikansk kopp.

ARABICA Den tidigast odlade arten av kaffeträdet (Coffea arabica), som står för 70 procent av världens kaffe och är dramatiskt överlägsen i koppskvalitet jämfört med andra kaffesorter.

AROMA Doften som frigörs från nymalet kaffe (torr arom) och från nybryggt kaffe.

kaffe ordlista

B

BALANS En smaksättningsterm som används för ett kaffe där ingen enskild egenskap överskuggar de andra, men där kaffet ändå uppvisar tillräcklig komplexitet för att vara intressant.

BARISTA Italiensk term för en skicklig och erfaren espressobaroperatör.

BATCH ROASTER En maskin som rostar en viss mängd eller en viss sats kaffe åt gången.

BLADE GRINDER En apparat som använder ett propellerliknande blad för att mala kaffe.

BLAND Den svaga smak som ofta finns i lågodlat robustakaffe. Orsakas också av underextraktion när för lite kaffe eller för grov malning används.

BLEND En blandning av två eller flera kaffesorter med ett enda ursprung.

BODY Den upplevda tjockleken, rikedomen eller viskositeten hos det bryggda kaffet. Ett fylligt kaffe är ett kaffe med en tung munkänsla.

BOURBON En botanisk arvsort av Coffea arabica som upptäcktes på ön Bourbon, numera Réunion, och som ger en relativt låg avkastning men är uppskattad för sin kvalitet.

BRINY Den salta känslan som orsakas av överdriven värme när kaffet har lämnats på värmeelementet för länge efter bryggningen, t.ex.

BURR GRINDER Kaffekvarn med två justerbara rivningsskivor eller burrs, föredragen framför bladkvarnen på grund av sin precision.

C

CAFÉ AU LAIT Kaffedryck som kombinerar en tredjedel droppbryggt kaffe med två tredjedelar varm, skummad mjölk.

CAFFEIN En luktfri, bitter förening som är ansvarig för kaffets stimulerande effekter.

CAPPUCCINO En espressodryck som skapas med en portion espresso som toppas med ångad mjölk och skum.

CHAFF Flockor av det innersta skalet (silverskinnet) från kaffefrukten som klamrar sig fast vid grönt kaffe efter bearbetning och lossnar under rostningen.

CHEMEX Den klassiska timglasformade filterkaffebryggaren. Chemex-filtren är tätare än andra pappersfilter, och många tror att detta ger en sötare, välbalanserad kopp kaffe.

KÖRSBÄR Frukten på kaffeträdet. Varje körsbär innehåller två kaffebönor eller ett ”peaberry”.

CLEAN En term som används för att beskriva kaffe utan märkbara defekter i smaken.

CLEVER COFFEE DRIPPER En filterkon med en propp gör att kaffet får dra innan det droppas för att få ut mer smak.

CLOVER BREWER En högteknologisk, högklassig bryggmaskin för enstaka koppar.

KALLVATTENMETODEN Kaffegrädde dras i kallt vatten i tio till tjugo timmar och silas sedan för att skapa ett koncentrat för iskaffe.

KOMPLEXITET En term som beskriver kaffesorter vars smaker är skiktade på ett behagligt sätt och ger intryck av djup och resonans.

CORTADO Spansk term för en espresso som toppas med en liten mängd platt ångad mjölk.

CREMA Tjockt, karamellfärgat skum som täcker ytan på en espresso.

CUPPING En process som används av proffs för att prova och utvärdera kaffe. Malet kaffe placeras i koppar, vatten hälls över kaffet och vätskan smakas.

D

DARK ROAST Kaffebönor som rostas till en medelmörk färg och mer; kaffeoljor syns på bönornas yta och sortersmakerna dämpas.

DECAFFEINATED Kaffe som har fått minst 97 % av sitt koffein borttaget klassificeras som koffeinfritt.

DEGASSERING En naturlig process där nyligen rostat kaffe släpper ut tre gånger sin volym koldioxid, vilket skyddar kaffet från syreets förfriskningseffekt i flera dagar.

DOPPIO En dubbel espresso.

DOSER Fjäderbelastad anordning på specialiserade espressokvarnar som ger enstaka portioner malet kaffe.

DRIP METOD Bryggningsmetod som låter varmt vatten sjunka genom en bädd av malet kaffe.

TORR (ELLER NATURLIG) PROCESS Kaffe som bearbetas genom att skalet eller frukten avlägsnas efter att kaffefrukten torkats. Om det görs med omsorg kan torrbehandlat kaffe vara fruktigt och komplext.

E

JORDSKÖRDIGHET En smakegenskap som främst finns i kaffe från Sumatra och Sulawesi där det våta kaffet har kommit i kontakt med jord under torkningen.

ESPRESSO ROAST Benämning på kaffe med en medelmörk rostning där syran minskar och bittersöta smaker framträder, även känd som Full-City- eller Wienerroast.

ESPRESSO En bryggningsmetod där varmt vatten pressas under tryck genom en komprimerad bädd av finmalet kaffe.

EXTRAKTION Användning av vatten som är ”strax utanför kokpunkten” (195-205° F) för att dra ut smak från kaffesump. Kaffet kan vara underextraherat och smaka svagt eller överextraherat och smaka bittert.

F

FAIR-TRADE-KAFÉ Kaffe som köps in från odlare till ett ”rättvist” pris enligt definitionen av internationella organ.

FILTERMETOD Varje metod där vatten filtreras genom en bädd av malet kaffe. Det beskriver också bryggare med droppmetod som använder ett pappersfilter för att separera kaffesump från det bryggda kaffet.

FINISH Den sensoriska upplevelsen av kaffe precis när det sväljs.

FLAT WHITE Espresso toppad med platt, ångad mjölk.

Smak Smaken är det som utmärker den sensoriska upplevelsen av kaffe när dess syra, kropp och arom har beskrivits.

FRENCH PRESS Även känd som en presskanna eller plungerkanna, där kaffesumpen blötläggs med vatten. En silplatta trycks ner för att separera det bryggda kaffet från den förbrukade kaffesatsen.

FRENCH ROAST Bönorna blir mycket mörkbruna och får en oljig yta, syra och sortkvaliteter försvinner och bittersöta toner dominerar.

FULL-CITY ROAST Kaffe som rostas med en medelmörk rostning som ger lite olja på bönans yta; sortkvaliteterna mjuknar, fyllighet och sötma ökar, syran minskar.

G

GREEN COFFEE Termen används för orostade kaffebönor.

GRUPPAN Den fästanordning som sticker ut framtill på de flesta espressomaskiner och i vilken portafiltret och filtret kläms fast.

H

HARD BEAN Kaffe som odlas på höjder mellan 4 000 och 4 500 fot. De högre höjderna och lägre temperaturerna ger en långsammare mognad av frukten och en hårdare, mindre porös böna.

HIGH-GROWN Arabica-kaffe som odlas på höjder på 3 000 fot och högre är i allmänhet bättre i smakkvalitet än kaffe som odlas på lägre höjd.

HULLING Avlägsnande av kaffebönans skal, som kallas pergament, strax före sortering.

I

ITALIAN ROAST Kaffet är i allmänhet mörkt brunt i färgen och har en fyllig och bitterljuv smak, men färgen kan vara nästan svart och smaken nästan bränd.

ISKAFFE

L

LATTE En portion espresso kombinerad med nästan tre gånger så mycket ångad mjölk och toppad med skum.

M

MACCHIATO En portion espresso som är ”färgad” eller toppad med en liten mängd varm, skummad mjölk.

TORKNING I MASKINER Efter att kaffebönorna har avruggats torkas de i maskiner med roterande trummor eller kaskadrutschkanor. Det andra alternativet är att torka bönorna på öppna terrasser.

MICRO LOT Kaffe från en enda odling eller från en specifik del av kaffeodlingen.

MOCHA Espresso i kombination med chokladsirap och ångad mjölk.

MONSOONED COFFEE Torrbehandlat kaffe med ett enda ursprung från Indien som medvetet utsätts för monsunvindar i öppna lagerlokaler i syfte att öka fylligheten och minska syran.

N

NYA KRAV Kaffe som rostas strax efter skörden när bönorna är som färskast och ljusast.

O

Ekologiskt kaffe Kaffe som har certifierats av ett tredjepartsorgan som har odlats och bearbetats utan användning av bekämpningsmedel, herbicider eller liknande kemikalier.

P

PARCHMENT Ett tunt skal som täcker våtbearbetade kaffebönor efter att kaffekörsbären har skalats, fruktköttet avlägsnats och bönorna torkats.

TORKNING PÅ EN TERASSAD Ett mer traditionellt alternativ till maskintorkning, där de avskalade kaffebönorna utsätts för solens värme genom att spridas och kratta dem i tunna skikt på öppna terrasser.

PEABERRY En liten, rund böna som bildas när endast ett frö, i stället för de vanliga två, utvecklas i hjärtat av kaffefrukten.

PISTONMASKIN En espressomaskin som använder en kolv som drivs av en spak för att trycka bryggvatten med högt tryck genom en komprimerad bädd av malet kaffe.

PORTAFILTER Vid espressobryggning ett metallföremål med ett plasthandtag som håller kaffefiltret och klämmer fast på gruppen.

POUR-OVER COFFEE En metod för droppkaffe där vatten hälls i en tunn, jämn och långsam ström över en filterkon som är fylld med malet kaffe. Det tar tre minuter att brygga en kopp kaffe.

PUCK Förbrukat kaffe från ett portafilter eller en Cloverbryggare.

PULL Espressoshots ”dras”. Termen är en kvarleva från den tid då maskinerna endast var spakstyrda. En dragning ger antingen en enkel eller dubbel espressoshot.

PULPING Processen där man tar bort det yttersta skalet från kaffekörsbäret eller frukten.

PUMP MACHINE En espressomaskin som använder en pump för att trycka bryggvatten med högt tryck genom en komprimerad bädd av malet kaffe.

Q

QUAKERS Defekta kaffebönor som inte rostas ordentligt och som förblir blekfärgade.

ordlista kaffe

R

REDEYE En kopp bryggt kaffe med espresso.

RISTRETTO Espresso som är kort och innehåller mindre vatten, vilket ger en mer koncentrerad dryck.

ROAST Osmaskiga gröna bönor värms upp för att skapa komplexa smaker som extraheras under bryggningen.

ROBUSTA Ett lågväxande kaffeträd med hög avkastning som producerar fylligt men intetsägande kaffe av sämre kvalitet och högre koffeinhalt än Arabica. Används i billiga blandningar och snabbkaffe.

S

Säsongskaffe Kaffebönor mognar vid olika tidpunkter på året i olika regioner och finns tillgängliga från specialiserade kafferosterier och på kaféer under begränsade tider.

Skuggodling Även känt som ”fågelvänligt”, eftersom kaffe odlas i skuggan av inhemska träd, vilket minskar behovet av bekämpningsmedel eftersom fåglar fungerar som naturliga insektsbekämpare.

SHOT En enstaka portion espresso, vanligtvis 1 till högst 2 ounces.

SILVERSKIN Det tunna, innersta skalet på kaffefrukten som klamrar sig fast vid de torkade kaffebönorna tills det antingen poleras eller flyter loss under rostningen och blir det som kallas för agnar.

SINGLE-ORIGIN-KAFFE Oblandat kaffe från ett enda land, en enda region och en enda skörd.

SIPHON KANNA Även känd som en vakuumkanna, denna bryggare brygger kaffesump i en övre glob och drar det bryggda kaffet till en nedre glob med hjälp av ett delvist vakuum.

SORTERING Efter att bönorna torkats skalas de och sorteras i en kvarn. Det bästa kaffet sorteras efter storlek för jämn rostning, densitet (ju tätare desto mer smakrikedom) och defekter.

SPECIALTY COFFEE ASSOC. OF AMERICA (SCAA) En viktig och inflytelserik sammanslutning av specialkaffebrödare, grossister, detaljister, importörer och odlare.

Specialkaffe Specialkaffe kännetecknas av råvarans kvalitet och utgör 10 % av allt kaffe som odlas i världen. Av denna mängd är det endast 1-2 procent som kan betecknas som superlativ.

STRICTLY HARD BEAN Den högsta kvalitetsbeteckningen som baseras på odlingshöjd i vissa centralamerikanska länder.

T

TAMPER Vid espressobryggning är det en liten, pistillliknande anordning med en rund, platt ände som används för att fördela och komprimera malet kaffe i filterkorgen.

TERROIR (tare – wahr) Från det franska ordet ”terre”, som betyder land, betecknar det geografiska, geologiska och klimatmässiga inflytandet på kaffets unika smakkvaliteter.

TRIFECTA En högteknologisk kaffebryggare för enstaka koppar som nyligen introducerades på marknaden.

TYPICA En botanisk sort av Coffea arabia, var. Typica är en av de äldsta och mest traditionella kaffesorterna. Några av de bästa latinamerikanska kaffena kommer från Typica-varianten.

V

VARIETAL En term för att beskriva en enda botanisk sort av kaffeträdet, t.ex. var. bourbon eller var. typica. Används ofta felaktigt i kaffevärlden som en ursprungsbeteckning.

VARIETAL CHARACTER En term för att beskriva positiva egenskaper som skiljer ett kaffe från kaffe som odlats i andra regioner, vilket ger en ”smak av platsen” i koppen.

VIENNESE ROAST Även känd som en Full-City- eller Espressorostning.

W

VÅTBEHANDLAD/ VÄTTKÖPAD KÖP Denna process avlägsnar skalet och fruktköttet från bönan medan kaffefrukten fortfarande är färsk. De flesta av världens kaffesorter bearbetas på detta sätt.

Artikeln är inspirerad av: https://scribblerscoffee.com/pages/coffee-glossary