Hur brygger man Pour Over kaffe?

På kaffemaskinsguiden.se köper vi bra kaffebönor för att brygga bra kaffe. En av de många fantastiska bryggmetoder vi använder är ”pour over”. Häll över kaffe innebär att man häller varmt vatten i ett filter med malda kaffebönor för att långsamt utvinna en rik, smakrik kopp kaffe. Vi diskuterar historien bakom denna enkla tradition och förklarar hur man brygger det perfekta pour over-kaffet hemma.

Vad är pour over kaffe?

Häll över bryggning är ett enkelt sätt att brygga ett krispigt och rent kaffe hemma. Även om det ofta anses vara det långsammaste (och ibland minst effektiva) sättet att brygga en kopp kaffe, erbjuder pour over en enkel twist på den nygamla världen av kaffeprylar och prylar. För att göra en kopp kaffe med häll över krävs bara fyra saker: vatten, kaffe, filter och din häll över-kaffebryggare av valfritt slag.

Även om det låter som vilken annan metod som helst, är skillnaden tydlig: hällkaffe ger mer kontroll över kaffekokningen. Du kan experimentera med din idealiska vattentemperatur och malningsstorlek för att hitta den perfekta koppen kaffe. Många kaffesnobbar anser att denna bryggningsmetod är det bästa (eller enda) sättet att dricka kaffe på grund av dess fulla smak och arom. Dessutom är det något fascinerande med att se kaffet sakta droppa från filtret ner i karaffen, med vetskapen om att du har gjort det själv.

kaffe pour over

Pour over kaffebryggare

Det finns många olika typer av hällningsmaskiner, från traditionella alternativ med långsam droppning till till och med automatiska maskiner. Hario V60, Clever Dripper och Chemex är alla populära och lättanvända verktyg som vi säljer här inne på Kaffemaskinsguiden.se!

De använder alla i princip samma bryggningsprocedur med variationer och ger liknande och läckra resultat. *Notera: Även om en elektrisk vattenkokare inte exakt är en häll över-maskin kan den vara ett mycket användbart verktyg när du gör din egen kopp hemma! Att koka vatten tar tid, och den här maskinen kan hjälpa till att påskynda den processen och hjälpa till att få din morgonkaffe i handen innan det är för sent.

Hur gör man pour over kaffe?

Att göra ett pour over-kaffe tar tid, men det är okomplicerat när du väl har fått grepp om det. Dessutom kommer du att imponera på dina gäster när de vaknar upp till synen av att du gör kaffe manuellt på morgonen. Titta på den här videon eller läs våra instruktioner för att lära dig hur du använder en hällkaffebryggare för att fullända konsten!

STEG 1: Förberedelser

Koka upp ditt bryggvatten och överför det till en förvärmd vattenkokare av ditt val. Lägg under tiden papperskaffefiltret i bryggaren och skölj det med varmt vatten. Detta hjälper till att bli av med eventuell papperssmak och förvärmer också din bryggare. Kom ihåg att ”värmeförlust” är den största kaffedödaren när det gäller extraktion!

STEG 2: Mäta kaffet

Mät upp dina kaffebönor och mal dem. Automatisk droppkvarn fungerar bra för den här metoden; om du maler hemma ska malningen likna sand.

Hur mycket kaffe använder du för en pour over?

Du vill använda cirka 29 gram kaffebönor, eller cirka två skopor kaffebönor för en enda kopp hällkaffe. Du kan experimentera med mer eller mindre kaffe för att hitta din perfekta mängd.

Vilken typ av kaffe ska jag använda?

Eftersom den här metoden framhäver smakerna i kaffebönan rekommenderar vi att du använder den med smakrika kaffesorter med en enda ursprung, som tex Guatemala La Frontera.

pour over kaffe

STEG 3: Blomma bönorna

Mätta alla gryn med så lite vatten som möjligt. Låt det stå i 30 sekunder tills bloomen har lagt sig. Detta kallas ”pre-infusing” det påbörjar extraktionsprocessen som frigör gaser och mjukar upp oljor.

STEG 4: Brygga kaffet

Börja hälla igen mycket långsamt, så att vattnet når halvvägs upp i konen. Den skorpa som bildades vid den första hällningen (bloom) bör ”brytas upp”. När skummet har bildats ovanpå kaffesumpen kan du börja med resten av bryggningen. Gör detta genom att tillsätta resten av vattnet i mitten av bryggaren och håll vattennivån hög. Lämna inte några grödor högt och torrt!

STEG 5: Njut

Vänta tills strömmen saktar ner till ett dropp, ta bort filtret, häll ut kaffesumpen och njut av din egenbryggda kopp kaffe. Nu är du redo att prova att göra sk hällkaffe själv! Nästa gång du har gäster på besök kan du prova att brygga en karaff med manuellt kaffe och se deras ögon lysa när de smakar den rika, smakrika skillnaden som en kopp kaffe kan göra.

Artikeln är inspirerad av: https://theroasterie.com/blogs/news/how-to-brew-the-perfect-pour-over-coffee-at-home