Vilka olika typer av kaffebryggare finns det?

Det finns flera olika sorter av kaffebryggare, som ger dig gott och välsmakande kaffe. I denna artikel skall vi titta på de olika typer av kaffebryggare du kan använda dig av för att ska ditt goda kaffe. Vi jämför och ger vårt betyg på bryggarna här nedan: Olika kaffebryggare – Vad skall man välja?

Kaffebryggare fransk press

En fransk press, även känd som cafetière eller сafetière à piston, är kanske den bästa kaffekokaren för dem som behöver något litet och bärbart. Den föredras oftast för att ge starkt smaksatt kaffe på kortare tid, och användningen är ganska enkel och lätt att förstå, vilket gör den perfekt för alla och envar.

Vad vi gillar

 • Kompakt – Storleken gör det lättare för en person att bära med sig den under camping eller vandring. Vissa nyare modeller nuförtiden kommer som en kombination av en fransk press och en flaskan eller en mugg, vilket innebär att du kan smutta från samma sak.
 • Smakfullt kaffe – Den ger en fin koncentrerad bryggning. Eftersom kaffesumpen inte separeras från bryggan blir de kvarvarande kopparna starkare och bittra med tiden, men detta är en effekt som vissa kaffedrickare faktiskt gillar.
 • Flera användningsområden – Kan brygga andra drycker som till exempel örtteer också, så länge du har rätt ingredienser på dig.
 • Billigt – Detta är kanske den billigaste typen av kaffebryggare som man kan hitta i världen. Om du har en budget är detta den bästa kaffebryggaren för de pengar du har, och är ett bra val för den som precis börjat intressera sig för kaffe och reser mycket eller bara behöver en liten apparat.

valj kaffebryggare

Vad vi inte gillar

 • Manuell drift – Detta innebär att även om det bara tar fyra eller fem minuter att göra kaffet, måste du till slut vara där för att hantera kolven och hälla ut kaffet manuellt.
 • Begränsat kaffe – Ger endast tre till fyra koppar kaffe, eller fem när det gäller vissa märken, men kräver i princip att processen görs om för stora mängder kaffe.
 • Omedelbar konsumtion – Eftersom den inte har någon karaff för att hålla kaffet varmt måste du konsumera det ganska så fort du kan. Eftersom bryggan inte separeras från kaffesumpen börjar dessutom det kvarvarande kaffet bli bittert och vissa människor tycker inte om det.

Espressokaffebryggare

Espressokaffemaskiner fungerar enligt principen att nästan kokande vatten i tryckform passerar genom finmalet kaffe. Till skillnad från vanliga kaffemaskiner som använder bönor eller något tjockare kaffe kräver espressomaskiner fint kaffe för att ångan ska kunna passera igenom det och ge en god, stark och smakrik espresso. Espresson har en tjockare och krämigare konsistens och är också basen för många drycker som latte, mokka, cappuccino eller americano.

Inom kategorin espressomaskiner finns det underkategorier eller typer av manuella, enkelkopps, dubbelkopps, automatiska, superautomatiska maskiner osv. Detta är bara olika namn och modelltyper som olika märken har hittat på för att framhäva sina produkters egenskaper. En viss mängd forskning bör hjälpa till att veta mer om dessa olika typer.

Vad vi gillar

 • Snabbt kaffe – Bra för att göra snabba koppar kaffe, vilket innebär att den är perfekt att installera på din arbetsplats. Du behöver inte vänta så länge på vilken typ av dryck du än vill ha.
 • Variation – Du får olika typer av kaffedrycker från samma maskin, vilket innebär att alla familjemedlemmar eller anställda på ditt kontor kan få ett kaffe som de vill ha.
 • Automatisk – Det finns automatiska varianter av espressomaskiner som låter dig få den perfekta koppen utan större ansträngning.
 • Varmt kaffe – Färskt, varmt kaffe för dig direkt. Påfyllning tar inte lång tid eftersom tiden för att göra kaffet är mycket kort. Din andra kopp är lika varm och fräsch som den första.

Vad vi inte gillar

Dyrt – Alla kan inte spendera så mycket pengar på kaffemaskiner och med tanke på att espressomaskiner har många funktioner är dessa inte nödvändigtvis budgetvänliga för privatpersoner och passar kanske bara för grupper, stora familjer, en arbetsplats osv.
Rengöring – Kräver en hel del rengöring då och då för att se till att mjölk, vatten eller kaffebönor inte täpper till någon av delarna och låter ångan passera med rätt tryck.

Kaffebryggare för enstaka portioner

Som namnet antyder är Single Serve bryggmaskiner för en enda kopp som passar bäst för enskilda kaffedrickare som behöver något litet i hemmet eller på kontoret. Den är inte lika billig som en Fransk Press, men är ändå ganska billigare i pris jämfört med espressomaskiner eller auto droppkaffemaskiner. De flesta av dessa använder K-cups eller liknande produkter, vilket innebär att du får olika kaffesmaker, när du vill.

Vad vi gillar

 • Kompakt – Den tar inte för mycket plats i hemmet eller på kontoret och är lätt att få plats på de flesta ställen.
 • Färskt kaffe – Ger en fräsch och varm kopp kaffe när som helst på dagen.
 • Smaksatt kaffe – Du kan ta många olika typer av K-cups för märken som Keurig eller liknande koppmodeller för andra märken och njuta av olika smaker av kaffe, när och när du vill.
 • Funktioner – Många modeller har funktioner där du kan välja storlek på koppen, t.ex. 5 oz, 8 oz osv. Dessutom har vissa modeller temperaturkontroll, programmerbar klocka osv.
 • Snabbt kaffe – Det tar inte mer än några minuter att göra kaffe i en single serve-kaffebryggare. Du kommer att kunna få kaffe snabbare jämfört med en French Press.

Vad vi inte gillar

 • Inte bra för miljön – K-cups har kritiserats mycket för att inte vara miljövänliga. Även om nyare versioner och andra varianter på marknaden har kommit med biologiskt nedbrytbara alternativ eller återvinningsbara alternativ, är en stor del av dem fortfarande inte bra för vår planet.
 • Svagt kaffe – Smaken är inte lika stark som nybryggt kaffe eller den typ av kaffe som du får i en espressomaskin. Det är som en snabb kaffefix för dem som egentligen inte bryr sig så mycket om smaken eller aromen och bara tar kaffe som en vanlig dryck.

Automatisk droppkaffebryggare

Som namnet antyder följer dessa kaffebryggare i princip droppsystemet för att göra kaffe. Detta är ett system där vatten hälls på malda kaffebönor som placeras i ett filter. När infusionen sker fångar vattnet upp oljorna och essensen från kaffebönorna, passerar genom ett filter och hamnar så småningom i en karaff. Resterna av infusionen stannar kvar på filtret.

Eftersom vissa av modellerna även gör det möjligt att mala kaffebönorna, kallas varianter av denna kategori ibland också för ”kaffemaskin som maler och brygger” eller ”automatisk kaffebryggare med kvarn”. Du får möjlighet att programmera malningsfunktionen i vissa av maskinerna, så att du får nymalet kaffe som så småningom följer droppsystemet och hamnar i karaffen. Återigen är karaffen av glas i vissa fall och termisk i andra modeller; du kan välja det som passar dina behov bäst.

kaffebryggare valja

Vad vi gillar

 • Stora mängder kaffe – Den är bra för familjer eller arbetsplatser där du behöver en regelbunden mängd kaffe under dagen. En gångs bryggning ger någonstans mellan 1 och 14 koppar kaffe, beroende på maskintyp och storlek.
 • Snabb bryggning – Det tar bara några minuter att göra kaffet. Definitivt, sparar du mycket tid under dagen.
 • Varmt kaffe – Termisk eller glaskaraff, du får varmt kaffe även för dina efterföljande koppar. Du behöver inte brygga nya rundor eller värma upp kaffet på nytt.

Vad vi inte gillar

 • Underhåll – Vissa av maskinerna har inte stöd för ett permanent filter, så du kan behöva fortsätta att byta filter ofta. Maskinen behöver också rengöras och underhållas regelbundet för att se till att inga sektioner eller delar täpps till.
 • Ingen kontroll – Vissa modeller ger ingen kontroll över temperatur och vattenförbrukning etc. Det innebär att du kanske inte kan få kaffet exakt enligt dina specifikationer. En del av dem ger också bara stora mängder kaffe, vilket kanske inte är lämpligt för enskilda kaffedrickare, eftersom det kan leda till mycket slöseri.

Kaffebryggare för alla sorters kaffeskapande

Det finns även mindre kända modeller av Moka Pots, Percolators eller Vacuum Coffee Makers på marknaden som en mycket begränsad del av befolkningen använder. De flesta moderna automatiska kaffemaskiner lånar en del av designen eller bryggningsprinciperna från dessa mindre kända modeller eller sorter för att göra det lättare för en person att få en snabb kopp kaffe hemma eller på kontoret.