Filterkaffe: Brygg gott kaffe med filter hemma

Filterkaffe är riktigt gott och i denna artikel skall vi ge några tips och råd på hur du kan brygga det bästa och godaste filterkaffet. Gott nybryggt kaffe är verkligen en av favoriterna när det kommer till njutning i vardagen och jag vill att alla skall uppleva det bästa kaffet med den godaste smaken! 

Brygg bästa filterkaffe

Det finns så många olika sätt du kan använda för att brygga och skapa gott kaffe. Kaffemaskiner, bryggare, kannor, kokkaffe är alla några sätt du kan skapa dig det bästa kaffet på. Filterkaffe har inte det bästa ryktet man kan tänka sig, men vi skall här nedan visa på några tips som gör att ditt bryggkaffe med filter verkligen kan smaka så gott som det bara kan. Brygger du kaffet på rätt sätt och tar hand om råvaran samt filtret, så kan filterkaffe verkligen smaka riktigt bra!

Använd en riktigt bra kaffebryggare för bästa smak samt fina filter, så har du alla chanser att skapa dig en god kopp kaffe:

filterkaffe filter

Tips för godaste filterkaffe

Här nedan har jag samlat ihop några av de bästa tipsen och råden när det kommer till att brygga riktigt gott filterkaffe. det är rena självklarheter för många, men kan ändå vara på sin plats att visa på dessa saker.

Kaffebryggaren behöver vara ren

För att få så pass bra kaffe som möjligt ur din kaffebryggare behöver du göra rent den både inuti och utanpå. den skall vara ren. Kalk och skräp i bryggaren försämrar smaken avsevärt. Gör rent din kaffebryggare ca 1 gång per månad. Det går alldeles utmärkt med ättika, vinäger och vatten. Fördela vinäger och vatten samt skrubba rent alla de delar där det kan komma skräp eller bildas kalk. Kör din bryggare med vatten och vinäger 1 gång samt kör bryggaren med enbart vatten en gång, så att du får bort allt.

Ha hög kvalitet på ditt kaffe

Råvaror spelar alltid roll och inte minst när du skall brygga så gott kaffe som möjligt. detta gäller inte minst när det kommer till filterkaffe. Du behöver inte beställa det dyraste kaffet du hittar, men ett bra kaffe med lite högre kvalitet kommer absolut att göra att ditt kaffe godare. Det kan jag lova. Lågprisalternativ går bort enligt mig och jag rekommenderar att du håller dig långt borta från allt vad lågpris heter när det kommer till att köpa bra kaffe.

Köp hela kaffebönor och mal hemma

Du skall absolut köpa hela kaffebönor när du vill brygga riktigt bra kaffe hemma. mal dessa i en bra kaffekvarn, så att de är helt nymalda för att du skall kunna få ut all den bästa aromen direkt i ditt filterkaffe. Bara man säger nymalet kaffe, så kan man ju känna doften. Magiskt ju! Det finns 2 typer av kaffekvarnar: Blade varianten och Burr varianten. Den med blad är oftast lite billigare. Burr varianten ger en jämnare malning, men kostar som sagt lite mera pengar. Tar du ditt kaffedrickande på allvar och vill ha bästa smaken, så är en kaffekvarn och hela kaffebönor absolut något du skall inköpa.

filterkaffe

Rätt mängd kaffe

Oftast är mängdförhållanden viktiga när du skall skapa gott kaffe, men vid filterkaffe är det faktiskt inte lika noga som vid andra metoder. För filterkaffe är mängden inte lika viktig som vid andra bryggmetoder. Du skall varken snåla eller överdosera kaffet när du brygger. Se till att ha rätt mängd kaffe och rätt mängd vatten. Man brukar säga att har du 5 dl vatten, så är 2 stycken rågade matskedar ett bra mått. Sedan beror det ju på hur pass starkt filterkaffe du vill göra.

Skölj filtret innan bryggningen

Har du ett pappersfilter så skall du absolut blöta detta lite innan du brygger ditt filterkaffe. Skölj det lite i kallt vatten. Du förbereder filtret på bryggningen och eventuellt skräp i filtret försvinner. Ett renare filter ger så klart ett bättre och godare kaffe. Har du ett sk permanentfilter kan du bortse från detta. Du kan ändå kolla så det inte finns skräp vid denna typ av filter, bara för att vara på den säkra sidan.

Stäng av värmen när bryggaren gått klart

Nybryggt kaffe smakar såklart godast och så även nytt filterkaffe. Denna typ av kaffe bryggs i jämn takt och går oftast tillslut ner i en glasbehållare. Glaskannan hålls varm via en platt, som den står på. har man en isolerad glaskanna är detta helt ok, men oftast så har man inte det och då skall man egentligen stänga av sin kaffebryggare direkt eller ta bort glaskannan och ställa den på en annan plats. Detta gör att aromen behålls och du riskerar inte att ditt kaffe får en bränd smak av att det står för länge på en varm platta.

Sammanfattning

Detta är de bästa tipsen och råden jag kan ge dig när det kommer till att skapa det bästa filterkaffet hemma. Du skall se till att du köper bra råvaror, har en ren och fräsch bryggare, ett bra filter som är rent, maler dina bönor, rätt mängd kaffe och vatten samt tar hand om kaffet direkt när du bryggt klart din kopp.

Artikeln är inspirerad av: https://www.dittkaffeochthe.se/sa-brygger-du-riktigt-gott-filterkaffe/