Spansk Latte Recept: Enkelt sätt att göra hemma

I den här artikeln tog vi en titt på ursprunget till lattekaffet, föreslog olika varianter av denna dryck och upptäckte hur lätt det är att göra den hemma. Vi skall titta närmare på den spanska latten här nedan.

Om du föredrar ditt kaffe sött och krämigt kan en spansk latte vara ditt bästa alternativ. Kanske tror du att vi syftar på vietnamesiskt kaffe eftersom det också är sött och krämigt. Naturligtvis är de likadana, förutom att spansk latte vanligtvis är krämigare. Den betraktas som en variant av den vietnamesiska drycken. Men oavsett om du vet mycket eller inget om vietnamesiskt kaffe och dess varianter, låt oss introducera dig i världen av ett sött kaffe från Spanien när vi delar med oss av receptet på spansk latte.

Vad är spansk latte?

Spansk latte är en sorts kaffe som tillagas genom att blanda lika mycket mjölk och espressoshot. Du kan också tillsätta socker eller sötad kondenserad mjölk. Kaffet bryggs starkt med högsta möjliga kaffekvalitet, socker tillsätts efter smak och en lika stor volym texturerad mjölk tillsätts.

Det liknar i beredning och smak det vietnamesiska kaffet och Café Bombon. Men förhållandet mellan kaffe och mjölk är annorlunda, där den spanska latte har en högre mjölkkvot än de övriga. Därför är den krämigare.

spansk latte recept

Du kanske är van vid kaffe med texturerad mjölk som Folgers Cappuccino French Vanilla Instant Coffee – ett rikt och gott, vaniljsmakande, krämigt kaffe med en lockande doft. Spansk latte har dock kondenserad mjölk i stället för mjölkskum i cappuccino. Spansk latte är populär i Spanien, Saudiarabien, Nordamerika och många europeiska länder.

Ursprunget till Spanish Latte

Det är rimligt att tro att den spanska latten har sitt ursprung i Spanien. Det kan dock vara allt vi vet om dess ursprung. Spanjorerna älskar kaffe och grädde, så de kan ha utvecklat denna läckra dryck i sitt försök att tillfredsställa sin aptit på båda.

Förenade Arabemiraten är ett annat land som har en stor passion för spansk latte. Även om namnet antyder att denna dryck har sitt ursprung i Spanien, tycker även araberna om den. I dag är den populär i Saudiarabien att man kan tro att den har sitt ursprung där. På senare år har den också spridit sig till Latinamerika, vissa delar av USA och många europeiska länder.

Olika varianter av drycken

Spansk latte är i sig själv en variant av vietnamesiskt kaffe, men den har ändå sin egen variation. Du kan variera smaken genom att byta sötningsmedel. Den tillagas vanligtvis med vitt eller brunt socker, men du kan använda kondenserad mjölk som sötningsmedel och göra den krämigare. Du kan också använda sirap.

Förutom sötningsmedlet kan du välja mellan olika typer av mjölk eller grädde som du föredrar. Du kan bestämma dig för att grädda ditt kaffe med mjölkfri mjölk, tvåprocentig mjölk eller helmjölk. Du kan också förbereda spansk latte varm, som den vanligtvis serveras, eller lägga till is för att dricka den kallt. Andra variationer kan vara när det gäller den arom som tillsätts till kaffet. Vanliga smaksättare är bland annat espressopulver, kakaopulver och kanel. Men tänk på att överskott av kanel kan vara giftigt för kroppen 1.

Hemlagad spansk latte recept

Oavsett om spansk latte är populär i din stad eller inte behöver du inte oroa dig. Du kan enkelt göra den hemma. Stegen är enkla och du har förmodligen all utrustning som behövs. Slappna därför av när vi delar med oss av det hemlagade spanska latte-receptet.

Allt du behöver är:

 • Espressomaskin
 • Mjölkskummaren
 • Kastrull
 • Espresso
 • Mjölk
 • Socker eller sötad kondenserad mjölk
 • Aromer

Här är stegen att följa:

 • Steg 1: Bered en halv kopp kaffe med espresso- och espressomaskinen.
 • Steg 2: Tillsätt vitt eller brunt socker i kaffet efter smak. Alternativt kan du tillsätta mellan en och två teskedar sötad kondenserad mjölk.
 • Steg 3: Värm mjölkfri mjölk, helmjölk eller 2-procentig mjölk på spisen med hjälp av en kastrull. Värm så att den blir varm och inte kokande och rör om kontinuerligt medan du värmer.
 • Steg 4: Ta bort mjölken från spisen och skumma upp den med skummaren.
 • Steg 5:Häll den texturerade mjölken på kaffet så att koppen fylls.
 • Steg 6:Tillsätt aromer efter eget val. Du kan lika gärna dricka den utan någon smaksättning.
 • Steg 7:Njut av din spanska latte.

Tips och råd

Om du är ett fan av Green Mountain Coffee Roasters Keurig k-cup – med dess rika vaniljsmak och mjuka, krämiga konsistens – eller någon annan kaffedryck vet du redan värdet av högkvalitativt kaffe. För att du ska kunna njuta av din spanska latte måste du använda endast högkvalitativt kaffe, och det måste bryggas starkt. Du måste också vara uppmärksam på kvaliteten och kvantiteten av det sötningsmedel du tillsätter. Kalorierna i spansk latte beror till stor del på sötningsmedlet. Tillsätt inte för mycket socker. Kom ihåg att överdrivet tillsatt socker inte är bra för din hälsa.

Du bör också uppmärksamma uppvärmningsprocessen. Syftet är att värma mjölken och inte att koka den. Rör om kontinuerligt när du värmer så att den inte bränns. Om du vill ha en spansk iced latte behöver du dock kanske inte texturera mjölken – blanda bara en lika stor mängd mjölk och kaffe med sötningsmedel och is.

Spansk latte

Vanliga frågor

Vilken typ av mjölk är bäst för spansk latte?

Traditionellt i Spanien tillagas spansk latte med helmjölk. Du kan dock använda vilken sorts mjölk som helst för att njuta av ditt kaffe. Om du är orolig för hälsorisken med mjölk från mejerier, studier 2 visar att den är helt hälsosam.

Hur förbereder jag en kall spansk latte?

På samma sätt som du förbereder den varma, förutom att du tillsätter is för att göra den kall. Du kan också hälla mjölken kall i kaffet i stället för att texturera det.

Kan jag tillreda en spansk latte utan att tillsätta sötningsmedel?

Ja. Traditionellt sett är sötningsmedlet en av de egenskaper som gör den spanska latten unik. Du kan dock alltid dricka ditt kaffe i den form du tycker om.

Avslutande tanke

Spansk latte är ett kaffe som tillagas genom att blanda en lika stor mängd högkvalitativt kaffe och mjölk. Socker eller sötad kondenserad mjölk tillsätts vanligtvis för att göra det sött. Receptet för spansk latte är lätt att förstå och de ingredienser som behövs är lätt tillgängliga. Du kan servera den varm eller kall, och du kan tillsätta aromer för att få den att smaka ännu bättre.

Referenser

 1. Kanel – Wikipedia I en systematisk genomgång av biverkningar till följd av kanelanvändning rapporterades gastrointestinala störningar och allergiska reaktioner som de mest frekvent rapporterade biverkningarna. en.wikipedia.org
 2.  Mjölk och mejeriprodukter: bra eller dåligt för människors hälsa? Mjölk och mejeriprodukter: bra eller dåligt för människors hälsa? En bedömning av alla vetenskapliga bevis www.ncbi.nlm.nih.gov

Läs mer: Vad är en cortado?

Artikeln är inspirerad av: https://coffeehustle.org/the-spanish-latte-recipe