Hur gör man arabiskt kaffe? (Enkelt recept)

En av de roliga aspekterna av att prova olika kaffesorter är att lära sig om olika kulturer i världen. I många kulturer är det en traditionell social aktivitet att dricka kaffe, och arabiskt kaffe är inte annorlunda. Detta kaffe tillagas genom att koka det på spisen i en liten kastrull som kallas briki. När det är klart överförs det till en utsmyckad kaffekanna som kallas dallah för servering. Även om det finns många varianter, serveras arabiskt kaffe vanligtvis starkt och osötad, smaksatt endast med kardemumma.

Hur man gör arabiskt kaffe

Istället för att ha ett väldefinierat recept med exakta mått, går detta sätt att koka kaffe i arv i arabiska familjer, vilket lärs ut av matriarken eller patriarken. Ett vanligt sätt att börja är att använda en ”stor sked” för att mäta kaffe och en serveringsmugg för att mäta vatten. Nedan kommer vi att gå igenom hur man gör traditionellt arabiskt kaffe hemma.

arabiskt kaffe

Vad du behöver

Ingredienser

  • 2 matskedar finmalet kaffe
  • 1 matsked malen kardemumma
  • 1/4 kopp vatten
  • Socker (efter smak)

Utrustning

  • Liten kastrull eller turkisk briki
  • En liten kaffekopp eller en demitass
  • Kaffekvarn och kryddkvarn (valfritt)
  • Arabiskt kaffe och kardemumma

Vägledande steg:

1. Ställ upp briki-kaffekannan

Det första steget i tillagningen av arabiskt kaffe är att ställa in kaffekannan. Häll vatten och socker (om så önskas) i en kastrull eller briki. Koka upp på medelvärme och låt det hela koka upp.

2.Tillsätt kaffe och kardemumma

När vattnet kokar, tillsätt försiktigt det malda kaffet och kardemumman. Det skall vara förmalet kaffe. Inga kaffebönor, utan malet kaffe.

3.Låt det koka upp igen

Håll dig nära, för detta sker snabbt. När blandningen skummar lyfter du den kort från värmen så att skummet kan sjunka.

4.Upprepa

Återför briki till värmen och låt blandningen skumma igen. Ta sedan bort den och låt skummet sätta sig. Gör detta minst två gånger för att uppnå rätt skumstruktur.

5.Servera och njut

Ditt arabiska kaffe är nu redo att drickas! Häll försiktigt upp det i små koppar eller en serveringskaraff. Använd en sil om så önskas.

Andra överväganden för arabiskt kaffe

Arabiskt kaffe kännetecknas av sin beredning, inte av det specifika kaffet. Du kan använda vilken typ av bönor som helst, även om de bör vara mycket fint malda. Om du undrar hur man gör arabiskt kaffe vill du börja med färska, välsmakande kaffebönor.

Traditionellt sett serveras detta kaffe utan silning, med den fina grynen som lägger sig i botten. Om du tillsätter lite kallt vatten kan du hjälpa kaffesumpen att lägga sig i botten av kannan. Var försiktig så att du inte dricker den sista klunken, för då kan du få en mun full av kaffesump! Om du inte gillar kaffesump kan du hälla kaffet genom en fin sil.

Du kan köpa kardemumma förmalet eller i hela kapslar. Precis som med kaffe får du den starkaste smaken av nymalet kardemumma, och du kan mala kaffebönor och kardemummakapslar tillsammans eller separat. Men oroa dig inte – förmalet kardemumma är också utsökt, och det är det vi använde i den här guiden.

arabisk kaffe

Vilket länder använder arabiskt?

När du hör ”arabiskt kaffe” kanske du undrar vilket land som förkroppsligar kulturen och fanfaren vid serveringsceremonin. Arabförbundet består av 22 länder, däribland Saudiarabien, Turkiet, Egypten och Libanon, som utgör Mellanöstern. Varje region (och varje familj) har sin egen twist för kaffe. En gemensam nämnare är att ingen av dem serveras med mjölk.

Saudiarabien

Saudiarabiskt kaffe tillagas med samma metod som i receptet ovan. Det kan göras med vilket rostat kaffe som helst, men vanligtvis ser man en ljus rostning med tillsats av kryddnejlika och saffran. Denna variant serveras vanligtvis med dadlar.

Turkiet

Turkiskt kaffe tillagas med lite socker och utan kardemumma. Kaffebönorna mals mycket fint till ett pulver. Det är turkisk tradition att värden frågar gästen hur han eller hon vill ha sitt kaffe, dvs. hur mycket socker som ska tillsättas. Enligt sedvänjan ska man bara dricka en kopp. Vanligtvis serveras kaffet tillsammans med turkiska delikatesser eller andra söta godsaker. Turkiskt kaffe spelar en viktig roll när det gäller äktenskap. Den blivande bruden måste servera kaffe till brudgummen och hans familj.

Egypten

Egyptiskt kaffe liknar turkiskt kaffe men med tillsats av kryddor som kardemumma, kryddnejlika och muskotnöt.

Libanon

Libanesiskt kaffe är avsett att vara starkare än en espressoshot, och man använder ungefär 1,5 uns vatten per tesked kaffe. Det är frivilligt att tillsätta kardemumma och socker.

Inom Mellanösterns kultur finns det en mängd olika sätt att förädla kaffe med sötningsmedel och kryddor, beroende på region. Det är den underliggande traditionen som håller ihop dem alla.

Inbäddad i kulturen

Som en ledstjärna för gästfrihet är det en ceremoni i arabiska samhällen att förbereda kaffe för gäster. I sann traditionell stil väljs kaffebönorna ut och rostas först som en del av ritualen. Malningen sker med en mortel och en stöt. Kaffet förbereds och serveras i små koppar för att delas med gästerna. När det gäller att ta del av kaffet finns det en outtalad etikett som förs vidare inom familjerna. Det anses vara oförskämt att inte delta, och de äldsta serveras alltid först.

Varje tillfälle i den arabiska kulturen kommer med en servering av kaffe, oavsett om det är ett bröllop, en födelse eller en begravning. Vid dystra tillfällen serveras kaffet bittert, och vid glada fester serveras det med söta godsaker. Om du inte är bekant med den här kulturens seder och bruk kan serveringen av kaffe tyckas vara mycket pompa och ståt. I den arabiska kulturen är dock äran och privilegiet att servera och kommunicera med gäster, familj och vänner djupt rotad och ett sätt att leva.

Läs mer: Vad är en cortado?

Artikeln är inspirerad av: https://coffeeaffection.com/how-to-make-arabic-coffee/