Kaffebönor: 4 olika sorter av kaffebönor

Här är allt du behöver veta om de 4 huvudtyperna av kaffebönor, och vilka du ska välja! Jag ägnade en hel vecka åt att ta reda på vad som skiljer varje typ av kaffeböna åt och provade några själv. Här får du reda på vilka kaffebönor som finns, vart de odlas, vart du kan köpa det bästa kaffet och mycket mer. Så fortsätt att läsa för att ta reda på mer om kaffebönor: 

Vilka är de fyra typerna av kaffebönor?

Kaffebönor sorter

 • Arabica
 • Robusta
 • Liberica
 • Excelsa

Arabica bönor (Coffea Arabica)

Arabica-kaffebönor är den vanligaste typen av bönor, som utgör 60-70 % av världens kaffe! Du kan känna igen dem på deras stora, ovala form och böjda veck. Arabica-kaffebönor har sitt ursprung i Etiopien som går tillbaka till 1000 f.Kr.

Arabica har en parfymerad doft, blåbärstoner och en fruktig smakprofil. De är mycket sötare jämfört med Robusta-bönor, vilket är anledningen till att de flesta människor tenderar att föredra Arabica.

De har 60 % mer fettinnehåll och dubbelt så mycket socker jämfört med Robusta. Detta ger en jämn, söt smak och en starkare arom. De har dock ett lågt koffeininnehåll på cirka 1,5 %.

De är allmänt tillgängliga och de flesta gourmetmärken använder dem. När du köper Arabica-bönor kontrollera etiketten för att säkerställa att de är 100 % Arabica. Ren Arabica har ett högre pris jämfört med blandningar som innehåller Robusta.

olika kaffebonor

De odlas i hela bönbältet, som består av:

 • Centralamerika – Costa Rica, Guatemala, Honduras, Mexiko, Nicaragua, Panama, El Salvador och Guatemala.
 • Sydamerika – Bolivia, Brasilien, Colombia, Ecuador, Peru och Sydamerika.
 • Indonesien – Java, Sumatra, Papua Nya Guinea.
 • Sydostasien – Thailand, Vietnam, Myanmar
 • Afrika och Arabien – Burundi, Kongo, Etiopien, Kenya, Rwanda, Tanzania, Uganda, Jemen, Zambia och Zimbabwe.
 • Övriga öar – Australien, Puerto Rico, Hawaii, Jamaica

Även om de ofta odlas i Latinamerika, särskilt i Brasilien. Smaken varierar beroende på i vilka regioner bönorna produceras.

Arabicabönor är känsliga för skadedjur och kafferost (Hemileia vastatrix), som är en svampsjukdom. Den kan orsaka små bruna, oljiga fläckar på bladytan, vilket gör att bladen faller av. Koffein fungerar som ett naturligt bekämpningsmedel, men eftersom det är lågt i Arabica-bönor krävs extra försiktighetsåtgärder för att trivas.

Ideala odlingsförhållanden för Arabica är en höjd på 3300-6600 fot över havet. Med en temperatur mellan 59-77°F. Subtropiska miljöer ger rik och fuktig jord. Arabica-plantan växer mindre än andra kaffeplantor och mäter mellan 8-15 fot när den är fullvuxen.

Robusta bönor (Coffea Canephora)

Robusta-kaffebönor är den näst vanligaste typen av kaffebönor och utgör 30-40 % av världens kaffeproduktion. De är mindre och rundare bönor med ett rakt veck. Robustabönor har en jordig, bitter smakprofil med en nötaktig eftersmak. Även om den har jämförts med bränt gummi.

Robusta har sitt ursprung i Afrika men odlas numera främst i Vietnam. Jämfört med Arabica är den mycket lättare att producera och har en högre avkastning, därav namnet Robusta. Den har fått sitt namn efter sin härdighet och robusta egenskaper som gör att den klarar sig i svåra miljöer.

De är mycket lättare att odla jämfört med andra bönor. För idealiska förhållanden odlas Robusta mellan 650-2000 fot, men kan även odlas på havsnivå. Den kräver temperaturer på 68-86°F och plantor som växer upp till 20 fot.

olika sorters kaffebonor

Robusta har en högre koffeinhalt på 2,7 %, vilket är 1,2 % mer än Arabica. Detta extra koffein hjälper Robusta att trivas på lägre höjder eftersom det fungerar som ett naturligt bekämpningsmedel. Eftersom det är mycket lättare att odla Robusta är det mycket billigare. Den finns ofta i snabbkaffe, som vanligtvis är 100 % Robusta.

Robusta är idealisk för espressoshots eftersom den har en djup smak som förblir intakt när man tillsätter grädde och socker. Robusta kan också hittas i vissa kaffeblandningar som ett fyllmedel för att sänka kostnaden.

Liberica bönor (Coffea Liberica)

Liberica-bönor är den mest sällsynta typen av bönor och utgör endast mindre än 2 % av den globala kaffeproduktionen. Detta gör att det är en dyrare böna. De har sitt ursprung i Liberia i Västafrika, därav namnet, och kan identifieras genom sin mandelform. Liberica-bönor har den lägsta koffeinhalten jämfört med de andra, 1,2 %.

De avger en blommig, fruktig doft men har en rökig trä-smakprofil som är mer intensiv än Robusta. Liberica kan allmänt hittas i Filippinerna där den är känd som Kapeng Barako.

Liberica-bönor odlas främst i Malaysia, Filippinerna och Indonesien. Detta beror på att epidemin av kaffebladrost på 1890-talet utplånade många kaffeodlingar. Liberica transporterades till andra länder för att produceras.

Över 90 procent av det kaffe som produceras i Malaysia är Liberica. Även om det inte är vanligt på de europeiska eller nordamerikanska marknaderna. Liberica har den lägsta avkastningen av de tre bönorna. Det krävs 2,5 gånger fler kaffefrukter för att producera 1 kg kaffe jämfört med Arabica och 4 gånger mer än Robusta.

kaffebonorna

Excelsa bönor (Coffea Excelsa eller Coffea Liberica Var. Dewevrei)

Excelsa-bönor var en gång i tiden en separat kaffeart men har omklassificerats som en variant av Liberica. De liknar Liberica med sin avlånga mandelform och odlas främst i Sydostasien.

Excelsabönor utgör 7 % av världens kaffeproduktion. De har en ovanlig smakprofil som är syrlig och fruktig, vilket gör den till en mer eftertraktad och sällsynt böna. Den blandas ofta med Robusta eller Arabica för att ge ett komplext djup av smaker.

Olika kaffebönor

 • Arabica kaffebönor
 • Robusta kaffebönor
 • Liberica kaffebönor
 • Excelsa kaffebönor

Vilken kaffeböna ska du välja?

Nu har du fått en genomgång av de 4 huvudtyperna av kaffebönor och du borde kunna välja vad som passar din smak bäst. Om du fortfarande är osäker är Arabica kaffebönor det bästa alternativet för många kaffedrickare. Den kan ge dig den kvalitet du söker samtidigt som den är kostnadseffektiv.