Rengöra kaffetermos: Hur man gör steg för steg

Kaffe är en integrerad del av många människors liv, men tyvärr är det inte alltid särskilt lättillgängligt. Här visar vi hur du gör för att rengöra kaffetermos på bästa sätt. Flera bra metoder för enkel rengöring av kaffetermos: 

Hur man rengör en kaffetermos: Steg-för-steg-guide

 • Tvål och vatten
 • Bakpulver
 • Vinäger
 • Bakpulver
 • Salt och is
 • Äggskal

Din kaffetermos skulle inte bara förbättra dina chanser att uppleva en koffeinrus när du behöver en utan skulle också hålla ditt kaffe vid en mer önskvärd temperatur. Tror du oss inte? scienceabc.com 1 rapporterar att ditt parti kaffe kan hållas varmt i upp till två dagar med en förstklassig termos.

Fördel nummer två skulle vara att använda din egen kaffetermos och alltid ha kaffe när du behöver det. Att ta reda på hur man rengör en kaffetermos hjälper dig att njuta ännu mer av din termosanvändning. Lär dig rengöra kaffetermos i denna artikel:

termos rengor

Verktyg och material som du behöver för att rengöra termos

Du har redan alla nödvändiga verktyg för rengöring hemma, men uppmärksamma termosens material. De flesta termosar är utformade med tre huvudkomponenter i åtanke; koppen på toppen, proppen som förhindrar spill och kroppen. Denna kropp är utan tvekan den viktigaste delen av termosen när det gäller värmehållningen av din dryck eller dryck.

Kroppshusen är vanligen utformade så att termosens kaffehållande fack innehåller två väggar som är åtskilda av ett vakuum. Bortsett från strukturen skulle dock alla termosens delar behöva rengöras för att den verkligen ska vara hälsosam.

Beroende på vilka material som använts vid tillverkningen av din termos kan följande verktyg och material användas för att rengöra den.

Verktyg och tillbehör för rengöring av termosen

 • En flaskborste med långt handtag: Om du undrar varför du behöver en borste är det för att inget skrubbar bättre än en borste. Om du undrar varför du behöver en med ett långt handtag är det för att vi kan garantera att du skulle ha svårt att få in handen tillräckligt djupt in i en termos för att rengöra den ordentligt. Om du är förvirrad över vilken borste du ska skaffa, rekommenderas den här flaskborsten från Masthome-butikerna av dem som har haft turen att prova den.
 • En ren handduk: Efter att ha tvättat termosflaskan måste den torkas, och det vore bra att ha en handduk att göra det med. Handduken som ska användas ska vara absorberande och mjuk. Vi rekommenderar dock att en handduk endast används på utsidan eftersom det kanske inte är hygieniskt att använda en handduk på insidan av termosen, oavsett hur ren den ser ut.
 • Rengöringsvätska eller lösningsmedel: Beroende på dina behov eller preferenser finns det flera rengöringsvätskor eller ämnen som du kan använda för att rengöra din termos, allt från ett traditionellt diskmedel, vinäger, bakpulver och salt och is.
 • Vatten: antingen kallt vatten eller varmt vatten kan användas beroende på rengöringsmetod.

Hur man rengör en kaffetermos: Instruktioner

Salt och äggskal är de ingredienser som hjälper dig att rengöra en termos på det enklaste sättet.

Att ha de nödvändiga verktygen och materialen är en sak, att följa rätt procedurer för att hålla termosen ren och säker är en annan. Denna betoning på rätt förfarande bör noteras väl eftersom användning av en termos i en diskmaskin kan skada fodret. Om du ska göra detta bör du kontrollera om termosflaskan är diskmaskinsanpassad.

Det ”rätta förfarandet” skulle dock variera beroende på metod, och någon av följande metoder skulle kunna användas:

Rengöra termos med tvål och vatten

Detta är den vanligaste rengöringsmetoden för alla typer av tvätt eller rengöring och det förblir så även för termosar. Dess popularitet beror till stor del på att den kan göras med hushållsmaterial och tillsammans med dina andra diskningsuppgifter.

Allt du behöver göra för att rengöra din termos på det här sättet är att tömma termosen på innehållet, skölja ur den med vatten, tillsätta en lämplig mängd diskmedel i den och försiktigt skrubba det inre facket med hjälp av borsten med långt handtag.

När du har skrubbat insidan bör du även tvätta de yttre delarna. Samma process ska utföras på koppen och proppen, och alla komponenter ska sköljas noggrant.

rengoring termos

Rengöra termos med bakpulver och vatten

För att använda den här metoden häller du en matsked bakpulver i termosen, tillsätter en lämplig mängd vatten, skakar och låter stå i cirka två till tre timmar. När väntetiden är över häller du upp bikarbonatlösningen i termosen och tvättar den med tvål och vatten. Bakpulveret tjänar till att avlägsna sega fläckar och lukter innan tvålen används.

Vinägermetoden

Vinäger är ett hushållsrengöringsmedel och används som en komponent i många hemgjorda rengöringslösningar. Den här metoden är populär för sin enkelhet och för att den använder giftfria hushållsmaterial. Allt du behöver göra här är att hälla lite vit vinäger eller en kopp äppelcider i termosen och tillsätta en lämplig mängd varmt vatten. Skaka innehållet i termosen och låt stå i ungefär en timme. När du är klar häller du ut innehållet i termosen och sköljer med varmt vatten. Termosen bör sköljas så många gånger som behövs för att få bort lukten av ättika.

Metoden att skrubba med salt och is

Denna är mer hemlagad och är enklare än ättiksmetoden. Allt du behöver är lite is och salt. Du puttar isen i termosen tillsammans med två skedar salt. Därefter använder du borsten för att skrubba termosens insida i cirka fem minuter och häller sedan ut innehållet innan du sköljer med varmt vatten.

Rengöra termos för rengöring av äggskal

Äggskal har alltid varit en komponent i många hemmagjorda tvättmedelsblandningar, så det borde inte vara någon större chock att se det här. Proceduren är ganska enkel; du samlar ihop några äggskal, krossar dem, häller dem i kolven och tillsätter varmt vatten.

Skaka innehållet i termosflaskan i ungefär fem minuter och häll sedan ut innehållet. När du är klar tvättar du igen med tvål och vatten och sköljer noga. Äggskalen skulle fungera som slipmedel och hjälpa till att lossa eventuell fastnat smuts i termosen. De är dock inte populära för rengöring av termosar eftersom de kan lämna repor på insidan.

Lösa upp fläckar och djupare rengöring

Med tanke på att innehållet i din termos är kaffe och inte bara vatten eller juice kan det vara svårare att få bort en del av de fläckar som kan uppstå. Därför kanske konventionella metoder inte är lika effektiva. Oroa dig dock inte; de metoder som beskrivs ovan är lika effektiva när det gäller att lösa upp och avlägsna fläckar.

Om man tillsätter ättika och bakpulver tillsammans skapas en bubblande kemisk reaktion som kan hjälpa till att lösa upp fläckar och lösa upp kladdiga röror.

Om fläckarna fortfarande är svåra att få bort kan du försöka kombinera några av metoderna. Dessutom kan du använda både
ättika och bakpulver för att rengöra 2 är mycket effektiva för rengöring på grund av deras breda Ph-områden.

Torkning

Korrekt torkning av termos kan antingen göras för hand med en mjuk torr handduk eller genom lufttorkning. En kombination av luft- och handtorkningsmetoder kan säkerställa att termosflaskan torkas väl efter att ha tvättats.

Att hålla en kaffetermos ren längre

En viktig del av att upprätthålla funktionen hos en apparat eller ett verktyg är korrekt underhåll och detsamma gäller för en termos. Även om termosen kanske används för att förvara kaffe betyder det inte att kaffet ska stanna där för alltid. En bra praxis att utveckla skulle vara att tömma, skölja och tvätta termosen i slutet av varje dag.

Att låta kaffet stanna kvar i termosen för länge skulle inte bara leda till att en dålig lukt utvecklas utan också till djupare fläckar. Utöver detta finns det dock en risk för mikrobiell uppbyggnad i termosen.

Tips på hur man tar bort kaffelukt ur termos

En tydlig egenskap hos kaffe är lukten. Denna lukt är omedelbart igenkännbar för alla som har konsumerat drycken tidigare. Oavsett varifrån dina kaffebönor kommer eller vilken typ av kaffedryck du konsumerar, är chansen stor att lukten fortfarande är densamma.

Att ha en termos som luktar kaffe även efter att den har tvättats tyder dock på att du inte tvättar eller rengör din termos så bra som den. Lukten kan enkelt bli av med en mängd olika rengöringsmedel, varav ett är dessa rengöringstabletter. Här är några andra tips på hur du tar bort kaffelukten från en termos:

1. Använd vinäger med varmt vatten

Den tidigare beskrivna ättiksmetoden tar också bort lukter. Det bör dock noteras att när ättika används vid rengöring lämnar den också efter sig en egen unik lukt. Som sådan ska du efter att ha använt ättikan se till att skölja noggrant med varmt vatten om det behövs.

2. Bakpulver och varmt vatten

Bakpulver används populärt för att ta bort lukt eftersom i kylskåp och skåp. Detta gör att det lämpar sig för denna funktion även i en termos.

3. Försök med blekmedel

Att använda ett blekmedel skadar inte utrustning eller hårda, icke porösa ytor, inklusive rostfritt stål, plast, glaserad keramik, glas, glas, porslin och andra material. Det kan användas för att på ett säkert sätt rengöra och desinficera ytor.

Blekmedel är en kraftfull rengöring 3 medel och kan användas för att rengöra samt avlägsna lukter. Blekmedel har dock en stark lukt i sig självt och efter användning skulle termosflaskan behöva sköljas noggrant och lufttorkas också.

rengora termosen

Andra metoder som kan användas för att eliminera lukt från en termos är bland annat följande:

 • Skrubba med is och salt.
 • Tvätt med tvättmedel.
 • Användning av en blandning av vinäger och bakpulver.

Avslutande tankar rengöra kaffetermos

Det spelar ingen roll hur stark kaffekanna du har förberett och förvarat i din termos eller hur mycket koffein som finns i kaffekoppen, den kan rengöras ordentligt, och om du använder rätt procedurer och verktyg skulle det bli så.

Alternativet för att förhindra starka fläckar är att mäta kaffet med eller utan våg, för att kontrollera styrkan och minska risken för fläckar. Men även om detta gjordes skulle kunskapen om hur man rengör en kaffetermos fortfarande vara en viktig del av att äga en sådan.

Se till att din kaffetermos håller sig ren och under längre perioder eftersom en korrekt rengöring kan bidra till att bevara och förlänga livslängden på din termos. En sådan enkel inställning till hur du använder din termos kan vara skillnaden mellan att använda den i bara några månader eller i flera år. Om du är sugen på att byta ut din termos överhuvudtaget kan du titta på vårt urval av de bästa kaffetermoserna.

Många hittar hit via sökningar hos Google.se 

 • Rengöra kaffebryggare salt
 • Göra ren termos
 • Rengöra termos ättika
 • Göra rent termos
 • Rengöring termos
 • Rengöra termos från kaffe
 • Rengöring kaffetermos

Referenser

 1. Varför håller en termos saker kalla längre än den håller saker varma? ” Science ABC
  En termos verkar vara effektivare för att hålla kalla vätskor kylda eftersom temperaturskillnaden mellan den omgivande temperaturen och de upplevda ”kalla” och ”varma” vätskorna.
  www.scienceabc.com
  2. Varför är vinäger och bakpulver så bra för rengöring? | Live Science
  Varför är vanliga hushållsartiklar som bakpulver och vinäger så bra rengöringsmedel?
  www.livescience.com
  3. Så här gör du din egen desinficerande bleklösning
  Du behöver inte köpa dyra rengöringsmedel för att döda bakterier i ditt hem. Lär dig hur du blandar och använder en rengöringslösning med blekmedel på ett säkert sätt.
  www.verywellhealth.com

Artikeln är inspirerad av: https://coffeehustle.org/how-to-clean-coffee-thermos