Vad är Cortado: Intressanta Fakta och Recept

När någon talar om en Cortado finns det en chans att de talar om en annan version av en Cortado än vad du känner till. Även om det är ganska enkla drinkar är det fortfarande många som undrar vad en cortado-drink är. Sanningen är att en traditionell cortado-drink helt enkelt bara är en 1:1-blandning av espresso och mjölk. Japp, så är det. Enkelt nog, eller hur?

Vad är Cortado?

Den traditionella betydelsen av en cortado-drink är mycket enkel, och det är även de andra versioner som kan göras. Oavsett vilken form av cortado du dricker är det tänkt att vara en dryck som dricks långsamt och som du kan njuta av medan du slappnar av vid en tidpunkt som du föredrar.

Var kommer cortado ifrån?

Det exakta datumet för Cortado-dryckens ursprung är fortfarande något okänt. Det man vet är att Cortado har spanskt ursprung och skapades i Baskien. Ordet Cortado kommer från det spanska verbet ”cortar”, som betyder att skära. I den här betydelsen skulle ”cut” betyda att späda ut, dvs. blanda espresson med varm mjölk. Huvudsyftet med detta är att minska mängden syra som normalt ingår i en varm kopp kaffe. Även om det exakta datumet för Cortados ursprung är okänt är det allmänt känt att Spanien är dess ursprungsland.

cortado

Bästa bönor och malning för att göra Cortado

Det finns flera olika typer av kaffebönor där ute som kan ge dig olika smak och känsla. Vissa typer av kaffebönor kan ha mer koffein än andra, medan vissa kan ha mer smak. Sammantaget kan olika typer av kaffebönor önskas av olika typer av människor.

Trots skillnader i smak finns det i slutändan vissa former av kaffebönor som är mer att föredra för att göra en cortado-dryck med. Några av dessa typer av kaffebönor är bland annat:

Robusta:

Denna typ av kaffebönor hamnar strax efter Arabica-kaffebönor som världens mest producerade kaffesort. Denna typ av kaffeböna är mycket önskvärd för att göra cortado-drycker på grund av sitt höga koffeininnehåll. Robusta-kaffebönor innehåller ungefär dubbelt så mycket koffein som Arabica-kaffebönor. Robusta-kaffebönor är kända för att ge en mjuk smak, med låg syrahalt och vissa inslag av choklad.

Excelsa:

Denna typ av kaffeböna är allmänt eftertraktad på grund av sin rika smak. Smaken går emot den traditionella kaffesmaken och kan beskrivas som fruktig och syrlig. Denna skillnad kan ge din Cortado-dryck en ovanlig smak som smakar helt speciellt.

Liberica:

Liberica-kaffebönor är större än normalt, och kaffedrycken de ger kan ofta beskrivas som ”träig” och tjockare än vanligt. Denna träiga smak kan ge en utmärkt smakande Cordato-dryck när den blandas med lite varm mjölk som är skummad till rätt konsistens.

Hur är det med koffeininnehållet?

Typiskt sett innehåller Cortados en god mängd koffein i sig. En cortadodrink innehåller normalt sett en espresso för en dubbel shot, snarare än en enda shot. Eftersom det finns mer espresso i cortadodrinken än bara en enda shot, innebär detta naturligtvis att det finns mer koffein. En espresso för en dubbel shot innehåller cirka 120-185 mg koffein. En enkel espresso innehåller däremot cirka 75 mg koffein.

Eftersom den ångade mjölken i din Cortado-dryck inte innehåller något koffein är den enda ingrediens som du får koffein från är från den koncentrerade kaffesumpen. Om du råkar vara mycket känslig för koffein kanske det skulle vara rekommenderat att smutta på din Cortado-dryck i mycket långsamma och små steg till en början.

Andra kaffedrycker jämfört med Cortado

Cortado-drycken är föga förvånande precis som många andra kaffedrycker där ute. Eftersom det är en ganska enkel dryck bör det inte komma som någon överraskning att den kan jämföras med en massa andra kaffedrycker där ute. Kaffedrycker som liknar Cortados är:

Solo Corto:

I Spanien används denna term för att beskriva en dryck som bara består av en liten mängd kaffe, oftast en shot espresso. I motsats till detta är en cafe cortado en espresso som har lite mjölk tillsatt. Skillnaden är liten, men utan mjölken skulle cortado helt enkelt vara en espresso.

Cortadito:

Cortadito är en populär kaffedryck på Kuba och kan jämföras med Solo Corto. Cortadito består av en liten dryck kaffe med lite uppvärmd och sötad kondenserad mjölk. Eftersom mjölk ofta har varit historiskt sett otillgänglig har många människor använt den mer konserverbara formen av mjölk i kondenserad mjölk.

Cafe Con Leche:

Vad är skillnaden mellan en Cordato och en cafe con leche? Denna fråga har troligen ställts av många människor tidigare.

Även om Cortadito, Cordato och cafe con leche kan verka likadana finns det några subtila skillnader. I en cafe con leche blandas espresso med söt kondenserad mjölk som har värmts upp.

Hur gör man Cortado?

Att göra en Cortado är egentligen inte så svårt. Allt du behöver är några enkla ingredienser och du är redo att börja. För att göra en Cordato följer du dessa få steg;

  • Få en dubbel espresso
  • Ånga 4 – 6 oz mjölk (även om endast cirka 2 oz kommer att användas).
  • Ånga tills ett lätt skum bildas.
  • Häll espresson i en serveringsmugg.
  • Tillsätt den ångade mjölken, virvla runt och servera!

I slutändan ska din dryck vara cirka 4 oz. Om den är mer än så kan du ha hällt i lite för mycket ångad mjölk av misstag.

vad ar cortado

Det bästa tillfället för en cortado

Cortado’s kan vara ett utmärkt komplement till flera tillfällen. Oavsett om du behöver lite extra energi för att du är trött, eller om du bara vill koppla av och smutta på något gott, kan Cortado’s vara ett bra tillägg till ett ton av inställningar. Dessa inkluderar:

Med familjen: Om du har familjen på besök kan ett bra sätt att få igång lite konversation vid bordet vara att dricka en god gammal Cortado-dryck som är gjord i ditt eget hem. De flesta människor älskar kaffe, och du kan till och med överraska dina kaffeälskande familjemedlemmar när de kommer in genom dörren med en färsk Cortado!

Efter en måltid:

Alla känner till den där tröga känslan som kan komma över en när man har ätit upp en hel måltid. Även om du har ätit klart betyder det inte alltid att du kan gå direkt till avkoppling för resten av dagen. Ibland, efter en måltid, är en snabb injektion av lite energi i form av en Cortado allt du behöver för att komma igång igen.

Semesterfester:

När du har vänner och familj på besök är ett bra sätt att ge dina gäster lite extra smak (och lite extra energi) genom att förse dem med Cortado kaffedrycker! Särskilt under vintersäsongen kan en varm Cortado kaffedryck få vilken festgäst som helst att känna sig som hemma.

Sammanfattning: Recept Cortado

Cortado är kanske en av de mest kända kaffedryckerna som är kända runt om i världen idag. För att vara en så enkel dryck har den utan tvekan haft en bestående inverkan på kulturer i olika länder. Cortado har inspirerat många andra kaffedrycker att ta form med tiden, till exempel Cortadito och Cafe con leche. En Cortado kan alltid avnjutas på ditt lokala kafé, men med rätt ingredienser kan du göra en Cortado hemma hos dig själv!

Artikeln är inspirerad av: https://coffeehustle.org/what-is-a-cortado