Återuppvärmning av kaffe: Allt du bör veta

Om du undrar om du kan återuppvärma ditt kaffe utan att det smakar överdrivet bittert, eller hur du kan återuppvärma ditt kaffe i mikrovågsugnen utan att smaken förändras, är det här inlägget för dig. Vi har alla haft tillfällen då kaffet har blivit kallt. Kanske hade du bråttom och hann inte avsluta, eller så har du gjort lite extra kaffe tidigare.

Är det okej att värma upp kaffe igen?

  • Återvärm kaffe i micro
  • Värma gammalt kaffe
  • Värm kaffet med omsorg
  • Återvärma kaffe på platta
  • Undvik kallt kaffe
  • Brygg mindre med kaffe varje gång

Generellt sett skulle jag säga att man ska undvika det eftersom kaffe blir mer bittert med ytterligare värme. Du kan dock göra kaffe varmt och ganska drickbart igen om du använder låg värme och bara värmer kaffe till 60 °C (140 °F).

Kaffe är ett komplext ämne med en hel del vetenskap bakom kaffe och värme. Jag gick igenom forskningen bakom detta och hur återuppvärmning gör ditt kaffe mer bittert – om du inte följer vissa steg. Jag kommer att diskutera dessa aspekter i den här artikeln och vad du ska göra och inte göra för att återuppvärma kaffe på rätt sätt. Fortsätt att läsa nedan för att få veta mer.

ateruppvarmning kaffe

Vetenskapen bakom värme och kaffe

Innan vi hoppar in på att återuppvärma kaffe måste vi förstå kemin bakom värme och kaffe. Värme förändrar sammansättningen av gröna kaffebönor under rostnings- och bryggningsprocessen, vilket påverkar kaffets smak och bitterhet.

En grön kaffeböna har över 1 000 olika föreningar. Föreningarna är i allmänhet av två typer. Den första är de icke-flyktiga föreningarna, som omfattar koffein och klorogensyror. Den andra är de flyktiga föreningarna, som bidrar med smak- och aromnoter som gör att kaffet blir fantastiskt.

Värme bryter ner de icke-flyktiga föreningarna under rostningsprocessen och skapar på ett effektivt sätt många av de flyktiga föreningarna som vi uppskattar i vårt kaffe. Problemet är att de flyktiga föreningarna är, låt oss säga, flyktiga och tenderar att brännas bort när kaffet rostas längre.

Värm ditt kaffe med omsorg

Ju längre kaffet rostas, desto mer tenderar de unika smaknyanserna att försvinna till förmån för andra smaker. Det är därför som ljusrostat kaffe har en tydligare smak och arom från flyktiga föreningar, medan mörkt rostat kaffe har en rostad och bränd smak.

Bryggning av kaffe leder till ytterligare en omgång förändringar i kaffets kemiska sammansättning. Det heta vattnet extraherar vissa kaffeföreningar till vår kopp, och bra kaffebryggning handlar om att extrahera de goda föreningarna (nämligen flyktiga föreningar) och undvika andra.

För mycket värme kommer att överextrahera föreningar som vi inte vill ha, t.ex. klorogensyror, vilket är anledningen till att rätt vattentemperatur är så viktig för kaffebryggning.

Dessa klorogensyror orsakar den bittra smaken i vårt kaffe. Vissa klorogensyror bryts ner under rostningen eller omvandlas till smakrika sockerarter under Maillardreaktionen. De flesta klorogensyror stannar dock kvar i bönan och extraheras under bryggningen. Vid tillräcklig värme bryts klorogensyrorna ner till koffeinsyra, som är direkt ansvarig för den bittra eller sammandragande smaken i kaffe.

Men vad har detta att göra med att värma upp kaffe?

Vetenskapen bakom rostning och bryggning av din ursprungliga kopp gäller fortfarande när du värmer upp kaffe. När du värmer upp kaffe som blivit kallt gör du i själva verket en ny bryggning utan den färska kaffesumman.

Bönorna som du använder för att göra ditt kaffe innehåller syror, föreningar och oljor. Under den ursprungliga bryggningen frigjordes dessa på ett beräknat sätt för att ge den smak som vi alla ser fram emot när vi njuter av kaffe.

Under uppvärmningsprocessen utsätts oljorna, syrorna och föreningarna för ytterligare en form av bryggning. Denna förlängning kan frigöra oljor och syror som orsakar en bitter smak, som t.ex. koffeinsyra. Vid återuppvärmning av kaffe bränns också de flyktiga föreningar som bidrar med mest smak, medan mer klorogensyror omvandlas till kaffesyror med bitter smak.

Den extra värmen leder till att mer av de goda sakerna försvinner medan de bittra sakerna blir vanligare. Det är därför en gammal kaffekanna smakar så fruktansvärt dåligt när den står på brännaren i timmar.

Av alla dessa skäl bör du undvika att värma upp kaffe. Att applicera mer värme på bryggt kaffe kommer bara att göra det mer bittert och påverka smaken. Även att låta kaffet stå ute för att svalna naturligt leder till sämre smak.

varma upp kaffe

Hur man korrekt återuppvärmer kaffe

Även om vi alltid rekommenderar att brygga kaffe med de färskaste bönorna och konsumera det direkt, vet vi att det inte alltid är möjligt. Vissa situationer kan motivera en återuppvärmning av din morgonkaffe.

För att värma upp kaffe på rätt sätt ska du använda minsta möjliga värme som krävs för att få kaffet att bli varmt. På så sätt undviker man de negativa kemiska reaktionerna i så stor utsträckning som möjligt.

Använd en låg temperatur för att värma kaffet jämnt. Värm också kaffet till en blygsam temperatur på 60o C (140o F). Denna temperatur är lägre än ett nybryggt kaffe, som vanligen kommer ut runt 75o C (167o F). En låg temperatur mildrar de flesta kemiska förändringarna, och vi har till och med upptäckt att de flesta människor föredrar en temperatur på 60o C (140o F), och det ger den bästa smaken i kaffet.

Här är två specifika sätt att återuppvärma kaffe samtidigt som man på lämpligt sätt bevarar smak och arom.

Uppvärmning av kaffe på spisen

Om du märker att ditt kaffe blir kallt behöver du inte oroa dig. Ett av de bästa sätten att få det gott igen är att återuppvärma det på spisen.

Följ helt enkelt de här enkla stegen:

Häll upp kaffet från muggen i en liten kastrull. Värm kaffet tills det ångar. Låt inte kaffet koka.Häll sedan upp kaffet igen i en kopp (helst inte i porslin, eftersom det nyuppvärmda kaffet kan göra att koppen blir för varm att hålla i).

Denna väg för uppvärmning av din dryck kommer att hålla föreningarna och oljorna intakta och minska syrorna från att göra din dryck bitter. Du måste dock utföra denna metod snabbt. Om du försöker återuppvärma ditt kaffe efter att det har bryggts i en och en halv timme och suttit ute i en mugg kommer du sannolikt att få en obehaglig smak.

Uppvärmning av kaffe i mikrovågsugn

Att använda en mikrovågsugn för att återuppvärma ditt kaffe är ett annat alternativ. Om du går denna väg krävs dock att du ändrar några inställningar på din maskin för att bevara kvaliteten på din bryggning.

För att på bästa sätt återuppvärma ditt kaffe med mikrovågsugn ska du följa dessa steg:

Ställ in mikrovågsugnens effekt på 80 % (eller medium)Placera din mikrovågsugnssäkra mugg i mikrovågsugnenVärma kaffet med 30 sekunders mellanrum och kontrollera temperaturen efter varje cykel.
Genom att gå med 30-sekundersintervaller kan du minska risken för att bränna din dryck. Även om minskad effekt också minskar omständigheterna för att drycken ska bli bitter är det fortfarande möjligt att det kan hända.

För att bekämpa den bittra smaken som kan komma från mikrovågsugnsuppvärmning är det många som maskerar smaken genom att senare tillsätta gräddfil, mjölk eller halv och halv.

Vad man inte får göra när man värmer kaffe på nytt

Även om det finns specifika saker du måste göra när du återuppvärmer en kopp kaffe som blivit kallt, finns det också specifika saker du inte bör göra. Dessa inkluderar:

Undvik att värma upp mjölkprodukter

Om du tillsätter mjölk eller gräddfil för att söta ditt kaffe efter att du bryggt det är det inte klokt att återuppvärma din dryck. Mjölk och gräddfil tillför olika komponenter till en dryck och kan lätt koagulera. Dessutom kan uppvärmning av mejeriprodukter ge en skållande, obehaglig smak till ditt kaffe.

En annan notering att komma ihåg är att den tid som din kopp kaffe fortfarande smakar gott minskar när du tillsätter mejeriprodukter eller gräddfil. Mejeriprodukter går ofta tillbaka när de utsätts för varma förhållanden utanför kylskåpet. Att återuppvärma eller dricka mejeriprodukter som varit ute länge kan därför orsaka matsmältningsproblem eller hälsoproblem.

Använd inte mikrovågsugnen på full effekt

När du använder en mikrovågsugn gör den sitt jobb snabbt. Denna handling förändras inte när du värmer upp kaffe. Att ha mikrovågsugnen på full effekt när du värmer upp din dryck gör därför att den värms upp snabbare än du önskar. Värma kaffe i micro.

När ditt kaffe blir för varmt, för snabbt, kan det uppstå brännskador. Om du någonsin har fått bränt kaffe vet du varför det inte är en trevlig smak och anledningen till att du bör undvika det till varje pris.

Uppvärmning av kaffe på en värmeplatta

Många kaffemaskiner har en inställning som håller din bryggda kaffekanna varm i flera timmar efter att du har påbörjat din bryggning. Men även om du kanske tycker att detta är till hjälp eller bekvämt är det inget bra val.

När ditt kaffe förblir uppvärmt så länge kommer det att förlora integriteten i sin smak. Precis som när du bestämmer dig för vilken malning av kaffebönor du ska använda baserat på snabbt eller långsamt flöde, ger uppvärmning av ditt bryggda kaffe under så lång tid det mer utökad tillgång till vattenflödet och ökar risken för bitterhet.

Även om bryggningsprocessen inte innebär att kaffesumpen hamnar direkt i kaffekannan, kommer vissa partiklar in i kaffet. Du kan se detta då och då när du kommer till botten av kaffekannan eller använder en fransk press.

Det är dessa partiklar som fortsätter att bryggas när du låter maskinen stå på varm. Därför kommer den förlängda bryggningen att ge upphov till den bitterhet och skållande smak som du vill undvika.

ateruppvarma kaffe

Hur man undviker kallt kaffe

Förutom att använda värmemekanismen på din kaffemaskin eller att ständigt värma upp din dryck finns det några alternativ som kan hålla din dryck fräsch utan att du behöver oroa dig för att påverka smaken.

Brygg små partier

Det finns många sätt att brygga kaffe nu som inte kräver att du gör en hel kanna åt gången. Oavsett om det är en enskild kopp i en droppmaskin, fransk press eller häll över finns det många alternativ för att skapa en dryck i en enda portion.

När du gör detta har du tillgång till färskt kaffe utan att behöva vara rädd för att det extra kaffe som fortfarande står i kannan ska förlora sin perfekta smak. Om du dessutom bestämmer dig för att du vill ha en kopp till kan du alltid göra en ny kopp av samma storlek och mängd och omedelbart få en ny mugg med varm, läcker java!

Termiska koppar

Det här förslaget kan tyckas vara en självklarhet, men många tänker inte på det när de dricker kaffe hemma. De flesta hushåll har någon typ av resekopp för kaffe, men de väljer att reservera den för det enda syftet att vara på språng och mobil. Därför tänker folk inte på att använda den när de dricker kaffe hemma.

Men om du använder en termokopp hemma kan din dryck hålla sig varm mycket längre än vad en vanlig mugg gör. Isoleringen i dessa typer av koppar håller värmen inne utan oro för överbryggning. Eftersom själva koppen inte är en värmekälla behöver du inte oroa dig för att partiklar ska orsaka bitterhet i din dryck.

Byt till iskaffe

Även om vissa människor inte gillar kallt kaffe finns det en hel population av kaffedrickare som inte kan klara sig utan sitt iskaffe. På grund av detta ökar iskaffe, kallbryggt kaffe och frappuccino i popularitet.

Det fina med iskaffe är att du inte behöver oroa dig för att drycken ska bli kall – för det är den redan! Dessutom håller isen den i samma tillstånd ett tag, såvida du inte befinner dig mitt i sommaren, förstås.

Även om iskaffe inte är allas favorit kan du och din favoritbarista ofta göra det i samma smakstilar som varmt kaffe. Om du upptäcker att du ständigt behöver värma upp kaffe kan du överväga att ge iskaffe ett försök. Du kanske överraskar dig själv och gillar det!

Sammafattning

Kaffemänniskor vill ha en god kopp kaffe varje gång. Att njuta av drycken ordentligt kräver dock lite planering och ansträngning. Ibland har kaffe som du fortfarande skulle vilja njuta av blivit kallt, och du behöver inte heller alltid slänga den sista koppen.

Du kan med framgång värma upp ditt kaffe via spisen eller mikrovågsugnen, men se till att använda låg värme och undvik att värma kaffe över 60 °C (140 °F). Överväg en termisk mugg eller en muggvärmare för att undvika att återuppvärma kaffe helt och hållet.

Artikeln är inspirerad av: https://coffeeblog.co.uk/microwave-coffee-reheat/