Rengör kaffekvarn: Gör rent med 7 steg

Med en bra kaffekvarn kan du mala bönor för att få det färskaste hemmakaffet. Genom att rengöra din kaffekvarn kan du se till att apparaten fungerar effektivt i många år framöver. Var noga så håller din fina kaffekvarn bättre oavsett om det är en bladkvarn eller burr kvarn.

Vad är en kaffekvarn?

En kaffekvarn är en apparat som maler hela kaffebönor. Många djupa L-älskare maler kaffebönor hemma för att skapa den färskaste och mest potenta koppen kaffe. En kaffekvarn maler bönor till olika konsistenser, från grov till fin, vilket gör den idealisk om du planerar att göra olika sorters kaffe hemma.

2 typer av kaffekvarnar

Det finns två huvudtyper av kvarnar för att mala kaffebönor:

Bladkvarn:

En bladkvarn har två eller tre blad som drivs av en liten motor, liknande en mixer. När bladen roterar med hög hastighet maler de ner kaffebönorna. Förutom kaffebönor kan du använda en bladkvarn för att mala kryddor. En nackdel med att använda en bladkvarn för att mala kaffe är att den kan ge ojämna grunder.

Burr kaffekvarn

Burr kvarn:

En burr kvarn, är strikt avsedd för att mala kaffebönor. Burr kvarnar innehåller en övre förvaringsbehållare för kaffebönorna, en så kallad bönbehållare, och den nedre kvarndelen. Kvarnen krossar bönorna mellan två roterande grindar: en inre mittgrind och en yttre grind. Kvarnarna producerar kaffesump i jämn storlek.

Varför ska du rengöra en kaffekvarn?

Det är viktigt att regelbundet rengöra din kaffekvarn för att ditt kaffe ska smaka bättre och för att kvarnen ska fortsätta att fungera bra för dig.

 • Oljor: Kaffebönor släpper ut oljor när de mals. Kaffeoljorna samlas i kvarnen och oljorna blir med tiden gamla och härskna och avger en ovanlig lukt. Den föråldrade oljan påverkar smaken på kaffesumpen och det slutliga kaffet.
 • Kaffeansamling: Gamla kaffepartiklar och kaffedamm samlas i kaffekvarnen, vilket påverkar smaken på kaffesumpen och kaffebryggningen. Om du använder en knivkvarn även för att mala kryddor samlas rester av kryddor också i kvarnen och påverkar smaken av ditt kaffe.
 • Prestanda: Gamla oljor och kaffestorkar som samlas i kvarnen kommer också att slita på bladet. Detta kommer att påverka kvarnens prestanda och livslängd.

Hur man rengör en kaffekvarn med blad

Det finns olika metoder för att rengöra en kaffekvarn, beroende på typ av kvarn. Följ dessa steg för att rengöra en kaffekvarn med blad:

 • Fyll kvarnen med ris. Det enklaste sättet att rengöra en bladkvarn är att fylla kvarnen med okokat ris tills bladen är täckta.
 • Kör riset i kvarnen. Kör riset i kvarnen i ungefär en minut – riset samlar upp oljorna och tar bort överflödig kaffesump. Häll ut riset ur kvarnen.
 • Upprepa processen. Häll i mer ris och upprepa processen tills kvarnen är ren.
 • Torka av kvarnen. Dra ur kvarnen och använd sedan en fuktig trasa eller pappershandduk för att torka av insidan av kvarnen. Se till att få med alla springor.

kaffekvarnarna

Hur man rengör en burr kvarn

Rengöringsprocessen för en burr kvarn kan vara arbetsintensiv. Följ de här stegen för att underlätta processen:

 • Rengör behållaren. Efter att ha kopplat ur kvarnen tar du bort bönbehållaren och tömmer den på alla kaffebönor. Rengör insidan av behållaren med tvålvatten.
 • Ta bort alla delar. I kvarnen tar du bort alla löstagbara plast- och gummidetaljer, inklusive malningskammaren, och tvättar dem med tvålvatten.
 • Ta ut den inre kvarnen. Ta bort den inre grenen; du kan behöva en skruvmejsel för det här steget.
 • Skrubba med en borste. Använd en styv borste, som en tandborste, för att avlägsna kaffesump som fastnat i grindarnas vrår och vrår. Du kan använda en tandpetare för de sprickor som är svåra att nå.
 • Torka av grindarna. Torka av grindarna med en lätt fuktig handduk.
 • Rengör kafferännan. Rengör rännan där kaffebönorna matas in från bönbehållaren till kvarnen. En bomullspinne är ett bra verktyg för detta ändamål.
 • Låt den torka. Vänta tills alla delar av burr kvarnen är helt torra innan du sätter ihop den igen för att undvika att burr kvarnen rostar.

4 tips för rengöring av kaffekvarnar

När du rengör en kaffekvarn ska du ha följande tips i åtanke:

Rengör kaffekvarnen ofta

Du kan rengöra en bladkvarn varje vecka om du använder den varje dag. Du kan rengöra en burr kvarn en gång i månaden. Om du torkar av kvarnen med en trasa efter varje användning underlättar det din djuprengöring av kvarnen.

Använd rengöringstabletter

Som ett alternativ till att ta isär din burr kvarn för att rengöra den kan du köra speciella rengöringstabletter genom maskinen för att rengöra den.

Undvik ris i kvarnkvarnar

Till skillnad från bladkvarnar bör du inte använda ris för att rengöra en kvarnkvarn. Riset kan skada kvarnen.

Undvik vatten

Du kan torka av kvarnarna med en fuktig trasa, men lägg dem inte under rinnande vatten, annars rostar kvarnen. Du kan också använda en torr mikrofiberduk för att fånga upp alla kvarvarande kaffepartiklar och kaffeoljor.

Artikeln är inspirerad av: https://www.masterclass.com/articles/how-to-clean-coffee-grinder#what-is-a-coffee-grinder