Hur gör man kaffe UTAN kaffebryggare?

Tänk dig att vakna upp en dag och inte kunna göra en kopp kaffe? Kaffebutiken är för långt bort och du behöver din dagliga dos koffein. Eller så är det strömavbrott eller så fungerar inte din kaffebryggare? Var inte rädd. Den här artikeln kommer att guida och visa dig hur du kan göra kaffe utan kaffebryggare.

Brygga kaffe utan kaffebryggare

Det finns en mängd olika sätt som du kan använda för att göra den typ av kaffe du vill ha, oavsett om du vill ha ett varmt eller kallt kaffe, oberoende av att du kanske inte har någon kaffebryggare. Dessa metoder sträcker sig från kallbryggt kaffe för vilket du inte behöver någon kaffebryggare utan bara kaffebönor, en burk, vatten och ett kaffefilter, till varmt kaffe med hjälp av en kastrull och vatten. Vi kommer att ta upp de flesta sätt som du kan göra en god kopp starkt kaffe på utan att ha en kaffebryggare.

kaffe utan bryggare

Läs mer här nedan

Vi kommer också att dela med oss av metoderna för att göra en kopp kaffe under extrema förhållanden och visa hur du kan tillreda kaffe med hjälp av kastrullmetoden, kaffepåsen, silen, ”faux” fransk press, mikrovågsugn, kallbryggning, cowboymetoder och många fler. En kopp kaffe utan kaffebryggare kan göras både inomhus och utomhus, beroende på var du befinner dig och vilka möjligheter du har. Och om du vill hålla din dryck varm rekommenderar vi att du läser vårt urval av de bästa kaffetermoserna.

Innan du börjar rekommenderar vi att du alltid använder nymalet kaffe, nyrostade bönor, ser till att du har rätt temperatur på vattnet och viktigast av allt, arbeta med det du har.

Göra kaffe med kastrull

Låt oss börja med det enklaste sättet att göra en varm kopp kaffe utan kaffebryggare. Det här alternativet är bäst när du har begränsade förnödenheter till hands men är i behov av en varm kopp kaffe. Detta kan tillagas på din spis eller över en eld, om du är borta från hemmet.

Allt du behöver är kaffesump, vatten, en kastrull (eller någon annan liknande) och en sked.

Det skulle vara bra om du också hade en stekspade, men oavsett så räcker skeden till. Och självklart behöver du en mugg för att kunna njuta ordentligt av din dryck. Metoden är enkel: Häll vatten i kastrullen, tillsätt önskad mängd bönor och tänk på att en del av malningens smak kommer att minska under kokningen så du kanske vill tillsätta lite mer än vanligt.

Rör om i kaffet och låt koka upp medan du rör om då och då. Låt kaffet koka i några minuter utan att täcka kastrullen. Stäng av spisen eller ta bort kastrullen från elden och låt kaffesumpen sitta kvar i vattnet i cirka 4 minuter. Häll upp det bryggda kaffet i muggen med hjälp av din skopa (om du har en) eller din sked, och låt kaffesumpen ligga kvar i kastrullen. Om du inte har någon sked kan du hälla kaffet direkt i muggen och se till att det inte blir någon kaffesump i muggen.

Till sist kan du njuta av din nybryggda kopp kaffe som du har gjort utan kaffebryggare.

Göra kaffe med kaffefilter

Med hjälp av kaffesump, varmt vatten, ett filter, ett snöre och en mugg (säkert) börjar du med att hälla i filtret den önskade mängden kaffesump, ungefär en enda portion. Stäng filtret i toppen, ungefär som en tepåse, och knyt det hårt med hjälp av snöret och låt en lång ände vara kvar, återigen precis som en tepåse.

Värm vattnet på vilket sätt som helst, oavsett om det är genom en vattenkokare, en kastrull, mikrovågsugn eller eld. Lägg kaffefilterpåsen i muggen och tillsätt det varma vattnet. Låt påsen ligga i vattnet i cirka fyra minuter, eller mer, beroende på om du vill ha en starkare eller svagare kopp kaffe. Ta bort påsen från muggen och njut.

pour over kaffe

Göra kaffe med sil

Ett annat sätt att göra en kopp kaffe om du inte har någon kaffebryggare är silmetoden.  I det här fallet behöver du dock en sil som har mycket små hål, eftersom detta förhindrar att kaffesumpen hamnar i kaffemuggen och gör smaken bitter.

Precis som för alla andra metoder behöver du definitivt kaffesump, vatten, en vattenkokare eller kastrull och en sil. Och naturligtvis en mugg.  Häll upp den mängd vatten som du vill ha beroende på hur många kaffesorter du vill göra och tillsätt kaffesumpen.

Låt dem koka i cirka 2 till 3 minuter, ta sedan kastrullen från värmen, placera silen över din mugg och häll kaffet genom, se till att kaffesumpen blir kvar i silen, annars kommer kaffet att smaka bittert.

Göra kaffe med tygmetoden

Detta är en mycket miljövänlig teknik som tar lite mer tid än de andra metoderna. För att detta ska fungera behöver du varmt vatten, pärmar eller pappersklämmor eller något liknande och en ren näsduk, linne- eller bomullsduk (eller vilken typ av liknande duk som helst så länge den är ren och gör susen).  Du behöver också en mugg eller en masonburk.

Det första steget är att ta kaffemuggen och placera linne- eller bomullsduken över muggen och trycka försiktigt ner den. Detta kommer att se ut som en påse inuti muggen. Använd nu clipsen för att fästa tyget och se till att när du häller upp kaffet så har clipsen fäst tyget och är tillräckligt starka för att hålla fast det. Häll kaffebönorna i påsen tillsätt en liten mängd varmt vatten och låt det stå i minst 30 sekunder eller mer. Tillsätt nu den återstående mängden varmt vatten. Ta bort duken och clipsen och njut av ditt kaffe.

Fransk press

Om du älskar kaffe med fransk press men din kaffebryggare är trasig eller kanske för tillfället inte har någon behöver du inte oroa dig.  Den falska franska pressmetoden är din räddare i nöden. Du behöver kaffesump, varmt vatten och en sked. Börja med att lägga en matsked kaffe i din skål och tillsätt sedan lite kokande vatten. Låt kaffesumpen ligga i vattnet en liten stund och tillsätt sedan hela mängden varmt vatten för ditt kaffe.

Låt det stå i cirka 4-5 minuter och när kaffesumpen har lagt sig i botten av muggen använder du skeden för att försiktigt trycka mot kaffesumpen i botten av skålen.  Det sista steget är att hälla kaffet i muggen mycket långsamt och försiktigt och se till att den pressade kaffesump som ligger i botten av skålen stannar kvar där. Där har du ditt franska presskaffe utan kaffebryggare.

fransk press kaffe

Cowboy-metoden

Låt dig inte skrämmas av namnet på den här metoden, cowboykaffe, eftersom det inte behövs några stövlar eller en häst. Detta är ett enkelt sätt att göra kaffe och kan göras både inomhus och utomhus. Sakerna du behöver är få, men om det görs rätt kan kaffet bli ganska gott om det görs rätt.  Du behöver kaffesump, en vattenkokare, en värmekälla (eld, spis etc.), en kastrull eller en gryta och naturligtvis, som alltid, en mugg/mugg.

Börja med att fylla kastrullen med vatten, tillsätt lite mer vatten än du normalt skulle använda och ställ den över spisen/elden. När vattnet kokar lägger du i kaffesumpen och tar omedelbart bort kastrullen från värmen och täcker den. Vänta fyra till fem minuter innan du öppnar kastrullen. När du ser att all kaffesump har lagt sig på botten av kastrullen är du redo att servera ditt kaffe. Om kaffesumpen inte har lagt sig kan du försöka stänka lite kallt vatten på den för att hjälpa den att sjunka ner.

Mikrovågsugn

Mikrovågsmetoden är ett annat bra alternativ för kaffekokning när du inte har någon kaffebryggare. Bland de kanske enklaste metoderna är allt du behöver kaffe, vatten och en mikrovågsugn. Muggen är ett måste. Häll vatten i din mugg, sätt in den i mikrovågsugnen tills vattnet är varmt, men inte kokat. Ta ut muggen, lägg i en matsked kaffesump och låt den ligga i vattnet tills den når botten av muggen. Njut av din kopp kaffe, men se upp för den sista klunken och se till att du inte får med dig någon kaffesump i din klunk.

kaffe utan kaffebryggare

Några extra tips

Om du upptäcker att du saknar några av de saker som behövs i varje metod, tveka inte att vara kreativ. Om du inte har något kaffefilter kan du använda pappershanddukar och se till att du fördubblar mängden. Du kan också använda en ren tygbit, som en handduk eller en näsduk, helst av bomull. Som en tumregel ska du använda cirka 2 matskedar kaffe per sex ounce vatten.

Sammanfattning koka kaffe utan bryggare

Beroende på var du befinner dig och vad du har tillgång till, var inte rädd för att experimentera och använda de metoder som passar dig bäst. Om du är hemma rekommenderar vi sil, mikrovågsugn eller kastrullmetoden, som är den metod som ger det mest välsmakande kaffet. Om du befinner dig utomhus och bara har en eld till hands kan du gå vidare och använda cowboymetoden. Och om du fortfarande vill använda standardmetoden för att koka kaffe kan du vara intresserad av vårt urval av de bästa termiska kaffebryggarna som håller din dryck varm under lång tid. Det är viktigt att få sin dagliga dos av denna utmärkta dryck, och när du väl bestämt dig för en metod är resten enkelt.

Bryggkaffe utan bryggare

Fördelen med detta är att det inte är något krångel med att rengöra dina maskiner, kaffet är färskt och frigör sin naturliga smak, inga tillsatser förändrar smaken av de malda kaffebönorna och du kan vara uppfinningsrik när det gäller de metoder du använder och de justeringar du tillämpar på varje.

Artikeln är inspirerad av: https://coffeehustle.org/how-to-make-coffee-without-a-coffee-maker