AeroPress vs Fransk Press: Vad är skillnaden?

En god kopp kaffe kan vara precis vad du behöver för att få dig motiverad och redo för en bra morgon. Oavsett om du planerar att sitta hemma eller behöver skynda dig till jobbet finns det ett kaffe och en bryggning för nästan alla. Men med så många alternativ kan det ofta vara överväldigande när du ska bestämma dig för exakt hur du vill gå tillväga för att göra ditt kaffe.

Läs mer om kaffebryggare

Idag kommer vi att titta på AeroPress kaffebryggare vs French press kaffebryggare för att se vad skillnaderna och likheterna är mellan de två stilarna. Vi kommer att ta en titt på vad som krävs för att använda varje metod för kaffekokning och sedan titta på vad som skiljer de två metoderna åt. Dessutom kommer vi att titta på de specifika skillnaderna mellan bryggningsmetoderna så att du kan lära dig vilken som skulle vara bäst för dig.

Vad är en AeroPress?

AeroPress är ett nytt och unikt sätt att få det kaffe du älskar med en intressant twist. Många människor använder vanliga kaffemaskiner som är utformade för att långsamt låta vatten droppa över kaffebönor för att göra en kopp kaffe. Med AeroPress använder du samma grundläggande metod för att göra ditt kaffe, men på ett mycket mer unikt och snabbare sätt.

aeropress kaffe

Bild: Wikimedia

När du använder AeroPress placerar du hela enheten direkt på din dryckeskopp när du gör kaffet. Detta är olikt alla andra metoder och gör hela processen mycket effektivare och enklare att göra. När du har enheten på din kopp kommer du u bönorna i följt av vattnet, som du sedan använder kolven för att pressa vattnet genom det filtrerade kaffet och ner i din kopp. Denna metod är utmärkt för att göra enstaka koppar kaffe och är en av de snabbare metoderna på marknaden.

Vad är Fransk Press?

Medan AeroPress är trevlig och snabb för en person, erbjuder Fransk Press ett mer metodiskt och utdraget sätt att göra ditt kaffe. Skönheten i den franska pressen kommer från den omsorg du lägger ner på att göra den, så detta kräver att du har tålamod och tid för att göra ditt kaffe. För den här bryggningen börjar du med att exakt mäta ut ditt kaffe och lägger det i din presskammare.

När kaffet är tillsatt tillsätter du lite vatten och väntar sedan. Väntetiden för den franska pressen är det som ger kaffet en sådan rik och fet smak som folk älskar det för. När du låter kaffet blandas och värmas upp med vattnet sätter du på kolven och separerar kaffekvarnen från vattnet så att du nu har ett övre lager av färskt kaffe med en fet smak.

Vad är skillnaden mellan fransk press och AeroPress?

Även om båda dessa bryggningsmetoder kan tyckas vara något lika i hur de görs, är de faktiskt mycket olika i sin avsedda funktion och kafferesultat. Från AeroPress vs Fransk press-smaken till hur varje kopp kommer att smaka finns det många faktorer som du måste ta hänsyn till innan du bestämmer dig för vilken metod du vill prova.

Varje person har sina egna preferenser när det gäller att göra kaffe, så det är viktigt att förstå vilka skillnader och likheter dessa två kaffemaskiner har och kommer att erbjuda dig. Det finns en god chans att den faktor som avgör vilken du kommer att föredra kommer att vara något som du aldrig ens har tänkt på förrän nu.

fransk press kaffe

Bryggningsmetod

Som tidigare nämnts har var och en av dessa kaffemaskiner en mycket annorlunda bryggningsmetod som leder till att de ger olika kaffesmaker och mängder. Med AeroPress gör du en kopp kaffe på relativt kort tid. Du placerar helt enkelt apparaten och kaffet över din mugg, häller i varmt vatten och pressar det genom ett filter och ner i din kopp. Denna metod är snabb och effektiv för en person.

Å andra sidan är den franska pressen nästan raka motsatsen. Du använder en fransk press när du har gott om tid på dig och vill ha en mer uttalad kopp eller två kaffe. Med den franska pressen väntar du på att kaffet och vattnet ska blandas i cirka fem minuter, så smaken och väntetiderna är ganska unika. Därefter trycker du filtret genom kaffet och vattnet, vilket är motsatsen till AeroPress.

Malningsstorlek

Malningsstorleken på ditt kaffe avser storleken på de enskilda kornen som du använder för att göra kaffet. Den främsta anledningen till att detta skiljer sig åt mellan bryggningsmetoderna beror på hur vattnet måste arbeta med malningarna. För AeroPress behöver du använda en fin droppmjölsgrad av bönor eftersom vattnet kommer att tryckas genom malningen och ett filter innan det når din kopp. Detta kräver små och lätt skötbara malningspartiklar.

Fransk press är däremot inte lika kräsen. De flesta franskpressbryggor görs med en grov malning som har mycket större partiklar än AeroPress. Anledningen till detta är att kaffet och vattnet tillbringar tid tillsammans för att blandas och behöver inte tvingas genom varandra. Denna större malning ger en rikare kropp åt kaffet och kräver mindre tid att fysiskt mala hemma.

Koffeininnehåll

Med koffeinhalt avses hur mycket koffein du får i en kopp kaffe. Även om du använder exakt samma bönor kan koffeininnehållet du kan få från olika bryggmetoder vara drastiskt olika. AeroPressen är unik i det avseendet att du kan göra ett kaffe i Espresso-stil med hög koffeinhalt eller ett kaffe i amerikansk stil med mindre koncentrerat koffeininnehåll, allt genom att tillsätta mer eller mindre vatten till bryggningen.

Den franska pressen har av naturliga skäl vanligtvis ett högre koffeininnehåll än andra former av bryggning. Anledningen till det högre koffeininnehållet beror återigen på hur kaffet görs. Eftersom kaffekvarnen och vattnet är i kontakt med varandra så länge kommer koncentrationen av koffein naturligt nog att vara högre än i andra typer av bryggningar. Du kan i allmänhet se en ökning av koffeinhalten med uppåt 20 mg jämfört med vanliga kaffebryggningar när du använder en French Press.

Smak

Smak är en mycket viktig faktor när det gäller att göra kaffe, eftersom den är mycket personlig och föremål för åsikter. Oavsett detta erbjuder var och en av dessa metoder en unik smak som måste provas individuellt för att man ska kunna dra en slutsats. AeroPressen gör naturligtvis en ganska koncentrerad kopp kaffe som en espresso, men du kan tillsätta vatten för en lättare smak och en större kopp om du vill.

Anledningen till att många människor provar en fransk press är att den ger en unik och rik smak när man gör det. Den tid som kaffet och vattnet tillbringar tillsammans för att blanda och kombinera innebär att du får en hel smak som har mycket att packa upp. Det kan vara mycket att ta in med en första klunk, men många blir förälskade i smaken och är fast efteråt. Hur ditt kaffe smakar kan också påverkas av de bönor du använder eftersom de är den verkliga källan till smaken i ditt kaffe.

fransk press

Kalorier och näring

När det gäller kaffe har de flesta koppar i allmänhet inte alltför många kalorier att oroa sig för. Med AeroPressen kan du bestämma hur mycket kaffe du vill göra och hur starkt du vill ha det. I allmänhet kan du välja en kaloririk espresso eller lätta upp den med mer vatten för en mer traditionell kopp kaffe.

En fransk press är lite annorlunda eftersom du inte riktigt kan ändra antalet kalorier. Den längre tid som malningen och vattnet tillbringar med varandra ger kaffet en mer uttalad smak, men det ökar också kalorierna en liten bit. När det gäller kaffe börjar kalorierna verkligen att öka när du lägger till ytterligare saker till det vanliga kaffet. Det mesta kaffe som du gör med någon av dessa apparater kommer att ha ett relativt lågt antal kalorier.

Sammanfattningsvis

Med många skillnader mellan de två typerna av kaffekokningsprocesser finns det något att säga om varje metod. Den ena metoden erbjuder ett snabbt och enkelt sätt att göra en kopp, medan den andra erbjuder mer av en upplevelse som låter dig göra en mer personlig. Oavsett detta kommer båda metoderna att göra en god kopp kaffe.

Vi har tittat på vad som gör varje metod unik och vad som krävs för att använda dem för att göra den perfekta koppen kaffe. I slutändan handlar det egentligen om dina personliga preferenser och hur du gillar att göra ditt kaffe. Många väljer att prova flera olika metoder för att göra sitt kaffe så att de kan välja hur de får njuta av sina morgnar.

Artikeln är inspirerad av: https://coffeehustle.org/aeropress-vs-french-press