Hur odlar man en kaffeplanta? Odla kaffeplantor

Visste du att det produceras mer än 9,5 ton kaffe varje år? Mer än hälften av den siffran kommer från Brasilien, som är den största producenten av kaffe i världen. Om du är en ivrig kaffedrickare och funderar på att odla en kaffeplanta hemma i ditt hem eller i din trädgård kommer du att ha nytta av den här artikeln, eftersom den innehåller i princip allt du behöver för att odla en kaffeplanta.

Odling av kaffeplanta

 • Rätt ljus
 • Jord
 • Vatten
 • Skötsel
 • Skadedjur
 • Kaffeplanta inomhus
 • Kaffeplanta utomhus

Oavsett om du planerar att odla en Arabica-kaffeplanta eller en vild kaffeplanta måste du förstå några viktiga detaljer om deras morfologi och tillväxtmönster. På så sätt kommer du att kunna urskilja vad du ska göra och vad du inte ska göra för att se till att de trivs.

Till skillnad från andra växter som bara kan odlas utomhus kan en kaffeträdsplanta odlas både utomhus och inomhus, under rätt förhållanden. Oavsett om du planerar att odla den i din trädgård eller inomhus behöver du inte oroa dig för att den ska växa till ett massivt träd. I sin naturliga miljö växer den nämligen till ett litet träd. Så om du beskär regelbundet kommer det att förbli i en hanterbar storlek.

odla kaffeplanta

Sorter av kaffeväxter

Mer än 70 procent av det kaffe som konsumeras i världen kommer från släktet C. arabica, som har mer än 120 växtarter. C. canephora, som också kallas Coffea robusta, är en populär art som odlas i Afrika söder om Sahara. Växten är robust och ger stora kaffebönor, men de flesta människor tycker inte om den eftersom kaffebönorna oftast har en stark, skarp smak. Arabicabönor däremot föredras av många människor eftersom de är sötare och har en underton av bär och socker. Det finns också vilda kaffeväxtarter som Psychotria Nervosa, som odlas i södra Florida och några andra regioner.

 • Robusta
 • Arabica

Odling av en kaffeplanta

För att se till att din kaffeplanta överlever sitt första år måste du göra ditt bästa för att efterlikna de förhållanden som finns i den tropiska regionen som har en lätt sur jord, hög luftfuktighet, mycket vatten och svala temperaturer.

Det första du behöver för att odla en kaffeplanta är bra kaffebönor. Observera att de bönor som du hittar i stormarknader och kaféer kanske inte gror, eftersom de har rostats och behandlats.

Du kommer att behöva friska gröna frön för förökning. Du behöver inte rackera eller kämpa med hjärnan för att hitta hur du ska få tag på dem. Du kommer definitivt att hitta dem på någon av de populära nätbutiker som finns tillgängliga.

När är rätt tidpunkt att plantera kaffefrön?

Till skillnad från andra växter som måste planteras vid en viss tid på året för att de ska trivas kan kaffe planteras när som helst på året i tropiska områden, men för att säkerställa bästa resultat är det viktigt att du planterar dem på våren eller i mitten av sommaren, särskilt om du bor i kallare områden. Kaffeplanta inomhus för att få bästa resultat.

Plantera fröna i en rik, fuktig och lätt sur jord med temperaturer runt 20 grader Celsius. Det kommer sannolikt att ta mellan 30 och 180 dagar för fröna att gro. När den har grottat tar du den unga plantan till ett måttligt skuggigt område. Om du planerar att odla din i en trädgård bör du plantera den under en växt som kan ge skydd och som inte har några skadedjur. Målet här är att förhindra att solen skiner direkt på den.

Odla kaffeplanta i en kruka

Naturligtvis har du friheten att använda vilken kruka du vill, men om du vill att din kaffeplanta ska klara sig bra är det bäst att du väljer lätta plastkrukor. Krukan bör förvaras i ett område som är fuktigt och varmt. Det bästa temperaturintervallet för den är mellan- 12 och 25 grader Celsius. Tänk på att om temperaturen i området fluktuerar regelbundet kommer plantan att tappa sina blad.

Kaffeplanta skötsel

Ljus

Utsätt inte din kaffeplanta för direkt solljus, särskilt inte mitt på dagen, eftersom dess blad lätt påverkas av solen. Kaffeplantor trivs i delvis skuggade områden.

Jord

Den typ av jord du bör plantera din kaffeböna i bör vara lätt sur. Ett bra sätt att höja pH-värdet i den jord du planerar att använda är att tillsätta torkat blod- och benmjöl till den. Dessutom bör jorden vara genomtränglig och rik på gödsel och humus. Din viktigaste uppgift är att vara säker på att den här typen av jord kommer att passa plantan.

odling kaffeplanta

Gödsling

Applicera svagt flytande gödselmedel med långsam frisättning i den jord där du planterade din kaffeplanta under hela växtsäsongen. Under de kalla vintermånaderna kan du applicera gödsel en eller två gånger var 30:e dag.

Skadedjur

Precis som alla andra växter kan en kaffeplanta angripas av vanliga skadedjur som bladlöss, kvalster och mjölbaggar, för att nämna några.

Nedan följer några tecken på angrepp:

 • Grupper av pulverformiga vita rester
 • Förekomst av insekter på plantan
 • Förekomst av små nät på växten

Vidta åtgärder för att behandla angreppet så snart du kan för att förhindra att det sprids. När du behandlar växten bör du börja med det minst giftiga alternativet och gå vidare till starkare kemikalier om de inte fungerar.

Vattning

Kaffeplantor bör vattnas regelbundet, särskilt på sommaren och hösten, eftersom växten är infödd i fuktiga förhållanden och kommer att växa snabbt och så småningom blomma när den får rätt mängd vatten. Se till att det vatten du använder är rent och mjukt. Var måttlig och försök att inte vattna krukan.

En del av artiklarna här på sajten har skrivits med hjälp av ChatGPT

Hur lång tid tar det att odla en kaffeplanta?

Med rätt inomhusförhållanden, omplantering och vattning kan det ta mellan 3 och 5 år innan din kaffeplanta blommar. Blommorna kommer så småningom att pollinera och bli kaffekörsbär. För att få tillräckligt med kaffebönor för att brygga flera krukor kaffe kan du behöva plantera två eller flera kaffekörsbär inomhusplantor.

Viktig anmärkning – Du får aldrig inta några delar (blad, rötter eller stjälkar) av kaffeplantan utom den mogna frukten, eftersom de är giftiga för människor och djur.

Avslutande anmärkning – Odla kaffeplanta

Att odla kaffeplanta är ett givande företag eftersom den efter några år kommer att blomma och producera kaffebönor som du kan använda för att göra en kopp aromatisk dryck varje morgon. Huruvida din kaffeplanta producerar kaffebönor av högsta kvalitet är egentligen inte så viktigt. Det viktiga är den tillfredsställelse du kommer att få av att odla din egen kaffeplanta.

Artikeln är inspirerad av: https://coffeehustle.org/how-to-grow-a-coffee-plant