Chemex vs Fransk Press: Vilken brygger bäst kaffe?

I den här artikeln kommer du att lära dig om skillnaden mellan Chemex och Fransk Press – hur de brygger kaffet och hur resultatet smakar. Här tar vi vårt kaffe på allvar och bryggandet och skapandet av det bästa kaffet är en självklarhet! Läs mer om jämförelsen av Chemex och Fransk Press. 

Jämförelse Chemex och Fransk Press

Om du har djup respekt för kaffe är det mycket viktigt hur du brygger ditt kaffe. Du måste också ha fått nys om Chemex vs Fransk Press-debatten bland kaffekonnässörer. Om du inte behöver brygga kaffe till en massa människor varje dag är både Chemex och Fransk press bra alternativ för att få kaffe av högsta kvalitet. Dessutom är de båda rimligt prissatta och förlitar sig på enkelhet för att få sitt jobb gjort.

Det finns några anmärkningsvärda skillnader mellan de två. Även om deras bryggningsprocesser båda börjar med en medelgrov eller grov malning, ger de helt olika koppar kaffe på grund av skillnaden i deras extraktionsmetoder.

 • Om du är den som gillar lätt, krispigt men smakrikt kaffe passar Chemex dig bäst.
 • Om du däremot föredrar kraftigare, mörkare bryggor är Fransk Press det bästa alternativet.

Det finns mycket att tänka på innan du väljer någon av bryggmetoderna. Låt oss ta en närmare titt på var och en av dem.

Vad är fransk press

En fransk press är en bryggare som har en kolv som är fäst vid ett lock som har ett nätfilter och en bryggningskammare. Den finns i olika storlekar som sträcker sig från 8 till 36 ounces. Du kan till och med skaffa dig en portabel fransk press om du är en friluftsmänniska eller en person som är på språng. Bryggkamrarna i den Franska Pressen är oftast tillverkade av plast, rostfritt stål, glas eller keramik.

Fransk Press vs Chemex

Enligt många expertutlåtanden är Bodum Columbia fortfarande den robustaste termiska pressaren.

Fransk Press kaffebryggare 1. Den har en robust konstruktion i rostfritt stål med dubbla väggar och kan göra upp till 8 koppar kaffe på några minuter. Här är andra enheter som är värda att överväga om du är på jakt efter den bästa Franska Pressen.

Den Franska Pressen utformades och patenterades av italienare, men den blev populär på franska kaféer och i franska kök strax innan den spreds över hela Europa. Den hittade sin väg till USA på 1920-talet. Den anses vara en av de mest lättillgängliga metoderna för manuell bryggning. Faktum är att den är populär på grund av att den är lättillgänglig, prisvärd och enkel att använda. Du kan köpa en fransk press från vanliga butiker.

Brygger fylligt oljigt kaffe

Bryggaren producerar ett fylligt oljigt kaffe som passar alla som älskar att vakna upp till en kopp tungt och robust kaffe. Branschfolk rekommenderar att man använder mörkare rostningar med en fransk press för att få en bra accent för det fylliga och robusta kaffe som den producerar. En medium till mörk rostning som arabica skulle räcka.

Bryggning av kaffe i en Fransk Press börjar med att hälla 200 grader Fahrenheit varmt vatten över grov kaffesump. Kaffeskornen bör blötläggas innan de får blomma. Blomning är när kaffesumpen släpper ut instängda gaser som ger en smaklig arom.

När kaffesumpen har blommat ska du bryta upp skorpan genom att röra om med en träsked. Häll det återstående varma vattnet över den återstående kaffesumman och låt det sedan stå i 3-4 minuter innan du dricker det.

Fördelar

 • Lättåtkomligt
 • Lätt att använda
 • Prisvärd
 • Producerar en kraftig kopp kaffe
 • Inga filter behövs

Nackdelar

 • Ger inte en ren kopp kaffe eftersom den släpper igenom fina partiklar och oljor genom sitt stålnät.

Vad är Chemex

Chemex är lite mer komplicerat. Den anses vara ett konstverk och har en lång och historisk historia. Den uppfanns av en amerikansk kemist 1942. Detta framgår av dess rustika och vetenskapliga utformning. Den eleganta kaffeberedningsanordningen består av en enkel glaskaraff, en polerad träkrage med läderband och ett bondat filter.

Chemex classic-serien är den mest populära Chemex-kaffebryggaren som finns. Den är en toppreferens för många kaffekonnässörer eftersom den gör det möjligt för användaren att täcka kaffe och till och med kyla det utan att förlora smak.

Chemex Kaffebryggare

Bild: Wikimedia

Användning av Chemex

Att använda Chemex är mycket enkelt men kräver en hel del finess.  Den fungerar genom processen med kallfiltrering som i huvudsak innebär att man häller en lösning i en tratt och sedan låter gravitationen avlägsna vätskan. Kallfiltrering är en terminologi inom kemi.

Chemex är också populärt känd som en häll över. Om du inte är säker på om den här typen av kaffebryggare passar dina behov rekommenderar vi att du läser vår recension av de bästa häll över kaffebryggarna för att göra ditt val.

Chemex – 3 till 8 koppar

Apparaten är tillverkad av glas och finns i olika storlekar från 3 till 8 koppar. En av de viktigaste skillnaderna mellan en fransk press och Chemex är att den senare använder ett pappersfilter för att göra kaffe.

För att använda Chemex ska du börja med att lägga medium eller grov kaffesump i ett Chemex-specifikt pappersfilter. Du måste använda ett Chemex-specifikt filter på grund av dess unika form. Ett vanligt kaffefilter skulle inte duga eftersom det inte har rätt form och inte är tillräckligt tjockt för Chemex.

Nästa steg är att blötlägga kaffesumpen med 200 grader Fahrenheit varmt vatten. Låt grynen blomma i cirka 30 minuter och tillsätt sedan resten av vattnet långsamt i virvlande cirkelrörelser för att täcka grynen jämnt. Du bör ägna ungefär 4 minuter åt hela processen.

Fördelar

 • Pappersfiltret samlar upp oljor som normalt orsakar bitterhet i kaffe.
 • Pappersfiltret tar bort syror som orsakar matsmältningsproblem.
 • Du kan enkelt slänga kaffegräset.

Nackdelar

 • Chemexens form gör den svår att rengöra.
 • De Chemex-specifika pappersfiltren gör Chemex lite kostsam.
 • Att hälla upp kaffe från Chemex kan vara en utmaning.

Fransk Press vs Chemex

 

KaffebryggareFransk PressChemex
BryggningstypSläppandeDroppande
BryggningstidCa 5 minCa 4 min
BryggningsstyrkaFylligt Rikligt
AnvändarvänlighetLättSvårt
RengöringsvänlighetSvårt Lätt
Bryggkapacitet1-4 koppar3-8 koppar
MaterialGlas, rostfritt stål, plastGlas
Malning av bönorGrovMedelgrov

Skillnad mellan fransk press och Chemex

Här är en Fransk Press VS. Chemex som visar hur de två metoderna står sig mot varandra när det gäller viktiga aspekter av kaffekokning som bryggstyrka, tid och mångsidighet.

Konstruktion

 • Chemex – den är helt tillverkad av glas.
 • Fransk Press – den består av en kolv som är fäst vid ett lock, en bryggkammare och ett nätfilter. Bryggkammaren kan vara gjord av glas, rostfritt stål, plast eller keramik.

Vinnare – den Franska Pressen. Den har en mindre bräcklig konstruktion som är mycket bärbar.

Bryggningsprocess

Både Chemex och Fransk Press är enkla kaffebryggningsmetoder. De har dock båda aspekter som kräver extra ansträngning under bryggningsprocessen.

 • Chemex – Bryggningsprocessen är mycket enkel men kräver finess för att göra den bästa koppen kaffe. Allt du behöver göra är att värma upp vattnet och hälla det genom filtret som har din grova kaffesump. Vänta tills kaffeskornen blommar upp innan du tillsätter mer vatten.
 • Fransk Press – bryggningsprocessen är mycket enkel och kräver inget filter. Allt du behöver göra är att tillsätta hett vatten till din kaffesump och sedan vänta i cirka 3 eller 4 minuter innan du trycker på kolven för att hälla upp kaffet.

När det gäller enkelhet i bryggningen står de två metoderna lika. När det gäller de förnödenheter som behövs för bryggningen vinner Fransk Press eftersom den inte kräver något filter.

Chemex vs Fransk Press

Malning av kaffe

Både Chemex och Fransk Press använder medelgrov kaffesump i sin bryggningsprocess. Den enda skillnaden mellan dem är att Chemex ger otroligt rent kaffe medan Fransk Press ger kaffe med sediment i botten.

Eftersom den Franska Pressen inte använder filter måste du också vara mer uppmärksam i kaffekvarnprocessen för att få en bra grov malning. Det spelar också roll vilken typ av kvarn du använder. Sök upp den bästa kaffekvarnen för French press och Chemex för att få en bekväm och jämn malning varje gång.

Bryggningsstyrka

 • Chemex- Chemex ger ett lätt, krispigt men smakfullt kaffe utan oljor.
 • Fransk Press – trogen sitt namn ”pressar” fransk press den genomblöta kaffesumman för att få ut så mycket rik smak som möjligt. Det ger en rikare, fylligare bryggning.

Denna kategori har ingen vinnare eftersom det är en fråga om personliga preferenser. Om du älskar ljust, rent men smakrikt kaffe bör du investera i Chemex och om du älskar en rik, fyllig bryggning bör du köpa Fransk Press.

Bryggningstid

Det finns dagar då du har tillräckligt med tid för att göra dig en god kopp kaffe, men de flesta dagar har du inte tid. Ändå behöver du en perfekt kopp kaffe.

 • Chemex: Hela kaffekokningen med Chemex tar cirka 5 till 6 minuter. Bryggnings Tiden är 4 minuter sedan tar filteruppsättning, sköljning och blomning 1 eller 2 minuter.
 • Fransk press: Hela kaffekokningsprocessen med den franska pressen tar 3 till 4 minuter. Detta beror på att du inte behöver ställa in ett filter eller förvärma bryggaren och koppen om du har bråttom.

Den Franska Pressen är vinnaren när det gäller bryggtid. Skillnaden på 2 minuter låter som väldigt lite tid, men du kan ägna den åt bryggning för att få en starkare brygd.

Smak av kaffe

 • Chemex – Eftersom den använder ett filter ger den rent, sedimentfritt kaffe med mindre bitterhet, låg syrahalt och inga oljor. Det är dock oljorna som ger en del av kaffets smakprofil. Även om det ger en ren kopp kaffe med delikata toner kan vissa personer tycka att Chemex-kaffet är för mjukt.
 • Fransk press – den franska pressen använder inget filter och ger därför en fyllig och rik smak eftersom den låter oljor och fina partiklar passera igenom. Sedimenten i botten av karaffen är ett stort avslag för de flesta kaffedrickare.

Det finns ingen vinnare i den här kategorin eftersom det beror på dina personliga preferenser.

Design

 • Chemex – kaffekokaren har en design som är inspirerad av laboratorieutrustning. Den enkla glaskaraffen och den polerade träkragen med läderband ger den ett modernt och elegant utseende som skulle uppgradera varje kaffestation på ett estetiskt sätt.
 • Fransk press – den har en mer bärbar design som är mer funktionell än vacker.

Vinnare- Om du bryr dig om estetik är Chemex din favorit, men om du är ute efter robusthet och bärbarhet är Fransk Press ditt bästa val.

Pris

När det gäller priset är den franska pressen det mer prisvärda alternativet. Inköpskostnaden för en Chemex anses dyrare än alla andra hällmetoder. Dessutom tillkommer en extra kostnad för att köpa filter.

Lätthet att rengöra

 • Chemex – Chemexbryggningsprocessen resulterar i en sedimentfri bryggning vilket gör rengöringen enkel. Du skulle inte spendera mer än 30 sekunder på att rengöra. Den enda utmaningen skulle vara dess form.
 • Fransk Press – Bryggningsprocessen för Fransk Press ger en bryggning med kaffesump i botten eftersom den tillåter oljor och fina partiklar att passera genom sitt nät. Du kommer att ägna inte mindre än 3 minuter åt att städa.

Chemex vinner när det gäller enkel rengöring.

Materialkvalitet

När det gäller materialkvalitet finns det ingen klar vinnare eftersom Chemex endast är tillverkad av glas medan French Press kan vara tillverkad av plast, glas, rostfritt stål eller keramik. Om du får en fransk press som är gjord av glas är det oavgjort med Chemex. Om du får en som är gjord av plast vinner Chemex. Om du får en som är gjord av rostfritt stål så vinner den när det gäller livslängd och bärbarhet. Återigen, allt handlar om dina preferenser.

Mångsidighet

 • Chemex- Du kan bara använda Chemex för att göra kaffe.
 • Fransk Press- Förutom kaffe kan du använda den franska pressen för att göra kallbryggt och löst te.

Fransk Press vinner titeln i fråga om mångsidighet.

Hur är det med Aeropress?

aeropress kaffe

Bild: Wikimedia

Aeropress 2. är en annan populär manuell kaffebryggningsmetod. Apparaten består av en bryggkammare, en kolv och ett filtertillsats. Den använder ett pappersfilter precis som Chemex och det vilar på din kopp. Dess bryggningsprocess liknar den Franska Pressens eftersom den fungerar genom att kaffet blötläggs och sedan trycker ner en kolv. Detta ger ett smakrikt och rent kaffe.

Aeropress är mer mångsidig än Chemex och Fransk Press eftersom du kan kontrollera kaffekvarnen, extraktionstiden, förhållandet mellan kaffe och vatten och trycket. Dess utformning tillåter stora variationer i var och en av dessa parametrar, vilket gör att du enkelt kan göra vanligt kaffe, Americano och kaffekoncentrat som i viss mån liknar Espresso.

Fördelar

 • Lätt att använda
 • Mycket bärbar
 • Mycket mångsidig
 • Kort bryggtid
 • Hållbar konstruktion

Nackdelar

 • Inte estetiskt tilltalande
 • Gör bara en enda kopp åt gången

Läs mer om Aeropress vs Fransk Press här 

Slutgiltiga tankar

Vår detaljerade uppgörelse mellan Chemex och Fransk Press visar tydligt att båda kaffebryggningsmetoderna är utmärkta alternativ om du vill kanalisera din inre barista. Om du har lite pengar över kan du överväga att lägga till båda till din köksarsenal om inte, då måste du väga dina alternativ. En fransk press är ett gediget alternativ om du letar efter en bärbar kaffebryggare som brygger kaffe snabbt. Om du dessutom älskar att vakna upp till ett fylligt, mörkare och bittert kaffe är Fransk Press ditt främsta alternativ.

Om du däremot älskar droppkaffe och tar dig tid att göra en himmelskt smakrik kopp, bör du överväga Chemex. Det tar tid och kräver finess, men resultatet är ett välsmakande, mjukt och rent kaffe. I slutändan handlar allt om preferenser. Men Chemex träffar alla punkter när det gäller bryggkvalitet, enkel rengöring och tilltalande design.

Referenser

1. Vem gjorde den franska pressen?

”Från början ägnade fransmännen mer uppmärksamhet än något annat folk åt kaffebryggning”, skrev William Harrison Ukers i ”All About Coffee”, som publicerades 1922.
www.nytimes.com

2. Uppfinningen av AeroPress

Bland kaffeavicionados är AeroPress en uppenbarelse. En liten plastanordning för 30 dollar som liknar en kolv gör vad många anser vara den bästa koppen kaffe i världen.
priceonomics.com

Artikeln är inspirerad av: https://coffeehustle.org/chemex-vs-french-press