Vad är Frappuccino? God kaffedryck

Frappuccino är en krämig, fyllig och läcker kaffebaserad dryck. Den består av kaffe, is, mjölk, smaksatt sirap och vispad grädde. Frappuccino är en version av frappe, som är New Englands namn för glass med milkshake. Ordet ”Frappuccino” myntades i Boston Massachusetts av George Howell’s som ägde några kafékedjor kända som ”The Coffee Connection”. År 1994 köpte Starbucks The Coffee Connection och fick rätten att tillverka och sälja Frappuccino-drycken. Starbucks har haft stor framgång med denna läckra dryck under de senaste åren.

Läs mer om kaffe

Mycket populärt med Frappuccino

År 2012 var den årliga Frappuccino-försäljningen mer än 2 miljarder dollar. Vill du lära dig mer om denna läckra dryck? Om ja, stanna då kvar, eftersom vi kommer att ta en närmare titt på ingredienserna som den är gjord av.

Kaffe

Den första och förmodligen mest uppenbara komponenten i Starbucks Frappuccino är kaffe, men inte vilket kaffe som helst. Starbucks har nämligen utvecklat en speciell kaffeblandning som kallas Frappuccino roast. Blandningen är unik och kommer i pulverform. Till skillnad från vanligt kaffe som görs varmt, är Frapp-rosten formulerad för att användas kallt.

Om du inte har smakat den tidigare kanske du antar att den är utsökt. Men sanningen är att det inte är det. I själva verket är dess smak stark och kan vara avskräckande för vissa. När den kombineras med den andra ingrediensen blir den dock mycket välsmakande.

Om du inte vill ha något starkt eller inte vill ta in för mycket koffein bör du välja den koffeinfria versionen av Frappuccino-drycken, som är gjord på koffeinfri espresso.

frappuccino starbucks

Bild: Wikimedia

Mjölk

Mjölk är den andra huvudingrediensen denna kaffebaserade dryck. Baristorna använder vanligtvis helmjölk när de gör Frappuccino. Men du kan välja skummjölk i stället. Till skillnad från andra kaffedrycker vars smak påverkas av grädden eller mjölken som används för att göra dem, påverkas Frappuccinos egentligen inte av vilken typ av mjölk du väljer. Om du väljer skummjölk kommer dock blandningen att bli lite mindre krämig.

Om du däremot är ute efter något krämigt ska du välja tjock grädde i stället för helmjölk. En del av dig tänker säkert att det kommer att bli tungt och äckligt, men det är det inte. Resultatet blir något liknande en milkshake.

Personer som vill minska mängden mejeriprodukter som de konsumerar eller som har mejeriallergier kan begära vanilj sojamjölk som ett alternativ.

Sirap

Detta är en av de viktigaste ingredienserna i Frappuccino-drycken. Sirapens roll är att öka sötman och förtjocka drycken. Det finns två huvudtyper av sirap som används vid tillverkningen av Frappuccino – light och regular. Den vanliga versionen smakar som lönnsirap och består enbart av socker. Den lätta varianten däremot är sötad med Splenda och är nästan sockerfri. Det är ett utmärkt alternativ för personer som vill minska antalet kalorier.

Summan av kardemumman är att båda sirapen är underbara och har unika smaker som kan förändra drycken. Du kanske måste prova båda för att komma fram till vilken som är bäst för dig.

Is

Den fjärde komponenten i den här läckra drinken är is. Även om det är lätt att skriva av denna komponent som oviktig och inte värd att nämna, måste du komma ihåg att den kan ha en djupgående effekt på dryckens smak. Mängden is som en barista lägger till är nästan lika stor som hela dryckens storlek. En barista kan öka eller minska tjockleken på din dryck helt enkelt genom att öka eller minska mängden is.

Smaker

Ingen Frappuccino är komplett om det inte finns smaksättande ingredienser, som kan vara allt från sirap till toppings. För att få en unik Frappuccino blandar en barista vanligtvis flera siraper och torra ingredienser. Begränsa dig inte till populära smaker som vanilj. Utforska, gå utanför din komfortzon, du vet aldrig vad du kan hitta.

vad ar en frappuccino

Nedan finns några av de godaste Starbucks Frappuccino-smakerna:

S’mores

Detta är en mycket komplex drink som är något svår att göra och är perfekt för dem som letar efter det bästa av det bästa eller något unikt. När du sväljer den kommer du att smaka den rika marshmallowsirap och premium espressomilkshaken som extranummer. Många har beskrivit den här drycken som sommartid i en kopp.

Karamellband Crunch

Det här är en läckra drink som består av lager av mörk karamell och en krispig toppning som gör att den smakar ännu bättre.

Grönt te

Om du gillar saker med matcha-smak eller grönt te kommer du att bli förälskad i den här läckra bunten av mjuk, söt och lite topisk dryck.

Toppings

Oavsett vilken Frappuccino du beställer kommer den att komma med en toppad läcker vispad grädde. Baristorna kan lägga till i princip vilken typ av topping som helst till din dryck för några extra pengar. Karamelldryllet är en av de mest läckra toppingarna som finns, prova det nästa gång du beställer. Du kommer inte att ångra dig! Medan det finns vissa toppings som är tillgängliga året runt är andra säsongsbundna.

Nedan följer några av dem:

 • Pumpkin Spice
 • Saltkaramellmocka
 • Karamellband Crunch
 • Karamell Brulee
 • Mocha Cookie Crumble

Frappuccino på flaska

Starbucks Frappuccinos finns även i bärbara flaskor som du kan dricka när som helst på dagen. De fanns ursprungligen i flaskor på 9,5 oz. Men senare blev de större till 13,7 oz. Dessa läckra kaffedrycker distribueras och tappas för närvarande på flaska av Pepsi Co.

Ingredienserna i Frappuccino på flaska skiljer sig något från de vanliga som du får i en Starbuck-butik.

starbucks frappuccino

Bild: Wikimedia

Här är en lista över ingredienserna i Starbucks Frappuccino på flaska:

 • Bryggt Starbucks-kaffe
 • Mjölk med låg fetthalt
 • Socker
 • Askorbinsyra
 • Pektin
 • Vatten
 • Maltodextrin

Sockerinnehållet för en 13,7-unce flaska är 46 gram.

Mycket socker

Frappuccinos har under åren fått hård kritik på grund av det höga sockerinnehållet. För några år sedan presenterade Starbucks några nya frappuccinosmaker för att fira sitt 20-årsjubileum. Mängden socker i de nyutgivna smakerna som man avslöjade var helt oöverträffad.

Enligt MINA är den nya smaken med den högsta mängden socker Cinnamon roll, som innehåller cirka 120 g socker. Därefter kommer Carmel Cocoa Cluster, som innehåller cirka 97,3 g. Listan fortsätter.

Här kan du läsa om: Vad är en Frappe?

Avslutande kommentar

Frappuccino är en krämig, läcker och sockerhaltig dryck som är vanlig bland tonåringar och vuxna. Den finns i olika smaker som alla har en unik smak. För att begränsa den bästa för dig kan du prova de populära smakerna som har prisats av Frappuccino-entusiaster.

Kom ihåg att Frappuccino också finns i 13,7-unce-flaskor; du kan köpa och dricka hemma eller ta med dig den till jobbet. Frappuccino på flaska är förstås jättebra, men inget slår den Frappuccinokopp du får i Starbucks butik.

Artikeln är inspirerad av: https://coffeehustle.org/what-is-a-frappuccino