Vad är en Frappe? Hur gör man denna grekiska kaffedryck

Ända sedan kaffe upptäcktes har människan hittat unika sätt att konsumera bönorna. Även om de ursprungligen tuggades råa tog det inte lång tid för de tidiga folken att blanda dem med vatten. Nu kan moderna människor få nästan vilken typ av kaffedryck de vill ha, inklusive isdrycker som passar för sommaren.

En av de mest populära iskaffedryckerna, särskilt i Europa och USA, är Frappe. Denna dryck är gjord av blandat kaffe, is och mjölk och liknar mer en slush än en traditionell kopp kaffe. En Frappe är inte en Frappuccino. Frappuccino är ett skyddat varumärke från Starbucks.

Men vad är en frappe?

  • Vad består en frappe av?
  • Och vad är en frappe a chino?

Läs den här korta guiden för att ta reda på det?

kaffedryck frappe

Ursprung – Frappe Recept

En frappe är ett grekiskt iskaffe som uppfanns 1957 av en Nescafe-representant. Representanten, Dimitris Vakondios, gjorde det genom experiment och började sälja det i Thessaloniki, där det snabbt blev populärt. Det är ett av de enda kaffen som finns på nästan alla grekiska kaféer.

Frappes framträdande i den grekiska kulturen var dock inte första gången den dök upp i historien. Innan Vakondios skapade den moderna frappen som använder snabbkaffe finns det hänvisningar i historiska dokument till liknande drycker. Dessa innebar ofta att man lade is i kaffet och malde ihop det till en slush som kunde drickas för att hålla sig sval under varma årstider.

Bästa bönor och malning för att göra Frappe

Frappe är en mjölkbaserad dryck som ofta fungerar bra med lättare, blonderade rostningar. Därför rekommenderar vi att du använder de av de bästa ljusrostade kaffebönorna och undviker blandningar som har rostats länge för att få bästa resultat. Det hjälper också om du använder grovt malda bönor. Man pratar även ibland om att använda en frappe maskin.

Varför grovt?

En grov malning skapar större bitar av bönorna. Detta minskar hur mycket vätska som exponeras för bönornas inre och bromsar upp hur mycket som absorberas. Resultatet blir ett lättare kaffe med mer karamellsmak. En sådan smak blandas väl med mjölk och grädde. Eftersom mjölk är en väsentlig ingrediens i varje frappe vill du ha en smak som är kompatibel. Om du föredrar mörkare kaffe kan du använda espresso.

Det kräver supermörka bönor som är fint malda, och frappen kommer att ha en medelstark smak. För att få de bästa resultaten utan att spendera mycket pengar kan du kolla in vår recension av de bästa espressomaskinerna under 500 dollar och välja den som uppfyller alla dina förväntningar.

Hur är det med koffeininnehållet?

En frappe har den lägsta mängden koffein än de flesta kaffesorter. Detta beror på att mindre kaffe används och mer mjölk tillsätts till blandningen. I genomsnitt kan du förvänta dig ungefär 60 milligram koffein i varje 8 ounces frappe du konsumerar.

Den exakta mängden koffein kan dock påverkas av vilken typ av bönor du använder och hur grovt du maler dem. Om du föredrar en ljus rostning och malar ditt kaffe grovt kommer du att få mindre koffein. I genomsnitt kommer denna blandning att innehålla cirka 50 milligram per 8 ounces.

frappe isad kaffedryck

Om du vill använda en mörk rostning och finmalar ditt kaffe innan du blandar det, kommer koffeinhalten att öka betydligt. Du kan räkna med att få upp till 75 milligram per 8 ounces.

Det viktigaste näringsinnehållet som du vill se upp med är dock hur mycket fett och socker som tillsätts i din frappe. Mjölken kan tillföra över 150 kalorier per portion och mellan 8 och 10 gram fett, så vissa människor gillar att göra sina frappes med soja- eller mandelmjölk. Det har en liten effekt på smaken men kan ha en stor effekt på din midja. En frappe är inte den typ av dryck du vill ha om du är orolig för din vikt eller ditt sockerintag.

Vanligt kaffe vs. Frappe

Vanligt kaffe görs genom att kombinera kaffebönor med varmt vatten och sedan filtrera bort malningen. Den resulterande vätskan har koffeinet och smaken från bönorna, men saknar oönskat grus som stannar kvar i tänderna. Detta kaffe serveras varmt och kan blandas med en mängd olika ingredienser som grädde, socker och mjölk. Kaffe behöver dock inte dessa tillsatser för att kallas kaffe.

En frappe är däremot en specialiserad kaffedryck som görs genom att blanda kaffe, is och mjölk. Isen måste blandas, vilket gör kaffet till mer av en slush som kan drickas för att få koffein och hålla sig sval i varmt väder. Extra socker tillsätts vanligtvis inte till en frappe, även om det kan ingå för att söta drycken ytterligare.

Hur man gör en frappe

Det finns inget enskilt recept för att skapa en frappe, och den dryck som du serveras kommer att variera avsevärt från land till land och till och med från restaurang till restaurang. Det är dock viktigt att du kommer ihåg att en frappe inte är en Frappuccino, som är ett skyddat varumärke som tillhör Starbucks.

För att skapa den enklaste typen av frappe måste du först brygga kaffe. Detta kan göras med hjälp av en fransk press eller en hällmaskin. Du kan dock också bara använda snabbkaffe. Se till att du inte har för mycket gryn, eftersom det kan påverka konsistensen och smaken av din dryck.

Blanda ditt bryggda eller snabbkaffe med en hälsosam portion mjölk. Standardförhållandet är 200 ml kaffe och 50 ml mjölk. Om du använder snabbkaffe, tillsätt kaffet till 200 ml mjölk.

Häll ditt kaffe i en mixer och tillsätt isbitar. Ibland finns det en frappeinställning som du kan välja. Om din maskin inte har någon sådan, mixa helt enkelt tills blandningen liknar en slush. Då har du en frappe som du kan dricka.

Frappe kaffedryck

Bästa tillfället för en frappe (när, hur och varför)

En frappe konsumeras bäst under sommaren när det är varmt ute och du vill svalka dig med en koffeinhaltig dryck. Frappes serveras också ofta under festliga bruncher och frukostar och även under fester.

Det bästa tillfället för en frappe är dock när du känner dig sugen på en frappe. Eftersom detta är ett iskaffe rekommenderas det inte att du dricker en på vintern om du inte befinner dig i en varm miljö eller byggnad.

I Grekland är alla tillfällen de bästa tillfällena för en frappe.

Slutsats – Vad är frappe

Frappes är ett utmärkt sätt att njuta av sitt kaffe och slå sommarhettan. De är svala, söta och har en unik konsistens som många tycker om. Du kan göra en hemma om du har ingredienserna och en mixer, och detta är ett av de enda kafferecept som faktiskt kräver snabbkaffe för att göra det autentiskt. Nu när du vet vad en frappe är kan du äta en varje dag från ditt kök.

Läs mer: Vad är en cortado?

Artikeln är inspirerad av: https://coffeehustle.org/what-is-a-frappe