Ristretto vs. Espresso: Skillnaden mellan liknande kaffedrycker

I den här artikeln diskuteras allt du behöver veta om ristretto och espresso för att kunna välja den bästa. Förutom den energi som kaffe ger varje morgon är en annan anledning till att det är så omtyckt att det finns i flera olika former. Du har alltså olika sorters kaffe att välja mellan beroende på ditt humör.

Om du går in i en kaffeaffär kommer du förmodligen att se en Espresso, Americano, Caramel Macchiato och Flat White. Men det finns också en kaffesort som du inte uppmärksammar – Ristretto. Den här kaffetypen liknar espresso. Även om båda kaffetyperna har vissa skillnader som är värda att diskutera.

Ristretto vs. Espresso: Vilken varm dryck ska du välja?

Läs mer om kaffe

Den enda anledningen till att det inte har uppstått ett krig mellan ristretto och espresso är att många människor ännu inte har uppmärksammat det spektakulära kaffet. Det är spektakulärt eftersom det är som espresso, men det kräver mindre tid att extrahera. Så i den här skrivelsen kommer vi att avslöja varje anmärkningsvärd skillnad som finns mellan de båda kaffen så att du kan göra ditt val.

Ristretto kaffe

Vad är Ristretto?

En ristretto är en typ av espresso med en kortare skotttid och mindre volym än en vanlig espresso. Ristretto är ett italienskt ord som betyder ”begränsad” eller ”inskränkt”. Som tidigare nämnts liknar framställningen av den en espresso. Men en ristretto tar kortare tid att extrahera, vilket översätts till ett smakrikare, fetare och sötare kaffe.

En rösträtt är en espresso som har förkortats. Den görs med hälften av den mängd vatten som används för att göra espresso, vilket gör att den blir mer koncentrerad. På grund av att den görs med mindre vatten har du bara några få shots att ta.

En ristretto tillagas normalt med en fin malning av kaffe och distribueras via en manuell espressomaskin med ett kortare spakdrag. Med en sådan maskin görs en reströtte perfekt; den kräver mänsklig uppmärksamhet, vilket innebär att barista drar i spaken tills den typ av bryggning som behövs görs.

Ett kortare drag på maskinen innebär mindre vatten men mer smak. Om du fortfarande inte har den här apparaten rekommenderar vi dig att kolla in vår recension av de bästa manuella espressomaskinerna som kommer att göra dig en doftande kopp ristretto.

Vad är Espresso?

Espresso bryggs genom att hett vatten passerar genom finmalda bönor. Det är ett litet koncentrerat kaffe som kan göras med en espressomaskin. För att uppnå det perfekta förhållandet mellan kaffe och vatten behöver du en bra apparat. Om du inte vill spendera mycket pengar på det kan du välja en från vår recension av de bästa espressomaskinerna under 300 dollar med bra funktioner och enastående design.

När du gör det här sättet får du mindre kaffe i din kopp än när du brygger med en slow-drip- eller vanlig kaffemaskin. Men en espressomaskin är ett bättre val eftersom den kommer med ett gäng funktioner som extra smak och koffein. Snabbt ska vi undersöka egenskaperna hos ristretto vs. vanlig espresso så att du kan härleda vilken kaffetyp som passar dig bäst.

Koffeininnehåll

Den typ av kaffebönor som används och bryggningsmetoden avgör vilket innehåll som behålls i ditt kaffe. I själva verket avgör det hela resultatet av ditt kaffe. Enligt experter 1. innehåller kaffe vanligtvis en hög koncentration av koffein, vilket orsakar huvudvärk, rastlöshet och ångest. Därför måste den regleras.

Även om ristretto görs med mindre vatten vilket gör att den har högre koncentration av kaffebönor, bryggs den vanligtvis i låg volym. På grund av detta innehåller en shot en låg mängd koffein. Men espresso görs vanligtvis i stora volymer, vilket gör att den innehåller mer koffein.
I ett försök att reglera konsumtionen av koffein i vår vardagsdryck har djupa L älskare rekommenderat Lavazza Decaf Coffee – den innehåller inget koffein och behåller ändå sin rika smak.

Kaffets styrka

När man jämför ristrettoshots med espresso är en annan egenskap som skiljer dem åt, trots att de tillhör samma familj, hur starka de är.

En ristretto är starkare än espresso. Eftersom ristretto görs med en liten mängd vatten och mindre tid går åt till extraktion behålls en stor mängd av kaffebönornas smak, vilket ger en stark kopp kaffe.

Å andra sidan behöver en espresso mer vatten och mer tid för att extraheras, vilket gör att en del av kaffebönornas smak försvinner. Som ett resultat av detta blir espresso inte lika stark som ristretto.

espresso kaffet

Skillnaden mellan ristretto och espresso

Sockerinnehåll

Sötman i bryggan är en av de mest tilltalande egenskaperna hos ristretto. Många djupa L-älskare är omedvetna om att sötman i deras kaffe inte är beroende av hur mycket socker eller grädde som tillsätts. Istället har den naturligt att göra med kaffebönorna och hur kaffet bryggs 2.

Den sötma som erhålls från ristretto är unik, och detta är så till följd av den korta extraktionstiden. Det ger en starkare smak och minskar mängden bittra komponenter som tar sig igenom. Om extraktionstiden i ditt kaffe förkortas blir ditt kaffe sötare eftersom den mest smakrika och söta delen av kaffebönorna alltid kommer ut på kort tid.

Smak och arom

För att välja mellan espresso long shot vs. ristretto måste du ta hänsyn till den smak och arom du får.

Så en ristretto-smak är mindre bitter än en espresso, vilket gör att ristretto är djärvare, mer smakrik och smakar bättre än espresso. Den lägre bitterheten beror på extraktionsförfarandet, som använder mindre vatten än espresso.

Kaffe har flera viktiga kemiska komponenter som löses upp i olika hastigheter. Faktum är att temperaturen på det vatten som används också har en inverkan på bryggningen. Eftersom ristretto använder vatten vid en bestämd temperatur skulle extraktionsprocessen ha avslutats innan bitterheten uppstår. För extraordinär smak och arom har dock toppkockar, kaffeexperter och espressokonnässörer rekommenderat Illy Espresso Classic.

Smaken och smaken av ristretto beror på dess blandning och ursprung.

Kalorier

Espresso och ristretto har samma antal kalorier. De innehåller båda ett litet antal kalorier på grund av oljan som finns i kaffebönorna. Protein frigörs när kaffet sipprar, vilket ger kaffet några kalorier utan några tillsatser. Med ett av de bästa espressobönorna får du dock mycket energi även med en enda shot.

Ristretto vs. Espresso: Snabb översikt

Den främsta skillnaden som uppstår mellan dessa två är i extraktionsprocessen. Ristretto, som är en kortare version av espresso, tar ett reducerat antal minuter att extrahera. Nedan finns en tabell som bättre skiljer de båda kaffetyperna åt.

Ristretto Espresso
Tar 12 till 15 sekunderTar 20 till 30 sekunder
Använder hälften så mycket vatten som espressoAnvänder dubbelt så mycket vatten som ristretto
Den är djärvare, sötare och mer smakrikInte särskilt djärv, sötare och mindre smakrik
Innehåller mindre koffeinInnehåller mer koffein
Blir surare om den inte är tillräckligt extraheradBlir mer bitter om den är överextraherad
Ser mörkare och tjockare utSer blek ut
Det används mer kaffe för en mindre mängdkaffet som används och som produceras står i proportion till varandra
Har större krämighetHar tunnare krämighet

Vad är en Lungo?

Det vore orättvist om vi talar om den korta versionen av espresso, dvs. ristretto, och inte talar om den förlängda versionen, Lungo.

I Italien betyder Lungo ”lång”. Detta är en annan version av espresso. Men den bryggs på ett annorlunda sätt. En Lungo görs vanligtvis med samma mängd malet kaffe, men man använder dubbelt så mycket vatten som när man gör en espresso. Dessutom kräver den en längre tid.

Eftersom den kräver mer vatten görs den vanligtvis i stora volymer med mindre koncentration. På grund av den längre bryggningstiden är bitterheten mer intensiv än i vanlig espresso och ristretto.

En Lungo innehåller alla de hårdaste, rökiga, rostade och tobaksliknande egenskaperna som kaffe har att erbjuda. Även om vissa människor kan hävda att en Lungo inte är något annat än en överkokt espresso, förnekar detta inte det faktum att det är en form av kaffe som vissa människor gillar.

Så nästa gång du går till ett kafé, prova en av dessa – ristretto vs espresso vs lungo. Det skulle vara trevligt att ha en annorlunda smak av kaffe.

Lungo kaffe

Slutliga tankar

Det finns så många kaffesorter på marknaden, men ristretto verkar vara obemärkt. Nåväl, den tillhör samma familj som espresso. Så om du älskar espresso är det ingen tvekan om att du kommer att älska ristretto.

Ristretto kräver mindre vatten än espresso. Dessutom är den sötare och innehåller mer smak än espresso. När de båda kaffetyperna jämförs är det uppenbart att det obemärkta kaffet (ristretto) är bättre än den vanliga espresson. Det är dock upp till dig att göra ditt val.

Den här artikeln har gjort bra ifrån sig för att belysa allt du behöver veta om ristretto vs espresso. Nu ligger bollen på din planhalva.

Referenser

1. Koffeininnehåll i kaffe, te, läsk med mera | Mayo Clinic Upp till 400 milligram koffein per dag anses vara säkert för de flesta vuxna.
www.mayoclinic.org

2. Drycker – Kaffesmak: En översikt | MDPI Studier har identifierat de sensoriska aspekterna och flyktiga och icke-flyktiga föreningar som kännetecknar smaken hos olika kaffesorter.
www.mdpi.com

Artikeln är inspirerad av: https://coffeehustle.org/ristretto-vs-espresso