Hur får man bort kaffefläckar på tänderna?

Kaffe är en aromatisk och läcker dryck som miljontals människor från olika delar av världen börjar dagen med. Men att dricka det har ett pris. Precis som rött vin och te ger kaffe fläckar på tänderna. Att ha en gulnad eller fläckig tand kan skada ditt självförtroende och göra det svårt för dig att interagera med nya människor.

Rapporter har visat att 18 % av människor döljer sina tänder på foton eftersom de inte vill att andra ska se hur fläckiga deras tänder är.

Få bort kaffefläckar från dina tänder

Du ser, du behöver inte ge upp din favoritdryck bara för att du har tandfläckar, eftersom det finns flera naturliga tips som kan hjälpa till att minska kaffefläckar och bleka dina tänder. Vi kommer att titta på några av dem i den här artikeln.

En sak som du dock måste komma ihåg är att borsta tänderna och använda tandtråd regelbundet, samt att tillsätta mjölk till ditt kaffe bara tar dig en bit på vägen, men löser inte problemet helt och hållet, särskilt inte om dina tänder är allvarligt färgade.

Innan vi dyker in i den här artikelns detaljer ska vi först titta på hur kaffe fläckar våra tänder.

Hur färgar kaffe av sig på tänderna?

Tänderna är en komplex del av vår kropp som består av flera lager. Det yttersta lagret, som är emaljen, är det mest mineraliserade ämnet i vår kropp. Det bidrar till att skydda eller skydda de känsliga skikten under det.

Precis som vår hud är emaljen täckt av porer eller mikroskopiska hål. Dessa hål kan täppas till och färgas av mat och dryck. Denna process är känd som extrinsisk färgning. Om du inte rengör dina tänder regelbundet eller borstar tänderna efter att ha druckit kaffe, choklad och vin kommer lagret under att färgas. Detta kallas intrinsisk färgning. Som du förmodligen gissat är intrinsik färgning mycket svårare att rengöra. Och det är därför du måste borsta tänderna regelbundet efter att ha druckit något som potentiellt kan färga tänderna.

kaffeflackar tander

Men vad exakt är det i kaffe som färgar våra tänder?

Tja, det enkla svaret är ett ämne som kallas tanniner. Tanniner är en typ av polyfenol som finns i kaffe och andra drycker som te och vin. Detta ämne gör att färgade föreningar fastnar på tänderna. När dessa föreningar så småningom fastnar lämnar de en gul nyans efter sig.

En sak du bör tänka på är att du inte behöver dricka flera koppar kaffe varje dag för att få fläckar på tänderna. Det räcker med att dricka en enda kopp varje dag för att förstöra dina helt vita tänder.
En annan anledning till att kaffe ger fläckar på våra tänder är att det är mycket surt. Att konsumera det regelbundet försvagar tändernas översta lager, emaljen. När den långsamt slits bort exponeras dentinlagret som har ett gult utseende.

Hur man tar bort kaffefläckar från tänderna naturligt

Du ser, du behöver inte spendera en massa pengar på dyra tandblekningsprodukter för att bli av med kaffefläckar, eftersom det finns superenkla saker du kan göra för att göra dina tänder vitare.

Nedan följer några av dem.

Kostförändringar

Konsumera inte mat och drycker som innehåller tanniner regelbundet. Men om du måste konsumera dem dagligen bör du borsta tänderna 30 minuter efter att du gjort det. Du undrar säkert varför du måste vänta i 30 minuter på att borsta tänderna. Jo, anledningen är att kaffe innehåller syra som sliter på emaljen. Om du borstar för tidigt kan du skada dina tänder.

Oljeutdragning

Detta är en term som används för att beskriva att man tvättar munnen med olja för att avlägsna skadliga bakterier, smuts och skräp. Även om det inte är en ersättning för vanlig tandborstning har viss forskning visat att tvättning av munnen med olja kan hjälpa till att bleka tänderna. Så här gör du för att bli av med kaffefläckar genom oil pulling – skölj munnen med olja i 60 sekunder och spotta ut det.

Nedan finns några oljor som du kan använda:

 • Sesamolja
 • Kokosnötsolja
 • Solrosolja

tander kaffeflackar

Tandblekande frukt

Vissa frukter är rika på speciella föreningar och enzymer som kan hjälpa till att bleka tänderna. Ananas och papaya är bra exempel på sådana frukter. Om du konsumerar dem regelbundet kommer du långt när det gäller att hjälpa dina tänder att bli vitare.

En studie som genomfördes 2012 visade hur effektiva dessa frukter är, eftersom de har beståndsdelar med tandblekningsegenskaper.

Metoder som inte fungerar och som kan skada dina tänder.

Internet är laddat med mycket information om naturliga tips för tandblekning som kan hjälpa till att minska kaffefläckar. Medan vissa är bra och har gjort underverk är andra ineffektiva och kan göra allvarlig skada på dina tänder.

Nedan följer några naturliga tandblekningsstrategier som ger små eller inga resultat. Vissa kan till och med skada dina tänder:

 • Aktivt kol
 • Citroner
 • Apelsiner

Hur man tar bort kaffefläckar från tänderna hemma

Är det möjligt att ta bort kaffefläckar från tänderna utan att gå till tandläkaren? Svaret på den frågan är ett rungande Ja, eftersom det finns många tips och produkter för att ta bort fläckar som du kan använda hemma. Läs vidare för att lära dig mer om dem.

Väteperoxid

Detta är ett naturligt blekmedel som har använts i åratal för att desinficera sår. Vad de flesta inte vet är att det också kan användas för att bleka tänderna. Faktum är att de flesta kommersiella blekningsprodukter på marknaden innehåller väteperoxid.

En studie som genomfördes nyligen visade att tandkräm som innehåller 1 procent väteperoxid och bakpulver kan bleka tänderna bättre och snabbare än andra utan dem.

En annan studie visade att borstning med tandkräm som innehåller väteperoxid och bakpulver två gånger om dagen kan leda till mycket vitare tänder på bara sex veckor.

Hur man använder väteperoxid

Det bästa sättet att använda väteperoxid är som munsköljning. Men se till att du späder ut koncentrationen till 1,5 procent innan du använder den. Detta kan du göra helt enkelt genom att tillsätta vatten till lösningen. Och använd den inte varje dag eftersom den kan erodera din tandemalj.

Bakpulver

Anledningen till att bakpulver är en av ingredienserna i tandkräm på marknaden är att det har tandblekningsegenskaper. En studie visade att tandkräm med bakpulver var betydligt effektivare på att ta bort fläckar än tandkräm utan det.

Här är hur man får bort kaffefläckar från tänderna med hjälp av bakpulver:

 • Blanda en tesked bakpulver med vatten (2 teskedar).
 • Använd blandningen för att borsta tänderna några gånger i veckan.

Andra sätt att bli av med kaffefläckar

Äppelcidervinäger

Detta har använts i hundratals år som naturliga rengöringsmedel och desinfektionsmedel. Ättiksyra, som finns i äppelvinäger, kan eliminera skadliga bakterier.

En studie som utfördes på tänder från kor visade att äppelcidervinäger har blekande egenskaper. Studien visade också att ättiksyra i ättika kan erodera emaljen. Av denna anledning bör du inte använda den varje dag.

kaffeflack tander

Här är hur du rengör kaffefläckar från tänderna med hjälp av äppelcidervinäger:

 • Späd äppelcidervinägerlösningen med vatten.
 • Använd den som en munsköljning och sväng runt den i några minuter.
 • Skölj munnen med vatten efteråt.

Det här är en enkel sak du kan göra för att eliminera kaffefläckar och minska gulfärgning av tänderna. Att borsta och använda tandtråd mycket hjälper till att förebygga tandköttskador och skyddar emaljen.

Till god munhygien hör följande:

 • Borsta tänderna två gånger om dagen och använd tandkräm som innehåller fluor.
 • Använd tandtråd för att ta bort matrester och plack som fastnat mellan tänderna.

Förebyggande av kaffefläckar

Det bästa sättet att dricka kaffe utan risk för att det ska ge fläckar på tänderna är att dricka det genom ett sugrör. På så sätt undviker du att kaffet kommer i kontakt med dina tänder och eventuellt färgar dem.

Avslutande kommentar – Kaffefläckar tänder

Här är goda nyheter för alla kaffedrickare där ute – kaffefläckar kan tas bort. Så om du har en gulnad eller färgad tand ska du inte vara alltför orolig, eftersom det vanligtvis inte är en indikation på hälsoproblem. Du kan välja att använda något av de naturläkemedel som diskuteras i artikeln eller besöka en tandläkare. Oavsett vilken väg du väljer; dina tänder kommer att bli vitare.

Artikeln är inspirerad av: https://coffeehustle.org/how-to-remove-coffee-stains-from-teeth