Cortado vs Latte – Viktiga skillnader samt tips och råd

I den här guiden utforskar vi de viktigaste skillnaderna mellan Cortado och Latte. När du väl känner till skillnaderna kan du själv välja en favorit. Det finns likheter mellan dessa båda kaffedrycker, men självklart även skillnader. Här får du lära dig mer om dessa skillnader på cortade och latte: 

Läs mer om kaffe

Cortado vs latte, vad ska vi veta?

Båda dessa kaffedrycker är mycket njutbara. Cortado är inte lika populär inom USA, men den är omtyckt över hela världen. Cortados fanns här innan latten gjorde det, men lattes är fortfarande trendiga och går hem. Båda kaffen har olika portionsstorlekar, men båda delar vackra texturer, smaker och djärvhet. Det finns många varianter runt omkring för cortado, som kokosmjölk, brunt socker kanel och Nespresso cortado. Latten har flera varianter också, till exempel café latte, snickerdoodle och lavendel latte.

Vad är en Cortado?

En bra fråga! Cortado är en kaffedryck som kommer från Spanien 1. Cortar betyder skära, och när den ångade mjölken tillsätts skär den igenom syran i espresson. Beroende på var du befinner dig kan drycken kallas något annat, till exempel Frankrike som kallar den för noisette. Kuba kallar drycken för en cortado, och de brukar tillsätta lite kondenserad mjölk.

Oavsett vilket namn du hänvisar till den här drycken så har den en enorm mängd koffeinhaltig godhet. Du får två uns ångad mjölk och en dubbel shot espresso. Du serverar den sedan i vad som kallas ett cortadoglas, som också kallas för en glasmugg.

Denna lösning blandar sig med syran för att ge kaffet en jämnare smak. Drycken ska inte vara lika stark som macchiato men starkare än flat white.

Cortado kaffe

Bild: Charles Haynes – Flickr, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3113272

Cortado vs. Latte: Vad är skillnaden?

Nu ska vi prata om skillnaden mellan cortado och latte. Den största skillnaden är sammansättningen. Cortado beskrivs som ett mer balanserat kaffe på grund av den lika stora mängden kaffe och mjölk. Latten har ett annat förhållande mellan kaffe och mjölk, och det kan ibland komma väldigt högt med ett förhållande på 6:1.

Latte tenderar att ha choklad eller kakao till damm på toppen vilket ger lite mer sötma till kaffet. På grund av den mängd skum som latten har har det blivit en världsomspännande modefluga att göra konst med mjölkskum. Detta kan inte göras med cortados eftersom de inte har något skum.

Hur man gör en Cortado

För att göra ett cortado kaffe behöver du malet kaffe av god kvalitet som kommer att användas för att göra espressodelen av kaffet. Det är bäst att använda bönor som har rostats för espresso eftersom mjölken passar bäst ihop med detta. Om du inte har detta kan du använda vilket malet kaffe som helst. Bönor som är avsedda för espresso rostas mer än de bönor som används till annat kaffe och tillför en rökig smak.

Nu behöver du din mjölk. Du behöver bara cirka 2 ounces. Skinnmjölk eller mjölk med lägre fetthalt används ofta i cappuccino och latte eftersom den skummar upp mycket lättare och snabbare.

När det gäller cortado kan du använda tjock mjölk eller lätt grädde om du vill.

För att göra din cortado måste du ta ditt kaffe och mäta rätt mängd och sedan mala ner dem. Nu kan du tamponera dem direkt i filtret och se till att de komprimeras väl. Du vill ha en tät packning så att vattnet som rinner igenom inte går igenom för snabbt, vilket kommer att skapa ett utspätt och svagt kaffe. Nu kan du hälla mjölken i kannan och börja ånga den. För detta vill du bara värma mjölken. Du vill undvika att skumma upp den.

Blanda mjölken och espresson i glaset och tillsätt eventuella sirap eller smakextrakt som du vill ha med. Precis som med allt annat kaffe är det bäst att servera det direkt när det är färskt och varmt.

Hur man gör latte

Latte är mycket mer känd än den spanska cortado. På grund av att lattes är så populära finns det en chans att du redan är bekant med hur man gör dem. Om du inte vet hur man gör en kan vi hjälpa dig med det. Lattes kan göras med en espressomaskin, och den gör jobbet enkelt och lätt. Du behöver espressomjöl som är fint malda.

Nu måste du värma espresson till 145 grader Fahrenheit och hälla den i din lattekopp och sedan lägga i mjölken. Sikta på det lilla svisket när du tillsätter mjölken när den blandas med espresson. Mjölken kommer att få det översta lagret att stiga upp och resten kommer att sjunka tillbaka i koppen. Om du fortfarande har lite skum som har lagt sig i kannan kan du använda det för att fylla på resten av drinken. Du kan verkligen inte lägga till för mycket skum till din latte, eftersom det är detta som verkligen gör den.

caffe latte

Tips och råd

De bästa bönorna att använda för Cortado kaffe

Kaffeälskare tenderar att luta sig mot arabicabönor, men när du tillsätter mjölk vill du ha mer av en djärv smak. Robustabönor är inte lika blommigt doftande eller fruktiga, men de ger en extra stöt. Vietnamesiska bönor fungerar bäst för cortado kaffe.

De bästa bönorna för latte

Eftersom latte är baserad på espresso vill du välja mörkrostade bönor. De mellanrostade bönorna är också bra eftersom de ger en crema och en annan smak till kaffet.

Ett bryggsystem i k-cup-stil är när du brygger en enda kopp kaffe från en maskin. Det finns en liten kopp som kallas för k-kupan, där kaffegräset finns. K-koppen är en plastkopp som har ett filter och ett lock. Nestle Nespresso-kapslarna placeras i kaffemaskinen och sedan följer du anvisningarna för att göra ett kaffe. Du kan använda en k-kopp två gånger, men kaffet och smaken blir då svagare.  Maskinen har en skumdel på enheten så att du enkelt kan göra din egen latte hemma.

Vanliga frågor

Är Flat White samma sak som Cortado?

Cortado avser mjölken som skär i espresson. Mjölken skapas på samma sätt som flat white, men cortado har mindre skum för att behålla den tätare mjölkkonsistensen.

Betyder latte mjölk?

Latte betyder faktiskt mjölk i Italien. Cappuccino har mer skum än latte, så när folk säger latte menar de espresso med skummad mjölk.

Slutsats

Efter att ha läst igenom våra tips, råd och rekommendationer bör du kunna göra den bästa koppen kaffe som smakar precis som på ett lyxigt café. Välj dina bönor klokt och dina k-cups och blanda även några sorter innan du bestämmer dig för en. Prova en eller prova några, så kanske du till slut skapar det bästa kaffet som smakar bäst.

Läs om Macchiato vs Cortado

Referenser

1. En nations dryck | Mat | The Guardian.  Giorgio Locatelli: Som ni kanske har förstått vid det här laget är jag lite av en purist när det gäller mat. Men när det gäller kaffe är jag inte bara en purist, jag är en fanatiker.
www.theguardian.com

Artikeln är inspirerad av: https://coffeehustle.org/cortado-vs-latte