Macchiato vs Cortado: Vilket är det godaste kaffet?

Lär dig vad macchiato och cortado egentligen betyder – hur man förbereder båda dryckerna och vad som skiljer dem åt. Vad är skillnaderna och vilka likheter finns det mellan båda dessa goda koppar kaffe?  Kaffe finns i olika varianter, där macchiato och cortado är några av alternativen. Medan den genomsnittlige italienaren eller spanjoren kanske vet skillnaden mellan de två dryckerna, har många andra av oss inte den minsta aning. 

Så, Macchiato vs Cortado: Vad är skillnaden?

Det är dagens fråga. Om du tidigare har haft svårt att skilja dessa två åt, finns nedan lite information som kan hjälpa dig att komma på skillnaderna.

Vad är cortado

Cortado är en produkt från Spanien, vilket är anledningen till att vi sa att en spanjor förmodligen skulle kunna se skillnaden mellan cortados smak och en macchiato. Noterbart är att drycken är en variant av en espresso som blandas med mjölk.

Det finns också en ledtråd för spansktalande i namnet eftersom termen ”cortar” är ett verb som avser att skära något. I det här fallet skärs eller späds espressons konsistens och smak ut med hjälp av varm mjölk. Dessutom är blandningsförhållandet för en cortado ofta lika delar espresso och mjölk.

Som ett resultat av detta kommer de flesta av kaffets smaker inte att vara lika uttalade som i svart kaffe. Detta kan göra det i sig lättare att konsumera, särskilt för dem som ogillar kaffets syrlighet och bittra smak. Med det sagt måste mjölken som används vara ångad.

Cortado kaffe

Bild: Charles Haynes – Flickr, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3113272

Vilket kaffe används till den?

Eftersom en cortado oftast är en modifierad espresso är det kaffe som används sannolikt en mörk rostning som mals till fina partiklar.

Vad är macchiato

När det gäller macchiato finns dess rötter och historia i Italien. Med det sagt är det utan tvekan en av de mest populära koffeinhaltiga dryckerna som säljs i amerikanska kaféer idag.

Liksom cortado är macchiatos namn mycket talande för dryckens karaktär eftersom ordet kan översättas till ”markerad” på engelska. Detta innebär att inte mycket mjölk tillsätts till espresson. Termerna ”en skvätt mjölk” verkar mer passande. Även om det ändrar espressons smakprofil är förändringen ganska liten. Ändå räcker det för att lägga till lite textur och i de flesta fall göra drycken lättare att dricka.

Noterbart är också att den italienska kulturen inte tar alltför välvilligt emot mjölkbaserade drycker på eftermiddagen. Men eftersom mjölkinnehållet i en macchiato är minimalt kommer ingen att komma över dig med högafflar om du beställer en på eftermiddagen när du är på semester i Italien.

Vilket kaffe används till den?

Liksom cortado är basen för en macchiato en välbryggd kopp espresso. Som sådan fungerar en finmalet mörkrostad kaffeblandning utmärkt när du gör drycken.

Skillnaden mellan cortado och macchiato

För tydlighetens skull går vi djupare in på debatten om espresso macchiato vs cortado i avsnitten nedan. Detta innefattar att titta på bryggningsprocesserna, kaffekvarnen och kaffestyrkan, bryggningstiden, smaken, mjölken och serveringsalternativen.

Bryggningsprocess

Bryggningsprocessen är inte så annorlunda för cortado och macchiato. Båda kräver användning av en espressomaskin, som de flesta Jura-maskiner verkar vara skickliga på jobbet. Om det har visat sig vara svårt att hitta de mest framstående Jura-maskinerna kan du hitta mer information om hur du ska gå tillväga på den angivna länken.

Kaffekvarn och kaffestyrka

Som nämnts ovan fungerar en mörk rostning av kaffe, finmalet, för både macchiato och cortado. Medan de flesta baristor drar en enkel espresso till macchiato, serveras cortado vanligtvis med en dubbel espresso. Detta betyder inte att kaffets styrka är annorlunda.

För en traditionell enkel espresso används vanligtvis cirka 7 g finmalet kaffe och den resulterande drycken består av cirka 30 ml espresso. När det gäller den dubbla skottet fördubblar du mängden kaffe som används, men utbytet fördubblas också till 60 ml, så förhållandena är liknande.

Bryggningstid

När det gäller bryggningstiden tar espressomaskiner lika lång tid på sig för att dra en enkel och en dubbel shot. Förutsatt att du låter maskinen värmas upp i förväg bör både en dubbel och en enkel espresso ta mellan 20 och 30 sekunder att göra. Uppvärmningstiden kan variera beroende på vilken fabrikat och modell din kaffemaskin har.

Mjölk

Debatten om cortado vs macchiato tar en ny vändning när du kommer till mjölkkomponenten, eftersom det är här skillnaderna börjar uppstå. För det första är det olika vilken typ av mjölk du använder för en macchiato och en cortado. Medan den skvätt mjölk som används i en macchiato är skummig eller skum, använder en cortado helt enkelt ångad mjölk.

Dessutom kan båda alternativen fungera med olika mjölkalternativ, inklusive mandel-, kokos- och havremjölk. Det är dock viktigt att experimentera med dessa alternativ innan du kan lägga till dem i ditt kaffe eftersom vissa blir koagulerade när du skruvar upp värmen för högt.

Slutligen använder den spanska drycken mjölk och espressokaffe i förhållandet 1:1, medan alternativet bara behöver en skvätt mjölk.

macciato kaffe

Serveringsalternativ

Serveringsalternativen speglar portionskillnaderna mellan de två dryckerna. Detta innebär att en macchiato kommer att presenteras för dig i en demitaskopp. Dessa koppar är små och lämpliga för dryckens storlek. När det gäller cortado används ett cortadoglas. Denna porslinsbit liknar de höga glas som du hittar i en cocktailbar med gin och tonic-drycker.

Smaka på
När det gäller smaken måste man komma ihåg att den italienska drycken inte är lika utspädd som cortado. Även om den är mildare än en vanlig espresso, kommer kaffesmaken och syran fortfarande att vara ganska starkt närvarande i dina smaklökar.

En cortado är däremot krämigare, mjukare, mindre intensiv och kan till och med kräva mindre socker för dem som vill ha sitt kaffe sött.

Så här gör du din egen cortado hemma

Steg 1.  Brygg espresso

Först måste du brygga en dubbel shot espresso. Även om du kan göra detta med andra hemverktyg och recept, gör en espressomaskin ditt arbete så mycket enklare. Enligt kaffeentusiasters recensioner är Gaggia Anima Prestige en ganska pålitlig espressomaskin. Den erbjuder till och med programmerbar kontroll som troligen kommer att göra din morgonbryggningsrutin till en barnlek.

Förutom maskinen behöver du mörkt rostat kaffe. Se till att du maler det till fina partiklar. Därefter är det bara att trycka på en knapp och vänta på att din dubbla shot ska dras.

Steg 2. Värm mjölk

Dessa espressomaskiner brukar också innehålla ångstänger som kommer att vara praktiska för att ånga din mjölk. Du kan använda mandel, kokos och andra mjölkalternativ. Du behöver bara cirka 2 ounce mjölk för din dryck. Du behöver dock ånga mer än så för att undvika att bränna dig.

Steg 3. Häll upp

Förmodligen kommer den dubbla shotten att dras upp i en liten kopp. Du kan överföra den till ett cortado glas eftersom det har kapacitet för både espresson och mjölken som du ska tillsätta.

Steg 4. Tillsätt mjölk

Därefter häller du i mjölken så att både mjölk och espresso är lika mycket. Du kan även använda den lilla koppen för att mäta. Om du inte använder en mätbägare måste du uppskatta hur mycket mjölk du ska hälla i.

Steg 5. Servera och njut

När förhållandet mellan mjölk och espresso är 1:1 är din cortado klar och du kan servera och njuta av drycken.

macchiato kaffe

Här finns också ett recept på en macchiato

Steg 1. Brygg espresso

Brygg en enda skott espresso med hjälp av en espressomaskin. Recensenter och kaffeexperter är överens om att Breville Maker Barista-maskinen fungerar bra för att göra espresso i baristastil. Den har till och med digital temperaturkontroll, vilket kan vara viktigt för att se till att espresson blir precis rätt.

Om du redan har en sådan maskin, lägg i malningen, fyll vattenbehållaren och tryck på de rätta knapparna.

Steg 2. Värm mjölken

Därefter ska du värma mjölken. Den här gången ser du till att spetsen på ångstången är placerad under mjölkens yta. Följaktligen får du skummig/skummig/texturerad mjölk, även om staven också värmer din mjölk.

Steg 3. Häll upp

De flesta drar kaffet direkt på ett espressoglas, så det här steget är ofta onödigt.

Steg 4. Tillsätt mjölk

Innan du tillsätter mjölken ska du virvla den försiktigt för att eliminera eventuella stora luftbubblor. Du kan också knacka mjölkkannan försiktigt mot en hård yta om det finns några envisa bubblor. Slutligen häller du bara lite av mjölken på kaffet och det är klart.

Steg 5. Servera och njut

Servera och drick din macchiato utan större krångel.

Avslutande tankar Macchiato vs Cortado

Enligt Havard Health Publishing har kaffe fler fördelar än nackdelar, så det finns ingen anledning att sluta om du har druckit kaffe. När det gäller debatten om macchiato vs cortado är macchiato vanligare i USA, men det gör den inte bättre än cortado. Det handlar om kaffedrickarens smak. Med det sagt kan du inte bestämma dig för vilket alternativ du tycker bäst om utan att prova båda.

Recepten ovan bör vara praktiska om du tänker jämföra de två. När du väl har kommit fram till vilket alternativ du gillar, tveka inte att berätta för oss i kommentarsfältet nedan. Några detaljer om varför kommer också att vara mycket välkomna.

Referenser

1.
National Coffee Association (NCA) presenterade i dag (torsdag) den mest omfattande undersökningen någonsin av amerikanska kaffedrickningsvanor, som visar att amerikanernas kaffedrickande har nått nya höjder och är väsentligt i det dagliga livet från kust till kust.
www.ncausa.org

2.
De senaste uppgifterna om kaffets hälsofördelar – Harvard Health. Kaffe brukade kritiseras för att bidra till ett antal hälsoproblem, men tid och forskning har motbevisat de flesta av dessa föreställningar. Nu anses kaffe vara hälsosamt, men som med så många andra saker är måttlighet viktigt.
www.health.harvard.edu

Hitta hit via sökningar på Google.se

  • kaffe macchiato
  • kaffe cortado
  • cortado kaffe
  • macchiato kaffe

Här hittar du 2 stycken bra kaffemaskiner som du kan använda hemma för att göra gott kaffe:

Melitta Barista TS Smart

Sage Barista Express

Artikeln är inspirerad av: https://coffeehustle.org/macchiato-vs-cortado-which-is-the-most-delicious-brew