Fakta om kaffe: 50 intressanta kaffefakta

Kaffe är den näst mest handlade produkten i världen och den näst mest konsumerade drycken i världen med en daglig global konsumtion som uppskattas till 2,25 miljarder koppar! Kaffevärlden är så mångfacetterad att vi slår vad om att du inte känner till många av de kaffefakta som vi har inkluderat här.

Läs mer om kaffe

Visste du att en kaffekanna bröt internet innan Kim Kardashian någonsin kom på det? Eller att kaffe kan förlänga ditt husdjurs liv så att det kan sätta ett Guinness världsrekord?

Artikeln innehåller

50 fakta om kaffe som du kanske aldrig har hört talas om

Vi har plockat ut viktiga fakta som har format kaffets historia, utveckling och trender, bestridit kaffemyter genom att inkludera auktoritativa bevis och lyft fram några kändisar som delar vår passion för koffein. Du får också lära dig om djuren som blev så upprymda av bären att de förde denna dryck i dagen och de som med dynga är värda lyxiga drinkar.

  • 54% Vuxna dricker kaffe dagligen
  • 33% Av alla bönor kommer från Brasilien
  • 65% Dricker under morgontimmarna
  • 24% Dricker 13 kaffekoppar per vecka

1. Kaffebönor är faktiskt frukt

Kaffebönor avser ett frö eller två frön som finns i kärnan på ett rött eller lila kaffekörsbär som har ett tjockt och bittert skal, söt frukt med en konsistens som liknar druvor och ett slemmigt skyddande lager. De som har två frön har en platt sida som saknas i de bär med ett frö som kallas peaberry. Kaffe uppfattas felaktigt som en böna på grund av att det liknar det vanliga bönans utseende.

fakta om kaffe

2. Finland är världens största kaffeälskare

Enligt International Coffee Association är den årliga kaffekonsumtionen per finländare 12 kilo, vilket gör Finland till världens största kaffeälskare. Även om det inte rekommenderas har vissa medborgare varit kända för att dricka så mycket som 30 koppar kaffe på en dag. Denna utbredda användning av ljusrostat kaffe i hemmen och på arbetsplatserna tillskrivs det kalla klimatet där temperaturen kan vara så låg som minus 40 grader.

3. Kaffe kan snart ge bränsle till din bil

Kaffekonnässörer som anser att Cappuccino är ett livsviktigt bränsle som snabbt förvandlar ett dimmigt sinne till ett eldigt kan nu se fram emot Car-puccino; en bil som drivs av kaffe. Forskare har lyckats förvandla malet kaffe till biodiesel, så en dag kan kaffe kanske driva din bil. Processen innebär att de naturliga oljor som extraheras från kaffesump i ett organiskt lösningsmedel blötläggs i en transförestring för att omvandlas till biobränsle. Den längsta resan med en kaffedriven bil som registrerats av Guinness World Records gjordes av en Volkswagen Scirocco från 1988 i mars 2010. Bilen, som kördes i 209 mil, använder 56 espresso per mil för att uppnå en hastighet på 60 mil i timmen.

4. Ursprungligen konsumerades kaffe som mat

Det var inte förrän omkring 1 000 e.Kr. som kaffe gjordes till den stimulerande dryck vi känner till idag, om än med bönor och skal. Tidigare var det en energirik proteinbit för gamla stammar i Östafrika som gjorde det till ett näringsrikt mellanmål genom att blanda malda bär med animaliskt fett. Galla-stammen i Etiopien gör fortfarande dessa smaskiga ”energibollar” med macererade kaffekörsbär och animaliskt fett.

5. Kaffe minskar risken för ett antal sjukdomar

Experter har funnit att om man dricker 3-4 koppar kaffe per dag minskar risken för dödlighet av alla orsaker av hjärt- och kärlsjukdomar, kranskärlssjukdomar och stroke. American Heart Association rapporterar också att regelbunden konsumtion minskar risken för typ 2-diabetes, Parkinsons sjukdom och Alzheimers sjukdom medan American Cancer Society konstaterar att nyare studier har kopplat kaffekonsumtion till minskad risk för cancer i lever, mun, hals, prostata och livmoderslemhinna.

6. Sammanlagt konsumeras det 2,25 miljarder koppar kaffe dagligen

Den dagliga globala konsumtionen av kaffe uppskattas till 2,25 miljarder koppar kaffe. Statistik från den senaste forskningen som utförts av The National Coffee Association visar att det genomsnittliga dagliga intaget hos amerikanska kaffedrickare är cirka 3 koppar. Kaffehandelsföreningen rapporterar också att 63 % av de amerikanska vuxna dricker kaffe dagligen, och andelen gourmetkaffe som konsumeras dagligen har ökat från 51 % 2018 till 61 % i år, enligt resultat från 2020 års National Coffee Data Trends (NCDT).

7. Tillsätt grädde om du vill att kaffet ska vara varmt längre

Kaffe med grädde svalnar 20 % långsammare än mörkt kaffe av tre skäl: 1) Mörka färger absorberar och avger värme snabbare än ljusare färger. 2) Stefan-Boltzmann-lagen säger att varmare saker avger värme snabbare, så tillsättande av grädde sänker kaffets temperatur och saktar ner kylningen. 3) Grädde ökar kaffets viskositet och minskar därefter värmeförlusten genom avdunstning.

8. Den dödliga dosen kaffe är cirka 70-100 koppar

Kaffe kan vara dödligt vid 70-100 koppar, beroende på din kroppsvikt, även om sådana fall är sällsynta. En tonåring i South Carolina dog 2017 efter att ha druckit café latte, Mountain Dew och energidryck som utlöste arytmi. De få dödsfall som enligt uppgift har förknippats med kaffe handlar oftast om koffeinpulver eller tabletter i höga doser som orsakar snabb och oregelbunden hjärtrytm och lågt blodtryck. Detta beror delvis på att man skulle behöva dricka stora mängder kaffe i snabb följd för att komma nära en dödlig dos, och risken är stor att illamående, kräkningar eller yrsel skulle sätta stopp för detta.

kaffe fakta

9. Svart elfenben Kaffe är det dyraste i världen

Svart elfenbenskaffe är den dyraste och mest sällsynta sorten i världen. Det produceras av elefanter vid The Golden Triangle Asian Elephant Foundation i norra Thailand. De konsumerar Arabica-kaffebönor som senare hämtas från deras dynga av mahouts. Det krävs 72 pund råa kaffebär för att producera 2 pund av detta begränsade och lyxiga kaffe, vilket förklarar det höga priset.

10. Den största koppen iskaffe var 14 228,1 liter

Världsrekordet innehas av Caffé Bene som skapade en massiv isad svart Americano på 14 228,1 liter i Sydkorea den 17 juli 2014. Den gigantiska koppen hade en höjd på 10 fot 10 tum och en bredd på 3 fot 4 tum.

11. Den genomsnittliga amerikanen spenderar mer än 1 000 dollar på kaffe per år

En färsk rapport från Acorns Money Matters visar att den genomsnittlige amerikanen spenderar mer än 20 dollar i veckan på kaffe, vilket motsvarar ungefär 1 092 dollar på ett år, och nästan hälften av de amerikanska arbetstagarna erkänner att de behöver en daglig dos innan de går till jobbet.

12. Är du orolig för att konsumera för många kalorier? Tillsätt inget socker i ditt kaffe!

En kopp vanligt svart kaffe innehåller endast 2 kalorier. Å andra sidan innehåller en tesked socker vanligtvis 16 kalorier. Genom att undvika socker, vispad grädde och stora mängder sötningsmedel kan du njuta av en föryngrande dryck med rik smak och dra nytta av de antioxidanter som finns i flera koppar rykande varmt kaffe utan att samla på dig kalorier.

Här läser du mer om kalorier i kaffe

13. Varmt kaffe hjälper vår matsmältning

Varmt kaffe är surare än kallbryggt kaffe. Den klorogensyraförening som finns i kaffe utlöser utsöndring av magsyra för att påskynda maten längs matsmältningskanalen och hjälpa till med matsmältningen och aktiverar även kolonens sammandragningar för att stimulera tarmrörelser.

14. De två största kaffetyperna är Arabica och Robusta

Arabica och Robusta är de två största typerna av kaffearter som odlas för konsumtion, där den förstnämnda dominerar mer än hälften av marknaden. Robusta har högre nivåer av klorogensyra och dubbelt så mycket koffein som Arabica, vilket ger den en bitter smak som är idealisk för snabbkaffe och espresso, medan Arabica har 60 % mer oljor än Robusta och dubbelt så mycket socker för att ge en mjukare, sötare smak som är populär för de flesta kaffedrycker.

Här läser du mer om kaffebönorna

kaffefakta

15. Brasilien är den största producenten av kaffebönor

Brasilien är världsledande inom kaffeproduktion, en position som landet har haft sedan 1840. Med mer än 10 000 mil kaffeplantager producerar landet cirka 30 % av den totala kaffeproduktionen i världen.

16. Härstammar från italienska ”expresso” (utpressad)

Espresso härstammar från ”expresso”, ett italienskt ord som betyder ”pressad ut”. Ordet har sina rötter i Exprimere på latin, men italienarna har ersatt sådana ord som har ett X med ett S i sitt alfabet för att göra det till ”Espresso”. Det förklarar bryggningsprocessen där man med hjälp av tryck pressar vatten nära kokpunkten genom finmalet kaffe.

17. Koffeinfritt kaffe innehåller koffein

Koffeinfritt kaffe är inte koffeinfritt, även om det innehåller mycket mindre än de 80 till 100 mg koffein i en kopp vanligt kaffe eller de 30 till 50 mg koffein i en kopp grönt eller svart te. Förenta staternas jordbruksdepartement (USDA) säger att en liknande kopp koffeinfritt kaffe i allmänhet innehåller 2 mg koffein, men vissa koffeinfria märken kan ha högre halter på 15 mg. Det lilla koffeinet är anledningen till att koffeinfritt kaffe används vid tillverkning av läskedrycker.

18. Kaffesump är en fantastisk hudskrubb

De naturliga oljorna i kaffe förbättrar produktionen av kollagen för en ungdomligare hud medan antioxidanterna i kaffe, som skyddar cellerna från skador, gör det effektivt för att exfoliera, jämna ut och strama upp huden för att förbättra utseendet på celluliter och minska eventuella svullnader. Det är därför kaffe har blivit en vanlig komponent i eteriska oljor, skönhetsmasker och cellulitbehandlingar.

19. Instantkaffe dök upp för ungefär 250 år sedan

John Dring uppfann den första versionen av denna bekväma kaffelösning i England 1771 och fick patent av den brittiska regeringen för sin ”kaffeförening”. Instantkaffe finns oftast i pulverform eller kapslar, som dehydreras genom frystorkning eller spraytorkning för att bevara de naturliga oljorna, aromen och smaken för framtida konsumtion.

20. Beethoven var kaffeberoende

Hans biograf har uppgett att Ludwig van Beethoven var besatt av antalet bönor som användes för att brygga sitt kaffe och att han bokstavligen räknade kaffebönorna själv för att bekräfta att de var de 60 han behövde för varje kopp av den enda oumbärliga varan i hans kost.

21. Kaffe kan förlänga din katts liv

Om du vill ha en längre livslängd för din lurviga vän kan du kanske låna ett blad från Jake Perry som har omplacerat hundratals katter. Två av dem har faktiskt slagit Guinness världsrekord för äldsta levande katter, och en tredjedel av alla hans husdjur har levt till en ålder av minst 25 år. Hemligheten? Kaffe och vin till kattdjuren som komplement till deras dagliga måltider. Perrys veterinär tror att det vätskedrivande kaffet stärker kattens annars svaga njurar.

kaffe odlare

22. Kaffe upptäcktes först av en getherde

Jag skojar inte. Kaldi, en etiopisk getherde, märkte att hans getter hoppade och blöde upphetsat efter att ha ätit de märkliga röda bären, och han bestämde sig då för att själv inta dem. När han upptäckte hur uppiggande de stimulerande bären fick honom att känna sig, introducerade han den till munkarna som använde den för att hålla sig vakna under bönerna och som senare spred ordet.

23. Cappuccino kallades så eftersom den liknar kapucinermunkares kläder

Kaffet Cappuccino har fått sitt namn från färgen på de kläder som bärs av franciskanermunkorden i Italien, även känd som kapucinermunkar eftersom deras kläder liknar färgen på denna kaffeblandning av espresso och skummad mjölk.

24. En av de dyraste sorterna – Kopi Luwak – framställs av delvis nedbrutna kaffebönor

Innan Black Ivory Coffee kom till, skitade kattliknande civetterna det dyraste kaffet i världen, känt som Kopi Luwak. Civetterna äter kaffekörsbären, som får olika smaker genom jäsningsprocessen under matsmältningen, innan de avför de delvis nedbrutna fröna för att samlas in och rengöras av jordbrukare.

25. Mörk rostning innebär inte mer koffein

Mörk rostning väger mindre än ljus rostning men har större kaffebönor eftersom den förlängda värmen expanderar dem. Om du jämför de två när det gäller kaffemätning ger ljust kaffe mer koffein i din dryck om du använder en skopa medan vägning av kaffet resulterar i högre koffeinhalt från mörkrostning. I slutändan beror koffeinhalten på din mätning – skopa eller våg – och på arten av kaffebönor.

26. Kaffe kom till Amerika på 1600-talet

Även om det första kaffehuset i Amerika öppnades i Boston 1689 blev kaffe slutligen efterfrågat 1773 efter att den brittiska regeringen införde lagar för att ta ut skatt på te och annan export till Amerika vilket ledde till att flera protesterande kolonister slutligen gjorde sig av med teförsändelserna och övergick från te till kaffe en masse under Boston Tea Party.

27. Kaffe var det första livsmedlet som frystorkades

För att hantera överskott av kaffe i Brasilien frystorkade Nestle kaffe 1938, vilket banade väg för konservering av andra lättfördärvliga typer av livsmedel som kött, mjölkprodukter och grönsaker med bibehållen näring och smak. Nestle introducerade också Nescafe snabbkaffe i Schweiz.

28. För att få ut det mesta av ditt kaffe ska du dricka det mellan 9:30 och 11:30

Kortisolhormonnivåerna stiger så fort du vaknar, för att sedan sjunka tre timmar senare innan de når sin topp efter ett tag, vilket gör tiden mellan 9:30 och 11:30 till den idealiska tiden för de flesta att ta kaffe för att undvika att stressa kroppen med både kaffe och kortisol samtidigt. Nattugglor och personer som vaknar tidigare än klockan 5 på morgonen bör lägga till 3 timmar efter att de vaknat och anpassa sitt kaffedrickande därefter.

29. Det är den näst mest igenkännbara lukten i Amerika

Kaffe, jordnötssmör och rosor är de tre mest igenkännbara dofterna i Amerika. Detta är föga förvånande med tanke på att vi är bland de största kaffekonsumenterna i världen, och vi verkar inte ha något emot att dela vår lön med Starbucks.

kaffe och fakta

30. Det är inte tillrådligt att dricka kaffe under graviditeten

American College of Obstetricians and Gynecologists rekommenderar att du håller din dagliga kaffekonsumtion på mindre än 200 mg koffein när du är gravid eller ammar. Koffein är ett stimulerande medel som ökar din hjärtfrekvens och ditt blodtryck och kan påverka barnets sömnvanor efter att ha passerat placentan eftersom barnet kanske ännu inte är utrustat för att bearbeta höga halter av koffein. Koffein har också kopplats till låg födelsevikt.

31. Den 29 september är den nationella kaffedagen i Amerika

Den 29 september är National Coffee Day i Amerika och den bästa dagen du kan njuta av en Frappuccino gratis eller subventionerade specialkaffeblandningar på de flesta restauranger och kaffebarer.

32. I Turkiet kallar de sina kaffehus för ”skolor för de kloka”

Efter 1475 samlades kaffedrickare för att titta på föreställningar och dela kunskap, nyhetsuppdateringar och stimulerande samtal medan de unnade sig den koffeinhaltiga drycken. Detta ledde till att de svampande kaffehusen fick namnet ”skolor för de kloka”.

33. Det tar 3-4 år för ett kaffeträd att bli moget

Kaffe tar cirka 3-4 år från det att fröet planteras till dess att körsbären är mogna att plockas. Mognadsperioden varierar beroende på den specifika kaffesorten. Det växer bäst i ett fuktigt klimat i skugga för att skydda det från sol och starka vindar.

34. I USA är det bara Hawaii och Kalifornien som odlar kaffe

Hawaii och Kalifornien är de enda delstaterna i USA som odlar kaffe på grund av den svarta, vulkaniska jorden respektive trädkronorna av avokadoträd, och majoriteten av USA:s importerade kaffe kommer från Sydamerika.

35. Det är den näst mest populära drycken i världen

Kaffe är näst efter te den mest konsumerade drycken i världen, och dess användning kommer garanterat att öka i och med att ny forskning visar att det spelar en viktig roll för att sänka våra risker för olika sjukdomar samt stärka vårt immunförsvar.

36. Kaffebutiker övergavs av regeringarna under lång tid

Med tanke på det antal människor som samlas på kaffeställen för att interagera socialt och delta i diskussioner och debatter om alla möjliga ämnen och de pågående revolutionerna vid den tiden, var vissa regeringar till en början skeptiska till dessa affärer och försökte aktivt förbjuda eller begränsa kunderna som de fruktade skulle kunna planera uppror och förräderi.

Hitta Sveriges bästa kaffebutiker och caféer

37. Boston Tea Party planerades delvis i ett kafé

Man kan säga att farhågorna i kaffefakta ovan inte var helt ogrundade eftersom Boston Tea Party, där demonstranter dumpade tekistor i Bostons hamn 1773 och som kulminerade i den amerikanska revolutionen, delvis planerades i ett kafé i Boston. Demonstranterna kämpade mot att Storbritannien inte tog ut skatt för det te som de importerade.

kaffe och halsa

38. Det finns över 1 200 kemiska föreningar i kaffe

Vi har redan nämnt klorogensyra som en av de viktigaste föreningarna som finns i kaffe och som underlättar matsmältningen och påverkar kaffets smak. Dessutom har kaffe mer än 1 000 föreningar som gör det till en komplex dryck som kräver optimala bryggningsförhållanden för att utvinna maximal smak och arom och bevara oljorna från försämring.

39. Över 70 % av allt konsumerat kaffe är Arabica

Arabicakaffe står för tre fjärdedelar av det kaffe som konsumeras globalt. Det anses vara den mest överlägsna kvaliteten, och det är populärt för en mildare och sötare smak och mindre koffein än Robusta.

40. Kaffe är den näst mest handlade produkten på marknaden efter olja

Kaffe kommer inte bara att driva framtidens bilar, utan driver för närvarande många ekonomier som världens näst mest handlade produkt efter petroleum, vilket förstärker den ökande efterfrågan på kaffe på marknaden.

41. Att tillsätta mjölk till kaffe föreslogs först av en fransk läkare på 1600-talet

Efter att en fransk läkare rekommenderat sina patienter att dricka kaffe med mjölk för att mildra bitterheten och minska syran i kaffet, tog man till sig denna praxis och fransmännen, som hade gjort kaffe genom att lägga kaffepulver i en tygpåse och dra det i kokat vatten som en tepåse, upptäckte café au lait, en dryck som de antog till frukost och konsumerade espresso resten av dagen och en trend som de har hållit fast vid fram till idag.

42. George Constant Louis Washington uppfann processen för snabbkaffe

George Constant Louis Washington är krediterad för att ha uppfunnit massproduktion av snabbkaffe, en värdefull förstärkning på slagfältet som blev en succé för soldaterna som kallade det för en ”cup of George” under första världskriget.

Läs om hur du kan göra snabbkaffe godare

43. Kaffe hjälper till att bekämpa depression

Kaffe är laddat med flera antioxidanter och stimulantia som hjälper till att bekämpa depression, öka motivationen och förbättra dina energinivåer. Denna studie genomförde en undersökning av 346 913 individer, inklusive 8 146 personer med depression, och fann att kaffe har en skyddande effekt mot depression. Harvardforskare fann också att kvinnor som tog större doser koffeinhaltigt kaffe hade lägre risk för depression. De rapporterar också att risken för självmord minskade successivt upp till 7 koppar per dag, men att den ökade om konsumtionen översteg 7 koppar kaffe.

44. Kaffe är en källa till antioxidanter

Kaffe är en beroendeframkallande dryck som också kan skryta med 1 200 föreningar, inklusive rikliga antioxidanter som skyddar våra celler från fria radikaler och mildrar effekterna av oxidation; fenolsyra, en antioxidant som finns i färgade grönsaker och frukter; den aromaläggande melanoiden med antiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper; kinin som används för att behandla bakterier; och givetvis koffein som läker huvudvärk, minskar depression och sänker risken för ett antal cancerformer, och som också förbättrar kognition och vakenhet.

45. Det sägs att Honoré de Balzac brukade dricka 50 koppar kaffe om dagen

1800-talets franske författare och dramatiker Honoré de Balzac ska ha använt sig av 50 koppar kaffe på en dag och dokumenterade till och med sitt beroende i ”The Pleasure and Pains of Coffee” där han föreslår att man ska dricka två koppar kaffe åt gången om man har producerat den finaste malningen med minsta möjliga vatten för att kunna fortsätta arbeta i flera dagar till. Han noterade också att kaffe sätter blodet i rörelse och stimulerar musklerna, påskyndar matsmältningsprocesserna, jagar bort sömnen och ger oss förmågan att engagera oss lite längre i våra intellektuella övningar.

fakta kaffe

46. Kaffeträden kan bli upp till 30 fot höga

Kaffeträd kan bli mer än 30 fot högt och leva i upp till 100 år i en optimal miljö. Både Arabica och Robusta kräver 60 tum nederbörd per år, men de skiljer sig åt i sina ideala temperaturer, där den förstnämnda trivs i 59 till 75 grader Fahrenheit och den sistnämnda klarar sig bra i en temperatur som varierar mellan 75 och 85 grader Fahrenheit. Medan Arabica kräver mycket underhåll och ger relativt få kaffebär per skörd är Robusta lättare att odla eftersom den tål varmare väder, är resistent mot parasiter och sjukdomar och ger mer kaffe.

47. Endast röda kaffebär innehåller kaffebönor

Även om körsbär som är mogna för plockning blir från gröna till röda eller gula beroende på kaffesort, är röd den vanligaste färgen för majoriteten av de mogna kaffekörsbär som odlas idag. Det röda kaffebäret visar att kaffebäret är fullt utvecklat och redo för skörd.

48. Kaffe kan öka effektiviteten hos de flesta läkemedel

Kaffe förbättrar effektiviteten av läkemedel som t.ex. paracetamol och ibuprofen för att lindra huvudvärk, antioxidanter som neutraliserar fria radikaler för att minska oxidativa effekter på cellerna stärker vårt immunförsvar, lavemang som förbereder tjocktarmen för koloskopi och endoskopi och bromsar utvecklingen av hepatit C, bland annat. Det har också kopplats till lägre risk för flera typer av sjukdomar vilket förhindrar att dessa sjukdomar utvecklas som en bieffekt av mediciner som du kan ta för andra sjukdomar.

49. Den första webbkameran installerades vid Cambridge University för att se om kaffekaraffen är full

Den första webbkameran installerades 1991 av dr Quentin Stafford-Fraser och dr Paul Jardetzky vid universitetet i Cambridge så att de anställda kunde hålla koll på en kaffekanna från sina skrivbord. En kamera kopplades till nätverksdatorer i datalaboratoriet för att ge direktvisning av den gemensamma karaffen och bekvämt övervaka kaffetillgången. Två år senare anslöt Daniel Gordon och Martyn Johnson kameran till Internet där karaffen nu kunde ses av miljontals människor på nätet, och den blev en viktig del av den tidiga webben.

50. Italienska baristor är i genomsnitt 45 år gamla

Med åldern kommer erfarenheten. Detta förklarar varför italienska baristor som i genomsnitt är 45 år gamla och tränar i två till tre år för jobbet har fulländat och, vågar vi påstå, försvarat flera av de kaffespecialitetsblandningar som vi njuter av i dag, särskilt deras avundsvärda espresso. Italienarna tar sin espresso på allvar, bokstavligen och bildligt talat, och det finns till och med en officiell lagstiftning för att reglera dess prissättning.

Vi hoppas att ovanstående kaffefakta har gett dig lite mat att tänka på och gett dig mer insikt i de olika delarna av kaffets värld, till exempel den fascinerande historien, de många hälsofördelarna och dess inspiration för andra produkter och tekniker.

Här hittar du 2 stycken bra kaffemaskiner som du kan använda hemma för att göra gott kaffe:

Melitta Barista TS Smart

Sage Barista Express

Artikeln är inspirerad av: https://coffeehustle.org/coffee-facts