Världens bästa kaffebönor: Vilka är de?

Världens bästa kaffebönor listas per land utan någon särskild ordning, eftersom den största faktorn är personliga preferenser. Vissa människor kanske till exempel föredrar den viniga och fruktiga syran i ett kenyanskt kaffe framför den klassiska balansen i ett colombianskt kaffe. Andra kanske inte gör det. Så vi går vidare och avsäger oss att det finns ett subjektivt inslag och inkluderar de mest populära kaffesorter, med hänsyn till alla dessa faktorer med de högst rankade kaffesorter.

Några ytterligare anmärkningar om metodik har inkluderats längst ner.

Vad är det bästa kaffet?

Det enkla svaret är att det inte finns något. Smak är en mycket, mycket individuell upplevelse. Den påverkas av:

  • Din genetik, som påverkar hur din hjärna uppfattar vissa smaker.
  • Uppfostran, som gör att du föredrar vissa smaker framför andra.
    smakreceptorer, som kan ändras av medicinering och kost.
  • Smakutbildning, som kan lära dig att bättre identifiera smaker (liknande vinprovningar).
  • Livserfarenheter, som kan ge negativa eller positiva minnen i samband med en smak.
  • Livsmedel som du har ätit nyligen, vilket också kan förändra dina smakreceptorer.
  • Humör och stressnivåer, som förändrar hur din hjärna uppfattar smaker.

varldens basta kaffebonor

Det är därför som när någon säger ”kaffe X är bäst”, vad de egentligen menar är ”kaffe X är bäst för min specifika smak”, och detta är inte användbart för dig. Vi rekommenderar att du inte lyssnar på kaffe-”kännare” och istället helt enkelt provar olika kaffesorter.

Det kaffe som smakar bäst för dig är det som du själv upptäcker. Undvik att hålla dig till specifika märken som döljer kaffets ursprung för dig. Vi har listat några av världens bästa kaffesorter nedan som du kan undersöka.

Observera: Vilket av dessa kaffesorter du ska köpa är inte lika viktigt som om det du köper är nyrostat – kaffe har sin högsta smak inom några dagar efter rostning, medan många kaffepåsar ligger på butikshyllorna i Starbucks och Amazon i veckor eller månader innan de till slut kommer till din dörr.

En god kopp billigt, nyrostat single origin-kaffe kommer alltid att vara bättre än de bästa (och ofta dyraste) gamla, gamla, inaktuella blandningarna.

1. TANZANIA PEABERRY KAFFE

Tanzania Peaberry-kaffebönor, som odlas på berget Meru och Kilimanjaro, är ett ljust Arabica-kaffe med en medelmåttig kropp och en härlig frukttonad syra. De bästa Tanzaniakaffen har en smak som är djup och fyllig och avslöjar ofta inslag av svarta vinbär som mjuknar till choklad för att sedan smälta in i kaffets långvariga, söta avslutning.

Bästa rostning: Medium

En medium rostning ger en doft som är blommig och komplex, ofta med inslag av ananas, citrus och kokos. Smaken är delikat och avslöjar ibland viniga toner och en sammetslen känsla i gommen.

2. HAWAII KONA-KAFFE

De bästa Hawaiiska Kona-kaffebönorna odlas på cirka 2 000 fot över havet på de bördiga sluttningarna av vulkanerna Mauna Loa och Hualalai på Hawaiis stora ö. Kona-kaffet är känt för sin rika men ändå lätta och delikata smak med en komplex arom. Olika gårdar kommer att ha lite olika kaffesorter under sitt eget varumärke, men det bör inte vara en blandning.

Bästa rostning: Medium

Välbalanserad med en medelhög kropp, den är ren i koppen med en ljus och glad syra. Kona-kaffe avslöjar ofta smöriga såväl som kryddiga kvaliteter och subtila viniga toner med en utmärkt aromatisk avslutning.

basta kaffe

3. NICARAGUANSKA KAFFE

En nykomling på listan i år är Nicaragua, som har utvecklat ett antal högt rankade kaffesorter. De bästa kaffen från detta topprankade centralamerikanska land uppvisar vanligtvis toner av choklad (mörk, nästan kakaoliknande) och frukt som äpple och bär.

Bästa rostning: Mörk

Mörkare rostning ger en perfekt smak av choklad och frukt.

4. SUMATRA MANDHELING KAFFE

Sumatra Mandheling-bönor har en fyllig kropp och låg syra och är mest kända för att vara ett mjukt kaffe som dricks. Det är också känt för sin sötma och örtiga, jordiga smak och komplexa arom. Kaffet odlas i Lintong-regionen i norra centrala Sumatra nära Tobasjön.

Bästa rostning: Mörk

Karamelliseringen som sker i en mörk rostning hjälper till att förmedla den jordiga, örtiga smaken.

Sumatrakaffe är känt för att vara fylligt och ha lite syra, vilket gör dem kanske till det bästa alternativet för kaffe med låg syrahalt här.

5. SULAWESI TORAJA-KAFFE

Det här multidimensionella kaffet odlas i Sulawesis sydöstra högland. Sulawesi Toraja-kaffebönor är mest kända för sin fylliga kropp och rika, expansiva smak, och är mycket välbalanserade och uppvisar smaknoter av mörk choklad och mogen frukt. Syran är låg men ändå livlig, med mindre kropp än ett Sumatrakaffe men något mer syrlig, och med mer jordnära än ett typiskt Java Arabica-kaffe.

Torajas rustika sötma och dämpade fruktnoter skapar en djup och grubblande smak med en stickande kryddig kvalitet som liknar de bästa Sumatrankaffen. Toraja-kaffet bearbetas enligt Giling Basah-våtskalsmetoden, som ger gröna kaffebönor som är fria från agnar. För Toraja-kaffe rekommenderas en mörk rostning.

Bästa rostning: Mörk

6. MOCHA JAVA KAFFE

Den kanske mest kända blandningen av kaffebönor, Mocha Java innehåller arabiskt (Jemen) Mocha-kaffe och indonesiskt Java-arabica-kaffe, två kaffesorter med kompletterande egenskaper. De bästa Yemen Mocha-kaffen uppvisar en livlig intensitet och behaglig vildhet som kompletterar Java-kaffets rena och ljusa mjukhet. Den traditionella blandningen av Mocha- och Java-kaffebönor ger en komplex och välbalanserad kopp.

Bästa rostning: (detta är en blandning)

Se World’s Best History of Coffee för att läsa om hur segelfartyg från Java-ön anlände till den stora jemenitiska hamnen Mocha [Mokha] där de två typerna av bönor blandades i fartygens träskrov och skapade den populära blandningen, en lycklig historisk tillfällighet.

kaffe varldens basta

7. ETIOPISKT HARRAR-KAFFE

Kryddigt, doftande och tungt, etiopiskt Harrar-kaffe är en vild och exotisk kaffeböna som är ett torrbehandlat (naturligt) Arabica-kaffe som odlas i södra Etiopien på höjder mellan 4 500 och 6 300 fot över havet. Den torra bearbetningen ger en fruktig smak som liknas vid torrt, rött vin, ett kraftfullt kaffe med en djärv smak som ger genklang i koppen.

Bästa rostning: Medium

Den etiopiska Harrar är kraftfull och djärv och uppvisar en komplexitet av kryddtoner som kardemumma, kanel, aprikoser, blåbärssylt och kompott. Vissa Harrar har toner av mycket rik, mörk choklad.

Anmärkning: Ethiopian Harrar finns för närvarande inte på marknaden, så vi rekommenderar istället Ethiopian Sidamo.

8. ETIOPISKT YIRGACHEFFE-KAFFE

Doftande och kryddiga, de bästa Yirgacheffe-kaffebönorna är kända för sin söta smak och arom med en medelstark till lätt kropp. Kaffet är våtbehandlat och odlas på höjder från 5 800 fot till 6 600 fot över havet.

Ethiopian Yirgacheffee uppvisar en klar syra tillsammans med en intensiv, ren smak och en komplexitet av blommiga toner i doften, kanske en antydan till rostad kokosnöt, tillsammans med en livlig eftersmak och kanske en lätt nötaktig eller chokladig kvalitet. Yirgacheffe-kaffe är högtonigt, blommigt och citrusliknande i kontrast till den vilda och syltiga etiopiska Harrars.

Bästa rostning: Medium-mörk

Om du föredrar ditt kaffe tungt och sött ska du välja en medium-mörk rostning eller mörk rostning, även om en medium rostning gör att kaffebönornas delikata kvaliteter kan lysa upp och förstärka den ljusa syran.

9. GUATEMALANSKT ANTIGUA-KAFFE

Guatemala Antigua-kaffebönor, som odlas på höjder på mer än 4 600 fot över havet, har en kvalitet som är känd som Strictly Hard Bean och omfattar Arabica-sorterna Catuai (Coffea arabica var. catuai), Caturra (Coffea arabica var. caturra) och Bourbon (Coffea arabica var. bourbon).

Antigua är ett exceptionellt premiumkaffe som uppvisar de bästa egenskaperna hos Guatemalakaffe, nämligen en fyllig kropp (tyngre än vanligt centralamerikanskt kaffe) och en kryddig smak som ofta är rik och sammetslen.

Bästa rostning: Medium

Guatemalas kaffe är naturligt mjukt och gott och fungerar utmärkt i en medium rostning. Men det fungerar också bra med en mörk rostning som skapar en behaglig rökig smak i den bryggda koppen kaffe.

basta kaffebonor

10. KENYA AA KAFFE

Helt klart ett av världens bästa premiumkaffebönor, detta listas sist men är absolut inte det minsta av världens bästa kaffe. Kenya AA-kaffe odlas på mer än 2 000 fot över havet på Kenyas högplatåer. AA hänvisar till den största skärmen i Kenyas kaffesorteringssystem med specifikationer som innebär att bönorna är bara lite mer än en kvarts tum i diameter.

Bästa rostning: Medium

De bästa Kenya AA-kaffen uppvisar en fyllig kropp och en stark, fyllig smak med en behaglig syra som vissa säger ger världens ljusaste kaffe. Doften av Kenya AA är doftande med blommiga toner medan avslutningen är vinaktig med bär- och citrustoner.

HEDERSOMNÄMNANDE: JAMAICAN BLUE MOUNTAIN COFFEE

Kaffe från Jamaicas Blue Mountain-region kallas ofta för ”världens bästa kaffe”, men när det gäller pris i förhållande till kvalitet är det ett överhypat kaffe.

Finns det något sätt att kvantifiera att Jamaican Blue Mountain är dubbelt så bra som en Kona (till dubbelt så högt pris) eller 4x så bra som Kenya AA (till 4x så högt pris)? Nej: det är inte alls en så astronomisk skillnad.

Feedback från vanliga kaffedrickare (inte kaffesnobbar) visar att det är en bra kopp kaffe, men faller på den milda sidan med subtiliteter som de flesta inte kommer att uppskatta för en daglig drickare.

Jamaica Blue Mountain-kaffet, som odlas i Jamaicas Blue Mountain-distrikt, beskrivs ofta som sofistikerat med en mjuk och silkeslen, komplex smak, en enastående fyllig kropp och mycket välbalanserad. Många recensenter har kallat det för den typiska koppen kaffe och det står klart och tydligt bland världens bästa gourmetkaffe.

OHEDERLIGT OMNÄMNANDE: KOPI LUWAK-KAFFE (CIVETKAFFE).

Kopi Luwak, även känt som Civet- eller Cat Poop-kaffe, har uppnått en viss berömmelse för sin speciella bearbetningsmetod och har gett upphov till en rad kopieringsmetoder (elefanter, fåglar, andra små däggdjur).

Även om det är ett intressant koncept har de löjliga priserna på omkring 300-400 dollar per pund gett upphov till en industri där vilda djur hålls i burar och tvångsmatas med en obalanserad diet så att de kan skörda bönorna. Detta är djurplågeri, helt enkelt.

Bristen på spårbarhet innebär att alla företag kan hävda att det är ”naturligt skördade” eller ”i naturen” utan några konkreta bevis. Vi rekommenderar att man undviker detta.

ANDRA FAKTORER

Det finns naturligtvis variationer mellan olika fincas (gårdar) och markförhållanden, bearbetningsmetoder osv. inom ett och samma land.

Andra faktorer är bl.a. följande:

om ett kaffe är Strictly High Grown (SHG) / Strictly Hard Bean (SHB) och vilken specifik höjd som gäller.

Vilket skördeår kaffet är från (äldre bönor förlorar smak).
Klassificering (t.ex. Kenya kan vara E, PB, AA, AB osv.).

Om du köper redan rostat kaffe, hur länge sedan kaffet rostades och framför allt maldes – det bästa kaffet som har stått på hyllan i sex månader är inte lika bra som ett nyrostat och malet medelmåttigt kaffe.

Personlig erfarenhet – att smaka på ett kaffe från ett land du varit på semester i kan väcka minnen som förändrar din uppfattning, detta är inte dåligt.

Dessutom kan du ha olika preferenser, oavsett om du brygger ett svart kaffe eller tar ditt dubbel-double eller gör en espressodryck.

varldens basta kaffe

BÄSTA KAFFEBÖNOR FÖR KALLBRYGGT KAFFE

Den kalla bryggmetoden innebär att kaffebönorna sänks ner i vatten i upp till 24 timmar för att kaffelösningarna ska kunna lösas upp ordentligt. Till skillnad från varmbryggt kaffe löser de lägre temperaturerna inte upp alla kemikalier och syror, vilket resulterar i en generellt lägre syrahalt.

På grund av den mildare karaktären hos kallbryggt kaffe blir det lättare att urskilja enskilda smaker i det, i motsats till den överväldigande syrligheten hos vissa av de ”högkvalitativa” kaffesorter med enskilt ursprung. Detta innebär att du bör prova ett antal olika single origin-kaffe för att se vad som fungerar bäst för dig.

Om du föredrar ett mildare, traditionellt kaffe är ett colombianskt eller brasilianskt kaffe en bra början. Dessa tenderar att ha mer neutrala smaker och inslag av nötter och kakao, vilket de flesta upplever som positiva smaker.

Afrikanska kaffesorter som etiopiskt och kenyanskt kaffe har mer blommiga och bärliknande smaker och är inte lika överväldigande som ett traditionellt bryggt kaffe på grund av den lägre syrahalten.

Kaffe från Sumatra eller Sulawesi har kryddiga och jordiga/tobakiga smaker.

När det gäller rostning är det lite personliga preferenser som spelar in här också, men de flesta föredrar en mörkare rostning för att få fram kaffesmaken.

METODIK

Vissa skulle säga att det är en fråga om debatt om vilka kaffesorter som bör kallas ”världens bästa kaffesorter”. Vilka ”premium-” eller ”gourmetkaffe” som är mest förtjänta av titeln högst rankade kaffe är mindre kontroversiellt än man kan tro. Vissa kaffesorter har visat sig vara högt recenserade med en jämnhet över tid.

Det finns lite av en snöbollseffekt i spelet, där bra kaffe och bearbetningsmetoder ger högre priser, vilket sedan leder till ytterligare forskning och ansträngningar för att utveckla bättre grödor som ger högre priser och så vidare.

Dessa effekter tenderar att vara lokaliserade inom länder och bearbetningsstationer, men sprider sig globalt tack vare kaffeimportörer och grossister samt den utbredda tillgången till mobiltelefoner och internet i utvecklingsländerna.

Denna artikel är inspirerad av: https://espressocoffeeguide.com/best-coffee-beans/

Det är rimligt att dra slutsatsen att de mest konsekvent högt rankade kaffe kan kallas de bästa kaffe på planeten, men att de behöver omvärderas med tiden – fantastiska nya kaffesorter kommer ut på marknaden varje år. I kombination med rapporterade försäljningsvolymer, kundrecensioner och uppgifter om återkommande inköp från rosterier har de mest populära kaffe en viss inverkan på rankningen av de bästa kaffe.