12 olika sätt att använda kaffe

En sann kaffeälskare vet mycket väl att det finns olika typer av kaffe, och lär sig hur man skiljer dem åt och väljer sin favorit bland alla alternativ. Sanningen är att det finns kaffe för i stort sett alla preferenser, från mycket starka kaffe till den söta affogato.

Läs mer om olika sorters kaffe här

12 olika sätt att njuta med kaffe som utgångsläge

1. Espresso eller kort svart kaffe

Det är grunden för de flesta av de olika typerna av kaffe, det är den renaste formen och den är verkligen inte för alla. Nyckeln till en god espresso är en bra bryggningsprocess, den serveras en shot espresso i en espressokopp.

2. Dubbel espresso eller Doppio

Den består av två skott espresso i bara en kopp. Den har en stark och tung smak.

njuta av kaffe

3. Macchiato

Beroende på var i världen du befinner dig kan det ha olika processer, men det traditionella sättet att tillreda en macchiato är med en shot espresso och en klick ångad mjölk och skum ovanpå espresson.

4. Ristretto

Det är en mer koncentrerad och mörkare version av espresso, den består av en vanlig espressoshot som tillagas med bara hälften av mängden vatten.

5. Long Black eller Americano

Denna populära dryck är en stor favorit bland alla olika typer av kaffe. Den tillagas genom att en espressoshot extraheras över en kopp fylld med 2/3 av varmt vatten.

6. Café Latte

Den serveras i en kopp eller ett tumglas med 1 shot espresso, ångad mjölk och 1 cm mikroskum ovanpå mjölken. Den ångade mjölken ger Latte en söt smak.

7. Cappuccino

Den liknar Latte, skillnaden är att en Cappuccino har mer skum (2-3 cm) på toppen och chokladströssel på toppen.

8. Flat White

Det är ett traditionellt kaffe i Australien och Nya Zeeland, Flat White är mycket lik Cappuccino. Den enda skillnaden mellan de två är att en Flat White inte har något skum.

9. Piccolo Latte

Piccolo Latte förväxlas ofta med en Macchiato och består av en skott espresso som serveras på en espressokopp, med ångad mjölk och en liten portion skum.

servering kaffe

10. Mocha

Det är en av de sötaste sorterna bland alla olika typer av kaffe. En Mocha består av en shot espresso blandad med en sked chokladpulver, på toppen ska du lägga ångad mjölk och 2-3 cm skum, till sist några strössel av chokladpulver.

11. Affogato

En Affogato är mer än bara en kaffe, en Affogato är en dessert som består av en enkel eller dubbel shot espresso som serveras över en kula vaniljglass. Den serveras i ett glas med tumlare.

12. Irish Coffee

Den är vanligare på restauranger än på kaféer eftersom en Irish Coffee innehåller alkohol. Detta kaffe bryggs med socker, whisky och ett 2-3 cm tjockt lager grädde på toppen.

Det finns två viktiga aspekter som hjälper dig att förbereda ett utsökt kaffe hemma precis som en barista skulle göra. Den ena är bryggningsprocessen, du måste vara uppmärksam och följa en mycket specifik process för att få bättre resultat. Den andra är att skaffa den bästa typen av kaffe för att förbereda din dryck.

Här hittar du 2 stycken bra kaffemaskiner som du kan använda hemma för att göra gott kaffe:

Melitta Barista TS Smart

Sage Barista Express

Artikeln är inspirerad av: https://cafe1820.com/12-different-types-of-coffee-explained/