Latte VS Cappuccino – Vilka är skillnaderna?

Trots att kaffebönan har en ödmjuk början som går nästan lika långt tillbaka som den lika anspråkslösa vindruvan, har den snabbt fått ett liknande rykte som pretentiös, förvirrande och oinbjudande. Denna besvikna utveckling av ett enkelt frö är särskilt uttalad när man försöker öka sin förståelse för vad som gör att en dryck är en latte och en annan en cappuccino.

I dag ska vi försöka få slut på debatten om latte vs. cappuccino – en gång för alla.

Skillnad på Latte och Cappuccino

Ett bra ställe att inleda denna diskussion är ironiskt nog vad de båda dryckerna har gemensamt. Båda dryckerna kommer helt enkelt från Europa, är en kombination av tre enkla element och är läckra alternativ till den vanliga koppen kaffe.

Båda kommer från Italien och växte i popularitet under den industriella revolutionen, då kaffehusen fungerade som en säker tredje plats för arbetare att träffas och diskutera dagens frågor. Båda består också av espresso, mjölk och skum, men i olika mängder. Slutligen erbjuder de två espressobaserade drycker en annorlunda munkänsla, arom och smakprofil jämfört med droppkaffe eller Americano-liknande drycker.

Läs mer om olika typer av kaffe: Alla typer av kaffe

Nu till skillnaderna mellan latte och cappuccino.

Latte, eller: Caffé Latte, Caffelatte, Caffellatte, Caffellatte

De olika namnen på denna enda dryck räcker för att förvirra de flesta konsumenter och för att de ska hamna i en obehaglig konversation med en nedlåtande barista. För att undvika denna typ av konfrontation är det nödvändigt med lite bakgrundsinformation.

Lattens historia går tillbaka nästan 300 år till kaffets födelseplats: Italien. Italienarna liksom många andra europeiska kulturer började tillsätta mjölk till kaffet som ett slags frukost. Kommersialiseringen av latte var dock en strikt amerikansk satsning med variationer av ”mjölkkaffe” som inkluderar ytterligare smaker med hjälp av Monin-sirap och Ghirardelli-choklad. Andra varianter är de som rör frysta drycker med vispad grädde (t.ex. Frappuccino) eller de som är gjorda på is. Den mer traditionella varma drycken är nu lätt att modifiera för att inkludera olika typer av mjölk, t.ex. skummjölk, tvåprocentig mjölk, soja, mandel och många fler.

När man gör en latte, och liksom en cappuccino, är den viktigaste ingrediensen espressobasen. Detta gäller för alla varianter oavsett om den är frusen, isad eller varm. Den idealiska mängden espresso beror på dryckens storlek, där en shot är mer än tillräckligt för drycker på 8-12 ounce och två shots är mer passande för drycker på 16 ounce eller mer.

Latte kaffe

Efter detta grundskikt kommer det som är utmärkande för latte: mjölk. Mjölken måste upphettas till minst 140 grader Fahrenheit, men får inte överstiga 180 grader. När mjölken ångas, och detta är en stark kontrast till cappuccino, bör man bara skumma i högst sex sekunder och sedan värma upp den tillräckligt mycket för att nå den ideala temperaturen. Eller, med andra ord, lyssna bara på det svischande eller surrande ljudet när bubblorna bildas och skummar i tre till sex sekunder och sluta sedan med att skapa skum till förmån för textur.

När det gäller konsistensen på en latte ska du sträva efter att skapa en virvelströmseffekt under ångningen. Den här tekniken ger ungefär 20 procent espresso, 60 procent texturerad mjölk och 20 procent skum i slutprodukten.

Hällningen är nästa element som skiljer latte från cappuccino. Häll upp den ångade mjölken i koppen eller i det mottagande kärlet som står platt på bänken så att den texturerade produkten rinner ut och därefter kommer de 20 procenten skum. Det är här som lattekonsten kommer till sin rätt och nybörjare baristor kan prova att göra ansikten, hjärtan och mycket, mycket mer.

I sammanfattning:

  • Latte består av cirka 20 procent espresso, 60 procent texturerad mjölk och 20 procent skum.
  • Latte är mycket tyngre i serveringskärlet jämfört med cappuccino.
  • Latte kan göras varm, isad eller frusen med vispad toppning.

Cappuccino, eller: Just det, bara cappuccino

Medan terminologin och historien om latte kan vara lite förvirrande är cappuccino en enkel dryck när det gäller namngivningskonventioner och ursprungshistorier. Drycken är uppkallad efter en viss munk, som råkade bära en motsvarande brun och röd nyans när drycken först hälldes upp i slutet av 1600-talet.

Liksom latte-drycken har både drycken och munken sitt ursprung i Italien och spreds snabbt vidare till Centraleuropa. Österrike-Ungern och tyskarna kallade drycken för ”kapuziner”, men den ursprungliga benämningen fastnade eftersom den betyder huva och har en direkt koppling till den kaffedryck som exploderade i popularitet på 1800-talet.

cappuccino kaffe

Skapandet av cappuccino

När man jämför skapandet av en cappuccino med skapandet av en latte är den viktigaste ingrediensen fortfarande en solid espressobas. När du gör espresso, oavsett om det är med en industriell eller kommersiell maskin, ska du alltid leta efter den där rödbruna färgen på ”huven” med några få bubblor som visar att det har bildats en crema på toppen av skottet.

Snabbt, och även om vi har vänliga påminnelseguider tillgängliga här, bör en espressoshot mäta 2 ounce och ta högst 30 sekunder att dra. Om det är mindre än så, se då till att minska din malningsinställning så att kaffekvarnen blir mer sandliknande och därmed minskar flödet av extremt varmt vatten (205 grader Fahrenheit är genomsnittet) genom bönorna. Om det tar mer än 30 sekunder att skjuta kaffet, höj då malningsinställningarna så att vattnet rinner jämnare genom kaffet.

En annan snabb påminnelse när du drar en espressoshot är vikten, eftersom malningen bör väga mellan 14 och 16 ounces och vara stampad så att det inte uppstår några kanaler eller felande vatten som arbetar sig genom bönorna på ett ojämnt sätt.

Precis som för latte är mjölken den utmärkande och definierande faktorn för denna dryck. Ofta, och särskilt nuförtiden, kan man höra en kaffesnobb fråga efter en ”torr capp” eller en ”våt capp”. Skillnaden är okunnighet, eftersom den senare är en latte och den förra är en extremt dålig version av en fantastisk traditionell dryck.

Skillnader på latte och cappuccino

När man gör en vanlig cappuccino, och i jämförelse med latte, måste mjölken skummas upp mycket längre än tre till sex sekunder. Dryckeskärlet måste slutligen innehålla 30 procent espresso, 30 procent mjölk och 30 procent skum med de sista 10 procenten i form av en skvätt choklad eller annan garnering. Precis som för latte ska man lyssna på väsandet och virvlandet men se till att mjölken på bilden visuellt sett har fördubblats i storlek och först därefter börja virvla mjölken till den nedre delen av intervallet 140-160 grader.

Den slutliga hällningen kommer att se mycket annorlunda ut än latten eftersom kopparna måste mötas så att de bildar en triangel 45-45-90, men på sidan. Med andra ord, och för att återgå till den visuella referensen med munkar och huvor, tänk på ett kyrktak och föreställ dig både mottagningskärlet och mjölkkannan som två sidor av ett motsatt tak. Låt dem sedan mötas vid kyrktornet så att endast en minimal mängd mjölk rinner ut följt av mestadels skum.

Tyvärr finns det inget riktigt utrymme för konst förutom choklad som garnering, vilket är mycket uppskattat världen över.

Sammanfattning:

Cappuccino består av cirka 30 procent espresso, 20 procent varm mjölk och 40 procent skum med 10 procent chokladpulver eller liknande garnering.

  • Cappuccino är mycket lättare i serveringskärlet jämfört med latte.
  • Cappuccino ska endast göras varm och ska njutas; ofta använder man en sked för att njuta av skummet och sedan börja dricka mjölkkaffet.

Cappuccino vs Latte – vår slutsats

Cappuccino och latte är inte så mystiska som vissa kaféer och kaffehus kan få en att tro. Båda är helt enkelt espressobaserade drycker som endast skiljer sig åt i mängden, konsistensen och temperaturen på den mjölk som de innehåller. Med andra ord ska latte innehålla 60 procent texturerad mjölk med endast 20 procent skum medan cappuccino ska innehålla lika delar varm mjölk och skum (30 procent och 30 procent).

Latte är mycket mer varierad i sitt sockererbjudande och kan modifieras så att den innehåller Monin-sirap-smaker, inslag av Ghirardelli-choklad och mycket, mycket skumkonst. Cappuccinon är däremot mycket traditionell och bör avnjutas vid en konstant varm temperatur. Sammanfattningsvis bör dock ingen av dem anses vara bättre än den andra eller resultera i ett gräl med en barista eller en vän, eftersom båda har element och egenskaper som är lika unika som den person som konsumerar drycken.

Här kan du läsa om den spanska latten

Ciao! Och buon appetito!

Här hittar du 2 stycken bra kaffemaskiner som du kan använda hemma för att göra gott kaffe:

Melitta Barista TS Smart

Sage Barista Express