Vilka är hälsofördelarna med kaffe?

Det borde inte komma som någon överraskning för den ivrig kaffedrickare att hans eller hennes favoritdryck rutinmässigt kommer att attackeras av hälsovården efter att en ny omgång studier meddelat att deras kopp kaffe kan orsaka cancer eller värre!

Olika typer av kaffe

Vilka är fördelarna för hälsan med att dricka kaffe?

Med det sagt bör inte samma personer bli chockade när förespråkare samlas kring denna sekelgamla dryck och bemöter dessa påståenden med ännu fler påståenden om hälsofördelarna med att dricka inte en, två eller till och med tre, utan fyra koppar kaffe!

All denna debatt kan vara utmattande och få dig att undra om du ska byta till te (eller något starkare!) eller inte.

Innan du ger upp din dagliga fix, ta dig dock en stund för att läsa nedanstående definitiva guide om koffein, kaffe och de sociala fördelarna med att brygga medan du drar dina egna slutsatser kring en bättre förståelse för hur studier (från båda sidor av (kaffe)huset) är partiska.

Vem ska man tro på? Först och främst vill vi vara rättvisa mot både kritiker och anhängare av vår favoritdryck genom att erkänna att koffein är ett stimulerande medel, eller en drog. Den sistnämnda terminologin bär uppenbarligen på en hel del stigmatisering, och som vi alla vet: för mycket av en bra sak är inte alltid en bra sak.

Ändå finns det vissa för- och nackdelar när det gäller kaffe, koffein och ett bekymmersfritt liv, men vi överlåter allt detta till DIG. Läs vidare så att du inte bara lär dig mer om denna ödmjuka lilla böna (vilket den faktiskt inte är) och hur den mycket möjligtvis kan förbättra din hälsa!

kaffe halsofordelar

Grunderna: Kaffe

Som vi har diskuterat tidigare upptäcktes kaffe av getter. Nej, på allvar. På 800-talet märkte en getherde från Etiopien att hans djur dansade efter att ha ätit lite röd frukt (se ovanstående kommentar om bönor).

Getherden, känd som Kaldi, bestämde sig för att prova några och upptäckte snart deras förmåga att inte bara hålla honom vaken, utan också mer fokuserad och energisk. Naturligtvis tog det inte lång tid innan denna historia spreds och katapulterade denna enkla lilla frukt till ett jordbruks- och kommersiellt kraftcentrum.

Om kaffe tekniskt sett är en frukt, hur kan det då vara ”dåligt” för dig? Läs vidare för att få veta mer.

Grunderna: Frön och bönor

Även om det vi dricker på morgonen absolut inte betraktas som frukt, ger kaffeträdet kaffefrukter som är hemvist för kaffefröet. Fattar du? Bra!

Så det borde inte vara någon överraskning att det som hamnar i vår dagliga kopp kaffe är den lilla ”bönan” inuti den röda frukten, som tekniskt sett är ett frö. Visste du att kaffeträden tar ungefär fem år att mogna och att de har en produktiv livslängd på mer än 70 år?

Det finns en mängd olika typer av kaffeträd som ger mycket olika kaffefrukter. Olika sorter ger därför olika mängder koffein och olika smakprofiler beroende på var de odlas, geografiskt område, skördehöjd, jordprofil, torkningsmetod samt frakt- och lagringsprocesser.

Trots alla dessa variabler är det dock säkert att säga, vetenskapligt sett förstås, att en kaffeböna innehåller ungefär ett till två milligram koffein.

Ett roligt faktum: Visste du att choklad också innehåller koffein och att chokladöverdragna kaffebönor därför innehåller cirka fem till sju milligram koffein?

Läs vidare för att lära dig mer om dosering och vad koffein egentligen är.

Grunderna: Koffein, den vanligaste drogen

Vi har berört ämnet S-C-I-E-N-C-E tidigare, men med avseende på bryggning och kemin bakom den perfekta blandningen. Här måste vi dock fördjupa oss i biologi och aspekter av människans fysiologi.

Snabbt, och för att inte tråka ut dig, är koffein en stimulerande eller övre substans. Det innebär att det ökar mängden noradrenalin och dopamin i vårt system (det vill säga gör oss gladare) genom att det sänker eller hämmar Adenosin, som tvärtom gör oss sömniga.

Vetenskapligt sett kan vi alltså skriva upp en poäng för kaffe, eftersom koffein leder till högre energinivåer och ökad hjärnfunktion.

När det gäller nackdelarna är det uppenbart att du leker med ditt centrala nervsystem och att en för hög dosering kan leda till att du känner dig skakig eller irriterad. Blodomloppet måste också absorbera dina oändliga koppar kaffe, vilket ytterligare kan belasta levern och hjärtat.

Med det sagt är allt med måtta ett bra motto här eftersom konsumtion av för mycket koffein i form av kaffe dag efter dag bara kommer att försämra ens förmåga att vakna upp (dvs. man blir beroende) och kommer att kräva fler och fler koppar kaffe för att uppnå samma effekt.

Så hur mycket är för mycket koffein i kaffe? Läs vidare för att ta reda på det.

Grunderna: Vad finns i din kopp?

Ingen kopp kaffe (eller espresso) är den andra lik. Men det visste du redan.

Kul faktum: Låt dig inte luras av namnen, men visste du att dessa drycker också är kraftfulla? Visste du att espresso ”bara” innehåller 75 milligram koffein, medan snabbkaffe innehåller 173 milligram? Jämför det med samma mängd bryggt te (150 milligram) och du kanske kommer att köpa en Keurig!

Vad som är viktigt att notera här, och oavsett vilken drog, eh, dryck du väljer, är koppstorleken. Näringsvärdena är baserade på 8-ounce portioner och om du är som vi, ja, då brukar vi vanligtvis sträcka oss efter en mer ”normaliserad” mugg.

Med det sagt behöver du inte titta exakt på hur många ounces du dricker, men att vara medveten om styrkan och mängden av din brygd kan förbättra din allmänna mentala och känslomässiga hälsa. Med andra ord kanske du inser att du behöver dra ner på den totala mängden för att känna dig mindre orolig eller, omvänt, brygga en starkare kopp så att du inte behöver drabbas av de många konsekvenserna av en svag kopp.

Roligt faktum: Visste du att koffein finns i mer än 60 växter? Visste du också att kaffe, te och choklad är några av de mest naturliga sätten att få den där stöten, eh, fixen, eh… du vet vad vi menar… av dopamin? Vad mer är, dock…

Kul faktum: …visste du också att kaffe är det största sättet för västerlänningar att få i sig en mängd antioxidanter? Detta inkluderar 11 % av det rekommenderade dagliga intaget av vitamin B2, 6 % av vitamin B5, 2 % av magnesium och 3 % av det rekommenderade dagliga intaget av kalium, så lägg inte ner den där koppen än…

halsa kaffebona

Djupare djupdykning: Fördjupning: Kaffets hälsofördelar!

När du känner dig säker på att du konsumerar rätt mängd för dig, ja då, drick upp! Studier både i USA och Storbritannien visar att den optimala mängden kaffe är tre till fyra 8-ounce koppar kaffe, eller 380 milligram koffein. Det finns flera bevisade hälsofördelar med att dricka kaffe, så drick upp!

Här är varför:

 • Blodhälsa: Studier visar att kaffe kan skydda och reparera hjärt- och kärlceller.
 • Hjärthälsa: Koffein ger en kickstart åt proteinet p27, som skyddar och reparerar hjärtmuskelceller; det finns också en möjlig minskning av risken för hjärtsjukdomar.
 • Hudhälsa: Möjliga minskningar av risken för melanom.
 • Muskelhälsa: Eventuell minskning av ryggsmärtor och andra smärtor som orsakas av repetition.
 • Hälsa av det centrala nervsystemet: Vi vet att vi varnade dig tidigare för att överanstränga hjärnan, men rätt mängd koffein kan minska risken för multipel skleros.
 • Hälsa för matsmältningen: i linje med temat att vi återkommer till våra ord kan koffein från kaffe också bidra till att förebygga leversjukdomar, prostatacancer och möjligen typ 2-diabetes.
 • Hjärnhälsa: Denna upptäckt kan vara den mest spännande eftersom bara några koppar kaffe kan bidra till att minska risken för
 • Alzheimers sjukdom genom att förbättra minnesfunktionen och har kopplats samman med minskad demens hos personer i 70-årsåldern. Dessutom minskar kaffe risken för självmord (återigen, det är en naturlig övre del), minskar risken för att drabbas av en stroke och minskar sannolikheten för att utveckla Parkinsons sjukdom.

Det är förstås viktigt att sätta en viss reservation för alla dessa resultat, med tanke på att om man är genetiskt predisponerad för vissa biomarkörer eller redan har diabetes eller hjärtsjukdom, bör en ökad kaffekonsumtion endast ske efter att man har talat med sin läkare, sitt kirurgiska team, sin sjuksköterska eller sin husläkare.

En annan viktig punkt är att koffein och kaffe skulle kunna påverka kvinnor negativt eftersom de redan är känsliga för benförlust och att koffein kan påverka fostret eller leda till missfall om de är gravida.

Allt är inte bara undergång och olycka, men vi vill se till att du är utrustad med all den senaste informationen när du fattar ditt slutgiltiga beslut om kaffe och koffein. Och därför, utan vidare, några fler varnande överväganden.

Djupare djupdykning: Högriskbeteenden

En stor orsak till tidigare kaffekontroverser är att få studier undersökte eventuella korrelationer (vilket, som vi alla säkert minns från statistik, inte nödvändigtvis betyder orsakssamband) mellan dåliga beteendeval och att dricka en kopp kaffe.

Till exempel är det inte ovanligt att man röker och dricker kaffe under hela livet, men det förstnämnda är nu känt för att direkt orsaka hjärtsjukdomar, stroke och lungcancer. När forskarna började undersöka de potentiella orsakerna till dessa livshotande tillstånd, tog forskarna därför inte hänsyn till möjligheten att kaffe bara var en medbrottsling till de brott som utfördes av rökning och brist på fysisk aktivitet.

Dessutom, och det är ännu mer uppmuntrande (inget ordvitsord), har nya rön faktiskt visat att det finns ett starkt samband mellan kaffekonsumtion, förbättrad metabolisk hälsa, förnyade fettförbränningsceller (dvs. kaffe hjälper faktiskt till att gå ner i vikt (och hur skulle det kunna vara dåligt?)) och förbättringar av fysisk aktivitet, vilket har visats av en rad olika idrottare!

halsofordelar kaffe

Djupare djupdykning: Kaffeersättning

En annan varning som vi vill betona är att alla de tidigare nämnda fördelarna kan negeras om man överdoserar eller konsumerar onaturliga former av koffein.

Detta är ett mycket verkligt problem med tanke på tillkomsten av energidrycker, colorör och femtimmars energiboosters som, och när de kombineras med koppar och koppar kaffe, kan visa sig vara skadliga för hälsan genom att störa sömn- och matsmältningscyklerna.

En sista sak, och en märklig sådan, är de kända negativa biverkningarna av att konsumera koffeinfritt kaffe, som faktiskt tar bort de kroppsfrämjande antioxidanter som nämns ovan. Så se upp när du dricker kaffe och vad du stoppar i det, vilket leder oss till…

Avancerat: Kaffetillsatser

…det faktum (ja!) att för mycket socker och/eller mjölk kan förneka kraften i en god kopp kaffe. Vi förespråkar inte att du ska gå kallt in, men försök att hålla dig borta från sötningsmedel, socker och mjölk om du vill maximera varje sista milligram koffein innan du börjar dagen.

Se upp för trender och modenycker också (vi tittar på dig här, Bulletproof coffee), som, när de görs på fel sätt eller med dåliga ingredienser, återigen kan förneka de positiva krafterna hos denna lilla böna, eh, frö!

Omvänt kan du försöka lägga till (se vad vi gjorde där?) en god vana till din morgonkaffe och sluta med nikotinvanan eller ta en rask promenad för att optimera din hälsa och minska sannolikheten för att du ska glida tillbaka till dessa obehagliga högriskbeteenden (jfr. kommentar ovan).

Avancerat: Kaffeberoende (ja, det finns!)

Slutligen är det viktigt att notera att även om koffein i form av kaffe har många fördelar finns det fortfarande en risk för beroende eftersom för mycket av en bra sak (i det här fallet) inte nödvändigtvis är en bra sak. Några varningssignaler på att du kanske dricker för mycket av det naturliga ämnet är att se upp för huvudvärk, upprörd mage, ständiga toalettbesök, nervositet och sömnförlust.

Här är några avskedsord om hur du undviker dessa vanliga problem med kaffe så att du, som alltid, kan fortsätta att dricka ansvarsfullt!

 • Undvik att dricka för mycket koffein (det inkluderar kaffe, kolasorter och liknande).
 • Undvik att dricka för mycket koffein efter kl. 14.00 eller ungefär åtta timmar innan du ska sova (eller försöker sova!).
 • Välj klokt och välj blandningar som är behagliga för ditt sinne och din kropp, och, kanske viktigast av allt…

Tro inte på allt du läser, men…

Se till att bilda dig en egen uppfattning och gör det bästa valet för dig och bara dig!

Här hittar du 2 stycken bra kaffemaskiner som du kan använda hemma för att göra gott kaffe:

Melitta Barista TS Smart

Sage Barista Express