Espresso sorter förklaras – Vilka är de?

Jag är säker på att du har upptäckt samma märkliga kaféhändelse som jag. Det verkar som om kaffemenyerna växer mer och mer med tiden. Hur kan kaffehipsters möjligen komma på fler sätt att göra samma sak, kaffe. De har säkert fått slut på nya idéer vid det här laget. När listan över kaffealternativ växer ständigt kan det tyckas omöjligt att hänga med om man inte har koll. Hur kan du ens komma med i bilden? Oroa dig inte, jag har koll åt dig.

De 6 olika typerna av espresso

Även om kaffemenyerna förvisso växer med armar och ben när man börjar lägga till mjölk och alla möjliga andra ingredienser till Espresso, handlar den här artikeln om själva Espresso och dess många varianter. Vi skulle kunna gå in på de mjölkiga varianterna, men jag tror att det är en historia för en annan gång. Här är de olika typerna av Espresso som du kan beställa på ett kafé. Låt oss börja med basen, den gamla goda Espresso.

Espresso sorter

  • Espresso
  • Ristretto
  • Lungo
  • Doppio
  • Americano
  • Long Black

Espresso

Espresson är originalet och klassikern som vi alla känner till och älskar. Den viktigaste skillnaden som skiljer Espresso från alla andra bryggmetoder är trycket. 9 bars tryck för att vara exakt. Även om andra kaffeprylar, som en Moka Pot eller AeroPress, kanske hävdar att de kan göra espresso, genererar de bara någonstans i storleksordningen 1,5 Bars. Inte en chans att nå upp till en stor, mäktig espressomaskin.

För att ge dig en uppfattning om hur mycket tryck 9 bar är, är det atmosfäriska trycket, luften du andas just nu, ungefär 1 bar. Det får säkert dina öron att spricka.

espresso kaffe

Utöver de 9 baren är den perfekta bryggtemperaturen mellan 195℉ och 205℉. Ett enda skott Espresso är 1 ounce. Oftast får du dock en dubbel Espresso; 2 ounces. Det är denna känsliga kombination av varmt vatten under tryck som pressas genom en komprimerad puck av malet kaffe som gör att den gyllene, sirapsliknande espresso godheten flödar i våra kaffekalkar på 20-25 sekunder.

Utan det höga trycket skulle vi inte få den härligt skummande grädden på toppen, och bryggan skulle inte heller vara i närheten av lika stark.

Det är meningen att du ska dricka din espresso omedelbart efter att den har bryggts. Om du låter den stå för länge kommer den att svalna och creman kommer att brytas ner. Om du någonsin beställer en espresso och den serveras med lite eller ingen crema, har det gått för lång tid mellan det att den bryggdes och sedan serverades till dig.

Ristretto

Ristretto är italienska och betyder ”begränsad”. Det är bokstavligen en espresso med en begränsad mängd vatten. Varför? För att det ger en väldigt annorlunda blandning, det är därför. Som med alla kaffebryggningsmetoder kommer de sötare smakerna att lösas upp i vattnet först, från kaffesumpen. När du brygger längre kommer de mer bittra och hårda aromerna att lösas upp i bryggan.

Så när jag sa att en Ristretto är en espresso med en begränsad mängd vatten är det snarare en begränsad bryggtid; mellan 12 och 15 sekunder snarare än 20 till 25 sekunder för en espresso. Du får alltså en mindre bryggvolym; ungefär ett halvt uns, inte mycket.

De hårdare, bittra, chokladiga och karamellartade aromerna får inte en chans att lösas upp. Genom att använda mindre tid och vatten får du ett kaffe som är mycket mer koncentrerat, tjockare, och alla de sötare, djärvare och fruktiga aromerna som löser sig snabbt.

Eftersom en Ristretto är ungefär hälften av volymen av en Espresso får du vanligtvis en dubbel Ristretto på ett kafé, det vill säga 1 uns.

Lungo

På italienska betyder Lungo ”lång”. Du gissade det, som om det är motsatsen till en Ristretto, det är en lång espresso; den löper längre och har ungefär dubbelt så stor volym som en vanlig espresso; ungefär 2 ounce.

Om du tänker att hälla upp en Lungo låter som det perfekta sättet att bränna ett espressoshot, har du ganska rätt.

Eftersom en Lungo bryggs ungefär dubbelt så länge kommer mycket mer av de hårdare, mörkare, bittra, sura och chokladiga smakerna att inkluderas i koppen. Det här är ett hårt slagkraftigt kaffe, och inte för den som har svagt hjärta.

Det är också ett mycket tunnare kaffe, nästan rinnande jämfört med en Ristretto. Även om en Lungo kanske inte är för alla, är det också precis vad många människor vill ha. Det är förstås därför det är en grej. Den är full av mörka, intensiva och komplexa smaker. Dessutom är det dubbelt så stor volym som en espresso, så mer komplexitet att svepa in dina smaklökar i.

Doppio

Doppio känns nästan som att vi har blivit lurade på en snygg Espresso-variant. Doppio betyder ”dubbel” på italienska. Det är bara en dubbel espresso; 2 ounces. Så enkelt är det. Det är inget annat än en mild språkbarriär som har gjort att detta är en till synes annorlunda sak än en dubbel Espresso.

espresso kaffe

Americano

Legenden om Americano kan närma sig ett sekel. Berättelsen om Americano går tillbaka till andra världskriget. Det sägs att när amerikanska soldater nådde Europa fann de att Espresso var alldeles för stark för deras smak. Därför tillsatte de varmt vatten till bryggan för att göra den mer lik deras älskade droppkaffe från hemlandet.

Detta var till stor avsky för de lokala italienarna på den tiden, så när de kallade det för en Americano var det mer ett hånfullt namn. Det fastnade ändå. Detta kanske inte är det verkliga ursprunget till Americano. Det är bara den berättelse som har förts vidare under årens lopp. Det finns inte många andra ursprungshistorier för oss att gå vidare med denna brygd.

Hur mycket vatten som tillsätts är egentligen upp till drickaren, eller i de flesta fall upp till baristan.

Även om namnet kanske har ett lite hånfullt ursprung, liknar det att hälla lite vatten i whisky. Det separerar på sätt och vis de många smakerna, bromsar upp intensiteten och ger dig större chans att uppskatta det utsökta.

Long Black

Long Black är ett nytt tillskott i Espresso-världen. Det är en kaffekreation från Down Under. Nu slår jag vad om att du kämpar för att inte läsa Long Black i ditt huvud utan australiensisk accent. Skyldig.

I ärlighetens namn är den inte så mycket annorlunda än en Americano. Skillnaden ligger i förberedelserna. Varmt vatten hälls försiktigt in i espressoskottet så att creman inte störs. Så är det. En Long Black är bara en finare, snyggt presenterad Americano.

Jag är faktiskt inte helt rättvis mot Long Black. Genom att hålla creman intakt bevarar du en stor del av den ursprungliga smaken, texturen och hindrar hårdare smaker i creman från att blandas med resten av kaffet.

Jag håller också fast vid det jag sa om att Americano är lite som att tillsätta vatten till whisky. Genom att försiktigt tillsätta vatten till Long Black ger du fler av de delikata smakerna en chans att lysa igenom de andra. Om du vill prova på en kaffesmakning (som kallas cupping) kan det vara riktigt roligt och gott att förvandla din espresso till en Long Black.

Proffstips: Om du någon gång planerar att försöka göra en Long Black själv, använd en sked för att försiktigt leda det tillsatta vattnet ner på koppens insida.

Slutgiltiga tankar – Espresso sorter

Där har vi de sex olika typerna av espresso. Om du vill vara petig när det gäller din espresso skulle du kunna säga att Ristretto och Lungo är de två mest olika typerna av espresso.

Doppio är bara mer espresso. MER. Americano och Long Black är i princip bara Espresso med lite varmt vatten.

Bara för att vissa av skillnaderna är små betyder det inte att de inte gör en stor skillnad när man ska prova dem. Om du är en stor kaffenörd som jag kan du prova en av varje samtidigt. Nej? För mycket kaffe? Nåväl, du kan bygga upp din kaffetolerans innan du tar steget, eller så kan du göra som de flesta andra normala människor gör och prova dem alla en i taget. Du kommer säkerligen inte att bli besviken oavsett vilket sätt du väljer att prova dem.

Här hittar du 2 stycken bra kaffemaskiner som du kan använda hemma för att göra gott kaffe:
Melitta Barista TS Smart
Sage Barista Express