Rengöra kaffemaskin: Med ättika, vinäger och rengöringsmedel

Artikeln innehåller annonslänkar för Bagaren & Kocken

Kaffemaskiner används dagligen i många hem, kontor och andra inrättningar. Med tiden samlas kafferester inuti maskinen och bygger långsamt upp restsediment. Beroende på hur ofta din maskin används kan detta ske snabbare eller långsammare, men så småningom kommer hård kalkavlagringar att utvecklas på dessa avlagringar, vilket förhindrar att maskinen fungerar som den ska.

När detta händer måste du rengöra din maskin för att återställa dess optimala funktioner. Att veta hur man rengör en kaffebryggare kan tyckas svårt, men det är faktiskt ganska enkelt.

Tillbehör och Rengöring hos Bagaren & Kocken

Hur man rengör kaffemaskiner

Rengöring av en kaffemaskin är en enkel process som bara tar 5-10 minuter. Det finns få produkter som du behöver, och avlägsnandet av rester är en enkel procedur. Du kan behöva upprepa det flera gånger för att säkerställa fullständig borttagning av alla avlagringar, men i slutändan kommer din maskin att vara så bra som ny.

Den här artikeln syftar till att visa dig hur du rengör din kaffemaskin och vi har täckt de viktigaste typerna av maskiner i den här guiden.

kaffemaskin rengoring

När och hur du rengör din kaffebryggare

Den bästa tiden att rengöra kaffebryggaren är en gång i månaden när du utför din vanliga rengöring. Om du gör det kommer du inte att känna något besvär och det kommer att vara gjort på mindre än 5 minuter: ingen stor sak alls.

För vanliga kaffebryggare kan följande rengöringsprocess följas:

  • Steg 1: Fyll diskbänken med vit vinäger till ungefär en tum.
  • Steg 2: Anslut apparaten och sätt på den så att vatten rinner genom maskinen.
  • Steg 3: Låt den stå igång tills ättikan är borta, detta bör ta 3-5 minuter beroende på modell.
  • Steg 4: Stäng av maskinen och dra ur kontakten för att låta delarna torka helt innan de används igen.

Varför vinäger?

Vinägern, som är ett typiskt huskurmedel för rengöring, är en av de bästa lösningarna för att ta bort fläckar och rester från kaffebryggare. Den är billig och lätt att hitta. En av de viktigaste anledningarna till att rengöring med ättika fungerar så bra är att den kan bryta ner kalkavlagringar, som ofta är ansvariga för dessa ansamlingar och som med tiden gör att din kaffemaskin slutar fungera som den ska.

Rengöringsmedel för kaffebryggare är också ett bra alternativ för denna uppgift. De är normalt vätskebaserade och kan hällas direkt i vattenbehållaren i din maskin. Du bör dock alltid följa de instruktioner som anges på produktetiketten för att säkerställa att det fungerar som förväntat och utan att ha några negativa effekter på din apparat.

Ett annat bra alternativ är att använda diskmaskinstabletter för rengöring av kaffebryggare. Du måste sätta in tabletten i facket för malet kaffe. Låt den sitta där i minst en timme och kör sedan en fullständig cykel som du normalt skulle göra efter att ha använt maskinen. Detta kommer att bidra till att återställa dess funktioner helt och hållet, men för att säkerställa att alla avlagringar och rester avlägsnas måste du upprepa proceduren ytterligare en gång.

För att underhålla din kaffebryggare bör du regelbundet avkalka den. Denna process tar inte mer än 10 minuter en gång varannan månad. Men om det trots dina ansträngningar fortsätter att samlas avlagringar på apparaten kan du överväga att byta ut den mot en ny modell.

Rengöring av en kaffemaskin för enstaka servering

Ett enkelt sätt att komma ihåg hur man rengör en kaffemaskin för enstaka portioner är att följa de fyra R:na:

Ta bort överflödiga rester: När du kokar kaffe passerar en del av vätskan igenom och lämnas kvar som en rest. Detta är normalt och kan avlägsnas med ättika och vatten.

Rester: Om maskinen inte rengörs regelbundet (minst en gång i månaden) måste du använda ytterligare verktyg. Hur ofta du behöver rengöra den beror på hur ofta den används; ju mer du använder den, desto snabbare kommer den att samla rester.

Nå svåra ställen: Det bästa sättet att ta bort avlagringar från svåra ställen är med en icke-slipande svamp och en tandborste. Du kan också använda flaskvatten om din maskin inte är konstruerad för användning av ättika.

Sätt ihop maskinen igen: När alla rester har avlägsnats är det dags att sätta ihop allt igen. Se till att torka alla delar innan du sätter tillbaka dem på plats och använder maskinen igen.

rengoring kaffemaskiner

Rengöring av en droppkaffemaskin

Rengöring av en droppkaffemaskin är mycket enkelt och tar inte heller mycket tid. Eftersom maskinen inte är påslagen för denna process finns det faktiskt ingen risk att du bränner dig eller blir elektrifierad på något sätt.

En vanlig orsak till funktionsfel med droppmaskiner är att hård kalkavlagringar fastnar på kaffebryggarens innerväggar och hindrar vattnet från att passera genom maskinen. Utan vatten kan du inte göra något kaffe alls!

För att rengöra en droppmaskin behöver du pappershanddukar, vit vinäger och en tandborste.

Steg 1: Fyll diskbänken med varmt vatten upp till en tum så att den inte svämmar över när den fylls med ättika.

Steg 2: Tillsätt en kopp ättika till vattnet i diskbänken.

Steg 3: Blötlägg pappershanddukar i blandningen av ättika och vatten.

Steg 4: Vik ihop handdukarna och lägg dem på värmeplattan, den del som stängs när du sätter din kaffemugg under den för att samla upp det bryggda kaffet.

Steg 5: Placera ytterligare två lager pappershanddukar ovanpå värmeplattan så att de täcker den helt.

Steg 6: Placera muggen ovanpå handdukarna så att den håller dem nere.

Steg 7: Vänta 10 minuter och ta sedan bort muggen och pappershanddukarna.

Steg 8: Koppla ur apparaten för att låta delarna torka helt innan du använder dem igen.

Rengöring av en kapselmaskin

Kapselmaskiner är mycket lätta att rengöra. Med kapselkaffemaskiner har du väldigt få delar som täpps till av rester eller som kräver skrubba.

Allt du behöver göra är att ta ut den använda kapseln ur maskinen och kasta den. Du kan sedan torka av området där du placerar kapseln med en fuktig trasa innan du sätter i en ny kapsel.

Om du dricker kapselkaffe och föredrar en stark smak kan du överväga att byta märke eller typ av pods som du använder. Jag vet att det låter kontraintuitivt, men ju djupare smak, desto mer rester kommer den att lämna kvar i din maskin. Om det händer följer du de här stegen för att rengöra maskinen ordentligt:

Ta bort kapselhållaren: Ta bort kapselhållaren: Skruva loss kapselhållaren från sin plats och ta bort den med en fuktig trasa för att torka bort överflödiga rester.

Fyll diskbänken med varmt vatten: Placera en diskbänk full med varmt vatten framför kaffebryggaren, med tillräckligt med utrymme för kapselhållaren. Du vill använda kokande vatten om möjligt eller åtminstone mycket varmt kranvatten.

Tillsätt vinäger: Häll en generös mängd ättika i det varma vattnet. Hur mycket du använder beror verkligen på din maskins modell och specifikationer, så följ specifika tillverkaranvisningar om du har sådana. För de flesta kapselkaffemaskiner räcker det gott och väl att tillsätta en halv kopp vit vinäger för att göra jobbet.

Väntetid och rengöring: Vänta 5-10 minuter för att vinägern och resterna ska göra sitt, använd sedan din borste eller svamp för att skrubba alla delar i diskbänken. Se till att du torkar av allt mellan varje del.

Torka och sätt ihop igen: Torka varje del med en ren diskhandduk och sätt ihop dem igen i maskinen. Hur du sätter ihop den igen beror på din specifika modell, så följ instruktionerna som följde med kaffebryggaren om du inte kan komma på det själv.

rengoring kaffemaskin

Hur man rengör en Keurig kaffemaskin

Keurig kaffebryggare är också relativt lätta att rengöra, men kräver lite mer arbete. Bryggningssystemet med en enda kopp använder små plastbärare som kallas K-Cups och som fylls med antingen malda bönor eller kaffepads. För att undvika problem som tilltäppta delar eller dåligt smakande kaffe måste du rengöra din Keurig ordentligt.

För att rengöra din Keurig ska du först ta bort K-Cup-hållaren, vilket kan göras genom att hålla ned en liten spärr på ena sidan av maskinen. När du har lyft ut den använder du antingen din borste eller svamp för att torka bort överflödiga rester. Hur mycket rester det finns avgör hur länge du behöver skrubba.

Töm vattenbehållaren: När du försöker rengöra vattenbehållaren är det första du ska göra att tömma den. Om du inte gör det kan rester av vatten späda ut rengöringsmedlen och göra det svårare för dem att arbeta sig igenom maskinen. När du har tömt reservoaren kan du använda en fuktig trasa eller pappershandduk för att torka av allt som kan ha blivit blött. Hur mycket du rengör är upp till dig – vissa föredrar att bara torka av behållaren medan andra kanske vill ge den en rejäl skrubba.

Rengör K-cupbehållaren: Hur mycket rester som finns i din K-cupbehållare avgör hur grundligt du måste rengöra den. Om det inte finns mycket kan du försöka använda en lösning av vinäger och vatten eller varmt tvålvatten. För mer envisa rester kan du dock behöva använda en skrubbar borste eller svamp.

Skölj och torka: När din K-cup-hållare är ren, skölj den noggrant med varmt vatten och torka den innan du sätter tillbaka den i maskinen. Hur du torkar beror på om du använde en lösning av vinäger och vatten eller inte – i så fall torkar du bort överflödig vätska med hushållspapper. Hur du byter ut K-Cup-hållaren beror på din specifika modell, så följ instruktionerna som följde med din kaffebryggare om du inte kan komma på det på egen hand.

Sätt ihop och kör cykeln: Sätt ihop alla rena delar igen och kör en kort tvättcykel så att de kan torka ordentligt. Hur du går tillväga för att göra detta beror återigen på din specifika maskin, så följ instruktionerna som följde med din maskin om du inte kan komma på det på egen hand.

Hur man rengör en fransk press

Det är också ganska enkelt att rengöra en fransk press, men det krävs lite armbågsfett för att få bort alla kafferester. Självklart ska du börja med att ta bort kolven från karaffen. Hur du gör detta beror på den specifika maskinen, men de har vanligtvis en liten skåra eller flik som du kan trycka på för att frigöra den.

När du har tagit bort den kan du använda din borste eller svamp för att skrubba alla delar i varmt tvålvatten – särskilt där kaffesump kan ha fastnat. Hur mycket rester det finns avgör hur länge du behöver skrubba och om det behövs någon skurning.

Skölj och torka: Skölj alla delar med varmt vatten och torka noggrant med en disktrasa eller pappershandduk. Hur du sätter ihop din franska press igen beror på din specifika modell, så följ instruktionerna som följde med den om du inte kan komma på det på egen hand.

Sätt ihop den igen och kör cykeln: Hur du går tillväga för att göra detta beror återigen på din specifika maskin, så följ instruktionerna som följde med din om du inte kan komma på det på egen hand.

Rengöring av gamla kaffekannor

Att rengöra en gammal kaffekanna är ganska enkelt. Sätt in en diskmaskinstablett i facket för malet kaffe, starta maskinen på en normal cykel och presto! Rengöring av en gammal kaffekanna är inte längre något problem! Du kan använda detta för att rengöra din ”gamla” kaffebryggare också. Låt den bara köras i sin vanliga cykel, lägg i en diskmaskinstablett och du är klar. Att rengöra en gammal kaffebryggare har just blivit enklare!

Om du inte har någon diskmaskinstablett men ändå vill göra ett försök med flaskan med ättika i skåpet, häll den i vattenfacket innan du fyller på varmt vatten. Låt den sitta i cirka 30 minuter, häll ut vinägern och kör den sedan genom en vanlig cykel.

Förhoppningsvis kan denna snabba och enkla guide göra ditt liv enklare när det gäller att rengöra din kaffemaskin. Det viktigaste att ta med sig är att regelbundet underhåll kommer att förlänga maskinens livslängd och spara pengar i längden. Det kommer också att se till att ditt kaffe smakar så bra som möjligt!

Läs mer om kaffemaskiner här