Din ultimata guide till olika typer av kaffe: Kaffe typer

Vi täcker alla olika typer av kaffe från latte till röda ögon. Alla dina brännande kaffefrågor besvaras *slutligt*. Vi har alla varit där, stått i kö på ett favoritkafé och svettats för att vi inte är helt säkra på skillnaden mellan en cold brew och ett klassiskt iskaffe. Jag vet att jag har gjort det.

Kaffe guide

Goda nyheter: vi täcker allt från skillnaden mellan Arabica- och Robusta-kaffebönor till alla sätt att brygga din favoritkaffe. Håll i dig. Vi dyker djupt ner i din morgondryck.

Olika typer av kaffebönor

I amerikanska stormarknader hittar du vanligtvis två typer av kaffebönor till salu: Arabica och Robusta. Du kanske undrar om det finns någon skillnad mellan Arabica och Robusta? Det finns det definitivt. Låt oss gå rakt på sak.

Arabica

Arabica är den mest populära kaffetypen, utan tvekan. Beroende på vem du frågar föredrar många kaffeentusiaster att använda Arabica-bönor på grund av dess smak. Arabicabönor som vanligtvis används för svart kaffe har en sötare och mer komplex smak som du kan dricka rakt. Det lustiga är att även om den är den mest populära har den inte lika mycket koffein som Robusta.

Robusta

Medan Arabica är den mest populära är Robusta billigare och starkare. På grund av dess bittra smak ser du vanligtvis att Robusta används till espressodrycker och i snabbkaffeblandningar. Om din måndagsmorgon är trög, ta en kopp kaffe med Robusta-bönor. Deras höga koffeinhalt kommer att väcka dig direkt!

kaffe sorter

Olika kaffedrycker

Latte, americano, affogato … det är galet allt man kan göra med några små bönor. Oavsett om du är nybörjare på kaffe eller om du anser dig vara en kaffekonnässör finns det så många olika typer av kaffedrycker att upptäcka. Här är några av de mest populära typerna som beställs av djupa L-älskare över hela landet.

Svart

Svart kaffe är så enkelt som det kan bli med malda kaffebönor som dras in i varmt vatten och serveras varmt. Och om du vill låta tjusig kan du kalla svart kaffe för sitt rätta namn: café noir. Eftersom kaffet inte är uppblandat med mjölk eller socker är kvaliteten på kaffet särskilt viktig. Unna dig en prenumerationslåda för kaffe för att hitta din favoritstil.

Latte

Som den mest populära kaffedrycken där ute består latte av en skott espresso och ångad mjölk med bara en aning skum. Den kan beställas vanlig eller med en smaksättning av allt från vanilj till pumpakrydda. (Här kan du se hur du kan göra en efterliknande Starbucks pumpkin spice latte).

Cappuccino

Cappuccino är en latte som görs med mer skum än ångad mjölk, ofta med ett strössel av kakaopulver eller kanel på toppen. Ibland kan du hitta varianter som använder grädde i stället för mjölk eller sådana som kastar in smakshot också.

Americano

Med en liknande smak som svart kaffe består americano av en espressoshot utspädd i varmt vatten. Proffstips: Om du gör din egen, häll upp espresson först och tillsätt sedan det heta vattnet.

espresso kaffe

Espresso

En espressoshot kan serveras solo eller användas som grund för de flesta kaffedrycker, som latte och macchiato.

Doppio

Doppio är en dubbel espresso och är perfekt för att ge dig extra pepp.

Cortado

Som yin och yang är en cortado den perfekta balansen mellan espresso och varm ångad mjölk. Mjölken används för att minska espressons syrlighet.

Red Eye

En red eye, som fått sitt namn efter de irriterande flygningarna vid midnatt, kan bota vilken trött morgon som helst. En hel kopp hett kaffe med en espressoshot blandad i kommer definitivt att få ditt hjärta att rusa.

Galão

Denna varma kaffedryck kommer ursprungligen från Portugal och är nära besläktad med latte och cappuccino. Den enda skillnaden är att den innehåller ungefär dubbelt så mycket skummad mjölk, vilket gör den till en lättare dryck jämfört med de andra två.

Lungo

En lungo är en espresso med lång dragning. Ju längre dragningen är, desto mer koffein finns det och desto fler ounces kan du njuta av.

Macchiato

Macchiato är en annan espressobaserad dryck som har en liten mängd skum på toppen. Det är den gyllene medelvägen mellan en cappuccino och en doppio.

Mokka

För alla chokladälskare där ute kommer du att bli förälskad i en mocha (eller kanske har du redan gjort det). Mocha är en espressodryck med choklad, ångad mjölk och skum.

Ristretto

Ristretto är en espressoshot. Den använder mindre varmt vatten vilket skapar en sötare smak jämfört med den bittra smaken av en traditionell espressoshot eller en doppio.

Flat White

Den här australiensiska drycken är i princip en cappuccino utan skum eller chokladströssel. Det är en espressodryck med ångad mjölk.

Affogato

Affogato är en ursäkt för att njuta av en kula glass när som helst på dagen (och när som helst på året enligt mig). Serveras med en kula glass och en skott espresso, eller två. Affogato är extra gott serverad över en brownie.

Café au Lait

Café au lait är perfekt för kaffeminimalisten som vill ha lite mer smak. Tillsätt bara en skvätt varm mjölk till ditt kaffe och du är redo!

Irländsk

Irländskt kaffe består av svart kaffe, whisky och socker, toppat med vispad grädde. Här är ett recept på irländskt kaffe som kommer att värma dig ordentligt.

iskaffe

Typer av iskaffe

Vad är mer uppfriskande än kallt iskaffe på sommaren? Eller kanske njuter du av dessa kylda drycker året runt. (Det gör vi!) Här är några av de bästa iskaffedryckerna du kan smutta på.

Iskaffe

Ett kaffe med is, vanligtvis serverat med en skvätt mjölk, grädde eller sötningsmedel – iskaffe är egentligen så enkelt som det är.

Isad espresso

Liksom ett iskaffe kan isespresso serveras ren eller med en skvätt mjölk, grädde eller sötningsmedel. Du kan också isa specialiserade espressobaserade drycker som americanos, mochas, macchiatos, lattes och flat whites.

Kallbryggt kaffe

Cold Brew-kaffe är den trendigaste av alla iskaffe-drycker och görs genom att låta kaffebönorna ligga i blöt i 6-36 timmar, beroende på hur stark du vill ha din cold brew. När bönorna har dragit färdigt, tillsätt kall mjölk eller grädde. Här är några av våra bästa tips för kallbryggt kaffe.

Frappuccino

Frappuccino, som har blivit känd av Starbucks, är en blandad iskaffedryck som toppas med vispad grädde och sirap. Men alla Frapps är inte gjorda på samma sätt: håll utkik efter kaffefria versioner. Om du inte gillar den sortens saker.

Nitro

En kallbryggt kaffe + kvävebubblor = ett kallbryggt kaffe med en skummig, Guinness-liknande konsistens. (Det hälls upp via en nitrokran också.)

Mazagran

Maza – vem?! Mazagran kaffe är en blandning mellan iskaffe, te och din favoritdrink i rom. Den består vanligtvis av espresso, citron, socker och (ibland) rom.

Olika typer av kaffebryggare

Nu när du är en mästare på alla kaffetyper, låt oss lära oss hur man gör dem! Från franska pressar till Mokas, det finns massor av sätt att tillreda din drömburk av java.

Fransk press

Den här manuella kaffebryggaren är extremt lätt att använda. Lägg malda kaffebönor i din franska press, häll pipigt varmt vatten över kaffet, låt kaffet dra i några minuter och slutligen tryck ner kolven och häll upp! Så enkelt är det. Franska pressar kan användas för alla bönor, men många föredrar att använda dem för mörkare, fylligare rostningar. Och hur snygg ser inte den här franska pressen ut? Gör din morgonbrygga… med stil!

För en perfekt kopp kaffe, använd en fransk press. Men den här cylindriska karaffen, kolven och filtret kan göra mer än att brygga en vacker ljus rostning. Vi har hittat massor av hackor för franska pressar!

Percolator

Prova en perkolator för att ge din dagliga bryggning en retrokänsla – som 1880-talsretro. Enkelt uttryckt brygger perkolatorer kaffe genom att kontinuerligt trycka upp bubblor av kokande hett vatten i ”kaffekammaren” för att bringa kaffekornen i kontakt med varandra. Denna cykel upprepas tills kaffet är klart att serveras. De används vanligen för medelgoda kafferosterier och tillagas på spisen, men perkolatorer kan användas på alla uppvärmda ytor, till och med på en lägereld (tips, tips!).

Enkel servering

Försäljningen av kaffemaskiner för enkel servering har verkligen nått sin topp under de senaste åren. Mät upp önskad mängd kaffe, häll i det återanvändbara filtret, häll i vatten och voila! En kopp kaffe bara för dig kommer snart att vara klar. Kaffebryggare för enstaka portioner är perfekta för hushåll med endast en person (eller hushåll där endast en person dricker kaffe). Prova den här budgetvänliga kaffemaskinen för enstaka portioner som innehåller en rolig resemugg!

AeroPress

Vi har en annan manuell kaffebryggare för dig. AeroPress är mycket lik den franska pressen. För att använda en AeroPress rekommenderar vi att du kollar in den här fina guiden för att komma igång. Du kan göra espresso, latte, kallbryggt kaffe eller bara en klassisk kopp kaffe i den här smarta lilla maskinen.

olika sorters kaffe

Dropp

Aah, ja. Den klassiska elektriska kaffebryggaren som du känner till och älskar. För att få igång din bryggning i en droppkaffebryggare är allt du behöver göra att skopa ditt kaffe, hälla det i filtret, hälla lite vatten i och trycka på start för att låta droppkaffebryggaren göra sin kaffemagi. Snart kommer du att höra det söta ljudet av ditt kaffe som droppar ner direkt i din kaffekanna. Morgonen är övervunnen.

Vissa droppkaffebryggare har även en termisk karaff. Termiska karaffer har vanligtvis en vägg av rostfritt stål med dubbla lager och håller kaffet fräscht och varmt i timmar längre än de flesta glaskaraffer. Vissa droppkaffebryggare använder en termisk karaff, men traditionellt sett använder de istället en glaskaraff.

Häll över

En pour-over-kaffebryggare är precis vad det låter som: du häller manuellt varmt vatten över bönorna. Med ett stabilt 5-stjärnigt betyg på Amazon är pour-over-kaffebryggare som Chemex ett bra val. Fans älskar det faktum att du kan kontrollera kaffets styrka, plus att grytorna är superlätta att rengöra. Du behöver dock en speciell typ av filter, som är dyrare än det typiska droppkaffefiltret. Vissa är dock återanvändbara.

Kallbryggt kaffe

Döda kallbrygga-fans kanske vill investera i en kallbrygga-kaffebryggare. För att använda en kallbryggningsmaskin slänger du i din kaffesump, brygger och serverar. Du kan förvara kaffet i upp till 36 timmar. Om du letar efter en multifunktionell kaffebryggare kan du tillreda kallbryggt kaffe i andra kaffebryggare, till exempel AeroPress.

Moka

Moka-pannor har många likheter med perkolatorn och det råder ofta förvirring mellan de två. Båda behöver en uppvärmd yta, som en spis eller till och med en lägereld. Moka-kannan producerar dock en espressoliknande dryck och dess bryggningsprocess är lite annorlunda än perkolatorn. Du måste hålla mer koll på den, för när Moka-kannans vatten är förbrukat bör du ta bort kannan från värmeytan för att undvika bränt kaffe som smakar bränt. Med perkolatorns enkla bryggningsprocess blir kaffet starkare ju längre du låter den vara igång.

Denna artikel är inspirerad av: https://www.tasteofhome.com/article/types-of-coffee/