Vad är cowboykaffe? Koka kaffe som en cowboy

När du beger dig ut i naturen för familjens reträtt eller en campinghelg kanske du bland annat oroar dig för hur du ska överleva varje dag utan en kopp kaffe. Du är van vid att kaffebryggaren gör allt arbete; tyvärr finns det inget sätt att ta med dig kaffebryggaren. Men oroa dig inte. Cowboykaffe är precis vad du behöver!

Vad är cowboykaffe?

Hur kan du göra cowboy kaffe? I den här artikeln berättar vi allt du behöver veta om cowboy kaffe. Vi kommer också att diskutera några saker som du kan lägga till i ditt kaffe för att få det att smaka bättre.

Läs mer om kaffe här

Många som försöker göra cowboy kaffe slutar oftast med att göra en brygd som inte alls smakar kaffe. Bli inte förskräckt av deras historier om misslyckande. Cowboy kaffe är ett av de enklaste sätten att göra kaffe på! Med rätt utrustning, material och lite kunskap om bryggning kan du också göra ditt eget läckra, fylliga cowboy kaffe. Efter att ha läst den här guiden kommer du att göra kaffe som smakar lika bra som bryggt med din kaffebryggare.

Hur gör man cowboy kaffe?

Den enda skillnaden mellan cowboy kaffe och andra typer av kaffe är hur det bryggs. Bortsett från det är det samma sak som ditt vanliga kaffe.

koka cowboy kaffe

Cowboy kaffe bryggs över en lägereld och kräver olika verktyg, som du vanligtvis inte använder när du gör vanligt kaffe. Det involverar också en process som kallas avkokning. Dekoktion är en extraktionsteknik som kräver att vatten kokar under processen. Enkelt uttryckt är allt du behöver göra att låta kaffesumpet sedimentera till botten, och sedan kan du hälla upp en kopp åt dig själv.

Det låter enkelt, men det är många som har misslyckats med det. Eller så har du kanske försökt själv och fått hemska resultat.

Varför gillar folk cowboy kaffe?

Man kan undra varför folk tycker om att gå igenom stressen att göra cowboy kaffe när det finns andra, mer okomplicerade alternativ. Det finns resemuggar, vakumflaskor och andra bärbara metoder som ger mindre stress än cowboy kaffe. Du kanske till exempel är intresserad av vår recension av de bästa resekaffebryggarna som gör att du kan dricka en kopp varm dryck på språng.

Ändå finns det några av anledningarna till att göra cowboy kaffe:

Det gör sig bra för en fest

Chansen är stor att du inte campar ensam. Om du är med vänner kan någon annan vilja ha lite kaffe. Därför är det bättre att brygga en hel kanna kaffe på en gång och låta alla njuta av det.

Det förbättrar din upplevelse

Visst kan du öppna en flaska och dricka ljummet kaffe, men för att få en utmärkt upplevelse och en smak av det färska kaffet utomhus kan du göra upp en lägereld och brygga det själv. Det påminner om cowboys och andra människor i det förflutna som bryggde drycker när de utforskade den okända världen. Genom att brygga ditt kaffe kan du också ta en promenad tillbaka i tiden, så att säga, och återuppleva lite av deras erfarenheter.

Nu när du vet varför det är otroligt bra att brygga cowboy kaffe låt oss nu fördjupa oss i processen att göra kaffet.

Till att börja med behöver du några viktiga verktyg eller utrustning.

Vad du behöver för att göra cowboy kaffe

Här är de nödvändiga verktygen du behöver för din kanna cowboy kaffe.

 • Färskt malet kaffe
 • Vatten
 • En liten kastrull
 • En lägereld
 • En liten mätbägare eller en sked

Alla dessa redskap är lätta att hitta och du kanske redan har ett par stycken hemma hos dig. Om du inte har dem är de lätta att köpa tillsammans med din campingutrustning. Se till att din lilla gryta är hållbar och klarar av värmen från lägerelden. Du bör också ta med dig rent, filtrerat vatten för att kunna göra färskt kaffe.

Att ta med sig vatten är viktigt eftersom det vatten som finns i naturen kanske inte är tillräckligt rent för att ge ett välsmakande kaffe, och det är sannolikt förorenat och farligt för din hälsa.

Hur man gör cowboy kaffe

När du har fått alla nödvändiga verktyg är det dags att börja brygga. Här är de nio steg som du ska följa:

 • Tillsätt vatten, mät mängden om du inte vet hur mycket din kanna rymmer. Du kan välja att ignorera riktlinjerna för förhållandet mellan kaffe och vatten och göra vad du vill. Observera dock att detta kommer att innebära en katastrof för ditt kaffe.
 • Efter att ha gjort upp en lägereld ställer du sedan din kanna på den och kokar upp vattnet.
 • När vattnet kokar tar du bort grytan från elden. Var försiktig så att du inte bränner dig på händerna! Låt den stå i en halv minut. Varför? Du ska göra detta för att den optimala temperaturen för att brygga kaffe ska uppnås. För att få den perfekta smaken på din dryck ska du se till att vattentemperaturen är 200 grader Fahrenheit.
 • Tillsätt sedan kaffet. För varje två matskedar finmalet kaffe måste du använda åtta uns vatten. Detta förhållande mellan kaffe och vatten bidrar till att uppnå den bästa smaken. Det är här som din sked eller mätbägare kommer till nytta.
 • Efter detta ska du röra om det malda kaffet ordentligt.
 • Sätt tillbaka det på elden, vänta två minuter och rör sedan om en gång till.
 • Låt det sitta där i ytterligare två minuter.
 • När de fyra minuterna har gått, spritsa lite kallt vatten i blandningen. Genom att göra detta kommer temperaturskillnaden att få kaffegräset att sjunka ner till botten av kastrullen.
 • Servera kaffet försiktigt och se till att kaffesumpen ligger kvar i botten av kastrullen.

För bästa resultat, häll upp kaffet omedelbart efter att det har bryggts. Om du inte häller ut det i tid blir kaffet bittert.
Det är väl enkelt, eller hur? Nu kan du njuta av ditt kaffe på samma sätt som cowboys brukade göra.

cowboy kaffe

Tillsätt äggskal

Att tillsätta äggskal i kaffet? Vare sig det låter rätt eller inte kan tillsättning av äggskal drastiskt förbättra ditt cowboykaffe. En av anledningarna till att många föraktar cowboy kaffe är den bittra eller starka smaken som det har.

Om den smaken inte är något för dig kan du överväga att tillsätta några äggskal för att göra den uthärdlig. En anledning till den bittra smaken i cowboy kaffe är den höga syrahalten. Äggskal är alkaliska; därför gör de kaffet mindre surt.

Dessutom verkar de, precis som kallt vatten, för att hålla kaffesumpet på botten av kannan. Så här kan du använda äggskal.

 • Lägg tvättade skal i kannan medan du tillsätter kaffe till vattnet.
 • Låt dem ligga kvar i grytan under bryggningsprocessen.

När du har bryggt ditt cowboy kaffe kan du dricka det vanligt eller svart. Men om du föredrar det kan du tillsätta sötningsmedel, grädde eller mjölk. För att minska bitterheten kan du också tillsätta lite salt till kaffet.

Slutsats

Många gillar inte cowboy kaffe eftersom de inte vet hur man gör det på rätt sätt. När du följer de här stegen kommer du att njuta av smaken och aromen i varje kopp. De verktyg du behöver kan du lätt hitta i ditt hus. Så vad väntar du på? Nu har den här artikeln visat dig vad du ska göra, så sätt igång och brygg dig en kanna cowboy kaffe!

Källa: https://coffeehustle.org/how-to-make-cowboy-coffee