Hur gör man kaffe i en Mokabryggare?

Artikeln innehåller annonslänkar för Kitchentime

Mokapotten skapades av två italienska designers från den industriella eran 1933. Luigi di Ponti och Alfonso Bialetti kombinerade sin gemensamma passion för espresso med den för art deco-inspirerade köksredskap och skapade en trekammarkanna som gav gott kaffe genom att värma apparaten och trycka upp en puck med malda korn.

Köp tillbehör och mokabryggare hos KITCHENTIME

Moka Pot-metoden är också synonymt med cowboykaffe och är en variant på espressomaskinen för dem som inte behöver en apparat i kommersiell storlek i hemmet eller på kontoret. En Mokabryggare är ett effektivt och bra sätt att brygga sitt goda morgonkaffe.

Hur brygger man kaffe i en Moka Pot?

Det idealiska kaffet för Moka Pot-metoden är därför espressobönor som ännu inte är malda. Hela espressobönor behåller sin signaturprofil längre om de lämnas intakta och förseglade. När bönorna väl har öppnats bör de användas inom två veckor, men de kan hålla längre om de försluts i en lufttät behållare, borta från solljus och potentiella oxidationskällor.

När bönorna väl är klara för konsumtion är det dock bäst att sträva efter en malningsinställning som ligger mellan den extremt fina malning som krävs i industriella espressomaskiner och den mycket grova malning som krävs i den franska pressmetoden.

gora kaffe i mokabryggare

Vad du behöver för att göra kaffe i en mokabryggare?

 • Uppvärmningselement, t.ex. en spishäll eller en cowboylägereld.
 • Mokakanna med tre kamrar
 • Två filter utan skärsår, revor eller betydande slitage.
 • Någon typ av kaffekvarn (eller förmalda bönor).
 • Vågar
 • Timer

Steg för steg-guide

 1. den nedre kammaren i Moka Pot till säkerhetsnivån (markerad med ett streck).
 2. Mal espressobönor så att de är fina, men inte så sandliknande som krävs i en espressomaskin; sikta på samma mängd (dvs. 15-16 gram) för varje 2-oz-shot.
 3. Sätt den mellersta kammaren ovanpå den nedre kammaren och tillsätt kaffepuckan.
 4. Placera den sista kammaren ovanpå.
 5. Tillsätt värme och observera att vattnet måste koka till cirka 205 grader Fahrenheit, vilket ger upphov till en ånga under tryck som
 6. tvingar in vattnet i den mellersta kammaren och därefter espresson i den översta kammaren.
  Var försiktig när du tar bort Moka Pot från värmeelementet.
 7. Häll försiktigt upp och se till att det bildas en crema, som kan brytas beroende på smakpreferenser; servera en skott.

Master Barista Tips No. 1: Koffeinhalten i Moka Pot-shotet är högre än i en kommersiell maskin eftersom vattnet som passerar genom malningen inte är lika trycksatt.

Master Barista Tips No. 2: Se till att varje kammare är ren och notera tätningarnas aktuella status, eftersom integriteten hos varje montering är det enda sättet att garantera säkerheten vid beredningen av shotet.

Artikeln är inspirerad av: https://www.coffeegrindguru.com/how-to-make-coffee-with-moka-pot/

Slutsats

Moka Pot är ett idealiskt sätt att skapa och servera espressoshots i det egna, icke-kommersiella köket. Själva apparaten har också en stor historia och är ett klassiskt och mycket tilltalande köksredskap som ger en mycket koffeinhaltig dryck till en låg kostnad.

Här hittar du mer läsning om de kaffebryggare vi skriver om här inne på sajten. Det blir gott kaffe i denna enkla, men ack så snygga klassiska kaffebryggare. Skaffa eller prova en Mokabryggare så snart du kan!