Hur gör man kaffe mindre surt?

Kaffe är en fantastisk dryck. Den är enormt populär och ger många människor den extra boost de behöver för att komma igång på morgonen, oavsett var de befinner sig, till och med på resa eller camping. Det finns i stort sett en kaffedryck för alla. Om du inte lider av sura uppstötningar eller halsbränna.

Kaffe som är mindre surt

Eftersom kaffe innehåller syror kan det ställa till det för de människor som lider av dessa tillstånd. Men det finns hopp! Om du har undrat hur du kan göra kaffe mindre surt, läs vidare för att hitta lösningar.

Kaffe innehåller naturligt syror

Det sätt på vilket vi mäter surhet är med hjälp av pH-skalan. Den går från 0 till 14, där 0 är det suraste värdet. Kaffe hamnar på 5, vilket är ganska högt, även om det inte är lika högt som vissa fruktjuicer eller till och med vissa läskedrycker. Problemet med kaffe är att koffeinet i kaffet i kombination med surheten höjer syrahalten i magsäcken, vilket skapar halsbränna.

Men kaffe är naturligt surt, och det är det som ger den syrliga, ljusa stöt som många kaffedrickare älskar. För att inte tala om att de naturliga syrorna innehåller de hälsofrämjande antioxidanter som kan göra vissa drycker till ett hälsosamt val. Därför kan det vara en stor besvikelse för de personer som inte klarar av den syra som kaffe ger upphov till.

gor kaffe mindre surt

Kaffe med låg syrahalt

Det finns dock några alternativ för de personer som vill ha sitt kaffe men inte syrahalten. Vissa kaffemärken har kaffe med låg syrahalt. Dessa kommer till stånd på några olika sätt: Om bönans vaxartade yttre skal avlägsnas innan den rostas kan det bidra till att sänka syrahalten. Och att rosta vissa bönor långsammare, vid lägre temperatur och till och med avbryta rostningen är alla sätt som kan skapa kaffe med låg syrahalt.

Tyvärr har dessa metoder nackdelar.

Kaffet kommer fortfarande att smaka likadant, men det kommer att lukta mindre aromatiskt, vilket kan vara en stor besvikelse för de kaffedrickare som älskar doften av kaffe nästan lika mycket som de älskar smaken.

Mörkare rostning

Om du är en person som desperat vill ha den behagliga doften av färskt kaffe på morgonen är kanske inte ett kaffe med låg syrahalt något för dig. Du behöver inte göra några särskilda knep för att sänka syrahalten och kan helt enkelt satsa på ett mörkt rostat kaffe. Det beror på att ju mörkare rostning bönorna har, desto mindre syra innehåller de. Det är därför som mörkare rostningar tenderar att vara mer bittra medan ljusare rostningar är ljusare.

Det är syrahalten som orsakar denna ljushet. Om du letar efter ett enklare sätt att få mindre surt kaffe, prova en mörkare rostning och se om det räcker för att ge dig lindring. Men om du är någon som föredrar en medium eller ljusare rostning är detta kanske inte ett bra alternativ för dig eller din smak.

Var kaffet växer

Ett annat roligt faktum om kaffebönor är att det spelar roll var de odlas. Precis som druvor som används för att göra vin varierar värdena och smakerna hos kaffebönor beroende på var de odlas, jordmånen, vädret och temperaturen samt odlingsförhållandena.

En av de mest intressanta fakta om kaffebönor som odlas på lägre höjder är att de naturligt innehåller mindre syra.

Om du är uppmärksam på källan till dina kaffebönor och försöker köpa sådana som odlas på lägre höjd kan det räcka för att kompensera eventuella obehag som orsakas av bönor med högre syrahalt. Välj en mörk rostning med lägre höjd, så får du dubbla fördelar.

Malningsstorlek och extraktion

Hur du förbereder ditt kaffe kan också ha stor betydelse för syrenivån i ditt kaffe. Ju längre du brygger ditt kaffe, desto mer tid har syran på sig att extraheras i drycken, så om du lider av det, försök att minska bryggtiden för ditt kaffe och se om det hjälper.

Malningsstorleken på bönorna kan också göra skillnad, även om det finns en del diskussioner om detta. Vissa säger att en fin malning gör att fler syror kan ackumuleras, vilket ger högre syrahalt, men andra säger att det motsatta är sant: att en grov malning saktar ner kaffeextraktionshastigheten, vilket innebär högre syrahalt. Hur som helst, om du lider av för mycket syra eller surhet, prova att ändra malningen av dina bönor till grövre eller finare och se om det gör skillnad för dig och din mage.

kaffe mindre surt

Syra neutraliserande medel

Men om ingen av ovanstående metoder gör någon skillnad för dig finns det några andra tips och tricks du kan prova för att minska syrahalten i ditt kaffe. Specifikt finns det saker som du kan tillsätta till ditt kaffe när du brygger det eller när du dricker det. Saker som du kan tillsätta till din kaffesump när du brygger för att sänka syrahalten kan vara t.ex:

  • Syreminskare: Dessa är tillsatser som köps i butik och finns i märkesnamn som Coffee Tamer och andra.
  • Bakpulver: Bakpulver reducerar naturligt syror och är en basvara som de flesta redan har i hemmet.
  • Mandelmjölk: Om du tillsätter mandelmjölk till ditt kaffe kan det hjälpa till att bekämpa syran.
  • Äggskal: Äggskal har länge varit ett vapen som används för att brygga mindre surt kaffe. Det är en beprövad och sann metod.
  • Nypa salt: En nypa salt i kaffet kan hjälpa till att motverka inte bara syran utan även klorin från kranvattnet.

Om du tillsätter syraneutraliserande medel i din dryck kan du minska syran och rädda din mage och hals från brännskadan av reflux. Här kan du se hur du smaksätter ditt snabbkaffe tex.

Kallbryggning

Om du har undrat hur du kan brygga kaffe för att göra det mindre surt, ja, en av de andra metoderna du kan förlita dig på är kallbryggning istället för den vanliga droppkaffebryggningen. Kallbryggning innebär att du använder en grov malning och låter kaffet stå i en burk med vatten i ditt kylskåp över natten, eller i minst 12 timmar. Kallbryggning, eftersom man använder kallt vatten, ger en dryck som är mindre bitter och mer rundad, och även upp till 70 % mindre sur.

Ju längre grynen ligger i vattnet, desto kraftigare blir smaken. När du är klar med bryggningen måste du sila kaffet med hjälp av ett filter.
Men det är viktigt att veta att även om kallbryggning kan vara lösningen för många som behöver mindre surt kaffe, så har kallbryggt kaffe också färre antioxidanter och därmed mindre hälsofrämjande än vad varmbryggt kaffe har. Du kan förresten ta en titt på några bra kaffebryggare för kallbryggt kaffe som gör bryggningsprocessen mycket enklare.

Avslutningsord

Förhoppningsvis har dina frågor om hur man får kaffet att smaka mindre surt besvarats. Även om kaffe med hög syrahalt kan ställa till det för vissa drickares matsmältningssystem finns det många knep och alternativ som du kan prova för att se om det gör skillnad för dig. Oavsett om du väljer en mörkare rostning, inkluderar tillsatser i din dryck eller till och med provar kallbryggning finns det förmodligen något i den här listan som gör att du kan njuta av ditt kaffe utan att behöva oroa dig för brännskador av reflux.

Artikeln är inspirerad av: https://coffeehustle.org/how-to-make-coffee-less-acidic