Hur gör man iskaffe? Iskaffe recept

Lär dig att göra det bästa iskaffet hemma. Det här enkla receptet är det perfekta sättet att starta dagen! Jag har en bekännelse att göra: Jag har inte alltid varit en kaffedrickare. Efter att ha druckit lite för mycket på ett arbete i Stockholm för 20 år sedan slutade jag med det. Visst, jag bjöd mig själv på en latte eller en kopp svart här och där, men det var allt.

Enkelt recept på gott iskaffe hemma

Allt förändrades när jag flyttade till Dalarna. Mitt första jobb var ett speciellt arbete. Långa dagar på egen hand och mycket transport i bil. Varm bil utan AC på sommaren fick mig att få upp ögonen för iskaffe.  Jag lämnade visserligen det jobbet, men min kärlek till kallt kaffe fortsatte. Numera unnar jag mig själv en kopp varje morgon (oavsett väder) … ibland tänker jag redan på det när jag somnar kvällen innan!

Eftersom jag älskar min dagliga kaffedos så mycket har jag lärt mig hur man gör det bästa iskaffet hemma. Och vet du vad? Det kunde inte vara enklare. I denna artikel visar jag dig hur du kan göra det bästa iskaffet!

iskaffe glas

Ingredienser iskaffe

Hemmagjort iskaffe kräver inga speciella ingredienser, vilket innebär att du kan göra en kopp närhelst suget kommer! Här är vad du behöver:

 • Kaffe
 • Socker
 • Mjölk

För att göra en kopp av kafé kvalitet behöver du bra kaffe. Jag tycker inte om något bittert, så jag föredrar att använda en medium rostning. Du kan dock gärna använda ditt favoritkaffe (nästan vad som helst fungerar).

Om du känner dig särskilt ambitiös (och vill göra den godaste koppen) kan du börja med hela bönor och mala dem själv. Jag har en av de här budgetvänliga minikvarnarna och den är superenkel och snabb att använda.

Socker och mjölk är valfria, men jag hoppar aldrig över dem. Jag använder vanligt gammalt strösocker, även om vanlig eller smaksatt sockersirap är ett annat alternativ.

Och vilken sorts mjölk som helst fungerar … Jag gillar mandel- eller kokosmjölk. Om du använder vanlig mjölk rekommenderar jag 2 % mjölk, helmjölk eller till och med halv och halv mjölk. Skummjölk kan få den färdiga drycken att verka lite vattnig.

kallt iskaffe

Så här gör du iskaffe utan att vattna ur det

Är du redo att lära dig hur jag gör den perfekta nybryggda koppen kallt kaffe? Det är enkelt!

Här är mitt knep för det perfekta iskaffet … Det första jag gör varje morgon är att brygga en vanlig kopp kaffe. Innan jag hoppar i duschen stoppar jag sedan in min kaffekopp i frysen.

Medan jag duschar, kyls mitt kaffe ner till den perfekta temperaturen. Jag använder en speciell mugg, men alla sorters muggar fungerar. När jag är klar har mitt kaffe den perfekta temperaturen och jag kan tillsätta socker, mjölk och is utan att det vattnas ur.

Du kan också tillsätta sockret i det varma kaffet innan du kyler det, om du inte vill ha några kristaller i kaffet. Jag tycker faktiskt om det knapriga med några kristaller. Att använda enkel sirap i stället för granulerat socker är ett annat alternativ.

Tips: Vill du spara tid på morgonen? Brygg din kopp kaffe kvällen innan och ställ den sedan i kylskåpet så att den är klar att dricka när du vaknar. Du kan förstås också göra så här med en hel kanna kaffe.

 • En kopp kaffe i frysen
 • Kylning av en kaffekopp i frysen

Kan man hälla varmt kaffe på is?

Tekniskt sett kan du helt enkelt hälla varmt kaffe på is. Men jag skulle inte rekommendera det! Isen kommer att vattna ut kaffet och det blir inte heller lika kallt … och perfekt iskaffe måste vara ganska kallt.

Om du föredrar att göra din dryck med varmt kaffe rekommenderar jag att du använder kaffeisbitar i stället för vanliga isbitar … på så sätt blir kaffet inte utspätt och vattnigt i smaken. För att göra kaffe-isbitar fyller du helt enkelt en isbricka med överblivet kaffe och fryser sedan in över natten.

På morgonen rör om några kaffeisbitar i ditt nybryggda kaffe. Tärningarna kyler kaffet utan att vattna ur smaken som vanlig is skulle göra. När kaffet har svalnat rör du i socker och mjölk efter smak och fyller sedan på med vanlig is eller fler kaffeisbitar.

is kaffe

Variationer av kallt kaffe

Jag brukar dricka mitt kaffe enbart med mjölk och socker, men det finns så många roliga sätt att smaksätta det!

Här är några idéer:

 • Tillsätt kaffesirap. För att få en kaféinspirerad behandling kan du röra ner lite smaksatt kaffesirap i din dryck. Du kan till och med göra dina egna sirapssorter … den här kanelbruna sockerkoffisirapen med kanel och brunt socker är en av mina favoriter!
 • Rör i en droppe extrakt. En touch av rent vanilj- eller mandelextrakt förvandlar vanligt kaffe till något speciellt.
 • Gör det extra sött. Ersätt sockret med sötad kondenserad mjölk för en vietnamesisk godbit.
 • Smaksätt kaffet med kryddor. Innan du brygger ditt kaffe kan du strö lite kanel, muskot och/eller ingefära över kaffesumman.
 • Gör en islatte. Förvandla din dryck till en iced latte genom att tillsätta skummad mjölk i stället för vanlig mjölk. Skaka kall mjölk i en glasburk för att skumma upp den eller använd en handhållen mjölkskumare, som jag gör.
 • Lägg till en skiva citrusfrukt. En tunn skiva citron, lime eller apelsin kan ge din favoritmorgondryck en spännande twist.
 • Tillsätt örter i den. Släng några blad mynta i det varma kaffet innan du kyler det för att få en uppfriskande örtsmak.
 • Ge det hela en extra krydda. Om du vill ha en alkoholhaltig behandling kan du prova att tillsätta en skott rom, whiskey, konjak, Sambuca eller Frangelico. Skål!

Iskaffe recept hemma

Detta var mitt enkla recept på Iskaffe. Som du ser alldeles här ovan, så kan du smaksätta och göra ditt iskaffe lite mer exotiskt med lite goda tillbehör! Hoppas du fastnar för iskaffe, precis som jag har gjort! Det är riktigt gott! Hoppas du fick några fina idéer och lite inspiration att göra ditt eget iskaffe hemma!

Läs mer: Vad är cortado?