Espresso vs. svart kaffe: Vad är skillnaden?

Även om du har druckit espresso och kaffe i flera år kan det vara lite svårt att förstå skillnaderna mellan de två. Självklart innehåller båda två mycket koffein och kan användas för att ge dig en uppiggare på morgonen, men vad är den verkliga skillnaden mellan kaffe och espresso?

Vad är det för skillnad på espresso och svart kaffe?

I den här artikeln kommer vi att ta oss tid att guida dig genom hur dessa två drycker skiljer sig från varandra, hur de är likadana och hur de kan påverka din hälsa. Vi kommer också att förklara de rätta sätten att brygga antingen både espresso och kaffe så att du kan göra den allra bästa möjliga koppen till dig själv på morgonen.

Vad är espresso?

Det första du bör veta om espresso är att även om det har ett annat namn är det fortfarande en typ av kaffe. Vissa människor kanske tror att eftersom det inte heter kaffe är det faktiskt något annat, men så är inte fallet. Anledningen till att espresso har ett annat namn är helt enkelt att den bryggs på ett annat sätt, vilket innebär att överhettat vatten pressas genom finmalda bönor under tryck.

Espresso serveras också vanligtvis i mycket mindre portioner än kaffe. Medan vanliga kaffekoppar vanligtvis är omkring 10-12 ounce, serveras espressoshots vanligtvis endast i 2-3 ounce koppar. De har inte heller något tillsatt i dem. Espresso serveras alltid svart, även om den vanligtvis har ett lager skum, eller crema, på toppen som ger en rik, läcker smak.

espresso kaffe vs

Vad är kaffe?

Kaffe är ett mycket enklare sätt att få i sig sin dagliga dos koffein än espresso. Det finns ett stort antal olika sätt att brygga det på. Alla fungerar dock på ett mycket likartat sätt. För att göra en kopp kaffe häller du varmt vatten över grovt malda bönor. Detta är allt du behöver för att producera en kopp kaffe, vilket är anledningen till att så många människor inte har något emot att göra sin egen kopp hemma.

Du kan också göra en kopp kaffe i vilken storlek som helst. Du kan göra en liten kopp, en stor kopp eller en mellankopp. Allt är upp till dig. Med kaffe har du också möjlighet att tillsätta sötningsmedel eller grädde/mjölk för att justera smaken.

Vad är skillnaden mellan kaffe och espresso?

Som du kan se är espresso och vanligt kaffe ganska olika varandra. I det här avsnittet kommer vi att gå igenom hur du kan göra var och en av dessa drycker själv. Detta kommer att hjälpa dig att bättre förstå hur olika de är från varandra och kommer också att göra det möjligt för dig att göra dem själv hemma.

För var och en av dessa olika typer av kaffe finns det olika metoder som du kan använda för att göra en kopp. Espresso kan bara göras på ett sätt, medan kaffe kan göras med många olika metoder.

Espresso

Även om espresso är kaffe är inte allt kaffe espresso. Denna distinktion förtjänar man baserat på den bryggningsprocess som används för att göra espresso. I princip görs denna dryck genom att man värmer upp vatten och pressar det genom en bädd av finmalda kaffebönor. Trycket bidrar till att skapa en tjockare kaffebryggning som ska ha ett lager skum på toppen. Detta skum kallas crema och ska vara fritt från bubblor och mörkt i färgen.

Kaffe

Till skillnad från espresso, som bara kan bryggas på ett sätt, kan kaffe bryggas på många olika sätt. Alla de olika sätten använder dock en mycket likartad metod. För att göra kaffe måste du i princip hälla uppvärmt vatten över grovt eller medelmåttigt malda bönor genom ett filter. Därefter kan du tillsätta din favoritkräm, socker eller mjölk för att få kaffet att smaka som du vill.

Rekommenderad malningsstorlek

Något annat som bidrar till att skilja espresso från vanligt kaffe är storleken på bönorna som du behöver använda för att göra dem. För espresso måste du till exempel använda fint malda bönor. Den här lilla storleken på bönorna gör att det heta vattnet med högt tryck kan flöda genom bönbädden på rätt sätt. Den här processen hjälper också till att skapa crema och ger espresso sin distinkta smak.

Kaffe däremot fungerar bäst med medelstora till stora malningar. Eftersom dropp- eller hällkaffetillverkning är en långsam process ger denna större yta större chans att göra en korrekt bryggning. Dessa större malningar ger också en bättre chans för antioxidanter att frigöras, vilket i sin tur bidrar till att ge kaffe dess kraftigare smak.

espresso vs svart kaffe

Espressobönor vs. kaffebönor

Även om många människor har en felaktig föreställning om att man inte kan använda espressobönor för att göra kaffe och vice versa, är detta faktiskt inte fallet. När det gäller att göra din favoritbrygga spelar det ingen roll vilka typer av bönor du väljer att använda. Istället handlar det om att hitta den rätta blandningen och se till att du får dina bönor malda till rätt storlek. Som vi nämnde ovan ska espressobönor vara finmalda, medan kaffebönor ska vara medelgrovt till grovt malda.

När det gäller valet av bönor till din nästa kopp kaffe eller espresso är det helt upp till dina preferenser. Det finns inga rätt eller fel bönor att använda för någon av dessa drycker. Var därför inte rädd för att experimentera lite med dina blandningar tills du hittar en som fungerar bra för dig.

Om du är någon som gillar djärva smaker, försök då att hitta bönor som passar den stilen och blanda dem i de proportioner du föredrar. Himlen är verkligen gränsen när det gäller att hitta rätt kaffesorter för din espresso eller ditt kaffe.

Portionsstorlek

En annan stor skillnad i debatten om espresso kontra kaffe är de serveringsstorlekar som är förknippade med respektive dryck. Espresso, som du vid det här laget är medveten om, är vanligtvis en mycket mindre portionsstorlek. Faktum är att en riktig shot espresso är extremt liten och består av två olika delar. Den första halvan är själva espresson och är vanligtvis bara cirka 1,5-2 ounce totalt. Den andra (är skummet på toppen, eller grädden, som tar upp ungefär 1-1,5 ounces. Denna lilla portionsstorlek gör espresso perfekt för en snabb dos koffein på morgonen.

Kaffe behöver dock inte hålla sig till så strikta riktlinjer när det gäller portionsstorlek. Du kan i stort sett välja vilken storlek på kaffekoppen du vill ha. De flesta vanliga kaffemuggar som du dricker ur hemma är ungefär 11 ounces, men du kan enkelt välja bland ett stort antal resekoppar som sträcker sig från 12 ounces, hela vägen upp till 52 ounces!

Koffeininnehåll

Något annat som många människor blandar ihop mellan espresso och kaffe är precis hur mycket koffein som finns i vardera. De tenderar att tänka att espresso har mycket mer koffein än kaffe, vilket tekniskt sett är fallet, men inte riktigt hela sanningen. I själva verket har espresso cirka 60 mg koffein per shot, medan kaffe har cirka 90 mg per 8 ounces.

Som du kan se kommer en kopp kaffe att innehålla mer koffein än espresso, men bara på grund av portionsstorlekarna. Om du skulle utöka serveringsstorleken för espresso till att motsvara den för en kopp kaffe, kommer espresson att innehålla mycket mer koffein. I huvudsak är espresso en mer koffeinhaltig dryck, men tack vare den mindre portionsstorleken kommer den inte att ge dig lika mycket koffein som en vanlig kopp kaffe.

Smak

När det gäller smak kan vanligt kaffe inte komma i närheten av de rika, djärva smakerna i en kopp espresso. Espressobönor blandas vanligtvis för att uppnå en bättre balans än droppkaffeblandningar. Dessa blandningar brukar ge en dryck med större kropp, med mindre syra och mer balans. Om espresso görs på rätt sätt ska den inte vara särskilt bitter. Detta är oerhört viktigt att få rätt i bryggningsprocessen eftersom socker och kräm vanligtvis inte tillsätts till espresso.

Droppkaffe eller hällkaffe tenderar att ha en mindre fet smakpalett, främst på grund av bryggningsprocessen. Pappersfiltren som används vid dessa bryggningsmetoder tenderar också att ta bort en del naturliga oljor från blandningen, samtidigt som de tillåter fler syror att utvecklas. Denna filtrering resulterar vanligtvis i en mer bitter bryggning som kräver extra socker eller kräm för att bli mer smaklig.

Svart kaffe

Påverkan på hälsan

På det hela taget har det inte funnits några direkta kopplingar mellan att regelbundet dricka kaffe eller espresso och några hälsoproblem. Detta gäller naturligtvis bara om de inte används på ett överdrivet sätt. Om du dricker flera koppar kaffe eller espresso per dag är det troligt att du kommer att bli lite nervös eller ur balans på grund av för mycket koffein.

Dessa drycker har visat sig förvärra hälsoproblem som redan finns hos en person, till exempel hjärtproblem eller högt blodtryck, men de orsakar dem inte på egen hand. Att dricka en kopp kaffe eller espresso varje dag kan också ha ytterligare fördelar, som förbättrat minne eller minskad risk för stroke. Som det är fallet med så många olika saker i livet, så länge du inte överdriver när det gäller din valfria koffeinhaltiga dryck bör du inte behöva oroa dig alltför mycket för hälsokomplikationer.

Sammanfattningsvis

Som du kan se finns det många skillnader mellan espresso och kaffe. Espresso är en dryck som bryggs med finmalda bönor med hjälp av vatten med högt tryck för att skapa en liten kopp koncentrerat kaffe med en fet och rik smak. Kaffe bryggs med bönor som inte är finmalda och kan göras genom att hälla eller droppa varmt vatten över dem.

Denna bryggning är inte lika tätt koffeinhaltig och är vanligtvis lite mer bitter än espresso. Oavsett vilken typ av dryck du vill göra kan du välja dina egna bönor, vilket gör det lättare att få den smak du önskar. I debatten om espresso kontra kaffe är det i själva verket upp till dina personliga preferenser vilken typ av dryck som är bättre än den andra.

Här hittar du 2 stycken bra kaffemaskiner som du kan använda hemma för att göra gott kaffe:

Melitta Barista TS Smart

Sage Barista Express

Artikeln är inspirerad av: https://coffeehustle.org/espresso-vs-coffee