Kaffetillbehör – Vad behövs och vad är överkurs?

Det finns kanske fler kaffetillbehör än man kan tro. Först och främst så finns det en hel del olika typer av kaffemaskiner, -automater och – bryggare, till var och en finns det också tillbehör som är mer eller mindre viktiga. Skall du få det godaste och bästa kaffet skall du absolut se till att du har några av de tillbehör som vi presenterar i denna artikel. 

Vilka kaffetillbehör behöver du?

Den vanligaste kaffetillredare vi har i Sverige är tveklöst den elektriska kaffebryggaren. Den fungerar genom att värma upp vatten i en behållare och sedan låta detta vatten droppa genom ett filter i en filterbehållare där man har doserat sina malda kaffebönor. Vattnet tar smak av kaffet och lägger sig i kaffekannan som står under filterbehållaren på en uppvärmd platta. Är man en äkta kaffefantast har man sällan mycket till övers för dessa kaffebryggare, med undantag för moderna och mer påkostade varianter av typen Mocca Master.

tillbehor kaffe

Lista tillbehör för bästa kaffet

 • Mjölkskummare
 • Mjölkkanna
 • Termometer
 • Termos
 • Kaffekvarn
 • Förvaring
 • Baristaverktyg
 • Mått
 • Kannor
 • Filter
 • Skedar
 • Rengöringsprodukter
 • Koppar
 • Tamper
 • Sockerströare

Varför är inte billigare bryggare lika uppskattade då?

Mocca Mastern är inställd att brygga kaffe enligt de ultimata förutsättningarna och där är svängrummet väldigt litet. En billigare bryggare lyckas sällan hålla sig inom ramarna. Nedrinningstiden är av stor vikt och beror visserligen lite på kaffets grovlek. En annan mycket viktig aspekt är temperaturen. Kaffe får aldrig kokas då det bränns och får dålig smak, men ligger temperaturen för lågt så dras inte alla smaker ur bönorna och många sensationer går förlorade.

Kaffekvarn – Populärt tillbehör

Ett kaffetillbehör som alla som menar att de har minsta intresse för kaffe bör införskaffa är en kaffekvarn. Malet kaffe förlorar smaken väldigt fort och bör drickas inom en vecka från det att det maldes. Att köpa färdigmalet kaffe ger aldrig lika god smak som samma kaffe i hela bönor som man maler själv. En kaffekvarn kan kosta en del, särskilt om man satsar på en med skivor – de är bäst – med det är garanterat värt pengarna om man kan konsten att värdesätta gott kaffe. Det finns två typer av kaffekvarnar, den med skivor som gör det lätt att bestämma grovlek på kaffet, och den med knivar som både låter mer och gör ett sämre jobb, men kostar mindre.

Tillbehören höjer smaken och tillredningen

Tycker man om espresso kaffe så kanske man investerar i en espressomaskin och då finns det några kaffe tillbehör som kan vara mer eller mindre viktiga att investera i. Naturligtvis gäller även här att man bör ha en bra kaffe kvarn, det behöver vi kanske inte nämna igen. Därefter är en bra tamp ett väldigt viktigt redskap. Tampen är verktyget som man pressar kaffet i filtret med. För en amatör kanske det är överraskande att få veta hur stor betydelse det har hur man pressar kaffet i filtret. Pressar man förlöst så blir kaffet för tunt och slaskigt och pressar man för hårt blir kaffet tjockt och bittert.

kaffetillbehor

Fler kaffetillbehör

Andra kaffetillbehör kan vara mjölkskummare, mjölkkanna, termometer och termos. En mjölkskummare är ett måste för den som vill kunna göra espressobaserade mjölkdrinkar som cappuccino eller caffe latte hemma. Mjölkkanna i rostfritt stål är bra att ha för att skumma mjölk i, men funkar också att ha som serveringskanna vid bjudningar. Termometer är kanske överkurs för de flesta, men för en hängiven kaffefantast kan det vara kul att ha koll på allt. En termos håller kaffet varmt under en längre tid, men ska det gå rätt till så ska kaffe alltid drickas nybryggt. Vilka av dessa kaffe tillbehör man behöver får man själv avgöra.