5 hälsofördelar med koffeinfritt kaffe – baserat på vetenskap

Kaffe är en av de mest populära dryckerna i världen, och miljontals människor vänder sig till denna koffeinhaltiga dryck för att ta sig igenom dagen. Det finns många anledningar till att människor dricker kaffe, och det är ingen överraskning eftersom det är fullt av hälsofördelar.

Hälsofördelar med koffeinfritt kaffe

  • Kan minska risk för diabetes typ 2
  • Mindre koffein minskar ångest och stress
  • Innehåller antioxidanter
  • Lägre syrahalt
  • Bra mot vaskulära sjukdomar

Oavsett om det är för koffeinet eller de möjliga hälsofördelarna kan man lugnt säga att kaffe kommer att förbli populärt i många år framöver. Det är också en av de mest konkurrensutsatta branscherna, så det är inte konstigt att kaféer ständigt introducerar nya sätt att njuta av kaffe.

Men när ordet ”koffeinfritt” nämns bland djupa L-älskare är det som om världen skulle gå under. Koffeinfritt kaffe har ett allvarligt negativt rykte, till och med bland dem som dricker kaffe en gång om dagen. Många undrar vad poängen är med att dricka koffeinfritt kaffe medan andra svär att det smakar sämre än vanligt kaffe. En del av problemet är att koffeinfritt kaffe är kemiskt behandlat och har en historia av att använda giftiga kemikalier för koffeinfriheten, vilket skapar en negativ konnotation kring namnet.

kaffe uatn koffein

Dessa farliga lösningsmedel används dock inte längre och slutresultatet är mycket säkrare att konsumera idag. Det finns många anledningar till varför någon byter till koffeinfritt kaffe, men oftast beror det på en läkares rekommendation. Men innan vi går in på de fantastiska hälsofördelarna med koffeinfritt kaffe ska vi titta på vad koffeinfritt kaffe egentligen är:

Vad är koffeinfritt kaffe egentligen?

Koffeinfritt kaffe kan låta som en GMO-produkt med skrämmande konnotationer kopplade till, men det är mycket enklare än så. Avkoffineringen av kaffe är en process där man extraherar koffeinet ur vanliga kaffebönor med hjälp av olika processer, vilket resulterar i en välsmakande, nästan koffeinfri kaffeprodukt. Det finns tre huvudsakliga metoder för att avkoffeinera kaffe: vattenbehandling, direkt lösningsmedelsmetod och avkoffeineringsmetod med superkritisk koldioxid.

Fördelar med koffeinfritt kaffe

Vid vattenbehandlingsmetoden används vatten för att spola ut koffeinet, vilket gör den helt kemikaliefri. Vid direktlösningsmetoden används ett kemiskt lösningsmedel (vanligtvis metylenklorid eller etylacetat) för att extrahera koffeinet. Slutligen använder den superkritiska koldioxidavkokningsmetoden koldioxid som lösningsmedel för att extrahera koffeinet. Även om varje metod extraherar liknande procentandelar koffein har varje metod en subtil smakskillnad.

Även om koffeinfritt kaffe kan bearbetas för att få slutresultatet är det viktigt att komma ihåg att vanliga kaffebönor också är det. Bortsett från den lilla smakskillnaden kan det gynna dig på lång sikt att byta ut vanligt kaffe mot koffeinfritt kaffe. Oavsett om det beror på en läkares rekommendation eller om du blir nervös för ofta, är koffeinfritt kaffe ibland rätt väg att gå. Och även om du kanske hör att vanligt kaffe har fler fördelar ska det inte avskräcka dig från att prova koffeinfritt kaffe på morgonen. Vilka är hälsofördelarna med koffeinfritt kaffe egentligen?

5 fantastiska hälsofördelar med koffeinfritt kaffe:

1.Koffeinfritt kaffe kan bidra till att minska risken för typ 2-diabetes

Kaffe har varit känt för sin förmåga att sänka flera tillstånd, men det har alltid varit krita upp till själva koffeinet. Dekaf har dock i några studier visat sig ha liknande effekter, vilket innebär att det inte bara är koffeinet som sänker risken för typ 2-diabetes. I själva verket kan man säga att koffeinfritt kaffe kan vara lika fördelaktigt som vanligt kaffe, utan att man behöver utsätta sig för koffein dagligen. Även om de inte är säkra på vad som exakt orsakar dessa effekter i både vanligt och koffeinfritt kaffe, är det faktum att det inte enbart är koffeinet ett viktigt resultat för koffeinfria kaffedrickare överallt.

kaffe koffeinfritt

2.Mindre koffein kan förbättra sömnen och minska ångesten

Kaffe är ofta det första som föreslås när någon är trött på morgonen, särskilt efter en lång och orolig natt. Koffein är dock en kraftfull stimulans som kan förstöra din sömn och orsaka anfall av sömnlöshet. Att byta till koffeinfritt kaffe kan hjälpa till att minska sömnlöshet som kan orsakas av för mycket koffein, vilket sedan förbättrar din allmänna energi på morgonen. Att sluta med koffein kan också bidra till att minska ångest, särskilt hos personer som lider av ångeststörningar.

3. Koffeinfritt kaffe innehåller samma antioxidanter som vanligt kaffe

För dem som dricker kaffe enbart för antioxidanternas skull bör övergången till koffeinfritt kaffe vara enkel eftersom det fortfarande innehåller samma antioxidanter som vanligt kaffe. Det bör dock noteras att koffeinfritt kaffe har en något lägre mängd av dessa antioxidanter, möjligen på grund av koffeinutvinningsprocessen. Oavsett detta innebär detta att de som av hälsoskäl har slurkat på världens mest använda drog kan lugnt byta till koffeinfritt kaffe.

4.Koffeinfritt kaffe har lägre syrahalt än vanligt kaffe

Kaffe är ganska surt och blandas ofta med mejeriprodukter för att minska de sura effekterna, men det kan ofta leda till halsbränna och andra obehagliga biverkningar. En stor fördel med koffeinfritt kaffe är det lägre syrainnehållet, vilket vanligtvis beror på koffeinfriheten. För dem som lider av kronisk halsbränna och gastroesofageal refluxsjukdom (GERD) kan ett byte till koffeinfritt kaffe för att minska antalet sura livsmedel dagligen bidra till att minska uppblossningar av sura uppstötningar och andra biverkningar.

koffeinfritt kaffe

5.Koffeinfritt kaffe kan minska din risk för dödliga kardiovaskulära sjukdomar

Medan vanligt kaffe ofta hyllas för att sänka risken för flera sjukdomar och tillstånd har en ny studie visat att koffeinfritt kaffe kan bidra till att minska risken för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. Eftersom koffein kan förvärra hjärtproblem på grund av dess stimulerande effekter kan det vara bättre för din hälsa att byta ut din koffeinhaltiga java mot lite koffeinfritt kaffe om du i din familjehistoria är benägen att drabbas av hjärtproblem.

Avslutande tankar om fördelarna med koffeinfritt kaffe

Koffeinfritt kaffe har gått igenom en hel del kritik och har ofta kallats meningslöst eller ”fullt av kemikalier”. Även om vanligt kaffe är den klara favoriten bland kaffedrickare bör koffeinfritt kaffe inte undvikas direkt. Det har en plats i kaffeindustrin oavsett dess giftiga och steniga förflutna och erbjuder miljontals människor en koffeinfri kaffeupplevelse. Även om det inte är lika populärt som vanligt kaffe är koffeinfritt kaffe lättillgängligt och kan smaka precis som vanligt kaffe.

Även om vanligt kaffe kan ha en lång lista med hälsofördelar, förbigås koffeinfritt kaffe alltför ofta som en möjlig ”hälsosam” dryck. Det finns många skäl att byta till koffeinfritt kaffe, särskilt om en person är benägen att drabbas av tillstånd som utlöses av koffeinintag. För dem som inte längre kan få koffein är koffeinfritt kaffe ett utmärkt alternativ. Även för dem som inte har några hälsoproblem kan koffeinfritt kaffe bidra till att förbättra din energi och ditt humör på lång sikt, helt enkelt genom att bli av med behovet av koffein.

Ett bra alternativ

Koffeinfritt kaffe är ett utmärkt koffeinalternativ för inbitna kaffedrickare, oavsett anledning till att byta. Även om det aldrig riktigt kommer att ersätta vanligt kaffe som det vanligaste för de flesta människor kan koffeinfritt kaffe ändå ge lycka i din kopp varje morgon. Med undantag för vissa fördelar som faktiskt koffein erbjuder, kommer byte till koffeinfritt kaffe fortfarande att ge dig de fördelar som en vanlig kopp kaffe har.

Artikeln är inspirerad av: https://coffeeaffection.com/benefits-of-decaf-coffee/