Hur du memorerar drinkar som barista: 7 enkla tips och tricks!

Blir du någonsin överväldigad när du ställs inför drinkmenyn som barista? Det kan vara svårt att komma ihåg alla olika drinkar och deras variationer. I det här blogginlägget kommer vi att ge enkla tips och tricks som hjälper dig att memorera drinkar som ett proffs!

Genom att följa dessa tips kommer du snabbt att kunna minnas ingredienserna och tillagningsmetoderna för alla drinkar på menyn. Då sätter vi igång!

Hur man memorerar drinkar som barista

För att memorera drinkar som barista kan du följa dessa 7 enkla tips och tricks:

  • Skapa en mental bild av drycken
  • Skriv ner beställningen.
  • Dela upp drycken i olika steg.
  • Använd mnemoniska hjälpmedel.
  • Upprepa beställningen högt
  • Skapa ett fusklappar
  • Öva på att göra drycken hemma

barista memorera drinkar

Som barista måste du ofta memorera en lång lista med drinkbeställningar. Detta kan vara en utmaning, särskilt under hektiska tider då du bombarderas med flera beställningar samtidigt.

Det finns dock några enkla tekniker som du kan använda för att memorera drinkbeställningar mer effektivt:

Skapa en mental bild av drycken

Att skapa en mental bild av drycken kan hjälpa dig att komma ihåg ingredienserna och tillagningsmetoderna. Om du till exempel försöker memorera en frappuccino kan du föreställa dig att kaffe, mjölk, is och karamellsirap kommer samman i mixern.

Skriv ner ordningen

Att skriva ner ordningen kan också vara till hjälp och är förmodligen den enklaste metoden, särskilt om du är nybörjare på att memorera drycker. Du kan helt enkelt skriva ner dryckesordningen på ett papper och hänvisa till den vid behov tills du får grepp om hur du gör drinken.

Dela upp drinken i steg

Dela upp drinkarna i mindre delar och recitera stegen i huvudet medan du förbereder drinken. Om du till exempel ska göra en latte, memorera stegen för att skapa en latte ett steg i taget.

Tänk på detta precis som på recept! Recept är bara en serie steg att följa.

Använd mnemoniska hjälpmedel

Mnemoniska hjälpmedel är tekniker som hjälper dig att komma ihåg information genom att associera den med något annat som är lättare att komma ihåg. Du kan till exempel associera en cappuccino med ordet ”katt” eftersom båda börjar på bokstaven ”c”.

Upprepa ordningen högt

Att upprepa dryckesordningen högt kan också vara till hjälp för att se till att du kommer ihåg allting korrekt. Du kan även öva på att säga beställningen i huvudet innan du börjar göra drinken.

Skapa ett fusklappsark

Gör en lista över alla drinkar som du behöver memorera, inklusive deras ingredienser och tillagningsmetoder. Detta kommer att hjälpa dig att hålla reda på vad du behöver veta. Detta är bra för komplicerade drinkar eller drinkar som du inte gör ofta.

drinkar memorera barista

Öva på att göra drycken hemma

Genom att göra detta kan du utföra den snabbt och effektivt när en beställning kommer in. Du kan öva på att göra drinkar och även prova att skapa drinkar med två shots eller tre shots för att lära dig skillnaden.

Du kan göra dessa och ge bort dem som gratis drinkar till vänner och kollegor för att hjälpa dig att öva.

Måste baristas lära sig drinkar utantill?

Även om varje barista måste veta hur man gör de grundläggande dryckerna – som kaffe, espresso och te – behöver de inte nödvändigtvis lära sig varje enskild variant utantill. I stället använder de flesta kaféer en dryckesmeny som listar alla tillgängliga alternativ. På så sätt kan baristorna helt enkelt hänvisa till menyn när de gör varje dryck.

Det betyder naturligtvis inte att baristorna inte behöver ha kunskap om de drycker de gör! Förutom att veta hur man gör varje drink måste de också känna till de olika ingredienserna och hur de påverkar smaken på slutprodukten. Med den här kunskapen kan de göra justeringar i receptet vid behov och se till att varje drink görs till perfektion.

Hur lång tid tar det att lära sig Starbucks drinkar?

Det går inte att förneka att Starbucks har blivit en kaffegigant. Med över 30 000 platser över hela världen är det en av de mest populära kaffekedjorna med många Starbucks-anställda.

Vad många inte inser är att det inte är så lätt att arbeta på Starbucks som det verkar. Starbucks baristorganister genomgår en omfattande utbildning för att lära sig alla företagets drycker. Baristorna måste kunna tillaga hundratals olika drycker och de måste göra det snabbt och effektivt. Hur lång tid tar det att lära sig alla Starbucks drycker? Svaret är: Det beror på.

Vissa drycker är enklare än andra och vissa baristor är mer erfarna än andra. I genomsnitt tar det dock cirka tre veckor i Starbucks utbildning för en ny barista att lära sig alla Starbucks drinkar. Detta inkluderar både signaturdrycker och säsongsbetonade drycker. Naturligtvis är detta bara ett genomsnitt – vissa baristor lär sig snabbare och andra långsammare.

memorera drinkar barista

Kom ihåg att både varma och kalla drycker måste läras utantill, liksom alla olika varianter (t.ex. frappuccino, iskaffe osv.). Du måste också komma ihåg hur många shots och alla de olika smakerna. Men oavsett hur lång tid det tar är det ingen tvekan om att det är en övermäktig uppgift att lära sig alla dessa drycker. Oroa dig inte – när du väl har lärt dig alla drinkar utantill kommer det att bli en barnlek!

Fördelar med att memorera drinkar som en barista

Som barista finns det många fördelar med att memorera drinkar. Den kanske mest uppenbara fördelen är att det sparar tid. När du snabbt kan komma ihåg en dryckesbeställning kan du ge kunden sin dryck snabbare och hålla kön i rörelse. Detta är särskilt viktigt under hektiska tider.

Att memorera drinkar bidrar dessutom till att bygga upp ditt rykte som en kunnig och kompetent barista. Kunderna är mer benägna att återvända till ett café där de får snabb och effektiv service. Och om de vet att du kommer ihåg deras favoritdryck blir de ännu mer imponerade och kan lämna ett bra tips!

Slutligen kan det faktum att du kan drinkar i minnet hjälpa dig att sälja mer till kunderna. Om du vet att en kund gillar en viss typ av dryck kan du föreslå tillägg eller uppgraderingar som de kanske gillar. Att memorera drinkar tar tid och kräver en hel del ansträngning, men det är definitivt värt det för baristor som vill ge utmärkt service och öka sin vinst.

Läs mer om: Barista verktyg

Slutgiltiga tankar

Att memorera drinkar helt och hållet kan vara ett skrämmande arbete, men med lite övning och rätt teknik kan du göra det till en enkel process. Var inte rädd för att fråga dina skiftledare om de har några tips, och dra nytta av online-resurser som baristautbildning.

En onlinekurs för baristautbildare kan hjälpa dig att inte bara memorera drinkar snabbt utan också ge dig de färdigheter och det självförtroende du behöver för att bli en bra barista. Att memorera drinkar är en nödvändig färdighet för alla barista. Genom att följa dessa enkla tips och tricks kan du göra det enkelt och till och med roligt att memorera drinkar! Och glöm inte – övning ger färdighet.

Artikeln är inspirerad av: https://www.coffeegrindguru.com/how-to-memorize-drinks-as-a-barista/