Hitta rätt espressomaskin: Vad skall man tänka på?

Espresso maskiner finns det många av idag och marknaden kan te sig som en djungel för den som inte är insatt. Det finns en enorm uppsjö av olika märken och typer av espresso maskiner och det kan vara bra att ha lite koll på de olika sorterna innan man köper – espresso maskiner är trots allt inte helt billiga.

Vilken typ av espressomaskin skall du välja?

Vilken typ av espressomaskin som passar en beror på hur erfaren man är, hur pass intresserad man är av att lära sig använda sin espresso maskin och – givetvis – hur stor ens budget är. Idag kan man hitta espresso maskiner för så lite som en tusenlapp, men då kan man dessvärre inte förvänta sig att den ska brygga särskilt god espresso.

Här hittar du alla våra kaffemaskiner

espressomaskiner

4 olika typer av espressomaskiner på marknaden

Det finns, i stora drag, fyra olika typer av espresso maskiner: podmaskin, helautomatisk maskin, halvautomatisk maskin och pistongmaskin. De har olika svårighetsgrad och ger olika resultat på den färdiga espresson. Naturligtvis finns det också olika kvalitet på de olika maskinerna beroende på maskineri – något som i många, men inte alla, fall går hand i hand med priset.

Podmaskiner

Podmaskinen är en typ av espresso maskin som är väldigt användarvänlig, även för den som inte har någon som helst erfarenhet eller kunskap om espressotillredning. Maskinen för hemmabruk är vanligtvis liten och vissa varianter har inbyggd mjölkskummare, andra inte. En mjölkskummare är bra att ha för den som gillar espressobaserade mjölkdrinkar såsom cappuccino eller caffe latte.

Till podmaskinen köper man färdigdoserade och –tampade små paket – eller pods – med kaffe som man man sedan bara trycker in i maskinen. Podmaskinen ställer själv in temperatur och tryck och allt man behöver göra är att se till att ens kopp står beredd där kaffet så småningom ska rinna ner. Hela processen är färdig på några minuter. Vanligtvis blir espresson hyfsad – för en amatör är den helt okej! Nackdelarna är att podsen är ganska dyra och kaffesorterna blir begränsade.

Helautomatiska maskiner

Den helautomatiska espresso maskinen är nästan lika enkel att använda som podmaskinen. Skillnaden är att man köper hela kaffebönor istället för pods och har därmed större valfrihet när det gäller typ av kaffe. Helautomatiska kaffemaskiner maler de hela bönorna, doserar, tampar, ställer in rätt temperatur och tryck och med ett knapptryck har man sin espresso färdig inom några minuter. Vissa maskiner har också automatiska mjölkskummare.

Helautomatiska espresso maskiner brukar vara ganska dyra att köpa och kaffets kvalité väldigt varierad, ibland blir det jättegott och andra gånger kanske mindre. Givetvis beror även detta på maskinens kvalité och för varje år som går dyker det upp bättre och bättre helautomatiska espressomaskiner. Det enda man själv kan påverka är val av kaffeböna och hur ofta man rengör maskinen – något som också oftast sker med ett enkelt knapptryck.

espressomaskin

Halvautomatiska maskiner

En halvautomatisk espresso maskin ställer in rätt tryck och temperatur för bryggandet av espresson, men malning av bönor, dosering och tampning får man själv stå för. Den som har lite av ett intresse för bryggprocessen och gärna vill kunna påverka det färdiga kaffets kvalitéer investerar hellre i en halvautomatisk espresso maskin än någon av de tidigare nämnda. Man måste dock införskaffa en del accessoarer som t ex tamp och kaffemal. Även den halvautomatiska espressomaskinen kommer med eller utan mjölkskummare beroende på stil och prisnivå. De flesta espresso maskiner man ser på hyfsade caféer är halvautomatiska.

Pistongmaskiner

Till sist har vi pistongmaskinen. Detta är espressomaskinen för det riktiga proffset, eller för den som helt vill snöa in i espressobryggandets alla faser. Allt från malning av kaffebönor till rätt grovlek till inställning av tryck och temperatur är upp till en själv med en pistongmaskin. För amatören är det en mycket svårbalanserad process, men med tålamod och erfarenhet är det med denna typ av espressomaskin man kan få till den absolut bästa espresson. Riktigt duktiga baristas brukar vilja använda pistongmaskinen vid espressotillagningen.