Det dyraste kaffet i världen är ett riktigt skitkaffe

Det dyraste kaffet i världen heter Kopi Luwak och odlas på de indonesiska öarna Sumatra, Sulawesi och Java. Det är ett oerhört kontroversiellt kaffe då ett viktigt steg i framställningsprocessen är att kaffebönorna, som antingen är av arten Arabica (oftast) eller Robusta (mer sällan), måste vandra genom den Indiska palmmårdens, eller som lokalborna själva kallar djuret – «Luwaks», tarmar för att få sina eftertraktade kvalitéer.

Världens dyraste kaffe

Det kan verka som ett skämt att kaffebönorna faktiskt har blandats med avföring och sedan säljs som det dyraste kaffet i världen, men det är sant. Det är matenzymerna i Luwakens tarmar som ger kaffet den säregna aromen som brukar beskrivas som mild och inte lika besk och sur som vanligt kaffe. Priset då? Äkta Kopi Luwak kaffe går loss på minst 1000 kronor kilot (men ofta det femdubbla!), det är inte illa för ett riktigt skitkaffe.

dyrt kaffe

Kopi Luwak

När man har handplockat de intakta kaffebönorna efter vandringen genom Luwakens tarmar – de bryts inte ner alls i djurets matsmältningssystem – så rostas de lätt för att inte förstöra den säregna aromen. En av anledningarna till varför de säljs så pass dyrt är den extremt begränsade produktionen, det tillverkas bara runt 500 kilo Kopi Luwak kaffe om året vilket sammantaget är mindre än vad ett normalstort svenskt café förbrukar.

Jamaica Blue Mountain

Ett annat kaffe som ibland klassas som det dyraste kaffet är Jamaica Blue Mountain. Det produceras betydligt mer Blue Mountain än Kopi Luwak och kilopriset för detta delikata kaffe ligger på minst 1500 kr/kilo, vilket kan jämföras med 50-100 kr/kilo för «vanliga» kaffesorter. Detta kaffe säljs i tunnor istället för i säckar och är känt för sin perfekta balans av arom och syrlighet.

När man blir erbjuden att köpa kaffe som basuneras ut att vara världens godaste eller dyraste så ska man helst vara lite försiktig. Risken att kaffet är blandat med annat kaffe, eller helt enkelt är förfalskat rakt av, är ganska stor. Det säljs nämligen betydligt större mängder av både Kopi Luwak kaffe och Jamaica Blue Mountain kaffe världen över än vad som produceras varje år.

dyraste kaffet

Var noga med tillredningen

Om man nu får någon av dessa eftertraktade lyxkaffesorter i sin ägo så ska man givetvis lägga ner lite möda på att tillreda det på ett så fördelaktigt vis som möjligt. Därefter bör man smutta och ta god tid på sig att njuta av kaffet – det är inget man sveper i hast på väg till jobbet på morgonen. Presskanna menar många hobbyexperter är det bästa bryggsättet för dessa typer av kaffe, men en riktigt bra elektrisk bryggare i stil med Mocca Master funkar också. Bryggvattnet ska vara rent och temperaturen så nära 93 grader som möjligt. Man brygger definitivt inte det dyraste kaffet i världen i en 200-kronorsbryggare från ICA.