Det dyraste kaffet i världen är ett riktigt skitkaffe

Det dyraste kaffet i världen heter Kopi Luwak och odlas på de indonesiska öarna Sumatra, Sulawesi och Java. Det är ett oerhört kontroversiellt kaffe då ett viktigt steg i framställningsprocessen är att kaffebönorna, som antingen är av arten Arabica (oftast) eller Robusta (mer sällan), måste vandra genom den Indiska palmmårdens, eller som lokalborna själva kallar djuret – «Luwaks», tarmar för att få sina eftertraktade kvalitéer.

Världens dyraste kaffe – Lopi Luwak

Det kan verka som ett skämt att kaffebönorna faktiskt har blandats med avföring och sedan säljs som det dyraste kaffet i världen, men det är sant. Det är matenzymerna i Luwakens tarmar som ger kaffet den säregna aromen som brukar beskrivas som mild och inte lika besk och sur som vanligt kaffe. Priset då? Äkta Kopi Luwak kaffe går loss på minst 1000 kronor kilot (men ofta det femdubbla!), det är inte illa för ett riktigt skitkaffe.

 

dyrt kaffe

Kopi Luwak

När man har handplockat de intakta kaffebönorna efter vandringen genom Luwakens tarmar – de bryts inte ner alls i djurets matsmältningssystem – så rostas de lätt för att inte förstöra den säregna aromen. En av anledningarna till varför de säljs så pass dyrt är den extremt begränsade produktionen, det tillverkas bara runt 500 kilo Kopi Luwak kaffe om året vilket sammantaget är mindre än vad ett normalstort svenskt café förbrukar.

5 fördelar med Kopi Luwak kaffe

Kopi Luwak kaffe, också känt som ”civetkaffe”, är en sällsynt och exklusiv typ av kaffe som är känd för sin rika smak och höga pris. Detta kaffe produceras från bönor som har passerat genom en asiatisk palmvivets matsmältningskanal och samlats upp från dess avföring. Trots sitt ovanliga produktionsprocess har kopi luwak kaffe många fördelar som gör det till en favorit bland kaffekännare.

Här är fem fördelar med kopi luwak kaffe:

Unik smakprofil:

Kopi luwak kaffe har en unik smakprofil som skiljer sig från andra kaffesorter på grund av den unika produktionsprocessen. Smaken är mild, rund och chokladaktig, med en mjuk syrlighet och en söt eftersmak. Den är också mindre bitter än andra kaffesorter på grund av de enzymatiska förändringarna som sker under bearbetningen av bönorna.

Hög kvalitet:

Kopi luwak kaffe är känd för sin höga kvalitet, eftersom bara de finaste bönorna används i produktionen. Detta är på grund av den ovanliga produktionsprocessen, som gör att endast de mest mogna och kvalitativa kaffebönorna kan överleva passagen genom vivet.

Unik produktionsprocess:

Kopi luwak kaffe är ett av de mest sällsynta och exklusiva kaffesorterna i världen på grund av dess unika produktionsprocess. Detta gör det till en speciell dryck som bara finns tillgänglig på utvalda platser runt om i världen.

Minskar matsvinnet:

En av fördelarna med produktionen av kopi luwak kaffe är att det minskar matsvinnet. Vivets val av kaffebönor baseras på dess smak och mognad, vilket innebär att endast de mest mogna och kvalitativa bönorna överlever passagen genom dess matsmältningskanal.

Hållbarhet:

Kopi luwak kaffe produceras i små mängder, vilket gör att det är en hållbar produkt som inte överutnyttjas. Dessutom produceras kopi luwak kaffe ofta på familjeägda gårdar som har en hög miljömedvetenhet, vilket också bidrar till dess hållbarhet.

Kopi luwak kaffe en sällsynt och exklusiv kaffesort som har många fördelar, från dess unika smakprofil till dess hållbarhet. Men på grund av dess höga pris och ovanliga produktionsprocess är det en dryck som inte är tillgänglig för alla att njuta av.

Jamaica Blue Mountain

Ett annat kaffe som ibland klassas som det dyraste kaffet är Jamaica Blue Mountain. Det produceras betydligt mer Blue Mountain än Kopi Luwak och kilopriset för detta delikata kaffe ligger på minst 1500 kr/kilo, vilket kan jämföras med 50-100 kr/kilo för «vanliga» kaffesorter. Detta kaffe säljs i tunnor istället för i säckar och är känt för sin perfekta balans av arom och syrlighet.

Köpa Kopi Luwak

När man blir erbjuden att köpa kaffe som basuneras ut att vara världens godaste eller dyraste så ska man helst vara lite försiktig. Risken att kaffet är blandat med annat kaffe, eller helt enkelt är förfalskat rakt av, är ganska stor. Det säljs nämligen betydligt större mängder av både Kopi Luwak kaffe och Jamaica Blue Mountain kaffe världen över än vad som produceras varje år.

dyraste kaffet

 

Var noga med tillredningen

Om man nu får någon av dessa eftertraktade lyxkaffesorter i sin ägo så ska man givetvis lägga ner lite möda på att tillreda det på ett så fördelaktigt vis som möjligt. Därefter bör man smutta och ta god tid på sig att njuta av kaffet – det är inget man sveper i hast på väg till jobbet på morgonen.

Dyraste kaffebönan

Presskanna menar många hobbyexperter är det bästa bryggsättet för dessa typer av kaffe, men en riktigt bra elektrisk bryggare i stil med Mocca Master funkar också. Bryggvattnet ska vara rent och temperaturen så nära 93 grader som möjligt. Man brygger definitivt inte det dyraste kaffet i världen i en 200-kronorsbryggare från ICA. Dyraste kaffe i världen är alltså Kopi Luwak Kaffet.