Är det stressigt att vara barista? 7 enkla tips för att minska stress

Om du någonsin har arbetat på ett kafé vet du att det kan vara ganska stressigt att vara barista. Mellan att hantera oförskämda kunder och att försöka göra kaffe som smakar gott är det inte konstigt att baristor ofta har höga mycket stressnivåer. Det finns sätt att minska stressen när man arbetar som barista. Barista tips!

I det här blogginlägget kommer vi att diskutera 7 enkla tips som kan hjälpa dig att hantera stress när du arbetar på ett kafé.

Är det stressigt att vara barista?

Om du någonsin har arbetat på ett kafé vet du att det kan vara ganska stressigt att vara barista. Mellan att hantera oförskämda kunder och att försöka göra kaffe som smakar gott är det inte konstigt att baristorganister ofta har höga stressnivåer.

Det finns sätt att minska stressen när man arbetar som barista. I det här blogginlägget kommer vi att diskutera 5 enkla tips som kan hjälpa dig att hantera stress när du arbetar på ett kafé. Att vara barista kan vara stressigt, men det beror på individen och den specifika arbetssituationen.

stressigt vara barista

Dessa sex saker gör det stressigt att vara barista:

  • Tidsbrist: Baristor måste ofta arbeta snabbt för att hålla jämna steg med kundernas efterfrågan. Detta kan orsaka stress genom att man måste skynda sig.
  • Hantering av svåra kunder: Vissa kunder kan vara mycket krävande och kränkande, särskilt om de inte får sitt kaffe precis som de vill ha det. Detta kan ta ut sin rätt på en baristas arbetstillfredsställelse och psykiska hälsa.
  • Skapa perfekta drinkar: Det finns en stor press på att göra varje dryck perfekt. Detta kan vara svårt när det finns så många olika variabler, till exempel typen av nymalda kaffebönor, malningen, vattentemperaturen, typen av espressomaskin med mera. Så här memorerar du drinkar som ett proffs.
  • Att inte ha tillräckligt med hjälp: Om ett kafé är underbemannat kan det sätta stor press på de anställda som arbetar. Detta kan ofta resultera i långa arbetsdagar och lite vila, vilket kan vara mycket stressande.
  • Fysiskt arbete: Att göra kaffedrycker kan vara fysiskt krävande. Att stå under långa perioder, lyfta tunga säckar med kaffebönor och rengöra kaffeutrustningen kan ta ut sin rätt på en baristas kropp.
  • Tidiga morgnar: Många kaféer öppnar tidigt, så baristorna måste ofta börja sina skift tidigt på morgonen. Detta kan vara svårt för dem som inte är morgonmänniskor.

7 enkla tips för att minska stressen som barista

Att vara barista kan vara ett mycket stressigt jobb, särskilt om du är en barista med hög volym. Du har ständigt att göra med kunder som kan vara otåliga eller krävande, och du måste arbeta snabbt och effektivt samtidigt som du ser till att varje dryck är av högsta kvalitet.

Om du känner dig stressad på jobbet finns här 5 mycket enkla men effektiva tips som kan hjälpa dig att slappna av och hålla dig lugn:

Tips 1: Ta några djupa andetag innan du börjar ditt skift

Detta kan tyckas vara en väldigt liten sak, men andra baristor bekräftar att om du tar några minuter för att centrera dig själv och ta några djupa andetag kan det verkligen hjälpa dig att lugna ner dina nerver och lätta på eventuella spänningar som du kan känna.

Tips 2: Se till att du tar pauser

Det är viktigt att ta pauser när du känner dig överväldigad eller stressad. Om du kan, gå bort från din arbetsstation i några minuter för att rensa huvudet. Ta kanske en snabb promenad runt kvarteret eller ta lite frisk luft.

Tips 3: Påminn dig själv om att varje kund är annorlunda

Du kan inte göra alla nöjda! Det är viktigt att komma ihåg att varje kund är annorlunda och har olika förväntningar. Så länge du gör ditt bästa är det allt du kan göra.

Tips 4: Prata med din chef om eventuella bekymmer eller problem som du har

Om du känner att du har problem på jobbet är det mycket viktigt att du kommunicerar med din chef. De kanske kan ge dig ytterligare utbildning eller hjälpa dig att minska din stress.

Tips 5: Hitta en hobby eller aktivitet som hjälper dig att slappna av

Det är viktigt att hitta en aktivitet som du tycker om utanför arbetet och som kan hjälpa dig att slappna av och minska stressen. Det kan vara allt från att läsa, gå på promenader, lyssna på musik eller till och med ta en yogaklass.

Tips 6: Fokusera på en uppgift i taget och försök inte göra för mycket på en gång

När du känner dig överväldigad kan det vara bra att fokusera på en uppgift i taget och inte försöka göra för mycket på en gång. Fokusera bara på uppgiften. Du kommer att klara dig igenom det!

Tips 7: Kom ihåg att det är okej att göra misstag

Vi är alla människor och vi gör alla misstag. Kom bara ihåg att det är okej att göra ett misstag här och där. Lär dig bara av det och gå vidare! Öva till exempel bara på hur du drar espressoshots som fokus, och oroa dig inte för några andra misstag resten för tillfället.

Komplimanger kan vända en dag helt och hållet

Allt är inte bara dåligt, många baristor säger att deras jobb är det roligaste de någonsin haft. De får träffa nya människor, prova nya saker och lär sig hela tiden. Det finns många möjligheter till kreativitet och personligt uttryck. Och ibland kan kunderna verkligen göra din dag till en höjdpunkt.

Det är alltid trevligt när kunderna tar sig tid att berätta att du har gjort deras dag bättre eller bara för att säga tack. En enkel komplimang kan verkligen vända en dag helt och hållet!

Det finns också många fördelar med att vara barista, till exempel flexibla arbetstider, dricks och möjlighet att lära sig nya färdigheter. I slutändan är det upp till varje enskild person att avgöra om fördelarna överväger nackdelarna.

Människor som arbetar med baristajobb är de stora utvecklingsmöjligheterna till skiftledare eller till och med caféchef. Det finns många olika vägar du kan ta med en karriär inom kaffe. Så om du älskar kaffe och människor kan ett jobb som barista vara något som passar dig perfekt!

Så när du har en stressig dag ska du bara komma ihåg det otroligt roliga jobb du har och tänka på hur du kan göra någon annans dag bättre.

VANLIGA FRÅGOR

Hur stressigt är det att vara barista på Starbucks?

Att arbeta på Starbucks kan vara ganska stressigt. Du har kunder som har bråttom och är gnälliga och kräver sina drinkar så fort som möjligt. Du måste också hantera pressen att göra varje drink perfekt och om du gör fel kommer kunden att låta dig veta det. Och om du ständigt gör bort dig kommer din chef att säga till dig.

Det finns också problemet med att försöka hålla jämna steg med kundernas ständigt skiftande beställningar. Vissa dagar känns det som om du inte kan vinna. Men trots all stress kan det vara ett ganska bra jobb med bra pengar.

Personerna som arbetar där är oftast passionerade av kaffe, så det är ett bra ställe att lära sig mer om olika bryggmetoder och bönsorter.

Starbucks erbjuder bra utbildning och Starbucks betalar mycket bra, även för det grundläggande baristajobbet. Så om du kan hantera stressen är det ett bra ställe att arbeta på.

Är det svårt att vara barista?

Att vara barista kan vara svårt. Först måste du lära dig att tillverka alla de olika typer av kaffedrycker som kunderna kan beställa.

Baristorna måste också kunna interagera med kunderna på ett vänligt och professionellt sätt, även när de är upptagna och under press.

Med tanke på alla dessa krav är det inte konstigt att det kan vara en utmaning att vara barista. Men det kan också vara mycket givande, både när det gäller tillfredsställelsen av att skapa en god kopp kaffe och när det gäller de dricks som kunderna ofta lämnar.

Är det ansträngande att vara barista?

Att arbeta som barista kan vara ganska ansträngande. Du är ständigt på benen, rör dig och kokar kaffe hela dagen. Och om du arbetar på ett hektiskt kafé kanske du inte ens har tid att ta en paus.

Slutgiltiga tankar

Om du är en duktig barista som kämpar med stress hoppas vi att de här tipsen var till hjälp. Kom bara ihåg att du inte är ensam och att det finns sätt att hantera utmaningarna i jobbet. Du klarar det här!

Artikeln är inspirerad av: https://www.coffeegrindguru.com/is-being-a-barista-stressful/