Förvara kaffe: Tips och råd vid förvaring av kaffe

Du har just kommit hem från ditt favoritkafé med 2 kilo utmärkt kaffe. Normalt sett skulle du inte köpa så mycket på en gång, men det var ett kap! När du inser att du inte kommer att kunna dricka detta inom en vecka, bestämmer du dig för att du måste hitta ett bättre ställe att förvara ditt högt värderade (och dyrbara) kaffe på för att på bästa sätt bevara dess smak.

Tips på förvaring av kaffe

  • Förvara kaffe i frys?
  • Förvara kaffe i kylen?
  • Förvara kaffe i stängd förpackning i skafferiet?
  • Förvara kaffe i glasburk?
  • Förvara kaffe i keramisk burk?

Vad ska du göra? I denna speciella situation har ditt kaffe behov av både långsiktig och kortsiktig förvaring.

forvara kaffe

Att frysa eller inte frysa kaffe

Ofta föreslår man att kaffet ska förvaras i frysen. När allt kommer omkring, vid kallare temperaturer saktar den molekylära aktiviteten (inklusive smakmolekyler som migrerar) ner, eller hur? Detta är sant. Men innebär en långsammare molekylär migration att kaffets smak bevaras? Inte nödvändigtvis.

Det finns nämligen andra variabler som spelar in i frysen.

  • I en frusen miljö kan vattenmolekyler fästa vid kaffebönorna och/eller förpackningen.
  • En frys har andra smakmolekyler som flyter runt i den (minns du fiskförsäljningen för tre veckor sedan?).
  • En frysdörr öppnas och stängs mycket ofta vid normal användning.

Vad innebär det här för ditt kaffe?

Det betyder att vatten kommer i kontakt med bönans yta och att is bildas. När vattnet smälter kommer vattnet att leta sig in i den porösa bönan och bönan kommer att börja försämra kaffets kvalitet. För det andra bör du komma ihåg att rostat kaffe är poröst. Det är denna egenskap hos kaffe som gör det möjligt för rosterier att framställa kaffe med hasselnötssmak. (Det odlas inte på det sättet.) Så om du lägger ditt jamaicanska Blue Mountain-kaffe i frysen måste det vara väl skyddat mot risken att smaka som flytande lax.

Packa in det

Ditt mål bör vara att hålla kaffets kontakt med vatten till ett minimum. Dessutom ska kaffet bara tinas upp en gång – precis innan det bryggs. Jag skulle föreslå att du behåller bönorna i originalförpackningen. Lägg sedan förpackningen i en förvaringspåse med dragkedja. Du kan dra ut överflödig luft genom att använda ett sugrör för att suga ut luften medan du stänger påsen.

Om du inte har en förvaringspåse med dragkedja kan du slå in bönorna med plastfolie. Jag använder ännu fler lager! Efter denna första inplastning lägger jag kaffebönbunten i en annan papperspåse. Återigen lindar jag in påsen med plastfolie och täcker den sedan med folie. Det kan låta som en överdrift, men det är värt det. Du har investerat pengar i detta gourmetkaffe, du måste skydda din investering.

Frysning, i ett nötskal

Frysning av kaffe är tillämpligt för lagring av kaffe som inte kommer att användas inom 1-2 veckor efter rostningen. Det är inte optimalt för daglig användning.

Inga kylskåp!

Om du undrar över kylskåpet är det ett nej för kaffe. Eftersom temperaturen i allmänhet ligger runt 37 grader fryser inte vattnet som finns inuti. Det är en kall dimma som dröjer sig kvar på kaffet och det är ännu fler dofter och smakmolekyler som flyter runt. Flytande vatten är kaffets värsta fiende under lagring. Under inga omständigheter skulle jag någonsin rekommendera att använda kylskåpet för att förvara kaffe.

Förvaring i rumstemperatur

Att förvara kaffe i rumstemperatur är den bekvämaste förvaringsmetoden. Det fungerar bra för kaffe som kommer att konsumeras inom en till två veckor efter köpet.

Eliminera det negativa

Vid förvaring i rumstemperatur minimeras och elimineras om möjligt vissa miljöfaktorer.

  • Syre
  • Vatten
  • Överdriven värme
  • Direkt solljus
  • Andra smaker

Alla dessa faktorer förstör kaffets smak. En bra anordning för att mildra dessa faktorer är en keramisk behållare som rymmer mellan 1 och 2 kg kaffe. Behållaren bör ha någon form av förslutningsmekanism som inte tillåter luft att cirkulera. Det finns en grundläggande regel inom fysiken som säger att materia inte kan uppta samma utrymme som annan materia. Så om du håller kaffet fyllt till kanten av denna behållare minimerar du risken för att negativa element ska fördärva ditt kaffe.

Dessutom skyddar en keramisk behållare kaffet från solljus, vatten och smakförflyttning. Smakmigrering sker när behållaren innehåller smakämnen. Plastbehållare är bra exempel på detta koncept. Plast tillåter smakmolekyler att tränga in och metallbehållare tillåter metalliska smaker att migrera. Keramiska behållare är däremot förseglade och bakade. Följaktligen kommer de inte att förstöra kaffets smak.

Summa summarum

Korttidsförvaring (inom en till två veckor efter köpet) bör ske i en keramisk behållare med en bra förslutningsmekanism. Fyll behållaren till full kapacitet.

Slutsats – Förvara kaffe

Om du befinner dig på ett kafé som har rea på Jamaican Blue Mountain och om du köper mer än du kan brygga på en vecka eller två, förvara kaffet på rätt sätt. Bestäm vilken del av kaffet du kommer att konsumera inom en vecka.

Lägg den mängd som du kan konsumera under den veckan i en keramisk behållare. Dela upp resten av kaffet i ”paket för en vecka” och förvara dem i frysen på det sätt som jag har beskrivit i den här artikeln. När du behöver mer kaffe tar du fram ytterligare ett ”enveckorspaket” ur frysen och överför kaffet till korttidsförvaring.

Många hittar hit via sökningar på Google.se:

  • förvaring kaffe
  • kaffe förvaring
  • förvara kaffe i frysen
  • frysa kaffe
  • kaffe i kylen
  • kaffe i kylskåp
  • förvara kaffebönor
  • förvara hela kaffebönor
  • förvara kaffebönor i frysen

Artikeln är inspirerad av: https://ineedcoffee.com/coffee-storage/