Irish Coffee: Original recept – Steg för steg

Det är inte svårt att hitta en kopp kaffe som har en söt smak och en rejäl portion sprit. Men det är svårt att hitta en som gör det lika bra som Irish Coffee. Du behöver inte resa till Irland för att uppleva denna starka kaffecocktail. Så lägg undan passet och gå till köket; vi ska berätta hur du kan tillreda drinken efter middagen i ditt eget hem.

Hur man gör en original Irish Coffee

Visst älskar vi den irländska kaffecocktailens varma, salta smak. Men vi uppskattar också den starka traditionen bakom drinken. Kocken Joe Sheridan uppfann den ursprungliga Irish coffee en kylig kväll 1943. Han arbetade på Foynes Airbase Port i Irlands län Limerick, och det fanns ett flyg som efter att ha gjort halva resan var tvunget att återvända till Foynes Port.

Flera av flygets passagerare, som förståeligt nog var trötta och griniga på grund av den oväntade förseningen, hamnade på terminal-restaurangen där Sheridan arbetade. Han ville muntra upp de trötta resenärerna och gjorde därför en speciell java-dryck till dem: varmt kaffe, en skott whiskey och lättvispad gräddfil.

irish coffee original

Var det brasilianskt kaffe, ville passagerarna veta. Men nej, svarade Sheridan stolt, det var ”irländskt kaffe”, och – förmodligen utan att Sheridan visste om det vid den tidpunkten – denna lilla dryck skulle komma att drickas i årtionden framöver.

Irländarnas gåva till kaffedrickandet

Kaffedrycken med en vuxen twist blev något som Sheridan regelbundet serverade i Foynes hamn; den växte så småningom i popularitet och blev en av flygbåtsterminalens specialdrycker. Efter andra världskriget fortsatte drycken att öka i popularitet. Den tog sig till och med till USA i början av 1950-talet när Stanton Delaplane, en reseskribent för San Francisco Chronicle, bad bartendern Jack Koeppler på Buena Vista Hotel att göra om den.

Tyvärr var Koepplers version inte helt rätt. Men han var fast besluten att göra Irish Coffee på rätt sätt, så han flög till platsen där allting började för att få en lektion av mästaren själv. Sheridan hjälpte gärna till, och han flyttade till och med senare till San Francisco för att hjälpa till att sprida den goda nyheten om irländskt kaffe till det amerikanska folket.

Sedan dess har många varianter av drycken och dess ursprungshistoria spridits över hela världen. Vi kommer dock att basera vårt recept på den klassiska versionen som förmodligen uppfanns av Sheridan.

Hur gör man en klassisk Irish Coffee?

Nu när vi berörde varifrån denna dryck kommer måste vi ta itu med miljonfrågan: hur gör man en Irish Coffee? Lyckligtvis för dig har vi svaret, och börjar med de ingredienser du behöver för att följa detta enkla cocktailrecept.

Du behöver:

 • Irish coffee-glas*
 • Färskt bryggt kaffe
 • Granulerat socker
 • 1 1/2 uns irländsk whiskey
 • Vispad grädde

*De flesta barer använder en Irish Coffee-mugg för att servera denna starka dryck. För en mer autentisk upplevelse rekommenderar vi dock att du investerar i en uppsättning San Francisco Irish Coffee-glas. Men oroa dig inte om du inte har någon av dessa muggar; vilket värmesäkert glas eller mugg som helst duger.

Processen för en original Irish Coffee

 • Förvärma serveringsglaset
 • Häll upp socker i koppen
 • Häll upp kaffe
 • Tillsätt whiskey
 • Häll på grädde
 • Toppa med eventuellt muskotnöt eller kanel

Steg ett

Det första du ska göra är att förvärma ditt serveringsglas. Häll varmt vatten i glaset. Låt det sedan stå i cirka 10 till 15 sekunder innan du häller ut det.

Steg två

Häll sedan upp lite socker i koppen. Du kan använda vanligt socker om du föredrar det, men de flesta använder brunt socker eller en kombination av det och vanligt socker, eftersom brunt socker ger en läcker antydan av karamellsötma. I slutändan är det dock ditt val; det enda som betyder något är att du tycker om den färdiga produkten.

Fyll ungefär två tredjedelar av din kopp med nybryggt kaffe och rör om i blandningen tills de granulerade sockerkristallerna löses upp.

Du kan använda vilken bryggningsmetod och vilket kaffe du vill för att göra din java. Vi rekommenderar dock starkt att du tar fram den franska pressen och en påse med medium- eller mörkrostade kaffebönor. Den älskade nedsänkningsbryggaren skapar en fyllig kopp som kan stå emot whisky.

Och på tal om whisky…

Steg tre

Det är dags att spetsa ditt kaffe!

Du kanske frestas att ta vilken gammal brun sprit som helst, men du gör dig själv en stor otjänst om du inte använder riktig irländsk whisky. Teeling och Jameson är våra irländska whiskey, men det vore klokt av dig att göra lite efterforskningar innan du bestämmer dig för en flaska sprit att blanda med ditt kaffe.

Tillsätt irländsk whiskey och vispad grädde

När du har tillsatt whiskyn i din kopp vanligt eller koffeinfritt kaffe toppar du drycken med en klick vispad grädde. Du kan använda lagersorterad vispgrädde till din hemgjorda kaffedryck, men det tar bara några minuter att göra din egen, och du kanske blir förvånad över vilken skillnad det gör.

Allt du behöver är tjock grädde, en visp och lite armbågsarbete för att göra vispad grädde; vispa grädden tills den innehåller tillräckligt med luft för att bli lätt och fluffig, och du är klar.

Steg fyra

Du kan eventuellt toppa den färdiga drinken med en gnutta muskotnöt eller kanel, men det är valfritt. Oavsett om du garnerar din Irish Coffee med lite kryddor eller inte finns det bara en sak kvar att göra: smutta på den!

Variationer av Irish Coffee

Traditionellt irländskt kaffe har fyra gemensamma ingredienser – whisky, kaffe, socker och grädde – och när du blandar ihop dem får du en söt, robust, tjock och krämig dryck som kan värma dig inifrån och ut. Det är dock alltid roligt att byta ut det klassiska dryckesreceptet och lägga till en twist här och där. Några av våra favoritsätt att hålla saker och ting fräscha är att:

Använda olika sorters sprit

Om du vill fortsätta på temat kaffe och alkohol men inte känner för att dyka ner i din irländska whiskeysamling finns det gott om andra spritdrycker som du kan blanda med din java.

Ta till exempel Amaretto. Den är inte irländsk, men om du tillsätter en skvätt av den italienska likören med mandelsmak till din mugg med svart kaffe och toppar den med vispad grädde får du en alkoholhaltig dos av dessert i en kopp – så gott! Kahlua kaffe – Kahlua likör, kaffe, grädde och vispgrädde – är också ett av de klassiska recepten som cocktailälskare vänder sig till när de vill ge sina söndagsbrunchdrycker en koffeinpåslag.

Prova olika sorters sötningsmedel

Bara för att brunt socker inte är din livsluft betyder det inte att du måste nöja dig med en drink med en ultrabitter kaffesmak. Använd ett alternativt sötningsmedel, som vitt socker, lönnsirap eller till och med honung.

Lägg till olika smaker

En av de bästa sakerna med enkelheten i det irländska kaffereceptet är att det lämnar gott om utrymme för tillsatser.

När hösten kommer kan du piffa upp ditt Irish Coffee med pumpakryddor. Rör en skvätt av kanel-, ingefära-, muskot-, kryddnejlika- och kryddblandningen i grädden, eller häll en skvätt pumpakryddessirap i kaffet och whiskyn.

Känner du dig inte särskilt pumpakryddad? Det är okej; många andra smaker, som mynta och hasselnöt, passar bra ihop med cocktailen.

Ta fram Baileys

Om du vill göra din drink extra rolig kan du alltid använda Bailey’s Irish Cream i stället för whisky (eller med whisky…) Börja med att brygga ditt kaffe som vanligt. Tillsätt sedan en skvätt Bailey’s och toppa blandningen med vispad grädde. Oavsett om du njuter av din drink varm eller kall kan lite Bailey’s göra din cocktail smidig, krämig, söt och läcker.

Kyla ner saker och ting

Hur mycket vi än älskar en rykande varm kopp kaffe vet vi att många föredrar sina kaffekoppar – eller Irish Coffee-muggar, i det här fallet – fyllda med isbitar. Att använda en portion kallbryggt kaffe i stället för vanlig varm java är ett enkelt men effektivt sätt att förändra din vardagliga kopp Irish Coffee; serverad kall är denna krämiga cocktail en uppfriskande behandling.

Garnera med olika saker

En klick fluffig vispad grädde är ett vackert komplement till alla koffeinhaltiga kaffedrycker, men om du vill att din dryck ska ha ännu mer pigghet har du många olika garneringsalternativ att välja mellan.

Garnera med kaffebönor, chokladspån, ett stänk av chokladsirap, kanel, muskot, mynta eller karamellsås – alternativen är nästan oändliga!

Skippa grädden

Du behöver inte lägga till ett lager grädde till ditt Irish Coffee. Nej, det är inte riktigt Irish Coffee utan det, men whiskey och kaffe är i sig själva en dynamisk duo.

Vanliga frågor om Irish Coffee

Vilken whiskey är bäst för Irish Coffee?

Whiskey är utan tvekan den viktigaste delen av Irish coffee, så se till att du väljer en bra whiskey. Det finns många irländska whiskeyer av hög kvalitet på marknaden, men Jameson Black Barrel whiskey är ett av de mest populära valen. Den är mjuk när den går ner i matstrupen, och den har en söt och nötaktig smakprofil som kompletterar kaffets smak väl.

Är Irish Coffee en amerikansk grej?

Irish coffee är inte en strikt amerikansk dryck. Cocktailen är mycket omtyckt i det land som den är uppkallad efter, men de flesta lokalbor är mer benägna att beställa en öl i stället. Irish coffees är vanligtvis reserverade för turister, speciella tillfällen eller kyliga vinterkvällar. Vi svenskar dricker ju även vi gärna en Irish Coffee ute på krogen eller utomlands.

Prova absolut Irish Coffe!

Irish coffee är en klassisk dryck som varje kaffeälskare bör prova minst en gång. Du får inte bara njuta av en utsökt, söt och krämig kopp kaffe, utan du njuter också av en älskad dryck som många andra har njutit av under lång tid. Oavsett om du dricker den på traditionellt vis eller byter upp den finns det en version av Irish coffee som nästan alla kan njuta av.

Lycka till med kaffeintaget!