5 skäl att dricka ekologiskt kaffe: Vilka är de?

Visste du att kaffe är den näst mest populära drycken efter vatten? Det råkar också vara den näst mest sålda produkten i världen efter olja. Det råder ingen tvekan om det – kaffe får världen att snurra. Oavsett om du dricker det för att vakna upp från de döda eller dricker en mugg (eller tre) innan du går till ditt nattskift, är det en viktig ingrediens för att leva ditt modigaste liv.

Vikten av att dricka ekologiskt kaffe

Därför är det viktigt att kaffet du köper inte bara är rättvisemärkt utan även ekologiskt. Kaffe som odlas ekologiskt, är rikt på smak och fritt från kemikalier. Forskning har till och med visat att ekologiskt kaffe har flera fördelar för din hälsa, miljön och för de bönder som odlar det. Vi skall här nedan titta på några av alla de fördelar som ekologiskt kaffe har.

skal ekologiskt kaffe

1. Kemikaliefritt

Kaffe är en av de mest kemiskt behandlade växter som produceras, vilket innebär att icke-ekologiskt kaffe är dränkt i jordbrukskemikalier. Dessa bekämpningsmedel, insekticider, herbicider och svampmedel har i olika studier konstaterats orsaka cancer och skador på reproduktions- och nervsystemet. Konventionella eller traditionella växter som odlas med dessa metoder släpper igenom kemikalierna i kroppen och deponerar dem i kroppsfetter.

2. Hälsofördelar

100 % USDA-certifierat ekologiskt kaffe innehåller vitaminer, mineraler och antioxidanter som kroppen behöver för flera hälsofördelar, t.ex. skydd mot cellskador och förstärkning av immunförsvaret. Rent ekologiskt koffein i starkt kaffe fungerar som en energibooster och förbättrar hjärnans korrekta funktion.

3. Hållbarhet

Kaffeplantor trivs i skuggan, vilket innebär att dessa ekologiska kaffeträd i slutändan tillför fördelar till ekosystemet. De bidrar till att bevara vilda djur, fåglar och växtlighet samt till att förebygga jorderosion och sjukdomar. Till skillnad från konventionellt kaffe främjar ekologiskt kaffe inte avskogning.

4. Smakfaktorer

Läckert kaffe är ett direkt resultat av den jord som det odlas i. Genom att plantera ekologiska kaffeträd i jord som är rik på naturliga kemikaliefria jordar kan du försäkra dig om att du smakar inget annat än rent kaffe. Det smakar oftast mycket bättre än traditionellt kaffe, som är odlat på vanligt vis. Ekologiskt har oftast smakfördelar.

ekologiskt odlat kaffe

5. Fördelar för jordbrukaren

Ofta är odlare som producerar certifierat ekologiskt kaffe Fair Trade-kompatibla, vilket garanterar högre löner för de anställda.

Ekologiska arabica-kaffebönor (inklusive jorden där bönorna växer) som är fria från rester, kemikalier och konstgödsel certifieras tre gånger för att garantera hög kvalitet till konsumenterna. Dessa är kvalitetssäkring, rättvis handel och Smithsonian Institutions ekologiska certifieringar.

Oavsett om du älskar att brygga en kanna hemma eller njuta av den på det lokala kaffestället, se till att du dricker det goda. För varje gång du köper varumärken med ekologisk märkning blir du en del av en global rörelse som ägnar sig åt att höja levnadsstandarden för odlarna i tredje världens länder.

Artikeln är inspirerad av: https://www.deathwishcoffee.com/blogs/coffee-talk/5-reasons-for-organic-coffee