Ekologiskt kaffe vs Icke ekologiskt kaffe: Skillnad?

Ok vänner, det är dags att komma till saken och prata om något allvarligt viktigt idag. Något som i hög grad påverkar kvaliteten på vår hälsa, särskilt när det konsumeras regelbundet. Under det senaste decenniet eller så har ekologiska livsmedel legat i framkant i både stor-marknader och hälsotrender. Men behöver vi verkligen överväga det när det gäller kaffe? Är inte konventionellt kaffe lika bra som ekologiskt kaffe? Låt oss ta reda på det.

Vad är ekologiskt kaffe?

Kaffe kan anses vara ekologiskt när det odlas utan användning av kemiskt baserade gödselmedel, konstgödsel, bekämpningsmedel eller genetiskt modifierade organismer (G.M.O.). Det finns ett citat som lyder: ”Du är vad du äter, så var inte snabb, billig, lätt eller falsk”. Detta kan inte vara mer sant när det gäller ditt kaffe.

Här kan du läsa om veganskt kaffe

Om du inte vill dricka en kopp kaffe som har utsatts för bekämpningsmedel, herbicider, svampmedel och skadliga gödningsmedel är ekologiskt kaffe ett säkert sätt att garantera den renaste kaffeupplevelsen samtidigt som det är bättre för miljön också.

Vissa kan hävda att den ekologiska marknaden bara är en modefluga och att mat och dryck runt om i världen måste hålla en viss kvalitetsnivå för att få säljas, vilket gör den ekologiska märkningen till något av en bluff. Å andra sidan skulle man också kunna säga att reglerna för livsmedel och drycker inte är lika i hela världen, vilket gör att behovet av ekologiska produkter och råvaror blir allt starkare.

ekologiskt kaffe

I vilket fall som helst tycker vi att det är bättre att vara säker än att vara ledsen. Du skulle inte dricka ett glas vatten om du visste att dricksvattnet hade utsatts för bekämpningsmedel, så varför ta risken med ditt kaffe?

Är ekologiskt kaffe hälsosammare?

Med över 200 bekämpningsmedel som används på konventionellt odlade kaffegrödor är icke-ekologiskt kaffe en av de mest kemiskt behandlade grödorna av alla jordbruksvaror i världen. Eftersom kaffebönorna placeras i direkt solljus hela dagen försvagas kaffeplantornas immunförsvar och de blir mer mottagliga för insekter och skadedjur.

Jordbrukarna måste sedan spruta stora mängder bekämpningsmedel och insektsbekämpningsmedel direkt på kaffebönorna som oundvikligen hamnar i den dryck som människor dricker dagligen. Genom denna process kan man se att detta inte bara är skadligt för vår hälsa, utan även giftigt för de bönder som odlar kaffet.

När det gäller konventionellt kaffe finns det två hälsogrupper som odlingsprocessen påverkar. Den första är de personer som plockar och hanterar kaffekörsbären under odlings- och bearbetningsfasen. Den andra är du som konsument.

Om du följde vår förra artikel om Jacu bird-kaffe fick du veta att de kemikalier som används vid odling av icke-ekologiskt kaffe är extremt farliga för arbetarna att hantera. Dessutom kan de också orsaka både kortsiktiga och långsiktiga hälsosjukdomar för både kaffeodlarna och för oss som konsumenter.

Vad är skillnaden mellan ekologiskt kaffe och icke ekologiskt kaffe?

När det gäller ekologiskt respektive icke-ekologiskt kaffe, vad är skillnaden och vem är vinnaren? Är det verkligen SÅ dåligt?

Som du kan se av den information som nämns ovan är icke-ekologiskt kaffe inte särskilt bra för alla som dricker det, odlar det eller ens bor bredvid där konventionellt kaffe odlas. Men låt oss gå lite djupare in på odlingsprocessen för både ekologiskt och icke-ekologiskt kaffe.

Den största skillnaden finns i de delar av processen som vi inte ser. Odlingsprocessen.

När det gäller ekologisk odling är odlarens huvudfokus att fatta beslut i alla steg av processen för att stödja både miljöns och konsumentens hälsa. En ekologisk jordbrukare börjar med ett naturligt gödningsmedel. Detta är vanligtvis något som kommer från själva kaffemassan eller från boskapsgödsel.

Även om en ekologisk jordbrukare inte behöver kämpa mot lika många insekter eller skadedjur som en konventionell jordbrukare i början av processen, kommer han/hon att ha ett liknande ogräsproblem att ta hand om.

För detta kommer den ekologiska jordbrukaren att använda naturliga metoder för att ta hand om ogräset. Det kan handla om att bränna bort ogräset med en naturgaslåga, använda djur för att äta upp ogräset eller till och med använda lite armbågsfett för att ta bort ogräset för hand.

Olika sätt att odla kaffet

En konventionell jordbrukare börjar sin process med att gasa jorden för att avlägsna alla naturligt förekommande fungicider. Nästa steg är att gödsla jorden med ett tungt belastat petroleumbaserat kemiskt gödselmedel. Kaffefröna blötläggs sedan i insekticider och svampmedel innan de planteras. När fröna väl är planterade tillsätts ytterligare en kemikalie till bevattningsvattnet för att hålla skadedjur borta. När kaffeplantorna börjar gro börjar en konventionell jordbrukare sedan spruta ogräsbekämpningsmedel på dem för att döda oönskat ogräs.

Genom att jämföra dessa odlingsprocesser sida vid sida är det svårt att förneka den stora skillnaden i hur dessa kaffekulturer odlas. Det har inte bara en enorm inverkan på vår miljö, utan kan också få oåterkalleliga konsekvenser för våra kroppar.

kaffe ekologiskt

Vad gör ekologiskt kaffe bättre?

När det gäller ekologiskt kaffe finns det ingen tvekan om att renare bönor också är lika med renare luft, vatten och mark. Detta beror på att det inte används några syntetiska gödningsmedel eller kemikalier vid framställningen av kaffet.

Även om konventionellt kaffe fortfarande behåller sina hälsofördelar under användningen av bekämpningsmedel, är ekologiska kaffebönor rikare på näringsrika antioxidanter. Vissa människor hävdar till och med att de kan smaka på skillnaden!

I slutändan är det viktigt att veta hur ditt kaffe odlas. Vi vill alla köpa kaffe som är framställt på ett ansvarsfullt sätt. Att se till att dina ekologiska produkter är äkta genom att verifiera att de är certifierade ekologiska garanterar den högsta formen av ekologisk integritet.

Koffeinfritt kaffe vs vanligt kaffe

Ah ja, den gamla historien om koffeinfritt kaffe jämfört med vanligt kaffe återkommer igen. Kan ekologiskt kaffe vara koffeinfritt? Absolut.

Processen för att göra koffeinfritt kaffe, som traditionellt innebär att man använder kemiska lösningsmedel, kan orsaka cancer och andra sjukdomar. Ekologiskt koffeinfritt kaffe har inga av dessa risker eftersom man använder schweiziskt vatten som lösningsmedel i stället för ett kemiskt lösningsmedel för att avlägsna koffeinet.

Innan du hoppar på planet för att hämta vatten från Schweiz är det viktigt att notera att vilket renat källvatten som helst duger. Tekniken har bara fått sitt namn efter schweizarna eftersom den utvecklades i Schweiz 1933.

Är ekologiskt kaffe nödvändigt?

Kort sagt, ja.

Det finns som du läst om här ovanför i artikeln många fördelar med ekologiskt kaffe. Det är bättre för odlaren, bättre för dig som konsumerar ditt kaffe och bättre för miljön. Nästa gång du är i affären eller handlar kaffe på nätet, köp en påse certifierat ekologiskt kaffe och låt oss veta om du kan smaka skillnaden.

Artikeln är inspirerad av: https://www.roastycoffee.com/organic-vs-non-organic-coffee/