Är kaffe veganskt? Enkelt svar på intressant fråga

Kaffe är en populär dryck. British Coffee Association uppskattar att det dricks ungefär två miljarder koppar kaffe i världen varje dag. I Sverige dricker vi ca 2.5 koppar kaffe per dag och person. Med denna konsumtion ligger vi på tredje plats bland kaffe drickande.

Är kaffe veganskt?

I denna artikel skall vi besvara den enkla frågan om kaffe verkligen är veganskt.

Snabbt svar

Den goda nyheten för alla ni som älskar kaffe är att kaffe är veganskt! Åtminstone är svart kaffe veganskt. Så länge du inte tillsätter (raffinerat) socker, som kan ha använt benkol i raffineringsprocessen. Eller mjölk, förstås. Mjölk är definitivt inte vegansk – åtminstone om det är djurmjölk! Men om de enda ingredienserna i din dryck är malda kaffebönor och varmt vatten borde det inte vara någon större överraskning att du har en helt veganvänlig dryck i din hand.

Om du väljer en vanlig latte, flat white, cappuccino eller någon annan kaffekonstellation som görs med hjälp av mjölk är den naturligtvis inte vegansk. Som tur är för veganer erbjuder kaféer allt oftare veganvänliga mjölkalternativ till sina kunder. De tre stora kaffekedjorna (sett till antalet butiker i Storbritannien), Costa, Starbucks och Caffè Nero, erbjuder alla minst tre mjölkfria mjölkalternativ: kokosnöt-, soja-, havre- eller mandelmjölk. De flesta oberoende kaffelokaler och kaféer erbjuder också veganer i dag.

vegan kaffe

Vegankaffe

Om du väljer en espresso, en Americano eller en Ristretto kan du vara säker på att din dryck är veganvänlig. Om du beställer nästan vilket annat kaffe som helst är det dock troligt att det har gjorts med mjölk, mjölkskum eller grädde. Så om du vill ha en vegansk version måste du välja vilken veganvänlig mjölk du vill använda. Som tur är går vi igenom några av alternativen nedan, innan vi går in lite mer i detalj på kaffe och varför det är veganskt (ledtråd: det kommer från en växt!).

Vilken mjölkfri mjölk passar bäst till kaffe?

Havremjölk är ett populärt mjölkval till kaffe.

I slutändan kommer vilken veganvänlig mjölk du väljer att lägga till ditt kaffe att bero på personliga preferenser eftersom smakerna och utseendet varierar, ibland markant. Man kan också upptäcka att beroende på vilken typ av kaffedryck man använder den till, fungerar en vegansk mjölk bättre än en annan.

Här sammanfattar vi våra åsikter om fördelarna och nackdelarna med de fyra viktigaste veganska mjölkalternativen som används av de stora kaffekedjorna när det gäller att göra kaffe:

Vegansk mjölk Fördelar Nackdelar

  • Sojamjölk; Finns i stor utsträckning Tenderar att dela sig efter ett tag eller om den inte är perfekt tillagad; den nötiga smaken tar bort de finare kaffesorterna.
  • Kokosmjölk: tenderar inte att dela sig lika lätt som andra; vissa människor välkomnar kokosnötssmaken; ger drycken en krämig karaktär Kokosnötssmaken kan överväldiga alla kaffesorter utom de starkaste; för oljig för vissa människor; skummar inte upp så bra.
  • Havremjölk: Överröstar inte kaffesmakerna Varierar kraftigt mellan olika märken.
  • Mandelmjölk Har ofta en behaglig sötma som fungerar bra i cappuccino och latte; har en bra konsistens; saknar krämighet, särskilt de med lägre koncentrationer av mandel; splittras för lätt.

Ett antal företag som tillverkar växtbaserade mjölkalternativ har utvecklat ”barista”-versioner av sina produkter som de hävdar är bättre lämpade för användning till kaffe än deras standardprodukter. På det hela taget verkar detta vara fallet, och de är väl värda att kolla upp när man gör kaffe hemma. De har dock ett pris, och det återstår att se om kaféerna kommer att betala för att använda dem när man gör sin latte.

Som sådan är det verkligen ingen exakt vetenskap när det gäller att föreslå det bästa veganska mjölkalternativet att välja till ditt kaffe. Ett element av experimentering föreslås både hemma och i ditt lokala kafé av valfritt slag för att hitta den veganska mjölk som fungerar för dig.

veganskt kaffe

Vad tillverkas kaffe av?

Kaffe, i alla dess former, kommer från kaffebönor, som är frön från bär som finns på ett antal Coffea-växter. Nästan allt kaffe som människor dricker kommer från två arter av Coffea-växten: Coffea Arabica (kallad ”Arabica”) och Coffea canephora (kallad ”Robusta”). De ”bönor” som finns i bären från dessa växter rostas och mals, och den enda andra ingrediens som krävs är varmt vatten för att göra svart kaffe.

Det råder ingen tvekan om att ett rostat, malet frö med tillsats av vatten inte innehåller något som är oförenligt med en vegansk kost. Så, förutom när man tillsätter mjölk (som diskuteras ovan), är färskt kaffe verkligen veganvänligt. Men hur är det med snabbkaffe, koffeinfritt kaffe och de alltmer populära kaffepoddarna?

Är snabbkaffe veganskt?

Malet kaffe kan frystorkas för att producera granulat eller pulver som är lösligt i varmt vatten. Det har funnits en viss oro på vissa håll över de tillsatser som finns i vissa snabbkaffeprodukter, men det är mycket sällsynt att snabbkaffe tillverkas med hjälp av animaliska produkter.

Om det inte är en variant som innehåller mjölkprodukter. Det lönar sig alltid att kontrollera etiketten, men veganer bör klara sig bra med nästan alla snabbkaffe som säljs i Storbritannien.

Är koffeinfritt kaffe veganskt?

Kaffebönor kan få sina koffeinhaltiga oljor borttagna med hjälp av lösningsmedel före rostning. De fortfarande gröna fröna blötläggs i varmt vatten eller ångas och oljorna löses upp i lösningsmedlen. Dessa lösningsmedel, som inkluderar metylendiklorid och etylacetat, kanske inte låter så tilltalande, men de framställs inte av animaliska produkter, så användningen av dem hindrar inte att koffeinfritt kaffe är veganskt.

För de personer som inte är förtjusta i tanken på att konsumera koffeinfritt kaffe som har framställts med hjälp av lösningsmedel som härrör från metan (metylendiklorid), finns en alternativ metod där man använder en blandning av vatten och flytande koldioxid för att extrahera koffeinet från bönorna i ett högtryckskärl. Oavsett hur koffeinet minskas (minskas, inte avlägsnas helt) förblir produkten vegansk.

Är kaffepåsar veganska?

kaffe veganskt

Kaffekapslar

Kaffepåsar innebär miljöproblem. Det finns ett växande antal kaffepåsar på marknaden i dag eftersom konsumenterna vill ha smaken av färskt kaffe med bekvämligheten av snabbkaffe. Självklart är kaffet i dessa kapslar lika veganvänligt som det malda kaffe som du kan lägga i din cafeteria. Vissa kapslar – till exempel de för cappuccino – kan innehålla mjölkprodukter, så de är helt klart inte veganska. Det finns också en viss oro för miljöpåverkan från det extra avfall som förpackningarna orsakar, men det är en annan historia.

Generellt sett är kapslarna tillverkade av plast med ett folielock, och vissa innehåller även ett filter av något slag. Dessa material strider inte i sig själva mot veganska ideal, men det är möjligt att vissa använder lim för att bilda bindningen mellan folien och plasten i kapseln, och det kan innehålla animaliska produkter, eller ha använt dem i sin produktion. Det är dock inte lätt att ta reda på de exakta produktions-metoderna för ett visst kaffepodsmärke, så om du är osäker bör du se till att köpa produkter som uttryckligen anger att de är veganvänliga.

Är kaffepåsar veganska?

Kaffepåsar har aldrig riktigt tagit fart, men de finns tillgängliga för dem som vill prova dem. Precis som de flesta tepåsar innehåller kaffepåsar ingenting som hindrar dem från att vara veganska. De som är miljömedvetna kanske vill kontrollera att påsarna är biologiskt nedbrytbara (eftersom vissa kan innehålla plast).

Vissa tepåsar i högre prisklass är gjorda av silke, vilket inte är veganskt (på grund av exploatering av och grymhet mot silkesmaskar), men vi har inte stött på några kaffepåsar av silke.

Kaffets miljöpåverkan

Kaffeplantage i Brasilien

Frågan om huruvida kaffe är veganskt eller inte är till synes enkel (utan animalisk mjölk, ja, med animalisk mjölk, nej), men i själva verket finns det ett helt annat lager i debatten som vi inte ens har berört. Kaffe är en av de mest konsumerade dryckerna på planeten, och liksom alla massproducerade grödor har Coffea-plantornas tillväxt en enorm inverkan på miljön.

Under det senaste decenniet har efterfrågan på kaffe ofta varit större än tillgången, vilket har lett till stigande priser. Detta har gjort det mer attraktivt att odla kaffe, vilket har lett till stora områden med avskogning och miljöförstöring i Syd- och Centralamerika och i Afrika. Detta utgör ett allvarligt hot mot flera djurarter och den biologiska mångfalden i allmänhet, vilket naturligtvis är en anledning till oro för alla veganer.

Artikeln är inspirerad av: https://www.veganfriendly.org.uk/is-it-vegan/coffee/