Vad är Breve kaffe? Fakta och recept

Kaffe är en populär dryck eftersom det finns en mängd olika alternativ som tilltalar alla kaffefantaster. Faktum är att det finns så många termer, varav en del på olika språk, att det kan vara svårt att veta vad som är vad, särskilt om du är en nyare kaffedrickare. Latte, mocha, espresso, Americano – det är alla vanliga termer som betyder olika saker, och om du inte är bekant med dem kan det vara förvirrande att veta vad du ska beställa och vad skillnaden är mellan dem.

En allt populärare term är ”breve”, men att veta vad ett breve-kaffe är kan förvirra även mer vana kaffedrickare. Informationen nedan hjälper dig att bättre förstå en breve kaffedryck och om det kan vara rätt val för dig.

Vad är skillnaden mellan Breve kaffe och latte?

Breve kaffe och latte är nästan likadana drycker, men skillnaderna mellan dem spelar roll, och du kan se det i smaken och konsistensen på din dryck. Latte och breve kaffe,  är båda gjorda på espresso och ångade mejeriprodukter. Den största skillnaden mellan dem ligger i vilken typ av mejeriprodukter de använder.

Breve kaffe

Latte görs med en dragning av espresso och toppas sedan med ångad mjölk och slutligen mjölkskum. Mjölken är vanligtvis helmjölk eller kanske 3 %, beroende på vad du föredrar.

En kaffe breve görs också med en espresso och toppas sedan med ångad halva mjölk och halva grädde och slutligen mjölkskum. Eftersom halva och halva är tjockare, med mer fett än mjölk, skapar den mer skum när den ångas och sedan skummas. Halv- och halva skummas faktiskt under en längre tid än mjölken i en latte, vilket bidrar till att skapa den högre volym skum som en latte saknar. Detta ger en dryck som är rikare och fluffigare, och många dricker en caffé breve som en efterrätt, även om du säkert kan dricka dem för din morgonfix också.

En traditionell kaffe Breve serveras som den är, men om du inte är någon som behöver äkthet i dina kaffedrycker kan du lägga till ett sötningsmedel eller till och med smaksatt sirap på samma sätt som du kan göra med en latte.

Hur man gör en Breve kaffe?

Innan du lär dig att göra en kaffe Breve är det viktigt att du förstår hur espresso skiljer sig från kaffe. Espresso bryggs genom att nästan kokande vatten pressas under högt tryck genom finmalda kaffebönor. Denna teknik resulterar i espresso, som är tjockare än vanligt kaffe och har crema på toppen (en crema är ett skum med krämig konsistens.) Det finns förresten kaffemaskiner som kan brygga både kaffe och espresso, vilket är riktigt praktiskt.

På grund av denna bryggningsprocess koncentreras kaffets smaker och kemikalier, vilket är anledningen till att espresso så ofta används som bas för många kaffedrycker som cappuccino, latte, iskaffe osv. Espresso blandas väl med andra tillsatser som mjölk och liknande.

Espresso innehåller också mer koffein per volym än kaffe, men eftersom espressodrycker ofta presenteras i mindre portionsstorlekar innehåller själva drycken oftast mindre koffein än en vanlig kopp kaffe.

Kaffe breve

Nu när du förstår espresso kan du göra din egen caffé breve:

  • Ånga och skumma upp din halv och halv. Skumma upp den längre än vad du skulle göra med mjölk för en latte, så att den hinner utveckla det rika skum som förväntas för den här drycken.
  • Dra upp en skott espresso (2 ounces) i den kopp som du föredrar.
  • Häll upp din ångade och skummade halva och halva mjölk i koppen med espresson, samtidigt som du håller tillbaka skummet.
  • Skeda upp det återstående skummet från den halva och halva drycken på toppen av din drink.

Njut! Många tycker att kaffe breve är tillräckligt fyllig för att de inte ens behöver tillsätta sötningsmedel, så ge det ett försök!

Avslutande

Eftersom latte och kaffe Breve är liknande drycker, i och med att de båda innehåller espresso, ångad mjölkprodukt och skum, kan det vara förvirrande att förstå hur mycket smaken skiljer sig åt. Att få en klar uppfattning om hur en latte använder mjölk och en breve använder hälften och hälften kan göra all skillnad i världen när du försöker bestämma dig för vilken dryck som är bäst för dig. Om du aldrig har provat en kaffe Breve tidigare, ge det ett försök! Du vet aldrig, det kan bli din nya, favoritdryck.

Läs mer: Vad är en cortado?

Artikeln är inspirerad av: https://coffeehustle.org/what-is-a-breve-coffee