Varför vaknar jag inte av kaffe?

Miljoner människor runt om i världen tar sitt kaffe på morgonen och använder sig av koffeinet för att starta dagen på ett bra sätt. Kaffe innehåller koffein, en populär stimulerande substans som finns i kaffe, energidrycker, läsk och choklad. Många människor är beroende av koffein för att vakna, så det kan vara frustrerande när ditt kaffe inte gör vad det ska göra.

Varför väcker inte kaffe mig?

Om du är i den båten kan du läsa vidare för att se varför ditt kaffe inte väcker dig:

vakna av kaffe

Hur fungerar koffein?

Innan vi går in på varför kaffe inte väcker dig, låt oss diskutera hur koffein fungerar i kroppen:

Koffein fungerar genom att förklä sig som en adenosinreceptor, vilket är det som orsakar sömnighet och slöhet. När adenosin fäster vid receptorn saktar hjärnans aktivitet ner och kroppen blir trött och avslappnad. Genom att förhindra att adenosin fäster vid sina receptorer förhindrar koffein sömnighet och höjer vakenheten. Koffein kan till och med öka adrenalinet och flykt- eller kampresponsen, vilket också kan öka en persons ångest.

Vad är koffein?

Även om det är ganska enkelt att förstå hur koffein fungerar, är orsaken till varför det inte fungerar oftast inte lika tydlig. Det finns flera orsaker som kan förklara varför kaffet inte väcker dig, så vi har hittat de mest populära orsakerna. Det kan dock finnas mindre vanliga och okända orsaker till varför det inte fungerar. Koffein kan sluta fungera helt och hållet för vissa personer även efter att de ”avgiftar” sig från det, så ibland finns det inget definierat svar.

Här är några av de främsta orsakerna till varför kaffe inte fungerar:

1.Utmattningsnivåerna är för höga

Även om koffein kan avbryta adenosinreceptorerna för att förhindra sömnighet är du ibland helt enkelt för trött för att koffein ska fungera. Om du har sovit dåligt eller kämpar med sömnlöshet kanske koffein inte hjälper alls.

Om du är extremt trött och dricker kaffe kan det bara förstärka vissa koffeinverkningar som ångest och adrenalin utan att faktiskt väcka dig. Istället för att förlita dig på att kaffe ska väcka dig bör du försöka ta reda på vad det är som gör att du har en orolig sömn eller sömnlöshet.

2.Dehydrering

Dehydrering är ett kroniskt problem i allmänhet, men kaffe är ett diuretikum och hjälper dig inte att rehydrera. Om du är uttorkad till den grad att du är utmattad kommer kaffe inte att väcka dig. Drick rikligt med vatten före och efter varje kopp kaffe eftersom uttorkning kan göra dig sömnig och trött. Uttorkning kan leda till huvudvärk och andra hälsoproblem, så det är viktigt att dricka tillräckligt med vatten dagligen.

3.Metabolism

Metabolismen är alltid något att tänka på om kaffet inte fungerar eftersom vissa människor metaboliserar kaffe snabbare. Din ämnesomsättning kan fluktuera, vilket kommer att förändra hur kaffe påverkar dig. Om din ämnesomsättning är naturligt snabb kanske du inte känner effekterna av koffein lika mycket som andra eller inte alls.

4.Medicinering

Medicinering kan lätt minska effekterna av koffein, beroende på vad det är och vad det är ordinerat för. Vissa mediciner påverkar hur levern metaboliserar koffein och andra ämnen, vilket kan förklara varför ditt kaffe inte fungerar. Prata med din läkare om koffeinintag och om det är säkert att dricka när du tar dina mediciner.

vaknar inte av kaffe

Om du är en regelbunden kaffedrickare…

Det finns en skillnad mellan en regelbunden kaffedrickare och någon som dricker det ibland, vilket helt kan förändra orsaken till varför ditt kaffe inte väcker dig.

Om du är en kaffedrickare som dricker flera koppar om dagen finns det ett par anledningar till att ditt kaffe inte fungerar:

Koffertolerans

Koffertolerans är den överlägset största orsaken till att kaffet kanske inte fungerar för dig längre, särskilt om du dricker mer än fem koppar om dagen. Detta händer när du dricker samma mängd kaffe om dagen tills din kropp vänjer sig vid det, vilket gör att du vill dricka mer. Om du tror att du har blivit tolerant mot kaffe är det dags att överväga att dra ner på kaffet.

Byte av kafferost eller varumärke

Om du har bytt kaffemärke kan det också förklara varför ditt kaffe inte väcker dig. Om du till exempel har druckit ett ljusrostat kaffe och bytt till mörkrostat kommer du inte att få i dig lika mycket eftersom ljusrostat kaffe innehåller mer koffein än mörkrostat kaffe. Kaffets kvalitet påverkar också koffeinhalten, särskilt om kaffet du bytte till är av låg kvalitet. Prova en ljusare rostning eller ett premiumkaffemärke om du inte längre känner att du vaknar upp på morgonen.

Ändrade bryggningsmetod

Har du nyligen bytt till en French Press eller Keurig? Har du alltid varit en espressobryggare och bytt till en droppbryggningsmetod? Även om bryggningsmetoderna inte direkt bör påverka hur koffeinet fungerar kan det orsaka en liten minskning av mängden koffein per kopp. Även om detta förmodligen inte är orsaken kan det möjligen förklara varför ditt kaffe inte är lika starkt som det brukar vara.

Om du är nybörjare på kaffe…

Om du är ny på kaffe och väntar på koffeinstöten utan resultat finns det ett par anledningar till varför det kan hända:

Koffein har motsatt effekt

Ett litet antal personer känner sig faktiskt mer trötta och sömniga av kaffe och koffein, vilket är motsatsen till vad du vill ha om du är ute efter en väckarkick. Om du är nybörjare och plötsligt känner dig utmattad efter att ha druckit kaffe kan du tillhöra den grupp där koffein har motsatt effekt. Om så är fallet måste du kanske ta reda på om det är koffeinet i allmänhet eller koffeinet från kaffe.

Metabolism

Om du aldrig har druckit kaffe och du inte känner koffeinet kan det vara så att din kropp metaboliserar det i snabb takt. En mycket snabb ämnesomsättning minskar koffeinets effekter, så du kanske måste dricka mer eller dricka det långsammare. För nya kaffedrickare med snabb ämnesomsättning är det möjligt att du inte känner koffeinets effekter fullt ut.

kaffe vakna

Vad du ska göra om kaffet inte väcker dig:

1.Sänk ditt koffeinintag

Det första steget att ta om ditt kaffe inte väcker dig är att sänka ditt koffeinintag. Skippa läsk och energidrycker helt och hållet, som är fulla av socker och kemikalier utöver extremt höga mängder koffein. Utan de extra koffeinkällorna borde ditt kaffe väcka dig. Om din enda källa till koffein är genom kaffe, minska den mängd du dricker dagligen. Om du till exempel upptäcker att du dricker omkring 4-5 koppar per dag kan du sakta minska mängden till 2-3 koppar. Detta kan hjälpa dig att känna den koffeinstöt du behöver på morgonen innan dagen börjar.

2.Drick mer vatten

Vatten är det viktigaste för våra kroppar, så det är viktigt att få i sig massor av det dagligen. Ditt kaffe kanske inte väcker dig eftersom det påskyndar uttorkningen, så det bästa sättet att bekämpa den är med vatten. Om du är måttligt aktiv och tränar ofta kanske du inte dricker tillräckligt med vatten för att stödja din dagliga aktivitetsnivå. Vissa mediciner kan också vara orsaken till din uttorkning, så du kanske måste kontrollera om koffein är säkert för dig att ta.

3.Få mer sömn

Möjligen det mest förbisedda tipset, att få mer sömn är extremt viktigt av en tvättlista av anledningar. Det är avgörande för hjärnans funktion och den allmänna hälsan, men det kan också vara orsaken till att ditt kaffe inte fungerade tidigare. Personer med sömnstörningar och sömnproblem hamnar ofta i en cykel av koffein och sömnmedel, vilket är farligt att göra på lång sikt. Om din sömnkvalitet har försämrats på sistone ska du försöka hitta orsaken innan du häller upp den där extra koppen kaffe.

Artikeln är inspirerad av: https://coffeeaffection.com/why-doesnt-coffee-wake-me-up/