5 överraskande kaffemyter avlivade

Kaffe har funnits ganska länge, så det är ingen överraskning att det har funnits hundratals kaffemyter genom åren. Kaffe har ofta felaktigt fått skulden för många saker som har avförts, men det finns fortfarande en hel del myter som lever kvar än idag. Tyvärr är vissa av dessa myter inte alltid säkra att tro på, så det är viktigt att sanningen finns där ute för att krossa dessa koffeinhaltiga rykten.

5 populära kaffemyter som vi med glädje kan säga är avfärdade

Topp 5 kaffemyter att sluta tro på idag:

1.Kaffe är dåligt för din hälsa

Kaffe behandlas ofta som en last helt enkelt på grund av dess beroendeframkallande karaktär. Det finns dock vissa hälsofördelar med att dricka kaffe dagligen, vilket bevisar för många nejsägare att kaffe inte är dåligt. Dessa hälsofördelar gäller dock svart kaffe, vilket inte är hur de flesta dricker sitt kaffe. Problemet ligger i vad som finns i ditt kaffe: gräddfil, socker, sötningsmedel och smaksatta siraps. Om du inte bara använder en skvätt mjölk eller grädde (som fortfarande innehåller lite socker) är de roliga, sötsmakande gräddorna eller de tjusiga sirapen på kaféerna inte bra för din hälsa.

kaffe myt

2.En kopp kaffe efter att ha druckit kan göra dig nykter

Utan att ens diskutera hälsoskälen till varför alkohol och koffein tillsammans är potentiellt farliga, är förslaget att en kopp kaffe kan spola tillbaka en natt av drickande extremt farligt. Kaffe eller koffein påskyndar inte nykterhetsprocessen, oavsett hur ”nykter” en person kan känna sig. Även om det förr var vanligt att barägare kokade en kopp kaffe för att hjälpa till att nyktra till sina gäster, så avlivades myten så småningom för att minska antalet rattfyllerister.

3.Om du placerar ditt kaffe i kylskåpet eller frysen förlänger du fräschheten

Även om det är viktigt att hålla kaffebönor och malet kaffe borta från direkt solljus är kylskåp och frys inte idealiska för kaffe på grund av fukt. Fukt påskyndar processen där kaffet förlorar sin smak och eventuellt växer mögel, särskilt om kaffet inte förvaras på rätt sätt. Istället för att placera dem i kylskåpet kan du förvara dina kaffebönor i skafferiet i en lufttät behållare eller i påsen som de kom i.

4.Om kaffe gör dig trött har du ADHD

Förmodligen en av de allvarligare kaffemyterna: att kaffe gör en person trött betyder inte att personen har ADHD. Även om det finns en del personer med en ADHD-diagnos som blir trötta av kaffe finns det också gott om personer som också blir trötta som inte har ADHD. Det är viktigt att förstå att stimulantia inte alltid fungerar för alla, oavsett diagnos. Vissa människor blir helt enkelt trötta efter en kopp kaffe, så att hoppa på ADHD som förklaring är ingen bra idé.

kaffe myter

5.Starkare eller mörkt rostat kaffe innebär mer koffein

Oavsett om du är nybörjare på kaffe eller letar efter en starkare koffein-kick kan det vara frestande att sträcka sig efter det mörkrostade kaffet. Även om det kan verka som om starkt, mörkt kaffe skulle innehålla mer koffein är det faktiskt tvärtom. Ljusrostat kaffe har mest koffein på grund av att det tillbringar minst tid vid rostningen, så det behåller mest koffein och syra.

Slutsats

När det gäller kaffe kan skillnaden mellan sanning och myt vara svår att avgöra. Medan vissa myter har bevisats vara felaktiga kommer andra myter inte att avfärdas så lätt. Innan du tror på det senaste kafferyktena bör du försäkra dig om att det kommer från en legitim källa. Annars kan du falla för ännu en kaffemyt som förmodligen är långt ifrån sanningen.

Artikeln är inspirerad av: https://coffeeaffection.com/coffee-myths/