Snabbguide för kaffesmakning: Provsmaka kaffe

”Kaffe och vin och allting fint!” är kanske en uppmaning för vissa, men vad är det som utmärker varje dryck som distinkt, utmärkt och, ja, till och med president? Följ med oss när vi strävar efter att upptäcka vad som gör en viss böna så prestigefylld med en återgång till våra guider för kaffebryggning så att även du, en vanlig kaffedrickare, kan hälla lite pompa och ståt i den tidiga morgonen!

Introduktion

Oavsett om du är en nykomling på Kaffemaskinsguiden.se eller en rutinerad veteran vill vi ta en stund för att påminna alla invånare inom hantverkskaffebranschen om att (a) vi kommer i fred och (b) vi vill göra detta särskilt högklassiga segment av marknaden mindre, eh, pretentiöst.

Därmed inte sagt att vi inte gillar att pröva på allt det fina då och då, men vi vill snarare, och helt enkelt, utbilda alla om hur man verkligen och riktigt njuter av en kopp kaffe.

provsmaka kaffe

Vad kan vi säga? Det är vårt uppdrag i livet!

Detta innebär dock att vi måste ta en sida ur sommelierernas bok och lära oss lite extra om aromer, komplexitet, syra och munkänsla…

Att komma igång:

Men innan vi ger oss i kast med det ska vi först se till att du har allt du behöver:

  • Bönor med etiskt ursprung.
  • Om du köper gröna kaffebönor, se till att de förvaras åtskilda från sina rostade bröder (och vice versa!).
  • En kvalitetskvarn
  • En Fransk Press eller din favoritkaffebryggare, och se till att den har rengjorts ordentligt från alla tidigare rester.
  • Vatten på flaska och uppvärmningsmöjligheter till 205 grader Fahrenheit (eller 93 grader Celsius).
  • Ett smakhjul (se nedan) och en kopp!

Vi tror att alla kan utöva konsten att smaka och att de inte behöver besöka ett rosteri eller känna sig skamfilade över att de inte kan identifiera viktiga ”noter” eller skilja ett kaffe från ett annat.

Varför provsmakning och kaffekoppning?

Enkelt: Det ska vara roligt, kunskapshöjande och för att vidga vyerna!

Kaffefrön som odlas runt om i världen och på olika höjder kommer att smaka olika, precis som druvor från Frankrike inte nödvändigtvis smakar samma sak som druvor från Kalifornien. Även om de förstnämnda kommer att resultera i Robusta-blandningar medan de sistnämnda kan vara röda blandningar, är konceptet detsamma: ingen planta kommer att, eller bör, vara densamma år efter år.

Egenskaper

För att ge dig, kära läsare, lite perspektiv så letar vinkännare efter sensoriska variabler (arom, finess, komplexitet, fasthet (?!), överdriven syra, smidighet, platthet, fetthet, koncentration, harmoni, tanniner, finish, stelhet och hållbarhet) och objektiva variabler (rangordning, årgångar och grupper).

provsmakning kaffe

Kaffe är inte så krävande, men provsmakaren bör ändå försöka identifiera viktiga doft- och smakfaktorer för skojs skull. Med detta sagt bör kaffedrickare ställa följande frågor:

  • Vad är doften i den här koppen?
  • Vad är aromen?
  • Var finns smakerna på min tunga? Är det surt eller surt?
  • Vad känner min näsa som min tunga inte känner?
  • Finns det en eftersmak?
  • Är kaffet lätt eller tungt?

Slutsats om kaffekoppning

Efter ett tag kommer du att lära dig att smaka på olika partier (naturligtvis genom att rengöra pallen mellan smakerna) och känna igen ”toner” av karamell, choklad, jord, papper (ja, vi sa papper), nötter och blommor! Vi rekommenderar förstås inte att du går i strid med dina vin- och vinälskande vänner, men en vänskaplig tävling runt köksbordet kan vara ett bra sätt att visa upp dina kunskaper!

Här hittar du 2 stycken bra kaffemaskiner som vi har gjort recension på. Dessa passar bra när du skall testa kaffe hemma.

Melitta Barista TS Smart

Sage Barista Express