Hur många kaffebönor motsvarar en kopp kaffe?

När du började dricka kaffe för första gången, kan du troligen ha nöjt dig med snabbkaffe, kanske för att det smakar gott och att det inte är komplicerat att göra det, och naturligtvis tänkte du inte ens på hur många kaffebönor som används i en kopp kaffe. Allt du behövde göra för att få en kopp kaffe på morgonen var att lägga kaffe i din favoritmugg, tillsätta varmt vatten, röra om och njuta.

Hur många kaffebönor i en kopp kaffe?

Ditt kaffeintresse tog troligen en oväntad vändning när du provade kaffe som gjordes med bryggmaskiner av högsta klass. I det ögonblick du drack kaffet måste dina ögon ha lyst upp av förvåning när det söta, rika kaffet med en fylligare smak flöt ner i halsen. Du förstod äntligen att allt kaffe inte är detsamma och såg skälen till att investera i en av de bästa superautomatiska espressomaskinerna.

Även med en kaffebryggare som fransk press eller automatisk droppmaskin kan du kanske inte brygga kaffe av högsta kvalitet om du använder förmalda bönor. Anledningen till detta är att viktiga gaser och oljor som bidrar till dess smak och arom kan ha gått förlorade. Att använda färska hela bönor är därför det bästa sättet att få en kopp gott kaffe.

kaffebonor kaffe

Kaffebönor och förmalet kaffe

Om du är van vid förmalet kaffe kan det vara svårt för dig att anpassa dig och slutligen räkna ut hur många kaffebönor du behöver för att göra en kopp kaffe. Stressa inte upp dig själv eller oroa dig om du är i den här båten eftersom den här artikeln innehåller all information du behöver för att räkna ut hur många kaffebönor du behöver varje morgon för att brygga en kopp gott kaffe.
En sak du dock bör tänka på är att antalet kaffebönor du använder kan variera avsevärt på grund av faktorer som malningsstorlek, kaffetyp, bryggningsmetod och storleken på din kopp.

Ungefär 90 till 150 bönor behövs för att brygga en kopp kaffe på 12 oz.

Därefter kommer vi att titta närmare på några av dessa faktorer och hur de påverkar hur många kaffebönor du behöver för en kopp.

Kaffetyp

Som du säkert vet finns kaffebönor i olika former, storlekar och vikter. Dessa faktorer avgör hur många bönor du kan få plats med i en kaffemaskin, och i slutändan din kaffekopp.

Anledningarna till att storleken och formen på kaffebönor inte är konstant är oändliga. Allt från kaffebönornas art till odlingsförhållandena kan påverka dem avsevärt. Tänk på att även kaffebönor av samma art kanske inte är identiska. Det ena kan vara större och väga mer än det andra.

I genomsnitt väger en rostad kaffeböna mellan 0,1 och 0,15 gram. Men den siffran kan stiga, eftersom vissa kaffebönsarter är mycket stora. Elefantbönan väger till exempel cirka 4 gram per styck. Så om du använder den sorten kommer du sannolikt att behöva färre bönor för att brygga en kopp kaffe. Observera att det finns vissa kaffebönsarter som är extremt små.

Malningsnivå

Det är lätt att anta att malningsnivån inte påverkar antalet kaffebönor du kommer att använda när du gör en kopp kaffe. Men det är långt ifrån sanningen. Försök att vara lite mer uppmärksam nästa gång du maler, och du kommer att bli förvånad över att se att när du väljer en jämnare malning kommer antalet bönor du behöver för att göra en kopp kaffe att öka. Om du alltid vill vara säker på hur många bönor du använder rekommenderar vi att du läser vår recension av de bästa manuella kaffekvarnarna som erbjuder ett brett utbud av justeringsnivåer.

Om du däremot programmerar kaffekvarnen så att den ger ett grovt resultat behöver du färre kaffebönor. Vetenskapen bakom detta är egentligen ganska enkel och okomplicerad. Tänk på det så här – låt oss säga att du har en tom burk, och du bestämde dig för att fylla den med stora stenar, och i slutet av dagen slutade du med att använda tio stora stenar för att fylla den till brädden. Om du istället planerar att fylla samma burk med sand kommer du definitivt att behöva mer än tio sandkorn för att fylla den. Och det beror på att sandkornen är mycket mindre än stenarna. Så malningsnivån påverkar faktiskt hur många kaffebönor du kommer att få i en kopp.

Rostningsnivå

Visste du att kaffebönor kan förlora upp till 15 % av sin totala vikt när de rostas? Som du säkert förstår är vikten en viktig faktor som avgör hur mycket kaffe du får plats med i ditt filter och slutligen i din kaffekopp.

Här är hur rostningsnivån påverkar vikten på ett kaffeböna

Ju längre du låter dina kaffebönor rosta desto mindre väger de. Du förstår, värmen som spelar den viktigaste rollen i rostningsprocessen gör att bönorna förlorar fukt. Värmen kan också förändra deras struktur och därmed göra dem mindre.

En sak du måste tänka på är att dina kaffebönor också kan förlora vikt när du maler dem. Cirkulerande luft, värmen i ditt kök och några andra faktorer kan leda till fuktförlust i samma ögonblick som du börjar mala.
Spelar detta verkligen någon roll? Det korta svaret är ja. Anledningen till detta är att fukt tar plats. Så om dina kaffebönor förlorade mycket fukt under rostningen kommer de att vara mindre och ta mindre plats. I slutändan kommer det att finnas plats för mer kaffe i din kopp.

kaffe kaffebonor

Hur påverkar bryggningsmetoden antalet bönor du använder?

Om du är en ivrig kaffedrickare vet du säkert att det finns många olika sätt att brygga kaffe på. Medan vissa metoder kräver att vi använder ett fåtal bönor, kräver andra fler. Om du till exempel vill göra en rik och intensivt smaksatt espresso behöver du mycket finmalet kaffe, alltså fler kaffebönor. Om du däremot använder en vanlig droppkaffemaskin behöver du troligen ett mindre antal kaffebönor.

Vikt vs. antal

Som du nu kan se är det sammanlänkat med de faktorer som diskuterats ovan att veta hur många kaffebönor som finns i en kopp kaffe. Men eftersom kaffe inte säljs efter antal bönor utan efter vikt bör du inte vara besatt av att räkna antalet bönor varje gång du vill göra en kopp kaffe.

Summan av kardemumman är att vikten är viktigare än volymen när som helst, vilken dag som helst. Den rätta siffran är någonstans mellan 8 och 17 gram för en kopp. Du kan använda en köksvåg för att få fram den exakta vikten av kaffebönor som du behöver för att brygga en kopp kaffe varje morgon.

Avslutande kommentar

Att veta hur många kaffebönor som finns i en kopp kaffe är inte bara en nyfikenhetsskapande strävan, eftersom det också kan ge dig insikter om saker som du förmodligen inte visste om den dryck du älskar. Som det faktum att kaffe förlorar fukt, olja och andra viktiga beståndsdelar så snart det mals eller under rostningsprocessen, vilket allt bidrar till dess vikt. Du vet nu också att den metod du använder för att brygga ditt kaffe kan påverka antalet bönor du använder.

Tro oss, det finns fortfarande miljontals fakta om kaffe som många av oss inte känner till. Så det är bra att fortsätta söka efter svaren. Du vet aldrig vad nästa stora sak du kan få reda på.

Artikeln är inspirerad av: https://www.stayroasted.com/how-many-coffee-beans-in-a-cup